Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: Akvarijum - gde grešim?

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno Akvarijum - gde grešim?

Kupili smo akvarijum u subotu, od 50l. Po savetu iz petshop-a napunjen je vodom, uključena je pumpa i tako je radio do ponedeljka popodne kad smo doneli ribice i ostalu 'opremu' (pesak, ukrase, veštačke biljke, grejač).

Za onoliki akvarijum imamo malo ribica, svega 15-tak od kojih su 4 japanke (dakle malo veće) a ostalo gupi i slične tako male. Ne hranimo ih puno, sve što dobiju pojedu i ništa što je palo na pesak ne ostane nepojedeno. Voda je već primetno mutna a od čega sveti će bog znati.

E sad, pesak je umetni, plavi i sipan je direktno iz vrećice u akvarijum. par akvarijumskih ukrasa (stena sa prolazom i amfora) su PVC i opet direktno iz vrećice ubačene u akvarijum. Grejač nije PVC ali ni on nije prošao čišćenje pre unošenja u vodu i puštanja u rad. Pumpa je neka koju su preporučili u petshop-u a filter za istu je tanak sunđer od kojih 0.5cm (liči mi na one sunđere koje dobijete kad kupite novu matičnu ploču )

Zbog čega se voda muti? Može li se filter odvojeno kupiti i kakav da tražim ako može? Kako menjati vodu u akvarijumu (odnosno gde skladištiti 50l vode koja treba odstojati neko vreme)? Hoće li ribice-čistači išta pomoći ili one čiste samo dno?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

fale ti puži čistači

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Jel akvarijum osuncan tokom dana?

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Čestitam ti na ulasku u akvaristiku.

Akvarij ti se trebao ciklirati barem 7 dana, a ne 2,5 kako su ti predložili u Pet centru. Znači, raditi pun vode, bez riba i bilja. U tim danima se u akvariju i filteru razmnožavaju bakterije koje su korisne i omogućuju život i zdravlje bilju i ribicama.
    Bilje je trebalo biti dodano prvo.
    Ribice tek par dana kasnije.
    Bijela voda obično znači da je cikliranje u tijeku.

Moram te upozoriti da se može dogoditi da ti ribice uginu, posebice guppyji koji su inače malo osjetljivija vrsta. No to je 'worst case scenario', ne mora biti, možda se super prilagode.
    Čisto da se ne iznenadiš ako 'krene nizbrdo'.

Vodu ne moraš ostavljati da stoji, već pri promjeni vode (jednom tjedno) promijeni samo 10-20% ukupne litraže i to na način da staviš pola vodovodne vode tretiranje Aquasafe-om (ima ga u Pet centru) i pola destilirane vode (omekšava našu tvrdu vodovodnu vodu i super je za guppyje).

U Pet centru će ti vjerojatno savjetovati dodavanje nekih kemikalija (koje oni, gle čuda, prodaju) kako bi ti se voda što prije zaciklirala.
    Ja ti to ne preporučam jer će ti onda vrijednosti pH, gH, kH (kiselost, ukupna i karbonatna tvrdoća vode) jako oscilirati što ne pogoduje živom svijetu u akvariju.

Filter UVIJEK peri u vodi koju si izvadila iz akvarija (da, onoj prljavoj) zbog očuvanja bakterija.

Neko vrijeme nemoj dodavati nove ribe, biljke i slično.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

što si stavila u vodu prije nego si napunila akvarij? nisi valjda stavljala vodu direkt iz pipe bez dodavanja aquasafe-a ili nečeg sličnog?

Citiraj clumsy mom prvotno napisa
    E sad, pesak je umetni, plavi i sipan je direktno iz vrećice u akvarijum. par akvarijumskih ukrasa (stena sa prolazom i amfora) su PVC i opet direktno iz vrećice ubačene u akvarijum. Grejač nije PVC ali ni on nije prošao čišćenje pre unošenja u vodu i puštanja u rad. Pumpa je neka koju su preporučili u petshop-u a filter za istu je tanak sunđer od kojih 0.5cm (liči mi na one sunđere koje dobijete kad kupite novu matičnu ploču)
    nikad ne stavaljaj ništa u akvarij ako nisi dobro oprala. jako jednostavno dođe do kontaminacije (zamisli kako su te plastične stvari proizvedene, sigurno ih je netko oprao prije pakiranja?! moš mislit). akvarij je osjetljivi eko sustav i što manje diraš u njega to bolje.
    nadam se da si iz filtera, dok je radio u prazno, uklonila aktivni ugljen?! on se zna napuniti prljavština iz vode pa ga ukloni kad stavljaš nečistu vodu ili kemikalije.
    koje ribe imate? skužila sam gupije, ali koje su ostale male? moraš definitivno nabaviti nekoliko čistaća, pitaj u petshopu koji se slažu s ribicama koje imaš. treba ti bar 2 čistaća 'poda' i 'lišća' i barem 1 čistać stakla. pazi što se puževa tiće, mi smo ih imali u nekoliko navrata i nikad nisu preživjeli dugo (plechostomus ih je sredio, a i botija se potrudila da ih se riješi ) uvijek pazi da ribe koje kupuješ 'idu' jedne uz drgue (nama se prije 6 godina dogodila havarija kad su se 2 grupe riba međusobno poklale pa je bilo leševa, i crne vode i fuj...bolje da šutim)
    pogledaj ove stranice, naći ćeš korisnih savjeta.
    Aquasvijet
    akvarijske-ribe
    ako imaš još pitanja...tu sam

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

kao što kaže @n@ akvarij mora raditi duže od vikenda. mi smo svoj prvi put pustili bez ribica skoro mjesec dana. biljke smo dodali nakon 2 tjedna, mislim. koliko sam svatila, clumsy mom nemaš živih biljaka? moža bi trebala nabaviti koju...
    drugi put, kad smo se selili, akvarij pukao po putu...a ribice u vrećicama. i šta sad? morali po hitnom postupku kupiti novi i isti dan useliti ribice. malo smo se bojali ali je ispalo ok. dodali smo bactozym u filter tako da su ne dobre bakterije i enzimi uselili dosta brzo. a baš me bila frka...

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Detaljno opisah u prvom postu kako je rađeno. Jedino nisam napisala kakve ribice imam - 4 gupi, 4 moli, 4 zlatne (carassius) i neke zebraste koje liče na skalare ali su mnogo manje i kreću se isključivo u jatu (probaću da nađem naziv). Temperatura vode je 23C.

Aquasafe niko u petshop-u nije pominjao, prosto stičem utisak da se na žalost ne razumeju mnogo u stvari koje rade godinama. Dakle, voda iz pipe, ciklirana 2 dana.

Šta sad raditi s obzirom da je napravljen čitav niz grešaka?

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Četvrta vrsta ribica je barbus. Pažljivim surfovanjem mi je jasnije zašto se ne razdvajaju (jatašice jel 8) )

Šta sve neću naučiti za jedan radni dan :D

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mi smo uvijek koristili vodu iz špine, bez ikakvih dodataka. A prije ribica postupak je bio takav da smo po plaži skupili hrpu kamenčića, iskuhali ih u vodi, stavili ih u akvarij akupa sa vodom i pumpom i to je tako radilo max dva dana, nije duže. I onda smo stavili ribice. Imali smo ih 2,3 godine i bilo im je super. Jeidno što nam se voda mutila zbog blizine prozora pa smo na tu stranu akvarija zalijepili nekakav ukrasni papir da sunce ne ide direkt unutra i problem riješen. Biljke smo stavljali naknadno, bez ikakve posebne procedure.

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

A sad se lijepo vrati u Petcentar s karasima i reci im da im vraćaš hladnovodne ribice koje su ti prodali u kompletu s toplovodnima jer u tako toploj vodi neće preživjeti.
    Ti ljudi fakat znaju prodati m**a pod bubrege... :/

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Joj užas,kad ovak nekaj pročitam-poludim.
    Uvijek,ali uvijek se takve gluposti događaju na preporuku prodavača iz Pet centara
    E sad,šta da napraviš?
    Ovo što ti je Ana napisala je točno,vrlo vjerovatno će ribice jedna po jedna ugibat,imaš čušpajz različitih vrsta riba u akvariju i moraš se riješiti karasa,njima je tvoja voda pretopla,jer ostale ribe su toplovodne.
    Voda direkt iz pipe se ne stavlja radi klora i prevelike tvrdoće,ali postoje pripravci kojima se voda priredi prije sipanja u aq. a mekoća vode se postiže dodavanjem destilirane vode u određenim postocima.
    Voda je mutna zato jer je zagađena nitratima i nitritima,vrlo opasnim spojevima.U kolikoj mjeri je zagađena možeš utvrditi samo testiranjem vode i za to postoje testeri u trakicama kojima možeš prilično jednostavno izmjeriti sve parametre vode.Postoje i preparati sa živim,aktivnim "dobrim" bakterijama koji ubrzavaju proces cikliranja vode i s njima bi možda mogla spasiti stvar,iako garancije nema,jer kako već @n@ reće Gupiji su prvi koji bi mogli uginuti jer su najosjetljiviji.
    Biljke moraš imati u akvariju jer su bitne kako za ravnotežu u akvariju tako i kao utočište,hranu,te rodilište za živorotke,a to je Gupi koji rađa žive mlade koji se onda u bilju skrivaju dok su sasvim mali da ih odrasli ne pojedu.
    Puževi hm... pa ne znam baš da su potrebni,ja sam imala jabučare,ali su mi klopali bilje i baš jako uništavali,pa sam odustala od njih.
    Ali svakako trebaš ribe dna,odnosno tzv.somiće koji skupljaju hranu po dnu da ne trune i ne zagađuje vodu.
    Sve ovo kao i mnogo,mnogo više možeš pročitati,saznati i pitati što te zanima na nekoliko izvrsnih sajtova kao što su www.akvarijske-ribe.com ili jedan izvrstan srpski sajt www.akvaristika.org.yu Na oba sajta imam puno prijatelja i to ne samo virtualnih i mogu garantirati da su stručni i da te sigurno neće krivo savjetovati kao u tom pet shopu u kojem si kupila ribice.
    Sretno.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

15 riba nije malo,već puno za 50 litarski akvarij.Nemoj ni slučano kupovati više riba,ni somiće o kojima sam pisala.
    Kupi tester za vodu i kupi preparat za ubrzavanje cikliranja akvarija,te preparat za pripremu vode iz pipe.
    Svaki dan bi trebala testirati vodu,nakon toga promijeniti 30% vode u akvariju novom i na kraju dodati preparat za ubrzavanje cikliranja.To bi trebalo raditi deset dana,već negdje nakon petog-šestog dana bi se voda trebala popravljati,desetog dana bi parametri vode trebali biti ok.
    Ovaj postupak je provjeren nekoliko puta(kao vatrogasno sredstvo rješavanja problema).

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ok ja sam tudum za ovo, ali od proljeca imamo i mi akvarij, MM je bakce oko njega.
    ono sto je meni cudno je to da je rekao da se voda uopce ne mijenja.
    ima filter, pumpa, zrak (izludjuje me zujanje), lampa koja se, kako je kratak dan, pali kako je programirana....no i nama se zamutila 2 puta voda i nakon toga su ribice uginule.
    naravno tip tek kad nam je naplatio zadnji put nove, rekao je kako je to previse riba za nas akvarij
    pa sad opet cekam prirodnu selekciju tj. ko ce koga potamanti.

imamo istu vrstu. njh 6.

no nisam skuzila ovaj do sa prozorom i mutnom vodom- naime i nas je kraj prozora.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    ono sto je meni cudno je to da je rekao da se voda uopce ne mijenja.
    mi vodu mijenjamo jako rijetko, ali imamo veliki akvarij (200L) pa se nekako stvorio ekosustav i voda je super.

ima filter, pumpa, zrak (izludjuje me zujanje), lampa koja se, kako je kratak dan, pali kako je programirana....
    probaj premjestiti pumpu od zraka. objesi je na zid (naša ima predviđenu rupu za to), ili je stavi na mekšu površinu. zujenje će se smanjiti.
    mi imamo akvarij već 7 ili 8 godina, ne znam više. uvijek mi je bio drag a sada pogotovo, jer naša malena obožava gledati u ribice. zapilji se u akvarij pa imamo 15ak minuta mira. bolje to nego tv :D

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nama gupiji uginili kad smo unijeli nove biljke

Inače, ja ih samo hranim i predlažem kako ga još doraditi, to je hobi MM-a.
    Navedene stranice su prava stvar

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

s novim biljkama i ribama znaju doći razne boleštine. nažalost, koliko mi je poznato, protiv toga se ne može osim ako se kupuje od provjerenog dobavljača.

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

A dobro...uradiću kao što ste savetovale ali za ubuduće ću se ozbiljno informisati kako i šta. Bilo bi mi strašno žao da sve ovo naučim težim putem tj, ugibanjem ribica i kupovanjem novih. Nadam se da će upaliti ova fora ali ako ribice stradaju idem u nove pohode samo i isključivo uz savet boljih stručnjaka od ovih iz petshop-a

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ovak,pravilo je;što je akvarij veći to ga je lakše održavati,jer u većoj količini vode će teže doći do poremećaja parametara vode.
    I ja rijetko mijenjam dio vode(nikad se ne mijenja kompletna voda,već dio,cca 30%) ali moj je akvarij velik i u pogonu godinama i imam vanjski filter,a sve navedeno olakšava održavanje.
    Ako je akvarij na suncu,dolazi do bujanja algi,ali i cijanobakterije,nema smisla da se sad o tome raspisujem,preopširna je tema.Detalje potražite na sajtovima koje sam preporučila.
    Svaka biljka ili riba ili ukras koji se dodaje u akvarij bi trebalo proći karantenu,odnosno dezinfekciju,jer ako bolesna riba dođe u akvarij,pobiti će sve živo u njemu.
    U tu svrhu služi blaga otopina hipermangana,gotovi,kupovni pripravci,prokuhavanje pijeska,kamenja,drveta,panjeva i sličnih ukrasa koji podnose kuhanje,a biljke neki čak namoče u blagu otopinu Domestosa,što ja osobno nikad nisam radila,ali oni koji jesu,hvale mi to,jer tako dezinficiraju biljku i potamane eventualne puževe-nametnike ,odnosno njihova jajašca s biljke.
    I biljke i ribe je najbolje nabavljati od domaćih uzgajivača,jer su te ribe odrasle u našoj vodi i već su prilagođene za razliku od uvoznoh riba koje često dođu i sa raznim prikrivenim boleštinama i mahom ugibaju,jer su prošle strahoviti stres transporta i vrlo često su odgajane u kišnici koja je skroz meka voda,a naša je ako niste znali jako-jako tvrda.I kako će ta riba opstati kod nas?Ma nema šanse.
    Na raznim akvarističkim sajtovima vrlo često članovi poklanjaju i ribe i biljke i po meni je tako puno bolje popunjavati akvarij nego u pet shopu.
    @Leonisa@ divode se moraperiodično mijenjati,a koliko ćesto ćeš ju mijenjati to ovisi o veličini akvarija,broju riba i filtraciji,a ako nisi sigurna kada to učiniti,kupi testere,jer bez njih nema akvaristike i kad parametri vode budu promijenjeni na lošije( na kutiji postoji tablica sa normalnim vrijednostima)onda se dio vode obavezno mijenja.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa

ima filter, pumpa, zrak (izludjuje me zujanje), lampa koja se, kako je kratak dan, pali kako je programirana....
    probaj premjestiti pumpu od zraka. objesi je na zid (naša ima predviđenu rupu za to), ili je stavi na mekšu površinu. zujenje će se smanjiti.
    Ovo je dobar savjet,meni je pumpa za zrak isto obješena na zid i još je mužić stavio komad gume pod nju i uopće se ne čuje,ma niti malo.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

A jooj, sad sam se sjetila zašto smo se riješili akvarija. Zato što je pumpa proizvodila takav zvuk da su mi djeca počela pišati u krevet To onako lagano piški po akvariju a dječja soba je vrlo blizu.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa
    A jooj, sad sam se sjetila zašto smo se riješili akvarija. Zato što je pumpa proizvodila takav zvuk da su mi djeca počela pišati u krevet To onako lagano piški po akvariju a dječja soba je vrlo blizu.
    Da i meni se uredno piša kad sam u boravku.

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Broj riba koje bi akvarij podnio se računa tako da ide 1 litra vode na 1 cm dužine ribe. Naravno da je cilj ne 'popuniti kvotu', pa tako ja u 120 litara nemam 120 cm riba.

Što se tiče bilja, u svakom bi ih akvariju trebalo biti. Na www.tropica.com se može naći opis, tolerancija vode i temperature te zahtjevnost pojedine biljke.
    Također se često može naći bilja i riba na poklon na www.akvarij.net/forum.

Osobno za kupovinu riba i bilja izbjegavam Pet centar jer često imaju zaražene/bolesne ribe i terarijsko bilje, koje skupo prodaju, a ne može opstati u akvariju.
    Trgovina kojoj sam ja vjerna je www.zoo-vili.hr.

ribica tina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

:shock: :shock:
    :shock:
    čitam i ne vjerujem kakvih savjeta od "akvarista" si dobila....
    gle ja imam akvarije već godinama...5l, 30l, 60l, 80l i 250l...
    aj molim te prije nego išta opet budeš probavala...
    pročitaj priručnik za početnike...(u lijevom kutu ti je!!)
    http://www.akvarij.net/
    jer sve nosi svoje,kad se upetljaš u bakterije,alge,boleštine i sl...mjesecima ćeš se ubijati dok se tog riješiš...ili ćeš sve zaključati u podrum
    a sve polazi od nedovoljno zrele vode- cikliranje-bar mj dana!! i prljavih ruku,stvari...svega što dođe u dodir sa akvarijskom vodom

ribice i bilje su puuuuno osjetljiviji od mačke,psa,kornjače...
    i hobby koji traži puno pažnje,strpljenja,vremena i ljubavi!!

ali se isplati

hrabro i polako!!

ribica tina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

pardon
    tanči

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Dižem temu da obavestim ovdašnje akvaristice (i akvariste) kako napredujemo.

Izgubili smo par ribica, odradili Icht i sad je već stabilnija situacija. Akvarijum je detaljno očišćen, nabavili smo rabljeni filter od kuma, otkuvali sve što se otkuvati dalo i brzo zaciklirali novu vodu.Dva karasa smo izgubili, druga 2 poklonili svekrvi tako da smo ostali samo na toplovodnim ribicama. Ribice koje smo izgubili stradale su od napadnih molija pa smo malo promenili ravnotežu pa sad na 1 mužjaka idu 4 ženke. Imamo i jednu vrlo trudnu gupi koja će ovih dana u kotilicu. Kako nemamo karase dobili smo zeleno svetlo za neonkice.

Vremenom su isplivale neke činjenice. Npr da je radnik u petšopu rekao mm-u da se voda treba ciklirati barem 2 sedmice ali je mm meni preneo puno drugačije (ili doslovno objasnio kasnije:''Bullshit! Dosta je par dana!''). Zamalo me zeznuo i kod zaslanjivanja vode kad smo zakačili Icht (on je čuo 1 kašičica soli na 10l vode a u stvari je duplo manje) ali sam se ja naučila da sa petšop radnicima lično razgovaram i proveravam informacije. Registrovala sam se i na par foruma i sad sam ful obrazovana akvaristica 8)

Mislila sam da će klincima ribice brzo dosaditi ali sam se zeznula. Čak su i juče kod kuma pola sata buljili u akvarijum u kome plivaju samo gupiji. Subotom imamo zajednički posao čišćenja akvarijuma i tu me uglavnom sapliću ali nema veze, važno je da se interesuju za problematiku.

eto...Biće izgleda nešto i do nas

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ma ne da će biti, nego već i jest! Čestitam, kolege akvaristi!!

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Baš mi je drago da je sve došlo polako na svoje mjesto i da akvarij napreduje.
    ..a što se tiče molija,čak i nije loše da imaš 4 ženke na jednog muškog,jer oni su dosta napasni i znaju proganjati ženku do iznemoglosti,tako da je bolje da je više ženki,pa onda ovaj napaljeni muški ne proganja uvijek istu.

ribica tina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •