Kanga
slažem se
Tek sad sam skužila ovaj Mimin post.Mima prvotno napisa
To sam ja kad sam bila mala![]()
Mislim da biti čvrst upravo znači biti vjeran sebi, a ne nekim vanjskim "standardima". Imam starijeg brata koji nikad nije bio kao ostali dečki. Obožavao je lijepe stvari i red, samoinicijativno čistio kuću, mjerio udaljenost tanjura od ruba stola pri postavljanju i milijun sličnih stvari. Nije ga zanimao sport, ni za gledanje ni za treniranje.clumsy mom prvotno napisa
I uvijek je imao dobre prijatelje, ženske i muške. Održavao puno ponznanstava i kontakata. I nije bio meta maltretiranja u školi.
I još nešto. Mislim da tata, iako je fizički puno odsutan, ne bi trebao biti toliko sporedna figura u odgoju. Odnosno, kad je tu, mislim da treba biti roditelj u punom smislu te riječi.
Danas popodne smo bili kod prijatelja koji imaju devojčicu par meseci mlađu od nas (i dva dečaka pored nje). Ulazi Matija u sobu u jednom trenutku i izjavljuje: ''Mama, Lidija će biti balerina a ja ću biti baletan''
Baš da vidim dokle će ga držati![]()
ovo ko moj dorian.vertex prvotno napisa
btw, danas nije mogao zaspat je su neke majice pale s radijatora, pa me poslao da to stavim natrag. ja stavim, on nastavi cicat, i nesto pukne na radijatoru, ko kad se zagrijava, a on odmah 'opet je palo'![]()
![]()
a ima i barbiku. zove ju teta s cicom![]()
evo i mene sa svojim sinom u sličnoj situaciji kao ti.
do 3 godine je silno želio biti duh, vještica, div. za 3.rođendan smo imali 3 torte na duha, diva i vješticu. ne trebam ni8 reći koliko mi je trebalo vremena da to sve nacrtam jer nema pokriva na tortu s tim temama. u 3.mjesecu ove godine je s 3 godine i 5 mjeseci počeo s barbikama, roza bojom, oblačenjem mojih haljina i majica, silnom željom da bude princeza, vila ... to do tad traje, dakle već 8 mjeseci. ništa ga drugo ne interesira osim ženskih stvari, memory, lego kocaka i crtanja. prednjače ženske stvari u velikom omjeru. jedini on u svojoj grupi u vrtiću dolazi redovno u vrtić s winx knjigom, slikovnicama o vilama, memory fairytopia, crtićima gdje su glavni likovi predivne princeze ili slični likovi. prošli smo sva moguća zgražanja od teta u vrtiću do rodbine i nepoznatih ljudi. ja ga u pravilu puštam da uživa i zovem ga moj mali glumac jer on to stvarno jest. živi u svojoj mašti. on zna da je djećak, poželio je više puta biti curica, kad se igra obavezno stavlja peškir na glavu kao da ima dugu kosu. svi naši šamponi, kupke, paste za zube, četkice su roze boje. mene stavlja na posebno mjesto u svom životu. brojevima izražava osjećaje: mamu volim 5, tatu 4 itd. ja sam ona koja s njim radi sve. naš je odnos prepun nježnosti i ljubavi. zna mi reći da uživa u svom životu, ali da bi mu bolje bilo da je curica. postavlja mi pitanja tipa: mama, zašto je tebi Bog poslao dječaka? ispočetka mi je bilo teško jer sam se i ja trebala priviknuti na takvo ponašanje posebice jer je ono dolazilo nakon faze s čudovištima koja je trajala pune 2 godine. puf pa na barbike, nije baš lako, zar ne?
no, sad sam sve više uvjerena da je moje dijete stvarno dio neke nove generacije dječaka koja su senzibilnija i neopterećena stereotipima. mislim da kad cure kažu da je to divno i da će svijet biti bolje mjesto s njima potpisujem. moj divni, preljepi sin u kojeg su zaljubljene skoro sve curice u vrtiću jer je stvarno lijep, koji šamira svaku ženu na koju naiđemo, voli ženske stvari. i to je to.
nije bilo lako doći u vrtić po njega, a on cijeli dan hoda okolo u ženskoj haljini i s torbicom na rukama. ispočetka mi je bio šok ne zbog zajedljivih komentara koje smo redovito imali već zbog toga što sma mislila da mu se djeca rugaju. nakon nekoliko dana već je bilo 3 dječaka skupa s mojim koji su isto tako poželjeli nositi ženske stari. dakle, vidjela sma da je dobro pustiti ga da se sam izbori za svoje mjesto ispod sunca jer on se sam izborio na način da je na neki svoj način uvjerio još 3 dječaka da je ok nositi ženske stvari ako im se to sviđa. onda mi je redovito počeo dolaziti doma s rečenicama tipa: mama, jadan l jer mu mama ne da da se igra ženskim stvarima, a njemu se to sviđa.
ne voli loptu, nogomet, bagere (s njegovih godinu dana smo morali uvijek stati kad bi bager bio u blizini i ići u obilazak istog-dakle to je isto bila faza koju smo prošli i koja u se više ne sviđa) . voli žene, cure, djevojčice. u vrtiću ima samo jednog prijatelja koji ima slične interese, a sve cure doživljava kao super prijateljice. tetu u vrtiću obožava i zaljubljen je u nju, a i ona njega. ovu drugu koja mu brani ženske stvari ne doživljava previše. tip je osobe da se uvijek izbori za ono što želi pa i ova druga teta poklekne. način na koji on to radi je tako šarmantan i odlučan da mu pomaže osvojiti sve oko sebe za svoj interes. totalni je pacifista, ali ipak dobije ono što želi bez tuče, vike, nereda. to mi je kod njega najbolja osobina uz osjećajnost kojom obiluje i koju se ne libi pokazati.
kad su mu u vrtiću se muškići počeli rugat zbog ženskih stvari on mi je to sam ispirčao i rekao da mu nije važno što mu se rugaju jer da on to voli i da nmeće prestati zato što su oni takvi. i bio je uporan dok ga nisu prihvatili takvim kakav jest. ovo me moje dijete iznenađuje koliko duboko razmišlja za svojih niti 4 godine i koliko je dosljedan sebi. to mi je super. i kad se sojetim da bi mogla pokleknuti jer i ja kao majka imam kriza u tom ženskom svijetu mog sina on me vrati na pravi put. doslovno me moje dijete vrati na pravi put opet na svoj neobjašnjiv i čudesan način. npr. kad sam mu na početku ove priče rekla da prihvaćam njegovu novu igru, ali da to neki ljudi i djeca neće prihvatiti kao mama on je na to samo rekao: mama, ti mene voliš i kad se smiješ i kad se ljutiš. meni je to važno.
u toj svojoj mašti dogodi se da sam mu npr.neki dan kupila pepeljugu koja pleše i svira i bio je zaluđen s njom. čak ju je i počeo ljubiti u usta. nakon nekoliko dana dao ju je prijateljici, a mene zamolio da u na internetu nađem spidermana jer da mu je interesantan. i sad paralelno sa žnskim svijetom pomalo istraživa spidermana.
ono što ja mislim jest da je ovo faza koju moram s njim proći na način da on bude sretan. i uopće se ne okrećem na izjave tipa: ako mu to serviraš postat će mu takvo ponašanje normalno pa će izrast u homića.. moje dijete je senzibilno, istraživa svijet oko sebe, traži svoju ulogu u društvu i ono što mogu jest da ga pratim, a da svoje strahove koje ponekad imam jednostavno zatomim i nikako ne pokažem pred njim jer moje dijete treba mamu u koju ima povjerenja i kojoj može sve reć te za koju zna da ga uvijek voli.
svojedobno sam i ja otvorila sličnu temu na jednom od foruma (više ne znam na kojem) i bila jako zabrinuta što mi se nije javilo ljudi sa sličnim "problemima". sad i ja vidim da "nas" ima i samim tim nam je svima lakše.
pusa svim mamama "rozih" dječaka i njihovim simpatizerima :D .
puros prvotno napisa
ovo me moje dijete iznenađuje koliko duboko razmišlja za svojih niti 4 godine i koliko je dosljedan sebi. to mi je super. i kad se sojetim da bi mogla pokleknuti jer i ja kao majka imam kriza u tom ženskom svijetu mog sina on me vrati na pravi put. doslovno me moje dijete vrati na pravi put opet na svoj neobjašnjiv i čudesan način.![]()
![]()
puros, jako lijep i zanimljiv post.
Razmišljam zašto je to tako da je sasvim prihvatljivo da su curice muškobanjaste, a ako dječak samo primiriše rozom to je odmah alarmantna situacija.
Netko je prije napisao da je to zato što su se žene afirmirale... ili je možda zato što su muške karakteristike još uvijek više cijenjene u društvu? Ili sve to zajedno spleteno uz još neke podsvjesne predrasude?
Možda će se činiti kao da ovo nema veze, ali ja sam se jako brinula jer Dodač od kad je progovorio kad je ljut ili slično opisuje nasilje na vrl orealističan način iako je kod nas dok nije krenuo u vrtić bila cenzura na tv i crtiće k'o berlinski zid - Da ne duljim on je sam smšljao te neke izraze tipa , smiksat ću te, odrezat ću si glavu s nožem i sl. Baš onako slikovito da se slediš. Naravno svi smo počeli s onim otkud mu to, bacit ću tv iz stana i sl. Hvala Bogu, presudila je moja mama, koja je potkovana u tom resoru. Rekla nam je da nije psiha kazetofon - što ubaciš čuješ - to vam je maštovito dijete kojem ste uskratili bajke i bilo što "loše" u sadržajima koje gleda pa jadan svoje negativne emocije izražava kako zna i umije (uglavnom grozno). Tome služe bajke da djeca nauče artikulirati svoje strahove,bjesove- općenito podsvjesne emocije. Onda smo ga pustili malo da diše, sad skače okolo kao ninja kornjača i zvuči kao i svi vršnjaci. Cenzura je ostala samo na onim japanskim s duhovima kojih se ja bojimA kad smo biralli slikovnicu u profilu odabrao je onog zeca "kad se bojim"
Možda on traži način da artikulira svoju nježnost, sućut, možda štiti neke svoje strahove... Hoću reći ne znam ja odgovor, ali često to znači sasvim nešto drugo od onih klišeja koje mi zabrijemo.
Pikula, zanimljiv ugao posmatranja problema. Ako gledamo sa te strane onda verovatno skreće pažnju jer ima brata-večitog rivala uvek pored sebe.
elem, i dalje tvrdi da će biti baletan. I policajac. Upravo ih slušam kako dele uloge za igru - on će biti TATA :shock:
još je malen, ali kakav god bio, bitno je da bude dobar čovjek. ili žena. moja nećakinja je gay. nakon što smo popadali, sad je sve ok.
mu šaljem veliku, ima sreće što ima posvećenu mamu koja to sve primjećuje
meni je dijagnosticirati peotgodišnjaku homoseksualnost isto kao meni staračke pjege - svako doba svoje brige -
ma klinci imaju faze, vjerovatno je vidio neki lijepi balet, bajku ili sl. pa se javila želja biti balerina. nije to niš zabrinjavajuće
moje ex-momak je studirao stomatologiju, a životna želja mu je bila da bude baletanclumsy mom prvotno napisa
dakako, odrastajući u zaleđu dalmacije ... odustao je od svoje želje
patrijahalno društvo - homoseksualnostpomikaki prvotno napisa
homoseksualci su tabu tj. treba ih ukloniti
sex dviju žena .... koliko muškaraca ne sanja o tome?
tek u pubertetu će dijete otkriti sebe, tj. svoju orjentaciju, 5 god je prerano
da, ili zbog togaMGrubi prvotno napisa
![]()
čudni su ti naši običaji i vjerovanja...
clumsy, od tvoja dva ljepotana u potpisu je li matija tamne kose?
clumsy.......preslatki su![]()
Hvala![]()
Već dva dana želi da bude FOKADete očigledno nije zadovoljno u svojoj koži
![]()
Neee, samo je jako bistro i mastovitoclumsy mom prvotno napisa
...
joj, kao da vidim svog sina. moj je zaželio biti digata kamenje iz nekog borilačkog crtića, pa predivna čarobnica, pa onda neka muško-ženska kombinacija iz dvaju crtića ... a što reći? užasno su maštovita ta naša djeca. i neka su. bit će vremena kad će morati biti smrtno ozbiljni i dosadni. nek sad uživaju. i da, zadovoljni su oni u svojoj koži samo im je cijeli svijet ispred njih dostupan za istraživanje. i naravno da istražuju, zar ti ne bi?Vishnja prvotno napisa
fokaclumsy mom prvotno napisa
![]()
![]()
genijalni su ti tvoji slatki mišići![]()
Mislim da je to sve prolazna faza.
Moj sincic vec 1,5 godine ima opsesiju sa ribama i svime morskim.
Ama bas sve sto radi (jede, spava, igra se i sl) usporedjuje sa ribama i to mu je glavno. Naprotiv, cudi se sto to i drugima nije tako "napeto".
(sad ima 3) i krenuo je u vrtic i ne kuzi zasto se drugi nece igrati na ribe.
Ali ima to i svojih dobrih strana...ja mu kazem: znas, ako ne pojedes sve na tanjuru biti ces najsitnija riba u moru, ko girica...onda krene...i kaze...a ha, sad sam opasan ko morski pas![]()
a sto ako je mali transgender ili stvarno cura u tijelu muskog djeteta?
sto ako je guy?
mozda ces mu u zivotu napraviti pakao ako ce se morati suociti kasnije sa samom sobom i pritiskom koj si mu stvorila forsirajuci muske igre i muska zanimanja
imam poznanika koj je BI i koj mi je pricao kako je vec ko klinac bio ocaran zenskom odjecom i slicno
Stray, ne razmisljam toliko daleko niti u tom pravcu. Da je cura u telu decaka to bi se mnogo drugacije manifestovalo - ne bi prihvatao da je decak, ne bi ga zanimale muske stvari, drugacija bi prijateljstva birao...Ovako izgleda samo kao dete koje jos uvek nije svesno polnosti i njenog manifesovanja. I voli rozu boju![]()
I ne forsiram mu ja nista, samo mu blago okrecem pogled u pravom pravcu. Po meni pravom pravcu, po prirodi pravom pravcu...Nista na silu i nista pod obavezno. I nema stresova kod njega, barem ih ja ne vidim a oci su mi sirom otvorene non-stop. Veseo decak, pametan decak, nasmejan, razigran, drustven, brbljiv...samo eto malo nezniji![]()
ja osobno nemam iskustvo sa takvim djetetom, ali zahvaljujuci tom poznaniku uvijek pazim kako mojem prezentiram stvari
kad pricam o obitelji, neko imam mamu, neko mamu i tatu, neko tatu, neko baku, a neko 2 mame ili 2 tate (zivimo u nizozemskoj)
isto tako kad pricamo o ko zivi skupa u principu mu objasnjavamo da skupa mogu ziviti usko i zensko ali i istospolni parovi zive skupa
matsov kolega s posla isto ima deckica koj voli rozo i premda su se roditelji ko ti zabrinuli uredno mu kupuju rozi donji ves i hlacice na doru jer malog to ocarava. njihovog malog ne popusta, sad ima oko 6 god
Pa baš da je očaran rozom i nije, više mu je ta boja lepa. Negde na proleće kupila im je moja mama 2 plišana zeca, oba roza (slčajno su ispali rozi, nije mama ništa nabacivala iako zna to ponekad da uradi) a Matijin sav nekako kovrčav i nežan.Mislila sam da se neće odvajati od tog zeca jer mu je to jedina roza igračka koju ima međutim ne vidim nikakave posebne simpatije iako se igra sa njim tu i tamo.
A pošto je ovog leta u gradu bila poplava rozih muških košulja i polo-majica od jednih prijatelja su dobili po jednu i nikad ih nisu obukli (ni meni se ne dopadaju ali se nisam izjašnjavala) jer im se ne sviđaju.
Konkretno, nema ženskaste prohteve, jednostavno ponekad poželi da bude curica. Ali nešto ga ne čujem u poslednje vreme, jedino obojica žele sestru (kuma je rodila u sredu jednu prelepu damicu pa je trenutno želja baš intenzivna)