Pokazuje rezultate 1 do 32 od 32

Tema: sprječavanje ravnih stopala

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno sprječavanje ravnih stopala

ovako: ja imam ravna stopala, moja mama isto, sestra isto... itd. S mm-ove strane je srećom bolje. Meni se čini da je s moje strane to malo genetski, pa se brinem i za malu.

Ona je prohodala s 13 mj, sad ima 15. Problem je u tome što ona čarape skida neprestano, osim ako ima i cipele. Što rezultira time da je neprestano u cipelama jer od cijele obitelji jedino ja mislim da bi trebala biti češće bosa. Istina, činjenica je da je kod nas dosta hladno, nemamo grijanje itd. Ne znam što da radim? Da li imate ideju za neke mekane cipelice? Da li da natjeram obitelj da je puste bosu? Nešto drugo?

Ako je pustim bosu, lako za neke prehlade, ali može li dobiti nešto gore, npr upalu mjehura?

Elinor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Nabavi štramplice, one sa gumenim čepićima na tabanima, da ne skliže. To ne može skinuti samo tako, a preko ni ne moraš stavljati hlačice. Mislim da bi se stvarno mogla prehladit sa golim nožicama, pogotovo ako nemate grijanje kako spada. Od laganih cipelica, škicni Gucio.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MM ima malo spustena stopala, cini mi se da je i kod njega to nesto nasljedno. A nasi decki toliko hodaju bosi da nema sanse za platfus kod njih. Vid je hodao bos od svibnja pa skoro do listopada. Neke sandale smo danima trazili nakon sto ih je skinuo (i tutnio u brsljan kod susjeda). To bosonogo hodanje mu ne smeta za zdravlje. Predlazem ti da probas pustiti malenu da hoda bosa, kad vec ima volju i zelju.
    Vrlo brzo ces skuziti hoce li se od toga prehladjivati ili nece, pa ces sukladno tome poduzeti nesto trece.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

I MM i ja imamo spustena stopala, isto sam se plasila za Novija, pa sam i ja forsirala bosonogo hodanje, sto je rezultovalo time da smo do sada kupili samo jedne sandale za leto, i to prvo leto dok jos nisam bila sigurna da moze da prodje bez.
    Po kuci je stalno bos, uglavnom i bez carapa.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ma meni je to s platfusom :/

u mojoj generaciji (rane 80-te) maltene svi smo imali platfuse, skoro se ne sjećam da netko nije nosio uloške ili čak ortopedske cipele izrađene po mjeri kao ja od tri do šest godina. a odrasla sam na moru i bauljala po pijesku i kamenju cijelo /ajde i po betonu/ cijelo ljeto. ne znam čega je to posljedica - ja imam zapravo nevjerojatno dobro stopalo, jaki luk, jako savitljiv, neki dan sam dobila kompliment da imam posve plesačko balerinsko ma vrhunsko stopalo. i pitam se ja onda koja je to moja platfusna genetika (kao i starci mi imaju platfus, mada ja nikad nisam skužila gdje) nestala. sumnjam od ortopedije

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Nama rekao ortoped da su ravna stopala stvar genetike, nek se niš ne sekiramo dok je tak mala (26 mjeseci).

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mojoj idi nije nis pomoglo sto je (i jos uvijek) strasno puno bosa

s tri godine je dobila uloske, luk joj se popravio, ostalo joj patkasto hodanje (prsti za unutra)...

noa je imao "naznake" isto spustenog stopala - nosio uloske jednu zimu - dr rekao da dalje ne treba...

lea nisam ni vodila ortopedu iako mi je najavio da cu sa svima doci - prije ili kasnije :/

e, ja ne znam nikog u svojoj obitelji da je imao spustena stopala, kod mm-a samo njegov tata hoda "patkasto"...

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

A ja moram priznati da trtarim od bosog hodanja po hladnom podu. Čim bosonoga protrčim od sobe do kupaone počnem češće piškiti (nije baš upala mjehura, ali recimo početak). Nemamo nigdje tepihe zbog alergija, samo parket i pločice. Zimi griju pristojno (centralno grijanje) ali mi se čini da je sa bosim nogama na podu ipak hladno.
    Znam da je to vjerojatno samo navika, ali nemam hrabrosti pustiti dijete boso.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

isto imamo taj problem da skida čarape ali joj zato oblačim stramplice i sve super...a možeš joj oblačiti šlapice po kući a ne cipele ...

nama je ortoped rekao da ravna stopala se mogu tek sa 3 godine utvrditi da do tada sva djeca imaju ravna stopala jer nije sve još razvijeno i da obuća sa ort. ulošcima nije uopće potrebna (npr. frodo, bambi i slične)

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ovo sa štramplicama sam već pomislila, nabavila sam ih par. Opet, sad po zimi može biti bosa jedino po kući, a to su opet sve ravne površine, ne znam da li bi bilo dobro da hoda i po nečem neravnom?
    Pada mi na pamet da donesem lavor sa šljunkom u dnevnu, ali znam što bi bila posljedica, a epilog bi bio da bi me majka skalpirala

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bila je tema na forumu, ticala se djece vjezbaca, znam da su cure spominjale gumeni tepihic koji imitira sljunak. Al koja je to tema bila, poooojma nemam.

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Mene zanima kako recimo ja kao laik mogu vidjeti da mi djete ima ravno stopalo i kada se to može već polako uočiti sa koliko godina/mjeseci?

Mi isto tako hodamo bosi ali ima duple čarape i to jedne ima normalne debljine a druge termo. I to ne zbog radi stopale već zato što šlape skine čim se popone na kauć/stolac ili takvo nešto i kad siđe uvjek ih zaboravi obući.
    I već mi je dojadilo vikati i prjetiti sa papučama pa sam tako odlučila i nadam se da mu nije tako hladno, a isto nemamo tepihe nego pločice i parket.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

To se zapravo moze vidjeti tek oko cetvrte godine. Kod nekih i prije, kod nekih kasnije. Vid ili definitano stopalo od 2 i pol godine.

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Bila je tema na forumu, ticala se djece vjezbaca, znam da su cure spominjale gumeni tepihic koji imitira sljunak. Al koja je to tema bila, poooojma nemam.
    Ova. Mislim da pomaže samo hodanje po neravnom terenu. Pitala sam ortopeda jesam li napravila "štetu" što u kući nije nosila tvrde papuče, već je uglavnom bila bosa ili u Robeez papučicama. Odgovorio mi je da nisam i da nek samo i dalje tak bude u kući, a ljeti po vani nek hoda bosa.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj enela prvotno napisa
    Ova. Mislim da pomaže samo hodanje po neravnom terenu. Pitala sam ortopeda jesam li napravila "štetu" što u kući nije nosila tvrde papuče, već je uglavnom bila bosa ili u Robeez papučicama. Odgovorio mi je da nisam i da nek samo i dalje tak bude u kući, a ljeti po vani nek hoda bosa.
    znači li to da se papuče tipa šušuzice (tanki kožni potplat) može nositi do dvije ili tri godine? ja sam toliko oduševljena njima da ih mislim zori stavljati do kad god ih bude bilo za kupiti u njenoj veličini

ako sumnjate na ravna stopala možete ih poticati da nogama hvataju olovke, čarape, papiriće, ovisi koliki su...

kole avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Ako znate siti vidite ovo http://www.tackyliving.com/article.php?id=121
    jako su jednostavne za napraviti, ja sam S. pravila od koze i nama su super za po kuci.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

To se zapravo moze vidjeti tek oko cetvrte godine. Kod nekih i prije, kod nekih kasnije. Vid ili definitano stopalo od 2 i pol godine.
    Ovo je tocno.. I to samo ortoped moze vidjeti. Obican pogled moze upucivati da je spusteno, al strucno oko moze vidjeti da nije

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj kole prvotno napisa
    jako su jednostavne za napraviti, ja sam S. pravila od koze i nama su super za po kuci.
    ovo mi se čini ok, ja znam šivati ali zadnje vrijeme ne stižem ništa. Morala bih se organizirati. S tim što mi trebaju sa vezicama a ne s gumicom jer bi i to skinula u roku odmah.

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

moji su isto puno bosi, imamo zoknice sa gumenim gumbićima i štrapaciraju u tome, čak su se naučili na moru hodati po sitnim kamenčićima

čak nam je patronažna preporučila mekane, ravne cipelice ili papučice za nošenje po kući, znači bez anatomskih uložaka

kole avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa
    Citiraj kole prvotno napisa
    ovo mi se čini ok, ja znam šivati ali zadnje vrijeme ne stižem ništa. Morala bih se organizirati. S tim što mi trebaju sa vezicama a ne s gumicom jer bi i to skinula u roku odmah.
    I S. inace skida carape obavezno ali ove patofnice ne, mislim da bas i nisu tako lake za skinuti ili mu se mozda svidjaju.

Pandora Aura Monroe avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj ovca_i_janjad prvotno napisa
    ako sumnjate na ravna stopala možete ih poticati da nogama hvataju olovke, čarape, papiriće, ovisi koliki su...
    Tako sam si ja ispravila spuštena stopala. Imala sam u osnovnoj školi neku knjižicu s crtežima i opisima vježbi pa mi je to bio izvor informacija i inspiracije. Zgužvala bih komad papira u lopticu i pokušavala ga uhvatiti nožnim prstima.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ja sam u akciji šivanja papučica s mekim đonom, ali imam jako malo vremena... zbilja je lako, ali stala sam na prvoj i sad čekam da me zadesi još pol sata slobodno da napravim drugu

inače palo mi je na pamet da bih mogla umjesto one gumene podloge koja imitira plažu s oblucima napraviti slično od starog krpenog tepiha na koji bih prišila stare gumbe pa da to bude njena podloga za igranje. Ali koliko mi treba da sašijem te papuče, i taj tepih ću dovršiti kad ona krene na fakultet.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

moja #2 je malo starija pa se igramo skupljanja pikula nožnim prstima...

i sobnu plažu imamo, u njoj guštam više ja nego djeca

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

a #1 ide na ritmiku od 3. godine i ima savršen luk

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

sobna plaza, zdravlje djece.

ali zasto bosi?
    zdravo je biti bos ali po sljunku, pijesku...ne po ravnoj (parket) povrsin. ortopedi uvijek tu vele da su slape bolje nego biti bos :/

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

kad sam dosla do kraja, vidjela sam da je link vec postan.

nego, po fizjaterapeutima i ortopedijma najbolje je biti u 1. dobrim cipelama pa iza toga u 2. slapama i tek iza toga 3. bos.
    naravno to se odnosi na gradske uvjete.
    od svega ovoga najbolje je hodat bos po neravnoj povrsini ili npr. sobnoj plazi cim je ravna, vrijedi ono gore.

silvy avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

hmmm, sad sam i ja zbunjena... i ja sam mislila isto kao i LEONISa i sad citam sve suprotno...sto je sad tocno??? Moja N. je uvijek u slapicama s anatomskim uloskom i to nam je pedica savjtovala...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

bez obzira sto su to savjeti i sa goljaka, moja L. je doma bosa. ne voli slape.
    i znam da grijesim sto joj dopustam ali jos nisam nasla nacin da ih samovoljno zadrzi na nogama.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

je li zaključak onda ipak anatomski ulošci za po kući?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ne, ne anatomski.
    sve cipelice i slapice (99%njih) ima onaj mali jastucuc sa strane. ali to nije to.
    on se rade po narudzbi mjeri (tako nam je rekao ortoped)

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Da, ode se kod postolara, napravi po mjeri, cijena je oko 300-400 kn kod tog jednog u zgb-u kojeg su mi na goljaku preporučili (neću ime pisati, ne znam je l smijem). Mada, evo, neki roditelji iz moje blizine inzistiraju na mekanim cipelama jer je to, kao, po najnovijim saznanjima najbolje. Mada meni isto nije jasno zakaj bi to bilo najbolje ako hodaš po parketu i betonu.

Iskreno, mislim da je to izgubljena bitka ako postoje genetske predispozicije jer ionak smo na ravnom (mi gradski ljudi) non - stop a, nažalost, ljeto prekratko traje da bi spasilo stvar. Meni osobno su ulošci jako koristili, leđa su me puno manje boljela kad sam ih nosila.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ja sašila meke papučice, ali neman mala in neće nositi . Hoće biti bosa (i gola - kad je presvlačim glavni štos joj je da bježi po kući uz cičanje čim je svučem) Pa sam pred njom hvatala nožnim prstima male predmete ali nije bila predugo zainteresirana.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •