Joj užas,kad ovak nekaj pročitam-poludim.
Uvijek,ali uvijek se takve gluposti događaju na preporuku prodavača iz Pet centara
E sad,šta da napraviš?
Ovo što ti je Ana napisala je točno,vrlo vjerovatno će ribice jedna po jedna ugibat,imaš čušpajz različitih vrsta riba u akvariju i moraš se riješiti karasa,njima je tvoja voda pretopla,jer ostale ribe su toplovodne.
Voda direkt iz pipe se ne stavlja radi klora i prevelike tvrdoće,ali postoje pripravci kojima se voda priredi prije sipanja u aq. a mekoća vode se postiže dodavanjem destilirane vode u određenim postocima.
Voda je mutna zato jer je zagađena nitratima i nitritima,vrlo opasnim spojevima.U kolikoj mjeri je zagađena možeš utvrditi samo testiranjem vode i za to postoje testeri u trakicama kojima možeš prilično jednostavno izmjeriti sve parametre vode.Postoje i preparati sa živim,aktivnim "dobrim" bakterijama koji ubrzavaju proces cikliranja vode i s njima bi možda mogla spasiti stvar,iako garancije nema,jer kako već @n@ reće Gupiji su prvi koji bi mogli uginuti jer su najosjetljiviji.
Biljke moraš imati u akvariju jer su bitne kako za ravnotežu u akvariju tako i kao utočište,hranu,te rodilište za živorotke,a to je Gupi koji rađa žive mlade koji se onda u bilju skrivaju dok su sasvim mali da ih odrasli ne pojedu.
Puževi hm... pa ne znam baš da su potrebni,ja sam imala jabučare,ali su mi klopali bilje i baš jako uništavali,pa sam odustala od njih.
Ali svakako trebaš ribe dna,odnosno tzv.somiće koji skupljaju hranu po dnu da ne trune i ne zagađuje vodu.
Sve ovo kao i mnogo,mnogo više možeš pročitati,saznati i pitati što te zanima na nekoliko izvrsnih sajtova kao što su www.akvarijske-ribe.com ili jedan izvrstan srpski sajt www.akvaristika.org.yu Na oba sajta imam puno prijatelja i to ne samo virtualnih i mogu garantirati da su stručni i da te sigurno neće krivo savjetovati kao u tom pet shopu u kojem si kupila ribice.
Sretno.