mi još nemamo problem smrdljivih pelena (još nismo počeli s dohranom) ali negdje sam pročitala da bi se pelene mogle prskati ulje čajevca.
Neka me isprave oni koji znaju više...
mi još nemamo problem smrdljivih pelena (još nismo počeli s dohranom) ali negdje sam pročitala da bi se pelene mogle prskati ulje čajevca.
Neka me isprave oni koji znaju više...
meni uopće ne smrde. čuvam ih u kanti u kupaoni i ništa ne špricam.
u kakvoj kanti ih držiš?
moja kanta je kanta sa puno rupa, prozračna.
ja ih držim na suhom i ne smrde, ali ponavljam mi još nismo počeli s dohranom. ne znam što nas još čeka![]()
Možda bolje onda dok još dojim (tj. kad se beba rodi) dok ne krene dohrana držati pelene na suho?
početnica sam pa ne znam...
meni se osobno čini puno lakše držati ih na suhom. skineš, ubaciš u kantu i doviđenja. kad se skupi određeni broj pališ mašinu. tako je kod nas![]()
a kako se to platnene pelene mogu prati soda bikarbonom, onda ne stavljam prašak?
Potpisujem sve rečeno. ;D
I dodajem nekoliko stvari:
bambus pusa se najduže suši
nježna pusa je jedina rodina pelena koja ima sintetičkog u sebi (što moj maleni s dermatitisom ne podnosi)
bambus pusa i rodina pusa imaju onaj jezičak koji se lijepo može podfrknuti za extra zaštitu kod dečka - to mi u početku nije bilo važno, ali sad mi je zgodno.h
mi imamo rodinu pusu i jako smo zadovoljni, osim što nam nakon nekih pola godine čičak malo slabije drži, ali još drži, učvrstimo zaštitnim gačicama na drukere
a jel netko možda pere pelene s deterdžentom u gelu?
inače perem veš sa takvim gelom, pa ne znam jel to dobro za pelene, jer se on stavi direktno u mašinu s vešom, a ne u pretinac gore?
sto se tice gela, mislim da je kao i za druge, vazno prilagoditi kolicinu
sto se tice usmrdjivanja, ja sam probala i suho i mokro i cajevac i najgore su smrdile sa dodatkom cajevca, toliko mi se povracalo da sam ih jedva stavljala u masinu, najbolje mi je bilo mokro drzati u octu. Ipak kad pelene toliko smrde treba ih ciste, oprane jos jednom oprati samo sa octom, umjesto detergenta, jer to moze biti i od nakupljenog detergenta u pelenama. To takodjer treba napraviti savako toliko jer spjecava da se pelene stvrdnu od skupljenog kamenca. Meni radi a koristim platnene vec za drugo dijete.
mina30, koliko često pereš u octu radi kamenca (jednom mjesečno ili jednom u 3 mj)
i koliko octa uliješ u vešmašinu?
Sa octom jednom mjesecno, ali voda u zagrebu je jako tvrda iliti ima jako puno kamenca, mozda ako ih peres u kisnici ne trebas tako cesto![]()
Bok ženske koje koristite pp tipa rodina pusa.Planiram ozbiljno kad se moj miš rodi, koristiti pp pa imam jedno pitanje.Stekla sam dojam(još ih nisam vidjela u živo) da su platnene dosta deblje na guzi od ovih jednokratnih pa me zanima,pošto se spremam na kupnju benkica i codoća i odjelca,dali da kupim broj veče ili ipak to nema veze.
Ja isto planiram koristiti pp, i koliko sam uspjela pohvatati po internetu trebalo bi uzeti bodiće i odjelca broj veći jer je guza veća, sad sve opet ovisi koji je će to broj biti o tome kolika će beba biti kad se rodi.
Ja nikako da se odlučim koji broj uzimati, jer je moja prva curica bila jaaako malena i njoj je br 56 bio do 4-5 mjeseci.
Ne brini o tome, nisu ni svi bodiji bez obzira na broj jednaki pa uzmi od svega po malo, a nadodavaćeš kad se beba rodi. Ovo kupovanje unaprijed, bez obzira na pelene, baš za tako male bebe, ispadne da većinom kupimo krivo. Tako sam ja mislila da će mi 56 biti definitivno mali jer su mi klinci preko 3,5 kg, a prematala sam tetrama pa mi je 56 ipak bio dobar.
Cure ja nisam platnenopelenaš tj. moja malena,ali ima potrebu podijeliti s vama jednu inf. otkrila sam da ima jeftinih pletnenih pelena u Tekstilprometu po cijeni od 33 kn +pdv sa drukerima i ulaožaka po 11 kn+pdv,ne znam jel smijem to reći ali meni bi bilo drago da mi netko otkrije tu inf pošto znam da su pp velika investicija.... mislim da je to ona one size prilagodljiva pelena i jako su lijepi uzorci pa evo ......
mene zanima da li se isplati kupovati newborn pelenice
naime ja imam desetak manjih (hm) i dosta sam ih dugo koristila s oboje djece ali sad bi kupila pokoju novu pa se dvoumim oko newborn ili OS
NIsam imala iskustva s newborn, super su mi bile onesize jer su se mogle podesiti pa ispada manja pelenica
imam pitanjce... da li vašim bebama one size pelene stvarno odgovaraju od rođenja pa do 2. godine (ili do kad se već odviknete od pelena)?
mi trenutno kombiniramo rodine pelene (i pusu, i nježnu, i bambus) sa kamarisovim. te kamarisove imam još od starije kćeri. sad sa skoro 5 mjeseci i 7kg, su nam rodine pelenice dosta naknap. znam da kakti sve ovisi o građi bebi, no zanima me dali je netko stvarno koristio istu one size pelenu od početka do kraja?
i, zna li netko gdje se mogu nabaviti kamarisove pelene, ili neke slične? one jesu malo veće ali nama odgovaraju kad je smanjim...
Ja od njenog 2.og mjeseca koristim OS, uskoro ćemo 2 godine i još su nam dobre. Znam mame koje iste te pelenice koriste od rođenja
Isto tako sam imala priliku vidjeti neke koje su isto OS, ali bi mojoj bebici koja je sitna bile male...
Pitanje: kad beba naraste i počne hodati zar mu nisu pp između nogu preširoke? Moj bebač će uskoro 6mj. buckast je i nogice su mu u pp dosta raširene.
Moja curka se počela dizati na nogice sa 7 mjeseci...hodala je sa 9, a trčala sa 11 mjeseci...sad juri okolo i kad ju gledam, uopće joj nimalo ne smetaju pelenice, a nisu baš nešto uski model oko nogica i ona je sitne građe, tako da nema straha oko toga...
A što misliš kako smo mi prohodali...nas su mame ipak prematale u tetre![]()
Nadam se da pišem na dobroj temi
Dobila sam jutros newsletter od Fuzzi Bunza,
pelene su na akciji po 10.95 USD (sa uloškom)
s tim da ako kupite za više od 25 USD na poklon
dobijete legginsice ili wetbag.
Mislim da akcija traje do 30.11., izbrisala sam mail.
http://www.fuzzibunzstore.com/index...._detail&p=6291
http://www.fuzzibunzstore.com/index....duct_list&c=28
Last edited by Iva M.; 27.11.2010 at 09:49.
Cure pratim vas već neko vrijeme, definitivno sam odlučila za svoje dijete koje uskoro dolazi na svijet koristiti platnene pelene i dosad sam uspijevala naći sve što me zanimalo u vašim postovima - hvala vam na tome jer drugih izvora informacija nemam u blizini!
Imam pitanje - pronašla sam u Getrou zaštitne gaćice - covere za pelene po cijeni ispod 4 kn po komadu, u 3 veličine, ima ih rozih, plavih i zelenih - sve su na točkice. Odmah sam uzela 4 komada (pa da ih imam kao za neku rezervu, nek se nađe) i poslije sam na kasi shvatila da im je cijena još i manja - negdje oko 1,60 po komadu koliko se sjećam. I sad me zanima dali ih je neka od vas koristila i kakve su u odnosu na druge - budući da nemam iskustva s tim. Deklaracija: Baby Star, sastav 100% poliester i 100% pvc (2 sloja su), uvoz iz Švicarske, zemlja porijekla naravno Kina. Smijem li to uopće koristiti ili ih nebi preporučili budući da nisu od PUL materijala koji se obično koristi za covere, pretpostavljam da u pvc-u koža ne diše?
redprincess, moja sestra je takve kupila (ili dobila) i bacila. To su one starinske "plastične gaće" kakve su bile kad smo mi bile bebe. Plastično, koža ne diše.
Meni su Mothereasovi coveri zakon, vrijedni svake kune, sad koristimo Andrijine covere koji su puno korišteni, stari su 4 godine, i (osim što su mrvicu potamnili stajanjem) kao novi su. Silno mi je žao što je curki tak brzo rasla da smo male covere koristili svega mjesec i pol dana.
Joj, ne to ni u ludilu, to je čisti pvc- dođe ti na isto kao da bebi na guzu staviš običnu plastičnu vrećicu. I martinaP - one starinske nisu bile takve...bile su gumirane, nisu bile PVC..
Hvala cure na odgovorima, nabavila sam u međuvremenu i covere od Kamarisa, malo korištene, pa ću krenuti s njima, a ove neću koristiti! Mislim da sam sad potpuno opremljena, budući da imam 13 pelena od nature, 2 neke "no name", i od jučer još 26 od Kamarisa raznih vrsta: 4 splitted s džepom, 17 os fitted (ima ih i na drukere i na čičak), i 5 komada od neke vrste frotira - mislim da bi ovo mogle biti bambus - te su u 2 veličine. Uz to tu je i 25 uložaka i ukupno 8 covera u raznim veličinama. Još mi samo fali bebica za previjanje, a i ona će nam stići za nekih mjesec i pol..
Ja sam skoro za nasu bebicu koja stize za oko meseci po dana nabavila pp, pa sam imala nekoliko pitanja:
1. Pise mi na uputstvu da se peru na 40-60C, da li je to po vama dovoljna temperatura (narocito za ukakene)?
2. Kako sprecavate fleke?
I posto su moje pelene OS, nikako nisam sigurna kako se podesavaju na najmanju velicinu. Ne znam da li cu dobro objasniti, ali razumece me mame koje imaju OS pelene kao Rodina pusa sa drikerima po visini.( http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=1&Tekst2ID=287 ) Kad zakacim na najnize drikere, ne znam sta da radim sa onim delom pelene gore koji je visek. Da li se on savija - ako da da li ka spolja ili unutra ili ostaje onako ka gore preko bebinog stomaka? Izvinjavam se ako je glupo pitanje, nadam se da ste razumeli na sta mislim.
pelene se peru na 60°C sa jako malo praška i dodatnim ispiranjem
to je sasvim dovoljno da se pobiju sve baje iz kakice, biliv mi
ne sprečavam fleke, obično izblijede sa vremenom i pranjem, a kad ima jakog sunca, sunce ih izbijeli
OS pelene se smanjuju tako što pokopčaš na odgovarajuče drikere i onaj "višak" koji ostaje straga saviješ na dolje sa unutrašnje strane pelene, pa koristiš pelenu uobičajeno; da ostane na gore, ne bi pelenu mogla zakopčati
OS koje imaju dva reda drikera na gornjem dijelu pelene (ME, CB, BB...) smanjuju se tako što prevrneš gornji dio pelene do odgovarajuće dubine i skopčaš na taj drugi red drikera, koji je uvijek moguže skopčati samo sa te prevrnute strane
fleke ne možeš spriječiti, s njima se jednostavno moraš pomiriti
temperatura od 60 C je sasvim dovoljna.
Ja imam AIO OS pelene, pa mi je spolja onaj PUL, e sad ako taj visak presavijem ka unutra, PUL bi bio do bebe, a to mi se nekako ne dopada...
Ovaj drugi bold - ovako mogu da prevrnem, ali taj visak prevrnem ka spolja i skopcam.
Hvala vam na odgovorima!
Ja sam mislila koristiti ove pelene od pocetka, ali u tom slucaju mislim da ce biti bas isflekane zbog tecne kake na pocetku...
Flekice ti odu s prvim sunčanjem, ne brini.
koje aio os imas? evo ovdje ti je pokazano kako je smanjena po veličinama. ne može pul biti do bebe.
meni su za novorođenče puno bolje tetre+ cover. os su mi nekako preglomazne, a ove možeš i skuhat i češće mijenjaš i ne bojiš se da ih nešto žulja...
ugl, proguglaj malo, imaš i na youtubu puno filmića kako namjestiti pelenu
Imam Papoose AIO OS pelene. Evo ima ih na ovom sajtu:
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll...=250689834756+
ja vjerovatno nisam objasnila da ti bude dovoljno razumljivo
znači, smanjiš pelenu tako što zatvoriš odgovarajuće drikere, tako nastane jedan mali "džep" čiji otvor ostaje vani (znači ne prevrćeš PUL unutra) a višak pelene, jedna "faltna" sa unutrašnje strane savije se na dole
evo sam ti izguglala tetu koja objašnjava problematiku
evo još jedna, sa drugom sortom pelena
što se tiče ovih drugih, što se prevrću, evo na ME stranici nacrtano, ono što sam pokušala objasniti riječima
a evo i video
lično preferiram ove druge, što se presavijaju, manje zezanja kod presvlačenja
E, hvala! Tek sad mi je jasno. Moje su ova prva varijanta.
pojma nemam o platnenim pelenama, a u prilici sam doci do OVIH .
Mozete li mi ovako na osnovu prikazanog na sajtu reci nesto o ovim pelenama? Koliko bi mi trebalo, nemam susilicu, koliko dodatnih ulozaka , trebaju li zastitne gacice itd...nista ne znam o platnenim pa ce mi svaki odgovor dobro doci, a sad se bacam na citanje...
kao prvo, nikako si nemoj kupiti samo AIO pelene: one su najlošija varijanta platnenih pelena jer mokraća i stolica najlakše iz njih iscure, i vrlo brzo promoče.
dakle AIO kupiš eventualno par komada, za neke posebne prilike, kad želiš da guza bude ne bude prevelika ili ako će dijete na par sati čuvati netko tko se baš ne razumije u platnene pa da ima što manje petljanja kod previjanja.
druga stvar, ako sam dobro shvatila, ove pelene imaju iznutra flis - a flis je potpuno umjetni materijal. dakle, dijete i dalje nije u prirodnim, nego u plastičnim materijalima, a glavna razlika od jednokratnih je onda u tome što se ove mogu prati.
te pelene nikako ne bi bile moj izbor.
Meni su AIO sve redom curile. Ok su za šmniku, ili npr. za otići pedijatru, ali nikako mi nisu bile dobre. I ne volim flis![]()
ovo su u biti pocketice.
imam nesto slicno. isto nadobudno nabavila 10 takvih. i okej dok je beba jos mala, do nekih 5 mjeseci u nasem slucaju, ali kasnije nema sanse da prodes samo s jednim uloskom, a ni s dva ne drze ne znam kako. imala sam i FB pocketice, ali ni one mi nisu bile nesto. a i flis je tak...
na pocetku u trudnoci su mi se AIO i pocketice cinile kao najbolja varijanta. nakon prakticnog iskustva s pelenama, najsigurnija i najbolja varijanta su mi fitted s coverom (a ak neces da je guza velika, mozes uzeti pelene u velicinama, samo sto naravno to na kraju izade skuplje), za krace periode prefolds, a za sminku i malu guzu, ali i solidnu izdrzljivost Itti bitti d'lish SIO. samo one isto imaju nekakav tanki flisani materijal do guze, ali puno ugodniji od ovog u pocketicama pa mi se cini okej..
meni se cini najbolje za pocetak nabaviti samo dio potrebnog i par vrsta (i onda cesce prati i "krpati" s tetrama") pa onda vidjeti kaj ce ti najbolje odgovarati i kupovati dalje. moja shoping lista sada bi definitivno izgledala dobrim dijelom drugacije nego dok sam bila trudna.