Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: Hitnu pomoć molim- OVRHA i obrtnik

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Hitnu pomoć molim- OVRHA i obrtnik

Molim naše "pravašice" i/ili one koji se tako osjećaju da mi pomognu s ovim, dosta mi je hitno i važno-

ako sud "naredi" ovrhu nad tuženim a tuženi je obrtnik da li se ovrha smije sprovesti u njegovim privatnim prostorijama, odn. kod njega doma ili su obavezni ovrhu sprovesti u njegovim "službenim" prostorijama, tj, na adresu gdje obrt i posluje.

Ili bar link na neki zakon...

hvala!

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A što piše u ovršnom prijedlogu / rješenju? Nad čim se provodi ovrha?

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

koliko ja znam obrtnik odgovara sa svom svojom imovinom.za ovrhe neznam kako ide ali to bi ustvari trebalo biti to.

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    A što piše u ovršnom prijedlogu / rješenju? Nad čim se provodi ovrha?
    Morala bih pogledati.Ali nekako sam bila mišljenja ako se tuži obrt, odn. vlasnik istog da se tada na obrtu provodi ovrha.

Baš ću pogledati pa javim.

kobila_suzy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ovrha se može provesti na svemu što je u vlasništvu OSOBE koja je vlasnik obrta.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj petarpan prvotno napisa
    Ali nekako sam bila mišljenja ako se tuži obrt, odn. vlasnik istog da se tada na obrtu provodi ovrha.
    Ovo vrijedi za d.o.o., gdje se ovrha provodi nad vlasništvom društva, ali ne i nad vlasništvom osnivača.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

obrtnik svojom cjelokupnom imovinom
    pokriva dugove......

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj kobila_suzy prvotno napisa
    Ovrha se može provesti na svemu što je u vlasništvu OSOBE koja je vlasnik obrta.
    A što ako vlasnik obrta nije vlasnik stana u kojem živi već je njegova žena?

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

M&A hvala!
    ako sam dobro shvatila , ovrha se može provesti na pokretninama u stanu bračnog druga ali predmetom ovrhe ne mogu biti nekretnine i automobil bračnog druga.

M&A avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Nema na cemu i dobro si shvatila

Ovrha nad pokretninama u kuci/stanu koji je vlasnistvo njegovog bracnog druga, pod uvjetom da on tamo stanuje (odnosno da je tamo prijavljen).

Sve pokretnine mogu biti predmet ovrhe uz jednu napomenu – namirenje ovrhovoditelja moze se provoditi samo iz naplate

M&A avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Zaboravih ti dati ovaj link,mozes se informirati na forumima.
    Po mom misljenju jako korisna stranica.

http://www.legalis.hr/modules/news/

trinity avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

hvala na info, mi bas uskoro planiramo tuziti jednog privatnika pa se nadam da cemo na neki nacin dobiti novce.
    jedino ne znam sto cemo ako je vlasnistvo prebacio na svoju djecu da bi izbjegao placanje.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj trinity prvotno napisa
    hvala na info, mi bas uskoro planiramo tuziti jednog privatnika pa se nadam da cemo na neki nacin dobiti novce.
    jedino ne znam sto cemo ako je vlasnistvo prebacio na svoju djecu da bi izbjegao placanje.
    Ako su maloljetna djeca u pitanju, njihova imovina je pod nadzorom Centra za socijalnu skrb.

trinity avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    Citiraj trinity prvotno napisa
    Ako su maloljetna djeca u pitanju, njihova imovina je pod nadzorom Centra za socijalnu skrb.
    nisu maloljetna djeca u pitanju (mada ima i maloljetne, li posao je predao punoljetnoj djeci), oni su preuzeli posao od njega, ali ne znam da li su preuzeli i valsnistvo. cini mi se da nisu, ali svejedno vjerujem da cemo se tesko moci naplatiti od njega jer nas je doveo u nezavidnu finanacijsku situaciju, a i tuzba kosta

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Trgovac pojedinac

Članak 3.

(1) Trgovac pojedinac je fizička osoba koja samostalno obavlja gospodarsku djelatnost u skladu s propisima o obrtu i upisana je u sudskom registru kao trgovac pojedinac. Fizička osoba koja posluje u skladu s propisima o obrtu može tražiti da se upiše u sudski registar kao trgovac pojedinac ako njen godišnji prihod prelazi svotu od 2 milijuna kuna, a dužna je zatražiti taj upis ako joj godišnji prihod prelazi svotu od 15 milijuna kuna.

(2) Svojstvo trgovca pojedinca stječe se upisom u sudski registar.

(3) Fizička osoba koja je po odredbama stavka 1. ovoga članka dužna zatražiti upis u sudski registar mora podnijeti prijavu za upis u sudski registar u roku od 60 dana nakon podnošenja Financijskoj agenciji godišnjih financijskih izvješća u kojima je iskazan godišnji prihod iz stavka 1. ovoga članka.

(4) Prijava za upis u sudski registar mora sadržavati tvrtku, sjedište i predmet poslovanja trgovca pojedinca, podatak o godišnjem prihodu iz stavka 1. ovoga članka te naziv registra i broj pod kojim je fizička osoba koja ima nakanu poslovati kao trgovac pojedinac u njemu upisana kao obrtnik.

(5) Prijavi iz stavka 4. ovoga članka prilažu se:

1. izvod iz registra navedenoga u stavku 4. ovoga članka i

2. godišnje financijsko izvješće podneseno Agenciji iz stavka 3. ovoga članka kojim se dokazuje da je ostvaren godišnji prihod iz stavka 1. ovoga članka.

(6) U sudski registar upisuju se tvrtka, sjedište i predmet poslovanja trgovca pojedinca.

(7) Ako po ovome Zakonu više ne postoji obveza da u sudskom registru bude upisan kao trgovac pojedinac, on može prijavom koju podnese registarskome sudu tražiti da ga se briše iz toga registra. Trgovac pojedinac mora prijavi priložiti posljednje godišnje financijsko izvješće koje je podnio Agenciji iz stavka 3. ovoga članka. Registarski sud će po službenoj dužnosti brisati iz trgovačkog registra trgovca pojedinca za kojega dobije godišnje financijsko izvješće iz kojega proizlazi da više ne ispunjava uvjete za upis u sudski registar propisane u stavku 1. ovoga članka. Svojstvo trgovca pojedinca prestaje brisanjem iz trgovačkog registra.

(8) Na trgovca pojedinca na odgovarajući se način primjenjuju odredbe prvoga dijela ovoga Zakona.

pojam koji označava Obrtnika odnosno trgovca pojedinca

nadalje odgovornost

ODGOVORNOST ZA OBVEZE TRGOVAČKOGA DRUŠTVA

Općenito

Članak 9.

(1) Trgovačko društvo odgovara za svoje obveze cijelom svojom imovinom.

(2) Trgovac pojedinac odgovara za svoje obveze uključujući i obveze nastale u obavljanju obrta prije upisa u sudski registar kao trgovca pojedinca osobno, cijelom svojom imovinom.

nadalje, postoje drugi zakoni koji navode postupanja po ovrsi, između ostalog to je Ovršni zakon

Znači obrtnik odgovara cijelom svojom imovinom ali vlastitom.. Ako ima u vlasništvu nekretninu koja je u suvlasništvu ili u bračnom odnosu je stečena onda vlasništvo dijela bračnog druga ne ulazi u sredstvo i predmet ovrhe to je njegovo privatno vlasništvo.

Zakon se je mijenjao 01.04. 2008 godine, i treba vidjeti od kada je ovrha pokrenuta te koji je zakon tada bio na snazi

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

a koje su razlike u ovome dijelu između sadašnjeg zakona i ovog prije 1.4.?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •