Citiraj JajaAja prvotno napisa
Cure puno vam hvala na brzim odgovorima. Za sada je ok, nije mi se upalilo, nemam temp, ali i dalje su mi grudi na nekim mjestima na dodir malo bolne i osjetim koju kvržicu. Ali na dodir su mi skroz mlohave. Ne izdajam se uopće nego samo malo ako mi se koja jako prepuni, beba papa cca svaka 3-4 sata i svaki put drugu, ali nakon što se napapa ostane još dosta mlijeka, da li da to izdojim? Imam previše mlijeka, da li postoji nešto da mi se malo smanji proizvodnja mlijeka? Stalno mi nadolazi mlijeko, a bebica ne može sve popapati i stalno sam u strahu da mi se ne začepe kanalići. Da li mora biti tu i tamo koja kvržica koja ne boli? I do kada ću se morati masirati, da li te kvržice mogu razbiti odjednom ili to traje danima? Sorry na puno pitanja :/
Samo da te zamolim da mi odgovoriš na nekoliko pitanja: kako bebica napreduje? Koliko ima mokrih, koliko pokakanih pelena na dan? Jel se na početku podoja zagrcne, čini li ti se da se bori s jakim mlazom mlijeka?
Je li isključivo dojena? Dojiš li ju na zahtjev?

Dobro radiš. Reagirala si na vrijeme da spriječiš upalu. To što su ti dojke mlohave je dobar znak. Izdajanje samo ako je dojka prepuna, ali nikad ne do kraja, nego samo da napetost popusti. Najbolje će pomoći držanje hladnih obloga između podoja, zatim stavljanje toplih (ili tuširanje toplom vodom, ili umakanje dojke u toplu vodu, mliječni kanalići se od topline rašire i opuste) i masiranje pa podoj. Nemoj prejako pritiskati kod masiranja jer je to vrlo osjetljivo tkivo pa i to može biti bolno.

Da bi ti se smanjila proizvodnja mlijeka bebici nudi više puta istu dojku. Svaki puta kad ju dojiš, ponudi joj prvo onu dojku na kojoj je zadnji puta sisala. Kad završi s tom i ako traži još, promijeni stranu. Ako ne želi više nakon što je i drugi put sisala na istoj strani, a druga dojka ti je prepuna, isto ju samo malčice izdoji, da si olakšaš. Ubrzo će tvoje tijelo skužiti da ne treba toliko mlijeka i usporiti proizvodnju. Inače je skroz normalno da nakon podoja možeš izdojiti još mlijeka, dojka nikad nije potpuno prazna. Samo ne smije biti tvrda na dodir ili imati kvržice.

Probaj naći položaj dojenja u kojem je beba okrenuta bradicom prema kvržici, tj. da svojom bradicom masira to mjesto, tako će najbolje izvući mlijeko iz te žlijezde.