-
Dado1, MM i ja smo posvojili starije dijete, djevojčicu staru 6,5. godina. S ozbirom na to da imam i iskustvo posvojenja malog djeteta, mogu reći da je ovo mnogo teže. Prilagodba je duža i zahtjevnija, ali se može postići ono što pitaš - da dijete postane privrženo i pravi član obitelji. Čeka vas dugi put, ne bez teškoća - dijete od 8 godina nosi sa sobom različite emocije koje ćete morati zajedno rješavati, odnosno prilagođavati novom životu. Imaj vjere da je cilj ostvariv, budi strpljiva, kad upoznaš dijete stvori listu prioriteta i rješavaj probleme jedan po jedan. Iako nije lako, na kraju ide brže nego što se čovjek nada. Moja kći je u obitelji manje od godinu dana, a potpuno je uklopljena, također i u širu sredinu.
Taj susret koji vam slijedi bit će nabijen emocijama. Priđite djetetu blago i nezahtjevno, najbolje da pustite da on vama priđe. Mnogo će ovisiti o temperamentu djeteta - ako je povučeniji moglo bi se dogoditi da baš i ne komunicira puno, no nemojte se zbog toga obeshrabriti. Potrebno je puno duže da se upozna dijete. Mi smo našu kćer posjećivali mjesec i pol dana prije posvojenja, a tek nakon posvojenja počelo je pravo upoznavanje i prilagodba. Pisala sam o tome na ovom forumu, pa možeš pročitati ako te zanima.
Želim vam svima puno sreće!
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma