Mame malih vjezbaca, molim pomoc! Moja beba od 4 mj. ima lagani torticollis - dosad smo mu glavu dok spava trebali okretati na suprotnu stranu, a sad bi trebali raditi vjezbice (kaze fizioterapeutkinja "sto cesce"), okrenuti mu glavicu na suprotnu stranu i rukom zadrzavati i malo-pomalo rastezati misic. E sad, problem je u tome sto vjezbice vec tjedan dana radimo u suzama, i njegovim i mojim, a uspijemo sve skupa zbrojiti ni 5 minuta efektivnog vjezbanja na dan

. On ce sam jos i drzati glavicu u tom smjeru kad ga nesto s te strane zainteresira, ali onog trena kad shvati da to mora (citaj: kad mu ja ruku priblizim glavici) krece vristati k'o da ga koljem. A vjezbanje na trbuhu isto ne dolazi u obzir jer mrzi imati spustenu glavu u tom polozaju. I inace ne voli puno prckanja po licu i glavi, a osim toga je strasno tvrdoglav. Sad se poceo okretati na bok (ali samo jedan, iako kuzim da i na drugi moze ali mu se ne da), desnom nogicom jace i cesce lupa, desnom rukicom cesce hvata i uglavnom vidim da ide linijom manjeg otpora i da je zbog orijentacije glavice na desnu stranu poceo preferirati sve sto se radi desnom stranom tijela. Jasno mi je da stvarno treba cim prije dovesti u red taj skraceni misic, ali nemam vise ideje na koji nacin da ga privolim na vjezbanje - znam da mora vjezbati i koliko god mi to bilo tesko radila bih to i na silu, ali onda bas i nema nekog efekta, jer se misic ukoci, a i ne mogu ga bas pustiti da vristi i gusi se u placu pola sata. Citajuci tudja iskustva imam dojam da sva ostala djeca vjezbanje dozivljavaju igrom, pa molim za bilo kakav savjet kako da bar malo smanjim dramu. Pokusala sam privlaciti paznju omiljenom zveckicom, smirivanjem, pjevanjem, cak i pustanjem crtica na TV-u, ali jednostavno je tvrdoglav k'o magarcic.