Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 198

Tema: suradnja rodilja i primalja (powerpoint aktivan)

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno suradnja rodilja i primalja (powerpoint aktivan)

Sve složeno, muž pročitao )) (njegovo skromno mišljenje je da se pripremim na otkaz). Mislim da bi redovno trebalo organizirati nekakve susrete na kojima bismo bile mi, primalje i sve žene koje su trudne, misle biti trudne, i sve one koje žele podijeliti svoja iskustva. I da se svakako upoznamo prije, ako ništa drugo.

LET US BE FRIENDS

Primalja Ivana

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

sretno i nadam se da nećeš dobiti otkaz

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

a ja mislila da ćemo dobit link na powerpoint 8) prezentaciju...

meni je iz svega ovoga super to što se najbolje pokazalo kako ljudi na različite nastupe jedne te iste osobe različito reagiraju...
    daklem sve je u kutu gledanja

mislim da bi ti sad moderatori mogli spojit sve ove teme

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno bok

valjda neću popušit bakljavicu. kao najmlađa primalja koja hoće reorganizaciju.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

kao i u svemu - važan je pristup na koji reagiraju šefovi... i to je to...

nadam se da si pročitala osobe kojim odgovaraš - kolegice su tu ˝manje˝ bitne... jer neka te možda posluša a neka ne - navika se teško rješavamo... ali ako šef kaže e vidiš to je dobro... onda imaš šansu ...

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno ...

šefovi... kad se nas nekolicina protivila naplaćivanju tečaja 400 kn, bile smo idioti. mislim, za 400 kn moš kupiti dosta opreme za bebu, a ne da ti netko priča kako ćeš disati. nARAVNO DA JE BROJ ZAINTERESIRANIH MINIMALAN

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

meni se to naplaćivanje ne čini kao pametna ideja... na kraju krajeva što imate informiraniju trudnicu i tatu (po svojim mjerilima) to bi vam bilo lakše... mislim da bi svaka rodilja trebala proći u najmanju ruku ubrzani tečaj koji objašnjava faze poroda i što očekivati u istima...

ako ispadne da se boriš s vjetrenjačama ipak ti ostaje druga mogućnost

a ta je da sama odlučiš kakva ćeš TI biti primalja... svakoj rodilji se predstavi, neka ti ispriča nešto o sebi, nastoj joj zapamtiti ime i imati smješak i kad je teško i kada imaš jednu ONAKVU u drugom boksu... ANA ANIĆ je u boksu broj 1 a MRS. Drečava Vrištalica u boksu broj 2... Ana nije kriva što DV vrišti...
    objasni što radiš i što ćete dobiti tim postupkom... nećeš izgubiti ništa vremena ako objasniš - stavljam vam CTG da bismo bili u stanju pratiti rad srca vašeg djeteta... osluškuj rodilju - ako ti govori TI - i ti njoj reci TI... ima ljudi koji ne podnose ono VI...
    ako je boli pitaj želi li nešto protiv boli... možda želi epiduralnu :? nismo sve iste.... ali ako nas saslušaš i ne kažeš ono - Ja TO ne radim TAKO imat ćeš (bar ja mislim) kooperativniju sugovornicu...
    radi - ne gledaj u tv... imap reality show ispred sebe... čudesan reality...

i na kraju šefovima predloži da svaka trudnica ubaci pisamce u kutiju u kojem će navesti (ukoliko to želi) ime svoje primalje i je li zadovoljna njome...

ako budeš imala OK pristup - tvoje ime će se samo izboriti za tvoje metode

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

p.s. - mislim da sam ovo već negdi ispričala ali evo opet - moja kuma je rodila prije skoro godinu dana i kad me nazvala na mob da mi kaže da je sve ok prošlo kaže ona meni: Znaš bila bi se derala iz petnih žila ali ova ženska 8) šta je trčala oko mene je bila toliko strpljiva i nježna da me bilo sram derat se... i kaže da je rodila uz dva tri skvičanja...
    ja ostala :shock:

trebam naaravno spomenit da je od uboda ježinca prije 5-6 godina 15 dana šepala i umirala od boli (a 1. dan kad se ubola su joj na hitnoj očistili cilu petu )

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno ...

nije da se hvalim... ali sam obožavana među mojim rodiljama ali sam sretna jer većina njih je sasvim ok. izuzetak tete što me nabila u bubreg. nekoliko njih

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

kako se to desilo?

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno ...

ako misliš na situaciju sa nogom u interakciji sa leđima, ovako bjaše: stojim, porađam i žena zamahne nogom koja bjaše na nogaru i tako me opizd... po bubregu da su mi suze bile odmah u očima!! ali pozitiva cijele priče: ne moram na razbijanje kamenaca ))

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Molim te, nemoj nikad reci da "poradjas zenu". To jednostavno nije istina. Zena se poradja, svi ostali ili asistiraju ili smetaju.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno ...

kada svim silama pokušavam DIJETE IZVUĆI IZ MAJKE kao u ovo slučaju, onda porađam. žena nije tiskala nakon izgona glave. sveukupno dobro prošlo

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bas me zanima zasto nije tiskala. Mozda je radjala lezecki dakle uzbrdo, a ne nizbrdo, s podignutim nogama, raskrecena cijelom svijetu, s primaljom koja urla na nju "TISKAJ, KAKAJ" i slicno? Ili je samo tako, samoinicijativno rodila glavicu i onda odustala od zivota?

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno ...

naši kreveti za porod su sa nagibom prema dolje da se olakša izgon. kad je istiskala glavicu rekla je: ja više neću tiskati. a kucaji su išli jako nizvodno. i ne vičem "TISKAJ TISKAJ". TUPILA SAM POL VREMENA: AJDE SUNCE POTISKAJ, POMOZI MALO

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno ...

sreća pa je dijete ok

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vidis, meni je uvredljivo kad mi se netko koga ne poznam obraca sa "sunce", "zenico" i slicno. Nemam pojma vise kako su se meni moje primalje obracale, ali nijedna me nije tako patronizirala.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno ...

izbvini marta, ali nisi u pravu.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

da je žena rađala u prirodnom položaju onda ti ne bi trebala vaditi bebu van

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...2ID=&Show=1885

ja sam imala sreču
    rađala sam na stolčiću
    beba je bila okrenuta glavomn dolje ali leđima uz moja leđa
    na netu sam našla info da u tom slučaju porod najčešće se završava vakumom, jer beba zapne

rodila sam 4kg i 52 cm veliku bebu
    bez vakuma, svojim tijelom
    bila sam 2. rodilja na stolčiću u 3mj

jer sam bila u ispravnom položaju

žao mi je što te udarila

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno ...

osobno sam veliki zagovornik stočića za porađanje. ali.... teško je to pojasniti našem šefu, našoj glavnoj sestri koji su bapci i još bi zubima pregrizali pupkovinu da mogu. CTG na baterije? pa jesmo mi normalne???

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

i sad kad si tu, iz struke

na koliko prirodnih poroda si asistirala?
    prirodni porod= bez dripa, dolantina (ili bilo kojeg drugog sredstva protiv boli) epiziotomije i nalijeganja na trbuh (izostavljam pitanje klizme)

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sto nisam u pravu?
    Pojma nemam sto se tamo dogadjalo. A pogotovo nemam pojma sto se odvilo u glavi te zene koja je odlucila ne tiskati vise.
    Tko zna sto je nju na to natjeralo...
    Svejedno - obratit joj se sa sunce ili duso - meni je to neprihvatljivo. Ja to samo u svoje ime govorim.
    Meni smeta sto se vi primalje ne borite za sebe i za svoju velicanstvenu struku, nego vam jos i mi smetamo ako se usudimo prigovoriti, umjesto da shvatite - zajedno smo jace.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno ...

prisustovala sam na oko 2000 porođaja. od tih mogu reći da je oko 50% prirodnih. osobno nisam ljubiteljica epiziotomija.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

jel vam se Udruga izborila za nastavak školovanja tj. višu?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da budem skroz iskrena - mislim da ne govorimo o istom "prirodnom" porodjaju. Prirodni je oonaj fizioloski - dakle, zena sama zauzima polozaj koji zeli, tiska ne kad i koliko joj kazu, nego koliko osjeca da treba, nema klizme, dripa, sredstava za ublazavanje bolova, nema epiziotomije, pritiskanja trbuha, izvlacenja bebe ili posteljice... Nema toga u nasim rodilistima...

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno ...

prostiš, ali ima. malo rodilja veli kako su lijepo i prirodno rodile. naravno da kad loše prođeš, ne moš doći sebi i da se o tome više čuje

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    jel vam se Udruga izborila za nastavak školovanja tj. višu?
    zakon o primaljstvu je upravo bio na raspravi u Saboru. ne znam u kojoj je fazi, mislim zadnje čitanje prije usvajanja.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno ...

imamo višu u rijeci, primili su koliko znam 20 sestara na školovanje, a prijavilo se 31. totalni papci. treba nas školovati u što većem broju

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo ja sam rodila u kadi. Dosla, rekla da ne bih klistiranje, brijanje, ctg - osim povremeno. Rodila u kadi, sve pet, drzim bebu u euforiji, dodje druga primalja i zabije mi injekciji sintocina (mislim) u nogu bez da je rijec rekla...
    Sta je tu prirodno? Nisam uopce krvarila. I poslije mi je priznala kad smo srele xy mjeseci kasnije, na seminaru Andree Robertson da to rade rutinski, da uopce niti ne objasnjavaju, niti pitaju zene imaju li sto protiv. Ja sam ona zena koja jaaako svojata svoje tijelo, pogotovo nakon prva dva porodjaja, i koja hoce sve objasnjeno i hoce da ju se za svaki klinac pita jel moze.
    Jel taj moj porod bio prirodan? Mozda donekle.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U Rijeci sam rodila trece dijete. I primalja Andrea mi je bila na porodu. A Barbara je samo uletila s tom injekcijom.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno ...

pa ok marta, to nije ok. a što dobi syntocinon uopće? ne kontam

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

umjesto efekta prvog podoja tj. da izbaci posteljicu?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

To se i ja pitam. Dobije valjda to da se posteljica prije oljusti i da zena manje krvari posebno kakti viserotka (tako nekako je islo objasnjenje) - ali to sve nema smisla, jer ja i tako nisam krvarila. A i da jesam, za dvije rijeci i utakvoj situaciji ima vremena.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

uuu... ovo se zove vatreno krštenje. tko preživi, pričat će o tome.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja ne bih ovdje nikakvo krstenje. Nego dijalog. Ako samo jedna zena zbog ove teme bolje prodje - vrijedilo je sve.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno ...

e cure, prvi put čujem za syntocinon, u mom rodilištu dajemo ergometrin u venu.

Hvala courage

Demi avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

cudi me da nisi rekla da si porodila 2000 zena...a tako mlada...e kako me iritiras kako me vec jaaaako dugo niko nije..taj tvoj posprdni nacin izrazavanja, te tvoje kontradikcije...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Oksitocin
    Oksitocin je polipeptid koji u laktaciji potiče lučenje mijeka i to mi je glavna fiziološka zadaća. Međutim, on uzrokuje i održava kontrakcije maternice (trudove) a potiče pokrete katernice koje dovode do poroda. Također uzrokuje omekšavanje spoja pubičnih kostiju što omogučuje njihovo razdvajanje i olakšavanje porođaja.
    U terapijske svrhe se rabi sintetski oksitocin za izazivanje i pojačavanje trudova i time predstavlja alernativu alkaloidima ražene glavnice kao što su ergometrin i metilergometrin, ali je njegov nedostatak taj što je relativno skup u odnosu na potonje. Također se koristi i za kotrolu krvarenja nakon poroda, pri nepotpunom porođaju, carskom rezu i sličnim komplikacijama poroda. Daje se u obliku injekcija, bukalnih tableta (resorpcija preko usne sluznice) ili pak, nazalnog spreja.
    Registrirani u RH za 2006: Syntocinon (NOVARTIS).
    http://farmakologija.com/materia/h_hh.htm

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno ...

što je sad demi? čekaj, počela sam se školovati 1996.g. prisustvujem,aktivno od 98. čudno je što?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: ...

Citiraj Primalja prvotno napisa
    e cure, prvi put čujem za syntocinon, u mom rodilištu dajemo ergometrin u venu.

Hvala courage
    A zasto ga dajete? Cemu to? Ja ne znam sto mi je dala, samo znam da mi je to dala bezveze.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno ...

ma znam grubi, samo velim da nisam nikada vidjela da se daje poslije poroda. osim kao pomoć dojenju.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno ...

marta da brže izađe posteljica. ako se daje nikakav medikament, fiziološki treba oko sat do sat i pol vremena da izađe posteljica. metergim izazove jači grč koji je, recimo efektivniji

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

u mom rodilištu dajemo ergometrin u venu.
    rutinski?

to nije baš bezopasno
    [/quote]"POSEBNA UPOZORENJA

Utjecaj lijeka na sposobnost upravljanja motornim vozilom ili strojem nije poznat.

Ergometrin prelazi u majčino mlijeko i može prouzročiti simptome ergotizma u dojenčadi.

http://www.tegobe.com/vademecumi/lek/ergometrin.htm

ili se "podrazumijeva" da majka neće dojiti?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

marta da brže izađe posteljica. ako se daje nikakav medikament, fiziološki treba oko sat do sat i pol vremena da izađe posteljica. metergim izazove jači grč koji je, recimo efektivniji
    isto radi i podoj
    tijelo opušta oksicitin, koji steže maternicu

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

kod poroda bez komplikacija brže nbe znači i bolje
    nije to utrka konja

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Citiraj Fabiola prvotno napisa
    Porod kod kojeg se bilo sto ubrzava nije prirodan. Pokusavam ti ukazati na to da govoris o prirodnom porodjaju, a zapravo, vjerojatno nisi vidjela niti jedan potpuno prirodan. Zasto bi se posteljica morala ubrzavaati? Kome to pogoduje?

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno ...

ma nije utrka konja, ali obzirom na to da nažalost većina rodilišta ima sistem obavezne epiziotomije, da žena ne bi dulje krvarila iz rane, ide se na to da se posteljica brže porodi i da se to sašije

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

... ako se daje nikakav medikament, fiziološki treba oko sat do sat i pol vremena da izađe posteljica. metergim izazove jači grč koji je, recimo efektivniji
    meni nakon poroda nisu ništa dali i porodila sam posteljicu nakon pola sata. mislim da bi i brže da su me utoplili.

ali me je primalja (koja je bila bezobrazna, patronizirala me je i optuživala da neučinkovito tiskam, od čega sam, dakako, još neučinkovitije tiskala) prije izgona ubola nečim. kad sam ju pitala što mi daje, rekla je-ono što vam treba.
    nisam htjela bit bezobrazna, pa sam mirno rekla da imam pravo znati što mi daje. valjda sam zato poslije od nje dobila "poseban" tretman.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

ma nije utrka konja, ali obzirom na to da nažalost većina rodilišta ima sistem obavezne epiziotomije, da žena ne bi dulje krvarila iz rane, ide se na to da se posteljica brže porodi i da se to sašije
    odvratno

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno ...

je, ali nažalost realna situacija u većini rodilišta

Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •