Ova tema me jako iritira..
Ne želim ulaziti u rasprave koliko je stvarni omjer plaće / tete / radnica/ostalog..3000,0 kn nije malo novaca.
Tetu nismo prijavili jer njoj na kraju nije pasalo jer bi izgubila beneficije na burzi...prilikom prvih razgovora dogovarale smo se da bihja i malu pomoć ali o tome kada se uhoda sa N - jer je tu prvenstveno zbog nje.
U međuvremenu sam našla tetu koja mi čisti. Moja tete čuvalica je pomnožila sat tete čistilice *dani= neka cifra koje suluda jer da se razumijemo - teta čistilica u 4 sata očisti koliko ova ne bi u cijelom tjednu.
Na moj prijedlog da možda samo pegla - može, ali ne košulje...
ja nisam ovako odgajana. Nijedan posao mi nije težak ili ispod mog nivoa. Za vrijeme studiranja sam i čistila i kuhala.
Kada sam u bivšoj firmi imala 1-2 sata slobodno - očistila bih svoj stol, ploter ili bilo šta drugo - to me poslodavac nije tražio.
Nije mi normalno da moja teta sjedi 2 sata a da me dočekaju - papuče na stolu, razbacane igračke, isprljan umivaonik i wc školjka od vodenih boja koje su one koristile- 2 tanjura i 1 zdjelica /doručak, ručak i užina/.
Ja to zaista ne mogu razumjeti jer se ja ne ponašam tako u sličnim situacijama..razgovor ne pomaže, jednostavno joj je to u difoltu.
Blažena, slažem se da treb arazgovarati - ali, npr. kada sam komentirala čemu prljavi tanjuri sa žlicom npr. pure -dobila sam odgovor da vidim koliko je N pojela. Onda sam rekla da ne znam niti koliko je toga bilo pa ne znam niti koliko je pojela, a da mi to nije niti bitno -vjerujem joj na riječ .Onda je rekla OK i nastavila po svome.
dosta od mene ..ovo mi je stvarno živcirajuća tema..da li u životu stvarno sve treba biti definirano do kraja ? Mislim da posao tete čuvalice ipak spada u intimnije poslove , te da u neku ruku prevazilazi stavke ugovora / ugovor mora biti/ ..hoću reći, tetu doživljavam kao produženi dio obitelji, njeno ignoriranje mojih potreba /npr za peglanjem , pomaganjem/ teško mi pada jer ne radi ništa 2 sata dnevno - a plaćena je ...da ne kažem kako bih joj za ovo platila ekstra- samo je ona htjela da je to 40 kn po satu..a rečenica - pa imaš ti super knjiga koje mogu čitati za to vrijeme - e. pa to je bezobrazno..
također, mislim da sve to ovisi o pojedinom slučaju..ihh,ispuh