Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: tave od lijevanog željeza ili izbacimo teflon

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno tave od lijevanog željeza ili izbacimo teflon

Zadnje vrijeme malo čitam o teflonu (materijalu kojim se tave premažu da se hrana ne lijepi) jer imam brdo takvih tava koje su mi zadnje vrijeme počele biti sumnjive. naime, imaju oko dvije godine, koristim ih svako toliko i već su ful izgrebene i bojim se da se kemikalije izlučuju u hranu.

podatke o sigurnosti teflona u dužem roku nisam uspjela naći u opće, tako da mislim da je sada vrijeme da izbacim teflon i ubacim tave od pravog lijevanog željeza. našla sam da se prodavaju u schaffer boutique dvije vrste, da li netko ima baš takve?:

http://boutique.schaefer-shop.hr/mod...jelni.set.html
    http://boutique.schaefer-shop.hr/mod...ezna.tava.html
    (klikne se na opis za detaljan prikaz)

nadalje, našla sam i upute o održavanju: http://www.geocities.com/NapaValley/...on_skillet.htm

s time, molila bih vas vaša iskustva sa tavama od željeza, gdje ste kupili, da li ste zadovoljni? da li je netko uspio na njima ispeči palačinke (toga je mene strah, jer nikad nisam ih pekla bez teflona)? a možda samo sanjam, ali možda netko zna gdje se može nabaviti forma za muffins od lijevanog željeza (mislim izbaciti silikon iz uporabe također).

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam nasla obicnu crnu emajliranu tavicu u Plodinama za cca. 40-50kn.

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Koliko sam upoznata teflon je ok dok nije izgreban!

Znači na njemu se ne reže i ne mješa oštrim predmetima. Uvijek drvo ili ako baš hoćeš (ali ja ne preferiram) plastika.

Ne smije imati ni jednu ogrebotinu.

Mi imamo samo takve tave i to godinama, i kao nove su jer se pridržavamo onog o oržavanju.

Kaj se tiče muffina, možda da staviš one papirnate čašice?

Na ostale se neće primati ako staviš brdo ulja. Jedino ne znam kakva su iskustva sa onima od čelika (tipa zepter, amc).

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ako netko prodaje limenu tavu za palačinke plaćam ju zlatom koliko je teška 8)
    nema nigdje za kupiti, a možeš po njoj lijepo strugati i traje desetljećima

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Danci, meni se ono '...a mogu čak i nadoknaditi manjak željeza u krvi' nekako ne sviđa, znači da one otpuštaju željezo dok se u njima kuha?! Nisam sigurna koliko je to zdravstveno ispravno, molila bih cure koje se u to više razumiju da mi to malo pojasne.

Inače, ja osobno baš ne volim teflon, trenutno palačinke pečem u Zepter tavici, ali su mi ok ispadale i u emajliranoj. Moja mama ima nekakvu, hm, metalnu palačinkaru, ne znam je li od željeza, bila je svijetla kad ju je kupila, onako aluminij boje. Zdrave ili ne, palačinke ispadaju mmmm...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

a bolje željezo u krvi nego teflon

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    a bolje željezo u krvi nego teflon
    upravo sam htjela to i napisati :D

a što se tiće ogrebotina, nisu ni moje ogrebene ful ali korištenjem pojave se sitna napuknuća koje ponekad niti se ne vide koliko ih osjetiš kada ih pereš (sve takvo posuđe perem na ruke), tako da se bojim upravo takvih ogrebotina najviše.

Ora avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ako me pamćenje dobro služi (slušajući nekoliko komičara) teflon je opasan izgreban i neizgreban odnosno oštećen.

Kod visokih temperatura on ispušta "nešto" (zaboravih što ) kancerogano što nepovoljno utjeće i na osobu koja peče u njoj i na osobu koja konzumira hranu kuhanu u takvom posuđu.

Osobno ga izbjegavam...

Što se željeza tiče... što bi onda kinezi trebali koji jedu hranu iz voka (ljevano željezo) i to tisućama godina...

Ora avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

komičar jest kemičar

Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj Ailish prvotno napisa
    ako netko prodaje limenu tavu za palačinke plaćam ju zlatom koliko je teška 8)
    nema nigdje za kupiti, a možeš po njoj lijepo strugati i traje desetljećima
    ima u metrou na odjelu profesionalnog posudja

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hvala

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Mi imamo željeznu tavu. Nije lijevana, ali jeste od željeza. Nekad davno je bila teflonska. Teflon se vremenom oštetio. Al' je mlogo volem, tu svoju tavu, i bilo mi žao da je frknem u kantu (velika je, duboka i ima dobar poklopac). Tako je MM zaposlio vrijedne ruke (i brusililcu ) i izbrusio je ko ogledalo. Nakon toga sam na netu našla kako se željezne tave zaštićuju (nešto sa zagrijavanjem u rerni, pa premazivanjem sa masnoćom, ne znam više tačno, bilo je davno). Obavila postupak, i nastavila kuvati u njoj takvoj kakva je. Taj postupak više nisam ponavljala, ali ni tavu nisam prala u mašini za suđe (to se ne preporučuje za gvozdene tave, a zabranjeno je za teflonske). Pranje na ruke, večinom samo vrelom vodom, nekad deterdžentom, nikad žicom. Nikad nije korodirala. Ne kuvam u njoj ništa kiselo (paradajz sos npr.) jer se ni to ne preporučuje, valjda se tako otpušte željezo u klopu koja se sprema :?
    Eto, nije livena, al' jeste gvozdena i mnogo je dobra vlasnici svojoj

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Baš super tema - jer sam neki dan gledala svoju tavu za palačinke, :/ ....

A kad se samo sjetim moje mame, ima neku staru skoro ko ja, oko 30-tak god. (dobro imam ja malko više...) željezna je i palačinke su

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Što se teflona tiče - cure su već rekle - valja dok nije oštećen a po teflonu se barata isključivo drvenim priborom.

A te tave od željeza - ja imam najstariju tavu u državi, čini mi se. Ta je još od moje babe ili prababe, boga pitaj, ko bi znao. I dan danas služi za palačinke i uvijek je služila samo za palačinke, izgleda ko prava kaubojska, vanjske bočne strane su joj skroz zagorile i to se ne može oprati niti sastrugati ničim, ali nikad nikom nije palo na pamet da je baci ili zamijeni kakvom drugom

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Cure, ima li koja od vas iskustva sa OVOM tavom
    Jako mi se svidja i uzela bih je , ali recite mi vi -titanium -koja je razlika od teflona i ima li uopste razlike?

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj vještičica prvotno napisa
    ali ni tavu nisam prala u mašini za suđe (to se ne preporučuje za gvozdene tave, a zabranjeno je za teflonske).

Zasto?

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj Vishnja prvotno napisa
    Zasto?
    Nemam pojma, na svakoj koju smo kupili tako je pisalo :/
    Nisam se nikad pitala zašto...

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj vještičica prvotno napisa
    Citiraj Vishnja prvotno napisa
    Zasto?
    Nemam pojma, na svakoj koju smo kupili tako je pisalo :/
    Nisam se nikad pitala zašto...
    A ja sam sve svoje teflonske tiganje kupila puno PRE masine za pranje sudova. Pa nisam o takvim obavestenjima vodila racuna. U principu, i ja izbegavam da ih masinski perem, jer mi se svaki put posle pranja cinilo kao da nisu dobro isprane od deterdzenta za masine. A razlog me bas zanima... :?

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

E sad ovo i mene zanima. Ja svoje redovito perem u mašini :shock:

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Teflon - otrovni materijal

Upotreba teflona pretvara kuhinju u vrlo nezdravi ambijent, a postupak prženja ili pečenja hrane pretvara se tako u »kućnu« proizvodnju (bojnih) otrova.

Zagrijavanjem teflonske tave na temperaturama od 240 do 350 °C dolazi do termičkog raspada teflona i razvijanja vrlo otrovnih para. Suprotno očekivanjima (i reklamama), teflon je materijal koji ne podnosi temperature pri kojima se često priprema hrana. Koktel otrovnih kemikalija koji pritom nastaje sadrži monofluoroctenu, trifluorooctenu i perfluorooktansku kiselinu, tetrafluoroetilen i heksafluoropropen, te vrlo sitne teflonske nano-čestice. Pri još višim temperaturama (od 350 do 500 °C) raspadom teflona razvijaju se i bojni otrovi - perfluoroizobuten i karbonilfluorid!

Teflonska gripa

Izlaganje teflonskim parama može izazvati trenutačnu smrt kućnih ptica, kanarinaca i papiga. Evidentirano je na stotine slučajeva takozvane »teflonske toksikoze« - trovanja ptica razgradnim produktima teflona koji uzrokuju teška oštećenja pluća, krvarenja u mozgu, te nekrozu jetre i srčanog mišića. Godine 1998. godine na farmi sveučilišta Missouri uginulo je 1300 pilića (od ukupno 2500) zbog korištenja novoga modela žarulja presvučenih teflonom. Laboratorijski štakori izloženi malom teflonskom uzorku od 20 grama, prethodno zagrijanom na 450 °C, ugibaju za manje od četiri sata! Konačno, i ljudi izloženi teflonskim parama obolijevaju od takozvane teflonske gripe. Simptomi te bolesti slični su »običnoj« gripi - povišena temperatura, groznica, kašalj i bol u grlu. Međutim, ozbiljnih toksikoloških studija o dugoročnim posljedicama izlaganja teflonskim parama još uvijek nema. Najopsežniji prikaz problema teflonske kontaminacije objavila je Radna grupa za okoliš (EWG) s nekoliko stotina znanstvenih referenca (link). Stručnjaci upozoravaju da su mnogi spojevi koji nastaju zagrijavanjem teflona u kuhinji iznimno otrovni, poput kancerogenih tetrafluoroetilena i perfluorooktanske kiseline, zatim perfluoroizobutena koji je deset puta toksičniji od konvencionalnoga bojnog otrova fosgena, te monofluorooctene kiseline koja uzrokuje smrt ljudi i u vrlo niskim koncentracijama (0,7 miligrama po kilogramu tjelesne težine). Stoga je teflonska gripa tek kratkotrajna zdravstvena posljedica pripremanja hrane...

Od A-bombe do kuhinje

Teflon (politetrafluoroetilen) je proizvod industrije polimera (iz 1938. godine) koji je za vrijeme Drugoga svjetskog rata korišten pri procesima proizvodnje atomske bombe. Nakon rata kompanija DuPont predstavila je teflon kao izvanredan materijal za presvlačenje kuhinjskoga posuđa, odjeće, ambalaže, namještaja... Godine 1960. tu »magičnu« plastiku, koja odbija i vodu i masnoće, odobrila je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA). Danas gotovo svako domaćinstvo koristi teflonsko posuđe za pripravu hrane. Temperature (240-350 °C) kod kojih dolazi do stvaranja nabrojanih otrovnih spojeva vrlo se lako postižu na plinskom ili električnom štednjaku. Brzim zagrijavanjem teflonske tave, u vremenu od 200 sekunda, postižu se i temperature više od 400 °C! Upotreba teflona pretvara kuhinju u vrlo nezdravi ambijent, a postupak prženja ili pečenja hrane pretvara se tako u »kućnu« proizvodnju (bojnih) otrova.

PFC - kemijska tragedija

Teflonska afera povezana je sa širim problemom globalne kontaminacije polifluoriranim ugljikovodicima (PFC-spojevi). To su sintetski spojevi kojih nema u prirodi, karakterizira ih vrlo čvrsta veza ugljika i fluora (zovu se i organofluorni spojevi), vrlo su otrovni i biološki nerazgradivi, pa se s vremenom sve više akumuliraju u živom svijetu. Nekada ozloglašene, danas zabranjene poliklorirane ugljikovodike (PCB, DDT, dioksini) sada su zamijenili, čini se još otrovniji, polifluorirani ugljikovodici. PFC-spojevi poremećuju hormonske ravnoteže, posebno funkciju štitnjače, uzrokuju rak dojke, testisa, prostate, te oštećenja imunog sustava, narušavaju normalan razvoj fetusa...

Industrijska proizvodnja teflona neizbježno »uključuje« kontaminaciju radnika i okoliša PFC-spojevima. Kemijske kompanije, poput DuPonta i 3M, svake godine izbacuju na stotine tona PFC-spojeva koji se gomilaju u prirodi. Mnogi znanstvenici smatraju - zauvijek! Znanstvene studije jasno pokazuju da je gotovo čitav planet i cjelokupno stanovništvo kontaminirano nerazgradivim organofluornim otrovima (Env. Sci. Techn. 2004, 38, 4489).

Temeljne toksikološke analize i procjene utjecaja teflona (i petnaest drugih PFC-spojeva koji su detektirani u uzorcima ljudske krvi) na ljudsko zdravlje započinju se provoditi tek 50 godina nakon početka njegove masovne upotrebe! Budući da mjerodavne institucije nisu regulirale dozvoljene koncentracije za PFC-spojeve, emisije tih otrovnih plinova (one industrijske i one u kuhinjama) sasvim su legalne.

Teflon pripada listi »zloglasnih« polimera koji u kontaktu s hranom ili pićem ispuštaju otrovne spojeve. Tako, naprimjer, polikarbonatna plastika (PC) ispušta prohormonski otrov bisfenol, PET-ambalaža ispušta kancerogene spojeve DEHP, kloroform i formaldehid, dok je PVC-plastika prepuna otrovnih aditiva poput ftalata, kadmija i olova (vidi »Glas Koncila« 22/2003, 4/2004 i 30/2004). Stručnjaci iz Radne grupe za okoliš (EWG) smatraju da su oznake s upozorenjima na teflonskom posuđu minimum pristojnosti prema neupućenim korisnicima...

Neumjereni znanstveno-tehnološki razvoj svake godine »guši« tržište i okoliš novim materijalima i kemikalijama. Posebno zabrinjava frekvencija njihove pojave: sedam novih kemikalija odobrava se svakodnevno potpisom ovlaštenih institucija! Osamdeset posto prijavljenih materijala i kemikalija odobrava se procedurom koja traje manje od tri tjedna. Objašnjavajući sve veću učestalost alergija, neuroloških bolesti i raka, znanstvenici i liječnici iz američkog Centra za zdravlje djece i okoliš podsjećaju da je u proteklih 50 godina više od 80 tisuća različitih sintetskih kemikalija završilo na globalnom tržištu i u okolišu. Za mnoge vrste kemikalija nikada nisu provedena ispitivanja štetnosti za ljudsko zdravlje, uključujući teflon i organofluorne spojeve. U nametnutim uvjetima industrijske hiperprodukcije ta ispitivanja nisu niti moguća.

Kršćanska inicijativa »Pro scientia«

Glas Koncila, broj 50 (1590), 12.12.2004.

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

@n@ :shock:

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam svojevremeno gledala neke palačinka-tave (metalne) u onom dućanu pod zidom... kod dolca... ali ne znam jel taj dućan još uopće postoji... :?

trg bana jelačića je mjesto koje nastojim izbjeći pod svaku cijenu... jedno od najgorih mjesta u gradu. :/

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

@n@ otkako sam procitala ovaj clanak sve svoje teflonske tave i tavice izbacila sam iz upotrebe, samo sto mi ih je zao baciti
    cime da ih zamjenim kad nista nije pouzdano?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •