Ima 13 mjeseci i nikako da sam prohoda

Thread: Ima 13 mjeseci i nikako da sam prohoda

1. Mima's Avatar

Mima said:

Quote Originally Posted by meda
    Quote Originally Posted by elin
    . Ako si fakat zabrinuta idi kod pedijatra i reci mu jer nitko na ovom forumu ne zna kako to izgleda kod tvog djeteta, samo ti, ali ako si zabrinuta samo zato što misliš da dijete do 12 mjeseci treba prohodati - to ti nije istina, ima puno djece koja prohodaju puno kasnije.
    x

ja se nisam brinula sto je dorian tek s 14 mjeseci prohodao, ali on je od 6. mjeseca pocimao s puzanjem, samostalno se posjeo, puzao savrseno, dizao uz namjestaj, dizao ko medvjed nasred sobe
    i to hodanje je bilo samo pitanje dana
    jer je sve prije hodanja islo po ps-u

ali da nije puzao jako bi se zabrinula
    Pa u tome je bit, ja znam i djecu koja su prohodala sa 18 mjeseci, ali su do tada ustajala, hodala bočno, uz namještaj, puzali su itd. To što se ne puste u samostalni hod može više biti stvar opreznog karaktera.
    Ali je druga priča ako se dijete sa 13-14 mjeseci ne ustaje na noge.
    Inače je kao do 18 mjeseci normalno da dijete prohoda, ali do 14 prohoda 90% djece.

2. Anci's Avatar

Anci said:

Moja je s 10 mj hodala uz namještaj, bočno.
    S 13 mjeseci se pustila sama.
    Bila je oprezna, bojažljiva i vjerujem da se nije htjela pustiti dok sama nije postala sigurna.

3. Angelina Bell's Avatar

Angelina Bell said:

Sa 9,5 mjeseci smo počeli sa vježbicama kod FT jer sam primjetila da ne napredujemo dobro (glavna briga mi je bila što se ne posjeda sama iako je na podu bila od svog 5. mj.)
    Posjela se sama! i propuzala sa 11 mj.
    Sa 11,5 mj. se u vrtiću počela dizati na nogice i samo je stajala.
    Sa 13,5 mj je počela "hodati" lijevo-desno uz pridržavanje.
    Sad ima 14,5 mj, jošuvijek ne hoda sama, nego u z "nešto".
    I dalje idemo na vježbice, nemamo hodalicu i ne vodimo ju za ručice.
    Brinula sam se u početku, a sad više ne. Mislim da će ubrzo porihodati, ali ne želim je forsirati.

4. ra said:

ja sam svog prozvala prvo ljenguza.
    a onda ziheraš.

prohodao je točno kad je napunio 15 mjeseci. skroz stabilan, nikad pao.
    očito da je morao biti 100% siguran da može sam.

5. KATALENIĆ's Avatar

KATALENIĆ said:

Daj mi recite šta kad beba neće biti na podu? Ja sa Svenom hodam,on me drži za jednu ruku, jer neće biti stalno na podu. :?

6. meda's Avatar

meda said:

nece biti na podu jer nikud ne moze

7. maaja said:

Quote Originally Posted by KATALENIĆ
    Daj mi recite šta kad beba neće biti na podu? Ja sa Svenom hodam,on me drži za jednu ruku, jer neće biti stalno na podu. :?
    Probaj i ti što više vremena provoditi s njim na podu, animirati ga igračkama, bacati loptu, balon, slagati kockice, nađite neku zanimaciju kako bi zavolio igru na podu. Sretno

8. KATALENIĆ's Avatar

KATALENIĆ said:

To i radimo ali nakon par trenutaka to je "dosadno".

9. Sirius Black said:

Može li se ikako sam kretati kad je na podu, bar gmizati na trbuhu? Diže se četveronoške kad je na trbuhu? Ako ne može, sigurno mu je dosadno. Ako može probaj ga potaknuti da puže po stanu, i ti skupa s njim.

Mislim da nije problem to kaj ne hoda, ali ako se s 13 mj. ne zna sam pomaknuti s mjesta, možda bi stvarno trebali nekakve vježbe

10. Mima's Avatar

Mima said:

ali on hoda, korača držeći se za ruku. Meni se čini da je on radi hodalice i vodanja za ruku jednostavno preskočio stvari koje je trebao samostalno raditi.

11. meda's Avatar

meda said:

a jel ga mozes nekako inspirirati da hoda sam drzeci se za namjestaj?

jel se moze ustati sam na noge drzeci se uz nesto?

ako ne, mozes mu pokazati kako se to radi, svaki put kad ste na podu ustani tako da se drzis za kauc, onako kako bi to dijete trebalo, obje ruke na kaucu, iskorak i gore, i onda hodanje uz kauc. mozda te pocne kopirati

12. KATALENIĆ's Avatar

KATALENIĆ said:

Igram se i ja s njim na podu. Bacamo loptu i počeo je kao da će puzati četveronoške ali odustane i gura se na guzi. Smiješno...ali dođe do lopte. Diže se kad mu ja dam prst ali uz krevet ne baš. Pokuša al odustane. Jako se ljuti ako nešto ne može. Sad mu bolje ide i iz ležečeg u sjedeći položaj,sam se digne bez problema. Podboči se na lakat i digne.

13. Mima's Avatar

Mima said:

Ja najiskrenije mislim da bi ga trebao pregledati fizijatar. Nije problem što ne hoda samostalno, ali bi se u toj dobi zaita trebao ustajati, barem uz namještaj. Mislim da nema sumnje da će on prohodati, ali bi mogao imati problema tipa nespretnosti ili krivog hodanja. Fizikalna terapija nije ništa strašno i nikakav bauk, a Svenu vjerojatno treba samo malo poticaja.

14. adonisa's Avatar

adonisa said:

Moj R je 13 mjeseci, puže, hoda božno uz namještaj, a prije par dana me u parku uhvatio za prst i krenuo za djecom. Nisam baš sretna s takvim "hodanjem", ali šta da radim? :?
    Dopuže do mene, popentra se uz nogu i žica da mu dam ruku, drži mi se samo za prst, nekad mu je dovoljna jedna ruka, kad u drugoj nosi neku igračku, a nekad traži obje ruke. U kući mu ne dozvolim takvo "hodanje" nego ga pustim da puže, ali vani mu je to jedina opcija "samostalnog" kretanja za drugom djecom ili za loptom.

15. lillifee's Avatar

lillifee said:

ne opeterecuj se nimalo. nas ad je propuzao sa 11 i pol mjeseci, a prohodao sa 16 mjeseci. djelili su nam svakakve savjete, ali nam je pedijatrica rekla da se ne brinemo, da je mali ok, malo lijen, ali ok i da ce on vec hodat kad njega bude volja. samo ga pusti da sam odredi ritam. svako je dijete tu drugcije!

16. Roza's Avatar

Roza said:

možda ja na to sve gledam malo drugačije, s obzirom da sam s tarzanom išla na vježbe.
    tamo su mi toliko tupili kako je bitno da dijete savlada sve razvojene faze i da preskakanje faza dugoročno ne koristi djetetu. možda u jednom trenutku dijete koje nešto preskoči izgleda napradeno, ali u konačnici bi mu bilo bolje da je išao korak po korak.
    zašto to spominjem? zato što mi se čini da je tvoj mali nešto tako preskočio. možda griješim. puzanje s osloncem na dlanove i potkoljenice? puzanje s osloncem na dlanove i stopala (tzv. slonić puzanje)? hodanje uz namještaj, je vjerovala ili ne, bitna faza jer je to zapravo hodanje u paraleli, tako to nekako nazivaju. znači dijete ne hoda prema naprijed, već se uči hodati noga do noge, ne znam jesam li dobro objasnila.
    kako se digne kad mu daš ruku? ima li pravilni iskorak? to znači da savine nogu u koljenu i stane na puno stopalo, a ne da povlači nogu za sobom (da "struže") ili da je iskrivi u podizanju. je li simetričan u tom iskoraku tj. iskoračuje li jednak broj puta s lijevom i desnom nogom?
    kad ga vodiš za ruku, koliko je visoko njegova ruka? ovo pitam jer je recimo moj mali prohodao bez ikakvog držanja za ruke, a u situacijama kad je bilo nužno da ga držim za ruku, ruke su mu uvijek bile u prirodnom položaju za hodanje, dakle u ravinini njegovih kukova. jako bolno za moju kralježnicu, ali i jako dobro za dijete - nitko ne hoda s rukama iznad glave. hoda li ravno ili ga ti moraš pridržavati za ruku da ne padne?
    kakve su mu tzv. obrane? tj. kad pada iz stajaćeg položaja, pruža li ruke da se zaštiti' zapravo, kako pada?
    kako prelazi preko prepreka - npr preko nekog predmeta (recimo spužve, ili jastuka) koji bi trebao puzajući savladati?
    gle, tu ti ima toliko stvari koje je jako teško opisati. ja bi na tvom mjestu platila pregled kod nekog privatnog fizijatra jer ćeš i na goljaku i drugdje čekati barem 2 mjeseca na termin. ali to sam ja, poučena svojim iskustvom...i moj savjet je i dalje samo moj savjet, možda u vašem slučaju krivi a možda i dobar.
    evo moj mali je vježbao radi moždanog krvarenja 2 stupnja, prosjedio s 8,5 mjeseci, prvi put se dignuo na noge s 9 mjeseci, prohodao s nepunih 11 mjeseci. sve to je napravio potpuno sam. što se tiče hodanja, prohodao je potpuno sam, bez ikakvih držanja za ruku, na moru, na neravnom terenu od kamenčića.

meni je sasvim u redu da si svako dijete odredi ritam, i poštujem čak i izraz "lijeno" dijete, iako u njega ne vjerujem, ali iz svog vlastitog iskustva bi rekla da osim lijene djece, ima i djece koja možda trebaju pomoć, tj. usmjeravanje. a nitko od nas nije fizijatar i nije pogledao to dijete, pa bi stručno mišljenje prepustila - stručnjaku

17. Roza's Avatar

Roza said:

da ne bi bilo zabune, u gornjem postu sam mislila na katalenić i njenog mišeka.

18. KATALENIĆ's Avatar

KATALENIĆ said:

Kad mu dam prst da se digne primi se za prst,savije nogu u kojlenu i digne se na puno stopalo, ne vuče nogu.a kad hoda ja se sagnem što više da mu ruka nije jako u zraku.boli kičma al kaj sad.da li ima pravilan iskorak?pa mislim da ima.a kad pada,pada na guzu i na ruke.ali kad hoda nekad ga moram pridržavati da ne padne.jako brzo hoda.to mu je valjda ostalo od hodalice.

19. KATALENIĆ's Avatar

KATALENIĆ said:

Evo nas. Nismo se već dugo javljali. Samo da se pohvalimo, od kad smo na podu Sven se počeo dizati sam. Još baš ne puzi ali se digne. Do igračke dođe da se gura na guzi. Ali krene na ruke no ubrzo odustane. Nadamo se da bude i to ubrzo savladao. :D

20. Pcelica Mara's Avatar

Pcelica Mara said:

Bravo :D

Ma ide to, nekad malo prije nekad kasnije. Naša malena nije trebala vježbe, ali smo mi svejedno pomalo s njom vježbali prije spavanja (po onoj knjizi od Jovančevića). I onda, "kasno" se posjela (s punih 9 mjeseci), propuzala s 10... Vodili smo je kod fizijatrice jer smo se prepali da smo možda krivo radili vježbe pa sve zeznuli. Ispalo je da je s njom sve u redu, pravilne vježbe nam je pokazala sestra i to smo sve dobro radili.
    Nikad je nismo vukli za ruke niti na silu poticali na hodanje (na čuđenje cijelog sela ) i prohodala je samostalno s 13 mjeseci i 2 dana. Ali, koji su to sigurni koraci bili! Bez padanja i posrtanja, pravi mali sigurni hodač! Danas već sama ide i uza skale.
    Što htjedoh reći, ne treba previše brinuti, ali ne treba ni premalo i UVIJEK je dobro čuti mišljenje stručnjaka.

21. EvaP's Avatar

EvaP said:

I ja se slazem da je dobro cuti misljenje, al nekako mi se cini i da kad jednom udjes u taj zrvanj pregleda i kontrola i kontrola kontrole, da je tesko van, a da ti ne natovare socijalnu sluzbu na vrat.... I na kraju samo skupljas uputnice... Ja bih na svom mjestu osla privatnom fizijatru i cula strucno misljenje bez obveze za kontrolu kontrole i jos 12 dodatnih pregleda, da bi se osigurali da nije ovo ili ono. A opet ce te uputiti ako ti stvarno bude potrebno...
    Mi smo puno vjezbali. Malisa se posjeo s 9 mjeseci, propuzao s 10, prohodao sa 16. Osim sto su me gnjavili "u selu" od njegovog 10tog mjeseca da zasto ne hoda? Slusala sam savjete tipa "ne daj mu da puze, kasno ce prohodati". Al tako nekako je bilo od njegovog rodjenja, uvijek ljudi imaju misljenje o tome sto bi tvoje dijete trebalo znati i koliko zuba imati i do kada dojiti i....
    I nisam vidjela jos malo dijete koje je prohodalo a da nije imalo rukice iznad glave, bez obzira da li su ga roditelji vodali ili nisu... i ja da hodam po zici ili gredi bi imala ruke iznad glave...

22. Roko_mama said:

Quote Originally Posted by EvaP
    I ja se slazem da je dobro cuti misljenje, al nekako mi se cini i da kad jednom udjes u taj zrvanj pregleda i kontrola i kontrola kontrole, da je tesko van, a da ti ne natovare socijalnu sluzbu na vrat.... I na kraju samo skupljas uputnice... Ja bih na svom mjestu osla privatnom fizijatru i cula strucno misljenje bez obveze za kontrolu kontrole i jos 12 dodatnih pregleda, da bi se osigurali da nije ovo ili ono. A opet ce te uputiti ako ti stvarno bude potrebno...
    Iz osobnog iskustva kažem da je bolje ić na kontrolu, i na kontrolu kontrole, i bolje je puhat na hladno, i skupljat uputnice, obilazit sve specijaliste koje traže nego da vam kažu da je sve ok, pa na kraju za 5-6 mjeseci ispadne da ipak nije sve ok, pa te ne žele poslat nikud, pa sam obijaš sva vrata i onda kreneš specijalistima i na vježbe u dobi do koje se već sve moglo ispravit.

23. EvaP's Avatar

EvaP said:

Zato odeš privatnom fizijatru
    Čuješ mišljenje a ne odeš na 12378652789465278435 kontrola.
    Mi smo recimo bili kod neuropedijatrice koja je vikala na mene zato što sam dijete stavila tako da vidi kako tipka po pisaćoj mašini.
    A povijest bolesti mi je napisala tako da me je pitala: "Jel sjedi?" pa napiše "sjedi". "Jel puže" pa napiše i slično. Da ne kažem da smo bili i na pregledima u 19h navečer, nakon mjesec i pol od naručivanja, gdje su se čudom čudili jer je malac nervozan i uplakan, a njemu duša spava.
    S ovom pameti koju dananas nakon svega imam, to bih sve propustila

24. Pcelica Mara's Avatar

Pcelica Mara said:

Ima nas i u mjestima gdje nema privatnih fizijatara , ali nama je naša državna bila odlična i nije nas slala na kontrolu kontrole nego je odmah rekla da misli da je sve OK, ali svejedno nas pohvalila radi brige i poslala na jedne vježbe, eto za svaki slučaj. Nekako se poklopilo pa je malena baš dan prije vježbica i posjela, a ubrzo i propuzala.
    Kad su djeca u pitanju mislim da je stvarno bolje puhati na hladno.

25. EvaP's Avatar

EvaP said:

Kaj je najgore, sad s ovom financijskom situacijom, ne znam ni da li bi si mi tog privatnog fizijatra mogli priuštiti. A u našem selu ga ima :D

26. KATALENIĆ's Avatar

KATALENIĆ said:

Kod nas nema privatnog fizijatra. U kojem si ti selu? Ja sam kraj Križevaca. Dal ima možda u VŽ-u? :?

27. klia's Avatar

klia said:

Moja je pedijatrica rekla da je do 14 mj normalno. Oba su mi prohodala par dana prije 14. mjeseca života.

28. KATALENIĆ's Avatar

KATALENIĆ said:

I ja mislim da još nije za paniku kaj ne hoda sam. Jako je živ,počeo se dizati, puza al čudno,na guzi i rukama. Ja sam malo kriva jer sam ga stavljala puno u hodalicu pa je preskočio neke faze. Vidjet ću kak će se stvari odvijati dalje. Hoda da me drži za prst al se ne pušta.

29. AndrejaMa's Avatar

AndrejaMa said:

Evo nas sa 15 i pol mjeseci i prvih samostalnih koraka!!!! :D

30. paws's Avatar

paws said:

Quote Originally Posted by AndrejaMa
    Evo nas sa 15 i pol mjeseci i prvih samostalnih koraka!!!! :D
    Čestitam.

31. EvaP's Avatar

EvaP said:

Bravoooo!!! :D

32. ockica said:

Drage moje, stvarno nema razloga za brigu, naravno, ako se naočigled vidi da je s djetetovom motorikom sve u redu.
    Naime, ja sam prohodala tek s 18 mjeseci, a sve je bilo u savršenom redu...jedino što sam bila malo bucmastija i lijenija Tek s tih 18. mj. je mama dobila uputnice za sve moguće preglede, a to jutro kad me već počela spremati za obilaske po doktorima, ja se važno ustala i odmah, ne prohodala, već protrčala...jednostavno sam bila lijena dotada

Moja princeza je prohodala sa skoro punih 14 mjeseci, odmah stabilno i vrlo užurbano. Jednom kad krenu teško ih je zaustaviti tako da...vremena ima

33. EvaP's Avatar

EvaP said:

I ja smatram da je dio svega i karakter djeteta... Malisa i dan danas voli sjedalacke aktivnosti (tipa crtanje, slaganje puzzla i slicno) i kad dodjemo u goste svi se cude kako dugo mirno sjedi... Jednostavno, takav je...
    Tako je i prohodao "kasno", a kad smo nedavno bili kod frendova koji imaju malu bebu koja je lezala ispod baby gyma, i Malisa se lijepo legao na ledja, digao nogice i prolezao posjetu Znam da bi se druga djeca vec popela na vrh ormara za to vrijeme, ako kuzite sto hocu reci...

34. blond lady said:

Quote Originally Posted by klia
    Moja je pedijatrica rekla da je do 14 mj normalno. Oba su mi prohodala par dana prije 14. mjeseca života.
    a naš fizijatar na goljaku je rekao da je normalno do 18 mjeseci da prohodaju, moja cura će sutra imati 14 mjeseci i ne hoda, idemo svaka 3 mjeseca fizijatru i sve je o.k. samo je malo sporija

35. EvaP's Avatar

EvaP said:

Nama je moja omiljena neuropedijatrica rekla da je do 14 mjeseci normalno, a do 18 mjeseci u široj granici normale, znači i dalje normalno

36. Pcelica Mara's Avatar

Pcelica Mara said:

Nama je moja omiljena neuropedijatrica rekla da je do 14 mjeseci normalno, a do 18 mjeseci u široj granici normale, znači i dalje normalno
    Baš tako. Odmah je rekla da su to djeca, a ne mali roboti Svi su različiti pa zato i postoje te tako široke granice za pojedine stupnjeve razvoja.

37. anchie76's Avatar

anchie76 said:

Jos davno sam cula da djeca u najvecem postotku prohodaju izmedju 14 i 16 mjeseca. Opustite se

38. EvaP's Avatar

EvaP said:

Al uvijek su najglasniji oni čija djeca već stoje s 10 mjeseci i hodaju s 11 pa imaš dojam da je tvoje dijete najsporije...

39. ana.m's Avatar

ana.m said:

Moja Iva je prohodala s 14 mjeseci.
    Nikada nije bila u hodalici, stalno na podu, do 6 mjeseci starosti, skoro 7 se u kolicima vozila polegnuto na sveopće čuđenje i zgražanje i uz komentare kako jadno dijete ništa ne vidi.
    Ali jednostavno nije znala sjediti i kada bi joj i najmanje pokušala podići naslon sva bi se spigala, pa sam ju ja lijepo ostavila da leži.
    Propuzala je s 10 mjeseci.
    Nisam joj pomagala oko ničega, pustila sam ju da sve radi sama.
    I isto sam mislila kak još mjesecima neće prohodati, a već se sama znala dići na sredini sobe na nogice.
    I onda je odjendom prohodala, stabilna je, ne pada, baš kao da je htjela biti 100% ziher da ona to može i onda je krenula.

40. ana.m's Avatar

ana.m said:

Lažem s nepunih 14.
    A i sin mi je bio ovakav ziheraš.

41. anchie76's Avatar

anchie76 said:

Al uvijek su najglasniji oni čija djeca već stoje s 10 mjeseci i hodaju s 11 pa imaš dojam da je tvoje dijete najsporije...
    Upravo tako

42. Mima's Avatar

Mima said:

Više od 50% djece prohoda sa 12 mjeseci.

43. Pcelica Mara's Avatar

Pcelica Mara said:

Ma ni ne smeta mi što su glasni, ali kad mi počnu pametovat kako mi je dijete "zaostalo" jer nije dočekalo prvi rođendan na nogama, uf uf, grizem
    Ako već ja prešućujem šumu hodalica oko nas (žao mi je djece, ali mi se ne da više vodit uzaludne debate s njihovim mamama) mislim da je pošteno i da se nas "čudnjake" čija se djeca razvijaju bez presinga, u platnenim pelenama i krpi (marama/sling) pusti na miru.
    Vjerujem da svaki roditelj za svoje dijete čini najbolje što zna/može/želi.

Quote Originally Posted by ana.m
    I onda je odjendom prohodala, stabilna je, ne pada, baš kao da je htjela biti 100% ziher da ona to može i onda je krenula.
    Baš je tako bilo i kod nas!

44. Girica's Avatar

Girica said:

Katalenić, oprosti nisam vidjela, jeste li bili kod fizijatra i neuropedijatra? Mi smo išli na Goljak i obavilio sve pretrage i na kraju mi je neuropedijatrica za prvog blizića rekla da je on takav kakav je, da vježbice radimo ali da ga ne forsiram i da će sve biti ok. On je prohodao sa 16 mj, a drugi blizanac s nepunih 13 mj. Bili smo s prvim i kod privatnog fizijatra i to nikako ne preporučam. Namljeo mi je svašta a jedan sat vježbica je bio 400 kn. S obzirom da sam medicinar uvidjela sam da pretjeruje s dijagnozom i nastavila ići samo na Goljak do jedno god. dana dok me neuropedijarica nije umirila. I bila je u pravu. Hodalicu nije imalo niti jedno moje dijete i niti jedno nisam forsirala ni na šta.

45. EvaP's Avatar

EvaP said:

Meni u biti nije jasna ta šuma hodalica i kod ljudi doma i po dućanima. Pa zar nisu hodalice ono fakat zlo? Povučene iz prodaje u Švedskoj npr? A na forumu svako malo čitam - te ovo dijete hoda na prstima zbog hodalice, te preskače faze zbog hodalice... Nije mi jasno...

46. KATALENIĆ's Avatar

KATALENIĆ said:

Nisam išla kod nikakvog fizijatra. Mislim da nije potrebno,ne znam. Muž mi kaže da od zdravog djeteta hoću napraviti bolesnog. I MM je prohodao dosta kasno, sa 17 mjeseci. Tak da ne znam. :? Od kad nismo u hodalici puno smo na podu i Sven se počeo sam dizati uz namještaj, napravi korak,dva,diže se uz krevet a puzi na guzi. Mislim da sam i ja malo kriva jer sam ga stavljala u hodalicu i sam mi je UŽASNO ŽAO,jer od kad nije u njoj i kad je počeo hodati za rukicu hodao je na prstima i jako čudno ali sad je bolje. Nadam se da će me iznenaditi i jednog dana (uskoro,ha,ha) samo prohodati. Samo šta mi se čini da još nije baš stabilan na nogicama. Možete mi reći kad se vidi(ako se to primjeti)da će dijete samo prohodati?

47. mama_jos_malo's Avatar

mama_jos_malo said:

Quote Originally Posted by KATALENIĆ
    Nisam išla kod nikakvog fizijatra. Mislim da nije potrebno,ne znam. Muž mi kaže da od zdravog djeteta hoću napraviti bolesnog. I MM je prohodao dosta kasno, sa 17 mjeseci. Tak da ne znam. :? Od kad nismo u hodalici puno smo na podu i Sven se počeo sam dizati uz namještaj, napravi korak,dva,diže se uz krevet a puzi na guzi. Mislim da sam i ja malo kriva jer sam ga stavljala u hodalicu i sam mi je UŽASNO ŽAO,jer od kad nije u njoj i kad je počeo hodati za rukicu hodao je na prstima i jako čudno ali sad je bolje. Nadam se da će me iznenaditi i jednog dana (uskoro,ha,ha) samo prohodati. Samo šta mi se čini da još nije baš stabilan na nogicama. Možete mi reći kad se vidi(ako se to primjeti)da će dijete samo prohodati?
    Ne preporuča se da hoda za rukicu. Sam što napravit- to je to. Ako hoda uz namještaj - dovoljno, s vremenom će steći sigurnost.
    Moje dijete je rano propuzalo, a prohodala je s punih 15 mjeseci
    Nikad nije bila u hodalici, od 3 mj je na podu na puzzlama, nikad je nitko nije vodio za rukice i "učio" hodati, nikad je nitko nije posjeo (sama je počela sjediti sa 7 mjeseci)... To je individualno. Do 18 mjeseci ako ne hoda sve je ok, rekla nam je pedijatrica.

48. KATALENIĆ's Avatar

KATALENIĆ said:

Ne vodim ga ja puno za rukicu. On se digne na mene i primi moj prst jer hoće hodati.

49. mama_jos_malo's Avatar

mama_jos_malo said:

Nemoj, jer to spada u poticanje. Nek se drži za kauč i hoda.
    Pa od stola do stolca, preko kauča i okolo, s vremenom će shvatiti da ne treba pomoć namještaja

50. rahela's Avatar

rahela said:

kad pokuša hodati, daj mu u obje ruke igračku, a ti srtani iza njega i lagano ga primi za ramena i tako hodaj s njim
    on mora osjetetiti svoju težinu na stopalima, a to ne osjeti kad ga se drži za ruke - dakle, primi ga za ramena i čak lagano potisni dolje, da osjeti svoju težinu
    igračke u rukama mu rade psihološku sigurnost

kad to svlada, uzmi jednu igračku lutkicu, stani ispred njega, daj mu je da je primi sa obje ruke za (npr.) glavu, a ti primi lutkine noge i tako ga potakni da hoda (ti hodaš unatrag, a on prema tebi, kao da ga vučeš, ali ga ne vučeš, samo da mu se čini da se on za nešto drži
    dovoljno si blizu ako pada da usporiš pad, on te vidi, htjet će prema tebi...