Stranica 5 od 7 PrviPrvi ... 34567 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 201 do 250 od 337

Tema: Motorika- 3. dio

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj letvica prvotno napisa
    Na osnovu ovih tvojih postova sam pratila kako to radi i primjetila da je pola puta ravan a pola puta je guza isturena, kada ga presvlačim pogleda bočno ili iznad sebe i okrene se gornjim dijelom i zatim idu noge - e sad jel to zato što krene za pogledom il jer mu ja držim noge ne znam. A trebalo bi koliko sam shvatila da se pridigne pa okrene ili? malo mi je pojam pravilne rotacije ostao nejasan?
    Sve ovo drugo što si opisala je, ako sam ja to dobro shvatila - OK i školski - puzanje unatrag, ljuljanje na šakama, puzanje u naprijed itd. Ali ovo s držanjem nogu i pogledima unatrag itd. - to ti ja ne mogu znat, to ga mora pogledat doktor. Moja šizi dok je presvlačimo, moram joj dat daljinski u ruke za je motivirat da ostane na leđima. Pravilna rotacija ne započinje glavom niti prsima (kod moje tako da zabaci glavu u nazad i isturi prsa), nego iz boka - ima moja i takvih rotacija - znači prvo zabaci nogicu. Ne znam ovo što se kod tebe događa, užasno je teško na temelju par rečenica i jedne opisane situacije - mislim, zašto on to radi, jer je nešto vidio, jer se naljutio, ili mu je koma taj leđni. Moja to meni napravi skoro svaki put kad je presvlačim, znači nije nešto vidila i sl. Ako si zabrinuta idi pogledat dijete, nemam drugog savjeta, kako da ja nestručnjak što sam nešto napabirčila i možda krivo povezala i sad tu nešto kao pisuckam što mi se čini da sam povezala mogu išta drugo reć' .

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ina 33, hvala na inform. I mi smo na Goljaku i dr. Žućko nije iskazao neku pretjeranu brigu i čak nam vježbe nije odredio npr. 1 ili 2 puta tjedno već samo kao demonstracije. Ponavljam, izvijanje je ono što mene najviše brine iako je dr. Žućko vidio mog P. u najgorem svjetlu (izvio se par puta pred njim u most) i rekao da kod njega ima mali zaostatak i da sada se vježbanje svodi na korekcije (kod rotiranja i sl.), a naš privatni fiziot. smatra da se ponavljanjem rotacija ista neće pravilno naučiti sve dok dijete ima opistootnus, a on se kao navodno sam od sebe smanji kad dijete propuže. Ja jesam primjetila da se izvijanje smanjilo sada kad ga stavljamo u sjedeći položaj i kad su vježbe uglavnom iz tog položaja. Šta su kod Polovina tvojoj sisterici rekli za izvijanje? Imaju li oni ciljene vježbe za to?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Kod moje nećakinje je bio i ostao skup problema, mislim da nisu imali posebne vježbe za opistotonus, jer to nikad nije samo, praćeno je hipotonijom jednih, hipertonijom drugih. Oni su radili ono prstić po prstić pa uz Teletubbiese ono dosta puta ponavljanje pokreta, nosili je dok nije usvojila pravilan hod itd. Moram pitat sistericu. O polovini i njegovom načinu vježbanja imaš dosta na forumu.hr, osnovna razlika koju roditelj percipira je u količini vježbanja i razini dizanja panike, ne znam to stručnije reć'. Sestra mi je rekla da je moja Ana kod P. da bi bila u režimu trosatnog vježbanja. Sestra intimno još nije načisto je li bi za njih možda bilo bolje da su imali nešto a la Goljak dostpuno, ali to je sad što bi bilo kad bi bilo i ne usudi se baš previše sugeriravat ovo ili ono jer sve je to teško i uvijek je čovjek u dvojbi - something's gotta give, što kaže eng. poslovica - ona je prve mjesece provela u brizi za izvuć' dojenje a prpopustila motoriku tj. uvijek jedan put znači isključivanje nečeg drugog - nećakinja je propustila dobar dio šetnji i druženja, sad je super cura, ali je li bi bila supre i da su manje intenzivno vježbali vječito ostaje pitanje, ali sestru je to sve skupa dobro zdrmalo, samo je gledala kojom rukom hvata, kako hoda i sl, a nije sigurna da je to stvarno trebalo, iako lako je sad reć kad je mala odlična. Ajde ppaj kod koga privatno vježbate, nama predraga ft odlazi na porodiljski pa nisam sigurna koliko će nas zamjena moć' često raditi, a ja bih najrađe nekog stručnog 1x tjedno barem dok ne prohoda, pa pokušavam skombinirat Goljak i privat.

printemps avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

čtam sve ovo i zaključila sam da u petak idem do fizijatra! već danima si mislim ići ili ne! - izvija se dok spava(tj. zabacuje glavu), počeo se dizat na noge al ne punim stopalom, dok puza prstići jedne ruke su blago savinuti (osim kad je na ploćicama), most će napravit jedino ako je jako jako ljut!

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Moj se okrenuo prvi put prije par dana. Znači sa 5 mjeseci,ali ne ide mu lako. On dođe sam na bok i onda noge stavi pod pravi kut u odnosu na trup i tu mu smeta da se lakše okrene. Da li je to sve stvar vježbe pa će nadoći kao i to da mu jedna rukica kad se okrene ostane ispod pa ima problema da ju izvuće van.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj mama od formata prvotno napisa
    Moj se okrenuo prvi put prije par dana. Znači sa 5 mjeseci,ali ne ide mu lako. On dođe sam na bok i onda noge stavi pod pravi kut u odnosu na trup i tu mu smeta da se lakše okrene. Da li je to sve stvar vježbe pa će nadoći kao i to da mu jedna rukica kad se okrene ostane ispod pa ima problema da ju izvuće van.
    mislim da ima još vremena za izvlačenje rukice, ako je sad 5 mjeseci.
    Samo ga stimuliraj s igračkama sa strane s boka i okrenut će se. N. je najlkaše to krenula izvoditi na podu, na puzzlama.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Nama na vježbama su rekli da se dijete treba okretati L-T negdje oko 4 mj. Moj P. se, zbog vježbanja, i počeo tada okretati, a obrnuto T-L još ne (ima 6mj.i tjedan dana). Na zadnjem pregledu je fizijatar rekao da se bebe trebaju početi okretati T-L negdje između 6 i 8 mj. A s druge strane, imam tri prijateljice sa bebama od 5 mj. i 3 tjedna i niti jedna se ne okreće sa leđa na trbuh i nitko ne radi paniku. Mislim da kada nema nekih drugih faktora neurorizika (skupljene šakice, izvijanje, loša kontrola glave i sl.u toj dobi), da tada doktori toleriraju i kasnije usvajanje nekih vještina, a kod nas koji imamo neurorizičnu djecu, gledaju na svaku sitnicu i ne toleriraju kašnjenje, da ne bi kasnije bilo nekih većih posljedica.

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

u većini članaka vezanih za motoriku piše da se dijete okreće sa 6 mjeseci sa L na T a mjesec kasnije obratno. čak i kod Sobola i njemu sličnih stručnjaka za to područje tako da 5 mjeseci nije nikakvo kašnjenje.

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj matsa prvotno napisa
    Citiraj mama od formata prvotno napisa
    mislim da ima još vremena za izvlačenje rukice, ako je sad 5 mjeseci.
    Samo ga stimuliraj s igračkama sa strane s boka i okrenut će se. N. je najlkaše to krenula izvoditi na podu, na puzzlama.
    Hvala ti,tako se i krene okretati,pokažem mu igračku i onda hop na bok

paid avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj printemps prvotno napisa
    čtam sve ovo i zaključila sam da u petak idem do fizijatra! već danima si mislim ići ili ne! - izvija se dok spava(tj. zabacuje glavu), počeo se dizat na noge al ne punim stopalom, dok puza prstići jedne ruke su blago savinuti (osim kad je na ploćicama), most će napravit jedino ako je jako jako ljut!
    i j sam u panici. moj I. se također popnekad izvija. ma ustvari meni to izvijanje i nije baš jasno. sjećam se da dok je bio manji stalno je gledao u plafon odnosno zabacivao glavicu , ali meni to nije izgledalo patološki. sadas se ne izvija dok spava već kad ga preslačim. izvije se i odmah na trbuh. ali to radi puno beba koje sam vidjela.

ma iskreno, nije mi ništa jasno.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

[quote="paidsadas se ne izvija dok spava već kad ga preslačim. izvije se i odmah na trbuh. ali to radi puno beba koje sam vidjela.
    [/quote]

Meni je ovo za hendlanje moje najteže, presvlačenje nam je stres iako radimo po baby handlingu, ona protestira, a ja se sva preznojim. Ona bi na trbuhu puzala, radimo na krilu, ali uglavnom hop glava unazad i krenula bi u neku stranu.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

[quote=ina33]
    Citiraj "paidsadas se ne izvija dok spava već kad ga preslačim. izvije se i odmah na trbuh. ali to radi puno beba koje sam vidjela.
    [/quote
    prvotno napisa

Meni je ovo za hendlanje moje najteže, presvlačenje nam je stres iako radimo po baby handlingu, ona protestira, a ja se sva preznojim. Ona bi na trbuhu puzala, radimo na krilu, ali uglavnom hop glava unazad i krenula bi u neku stranu.
    i meni je presvlačenje noćna mora! čudim se kako nisam došla na mankenska kila uz to preznojavanja više puta dnevno u svakom slučaju mi smo dogovorili pregled prekosutra ujutro na fizijatriji kod doktorice koja je specijalizaciju radila u zagrebu i ljubljani baš za bebe s motoričkim problemima. svekrvina kolegica nas je ubacila bez uputnice budući je meni najveći problem bio voditi ga u savjetovalište i pokušati se uz njegovo vrištanje (zadnja dva rutinska pregleda u savjetovalištu, točnije nakon zadnje vakcine čim vidi bijele kute počne vrištati pa ti reci da djeca ne znaju) nadglasati s dr da nešto sumnjam i dobiti uputnicu i šta bi ona uz to uspjela vidjeti kad su ga zadnji put jedva pregledali zbog njegovog glasnog negodovanja! javim rezultate, još se nadam da nije ništa

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Evo N. je u zadnja dva tjedna, otkad forsiramo potrbušni i ostavljamo ju samu na puzzlama, bunila se ona ili ne, jako usavršila okretanje i počela se okretati i s trbuha na leđa. No, na trbuh se okrene samo preko jedne strane. Probam ju ja okretati i preko druge, ali pruža otpor, vježbamo, ali se baš opire. Postoji li možda još neki način da ju zainteresiram da se krene okretati i preko drugog boka?

paid avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

na točno svojih 8 mjeseci moj I. prestao puzati unazad i krenuo naprijed. to radi tako brzo i vješto da ga ne mogu uhvatiti po kući. u jedan dan se potpuno oslobodio. :D

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Postoji li možda još neki način da ju zainteresiram da se krene okretati i preko drugog boka?
    pa zainteresirati ju možeš tako što joj ponudiš da na toj strani dohvati nešto što jako voli. naravno, ti joj uvijek možeš usmjeriti pokrete tako da taj okret napravi "školski"

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj .kala. prvotno napisa
    Postoji li možda još neki način da ju zainteresiram da se krene okretati i preko drugog boka?
    pa zainteresirati ju možeš tako što joj ponudiš da na toj strani dohvati nešto što jako voli. naravno, ti joj uvijek možeš usmjeriti pokrete tako da taj okret napravi "školski"
    da, pokušavam tako. ali ako ono što ju interesira nije cica , nema šanse da se okrene, čak pruža otpor.

Alyssa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Mame malih vjezbaca, molim pomoc! Moja beba od 4 mj. ima lagani torticollis - dosad smo mu glavu dok spava trebali okretati na suprotnu stranu, a sad bi trebali raditi vjezbice (kaze fizioterapeutkinja "sto cesce"), okrenuti mu glavicu na suprotnu stranu i rukom zadrzavati i malo-pomalo rastezati misic. E sad, problem je u tome sto vjezbice vec tjedan dana radimo u suzama, i njegovim i mojim, a uspijemo sve skupa zbrojiti ni 5 minuta efektivnog vjezbanja na dan . On ce sam jos i drzati glavicu u tom smjeru kad ga nesto s te strane zainteresira, ali onog trena kad shvati da to mora (citaj: kad mu ja ruku priblizim glavici) krece vristati k'o da ga koljem. A vjezbanje na trbuhu isto ne dolazi u obzir jer mrzi imati spustenu glavu u tom polozaju. I inace ne voli puno prckanja po licu i glavi, a osim toga je strasno tvrdoglav. Sad se poceo okretati na bok (ali samo jedan, iako kuzim da i na drugi moze ali mu se ne da), desnom nogicom jace i cesce lupa, desnom rukicom cesce hvata i uglavnom vidim da ide linijom manjeg otpora i da je zbog orijentacije glavice na desnu stranu poceo preferirati sve sto se radi desnom stranom tijela. Jasno mi je da stvarno treba cim prije dovesti u red taj skraceni misic, ali nemam vise ideje na koji nacin da ga privolim na vjezbanje - znam da mora vjezbati i koliko god mi to bilo tesko radila bih to i na silu, ali onda bas i nema nekog efekta, jer se misic ukoci, a i ne mogu ga bas pustiti da vristi i gusi se u placu pola sata. Citajuci tudja iskustva imam dojam da sva ostala djeca vjezbanje dozivljavaju igrom, pa molim za bilo kakav savjet kako da bar malo smanjim dramu. Pokusala sam privlaciti paznju omiljenom zveckicom, smirivanjem, pjevanjem, cak i pustanjem crtica na TV-u, ali jednostavno je tvrdoglav k'o magarcic.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Nemam stručan savjet, ali samo da te utješim: moja je M. vježbačica od 3.5 mjeseca života - do 6.5 mjeseca URLALA je svaki, apsolutno svaki put kad bismo vježbali (bilo sa mnom, bilo s privat. ili HZZO terapeutom) čim bi shvatila da kreće vježbanje. Izgledalo mi je da nikad neće proći i jako me je frustriralo. Vježbanje je "zavoljela" kad se sama posjela.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj Alyssa prvotno napisa
    Mame malih vjezbaca, molim pomoc! Moja beba od 4 mj. ima lagani torticollis - dosad smo mu glavu dok spava trebali okretati na suprotnu stranu, a sad bi trebali raditi vjezbice (kaze fizioterapeutkinja "sto cesce"), okrenuti mu glavicu na suprotnu stranu i rukom zadrzavati i malo-pomalo rastezati misic. E sad, problem je u tome sto vjezbice vec tjedan dana radimo u suzama, i njegovim i mojim, a uspijemo sve skupa zbrojiti ni 5 minuta efektivnog vjezbanja na dan . On ce sam jos i drzati glavicu u tom smjeru kad ga nesto s te strane zainteresira, ali onog trena kad shvati da to mora (citaj: kad mu ja ruku priblizim glavici) krece vristati k'o da ga koljem. A vjezbanje na trbuhu isto ne dolazi u obzir jer mrzi imati spustenu glavu u tom polozaju. I inace ne voli puno prckanja po licu i glavi, a osim toga je strasno tvrdoglav. Sad se poceo okretati na bok (ali samo jedan, iako kuzim da i na drugi moze ali mu se ne da), desnom nogicom jace i cesce lupa, desnom rukicom cesce hvata i uglavnom vidim da ide linijom manjeg otpora i da je zbog orijentacije glavice na desnu stranu poceo preferirati sve sto se radi desnom stranom tijela. Jasno mi je da stvarno treba cim prije dovesti u red taj skraceni misic, ali nemam vise ideje na koji nacin da ga privolim na vjezbanje - znam da mora vjezbati i koliko god mi to bilo tesko radila bih to i na silu, ali onda bas i nema nekog efekta, jer se misic ukoci, a i ne mogu ga bas pustiti da vristi i gusi se u placu pola sata. Citajuci tudja iskustva imam dojam da sva ostala djeca vjezbanje dozivljavaju igrom, pa molim za bilo kakav savjet kako da bar malo smanjim dramu. Pokusala sam privlaciti paznju omiljenom zveckicom, smirivanjem, pjevanjem, cak i pustanjem crtica na TV-u, ali jednostavno je tvrdoglav k'o magarcic.
    Mi isto vježbamo, između ostalog i vježbe za tortikolis.
    Gdje vi vježbate?
    Mi vježbamo kod Polovine, za vrat radimo 4 vježbe i beba je u početku urlala na svaku, međutim profesorica mi je objasnila da je mišić skraćen i da ga treba istegnut i da je to jako bolno i neugodno za bebu.
    Stoga nemoj misliti da je tvoja mrvica tvrdoglava, njih to boli jako, ali moraš vježbati usprkos plaču, vjeruj mi ja sam plakala u početku zajedno sa svojim malim.
    Prof. mi je također rekla da će nakon otprilike mj i po dana prestati plakati jer će se mišić istegnuti, ali i dalje će trebat vježbati dok se glava ne bude mogla u potpunosti nagnut na suprotnu stranu od tortikolisa i rotirati na stranu di postoji tortikolis. Tak je i bilo!
    Mi smo super već to riješili, glavu više ne drži nagnutu, jedino ne može još rotirati glavu potpuno na stranu di je tortikolis.
    Ako vježbaš na goljaku, meni su tam preporučili samo ovu vježbu koju ti radiš i nije bilo baš nekih pomaka i kad smo otišli polovini fakat smo stisli i na pragu smo riješavanja.
    Mi vježbamo i drugo ali vježbe za tortikolis se ne mogu usporediti sa nijednima drugima, mrzila sam ih iz dana duše, grozne su i za mamu i za bebu.

Alyssa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

cokolada, hvala na utjesi, vec sam imala dojam da samo moja beba place. U pravu si, uzasno frustrira.

luna_lana, mi vjezbamo u Klaicevoj. Radimo 3 vjezbice: bocni polozaj u krilu i naginjanje glavice na jednu stranu, a druge 2 su okretanje glavice na ledjima i na trbuhu. Kakve vi jos vjezbice radite? Nama su jos u rodilistu rekli da imamo jako blagi oblik torticollisa, nismo imali kvrzicu tipicnu za torticollis nego samo skraceni misic, pa je ortoped koji ga je nedavno pregledavao cak rekao da to nije torticollis :/. Na srecu, fizioterapeutkinja inzistira na vjezbanju i kaze da trebamo vjezbati sto cesce da to ispravimo prije nego sto pocne potpuno forsirati desnu stranu tijela. Dosad nismo vjezbali, jer su nas svi uvjeravali da je dovoljno glavu nocu okretati na suprotnu stranu, a kad malo odraste, dok je budan mu s te strane nekom zveckicom odvracati paznju. Takav neagresivni pristup ipak je doveo do znatnog pomaka: glavicu kada gleda ravno jedva primjetno naginje na stranu (i to ne uvijek), a kad gleda na stranu fali mu jos vrlo malo da bi bradicom mogao doci u razinu ramena.

Fizioterapeutkinja nam je rekla da ga vjezbanje ne boli, a to se i meni cini, jer sam bez problema okrene glavu i bulji u crtic 5-10 min. bez da se pomakne, ali cim mu ja stavim ruku na glavu (bez da ga istezem) pocne se derati. A pocne se derati i kad mu drzim drugu stranu, gdje ga definitivno ne moze boljeti. Osim toga, ponekad ga uspijem dobiti "na prepad" pa kojih 15-ak sekundi uopce ne kuzi da vjezbamo jer se zagledao u nesto drugo. A mozda je njemu vec dosta izduzen misic pa ga zato ne boli (bar se nadam)? Koliko mj. ima tvoj mali i kad ste poceli vjezbati?

S fizioterapeutkinjom smo jako zadovoljni, i ona ga uspije izvjezbati bez jako puno suza, ali on ocito kuzi da mama zatitra svaki put kad zaplace pa kod mene uzasno urla. Jedino ne znam koliko ga trebam maltretirati s vjezbicama, jer mi uvijek na to pitanje odgovori "sto cesce", pa mi se stalno cini da premalo radimo. A koma mi je maltretirati ga cijeli dan s vjezbicama, jer se nakon 5 min. vjezbanja jos dugo ne moze smiriti i cesto se udobrovolji tek nakon sto malo odspava

štrumpf avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Alyssa i R je imao lagani torticolis pa smo išli na vježbe ali samo 6 puta, kasnije je sve bilo u redu. Rođak ,koji je fizoterapeut, mi je rekao da ga pokušam zainteresirati na suprotnu stranu od one koju on preferira. Dakle kad ga nosiš, obraćaš mu se, stavljaš ga leći sve radi sa suprotne strane, ipak promatraj ga da se ne bi dobio kontra učinak pa on sve radio na tu stranu koji sad ´ne voli´. Tako smo mi radili, uz to je teta s njim radila vježbice i sve je dobro prošlo.

Alyssa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

štrumpf, znaci ima nade i za nas! Tako i meni svi pricaju i trudim se tako raditi od pocetka - doslo je do velikog poboljsanja, ali mi se nekako cini da sad situacija stagnira. A uz to je nasa fizioterapeutkinja jako temeljita i oprezna, pa sugerira da bi trebalo sto vise vjezbati, iako je samo lagani torticollis, jer je vec poceo preferirati sve raditi desnom stranom tijela, jer mu je tako lakse. Kaze da bi to mogao biti puno veci problem kad pocne puzati, jer ce onda sve raditi asimetricno ako se dotad situacija ne sredi. S koliko ste vi mjeseci rijesili torticollis?

agata avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Šta sve mora raditi/znati beba sa napunjenih 3 mjeseca? Hvala.

printemps avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

agata http://www.poliklinika.org/normalni_...tm#7%20mjeseci
    http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=64286

Mi smo bili u fizijatra i dobili odgovor: ne može sve biti savršeno mama! :/ Dokle god usvaja vještine nema razloga za brigu.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

R. ( 3 mjeseca) ima oteklinu na vratu i bio je na UZV vrata, ali radiolog nije siguran što je to, da li je hematom ili limfangiom. Ja sumnjam da je riječ o hematomu odn. torticollisu pa ako mi možete pogledati za bebe koje su bile na UZV vrata kakav je bio nalaz, tj. kako je opisan torticollis.

paid avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

može li netko malo više o izvijanju. kako?kakvo?zašto je štetno. moj malac ima 8 ipo mjeseci i razvija se sasvim normalno. motorika super-puzi,stoji i sve ostalo.
    ali kad čitam ovdje o tom izvijanju čini mi se da je i on to radio i da još ponekad radi. do ovog foruma nisam ni znala što je to. iskreno još uvijek ne znam.
    dr.ga je uvijek karakterizirao kao naprednog, ali to izvijanje me malo zbunjuje. sjećam se kad je bio manji da je često izvrtao glavicu , a mi bi govorili da gleda plafon.
    prosvjetlite me

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj paid prvotno napisa
    može li netko malo više o izvijanju. kako?kakvo?zašto je štetno. moj malac ima 8 ipo mjeseci i razvija se sasvim normalno. motorika super-puzi,stoji i sve ostalo.
    ali kad čitam ovdje o tom izvijanju čini mi se da je i on to radio i da još ponekad radi. do ovog foruma nisam ni znala što je to. iskreno još uvijek ne znam.
    dr.ga je uvijek karakterizirao kao naprednog, ali to izvijanje me malo zbunjuje. sjećam se kad je bio manji da je često izvrtao glavicu , a mi bi govorili da gleda plafon.
    prosvjetlite me
    Meni je rečeno da, dok postoji normalan obrazac, sporadično izvijanje u ljutnji nije takav problem.

paid avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

to sada radi u ljutnji, ali dok je bio manji čini mi se da nije bila stvar ljutnje.

na što zapravo upućuje to izvijanje?

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

prosvjetlite me
    ne predstavlja svako izvijanje problem i ako roditelj nije siguran radi li se o tom problematičnom izvijanju ili ne, onda je najbolje da se javi nekom stručnom (pedijatru za početak), tim više kad je dijete neurorizično, ima još nekih simtoma koji ukazuju na probleme s motorikom.

inače opstitotonus (izvijanje) razvija lošu shemu pokreta i potrebno ga je sprječavati, raditi na njegovu uklanjanju. cijela priča s motorikom se i bazira na tome - ako dijete ne savlada jednu stvar na početku kasnije kad prirodnim razvojnim putem dođe do kompliciranijih radnji, dolazi do poteškoća - ovisno o slučaju, te se stvari uspješno ili manje uspješno rješavaju. no svakako je potrebno u startu raditi na tome, jer dakako, onda su i prognoze bolje.

lijepa vijest je ta da se distoni uspješno rješava ustrajnim vježbanjem, radom s djetetom.

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

na što zapravo upućuje to izvijanje?
    upućuje na poteškoće u motoričkom razvoju i na to da je najvjerojatnije bilo krvarenja (koje se možda nije ni vidjelo kasnije na UZV - ovisi o stupnju)

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

[quote="ina33"]
    ... sporadično izvijanje u ljutnji nije takav problem.
    mnoga se djeca izvijaju u ljutnji...zato bi možda bilo najbolje prepustiti stručnoj osobi da procjeni je li u pitanju sporadično izvijanje ili ne. no kao što sam već i rekla, posebnu pažnju bi trebali imati roditelji neurorizične djece.

paid avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

nema neurorizika,pedijatar je temeljit i motoriku mu uvijek ocijeni izvrsno. sve super, nego me zanimalo pošto stvarno primjetim ponekad to izvijanje. mrzi se oblačiti pa se tijekom toga nekada izvije u plaču, također kada ga želim uspavati ponekad mi se izvije u ljutnji što ga je mama polegla u naručje.
    mislila sam da to izvijanje uvijek predstavlja problem, pa paranoična kakva jesam dignem paniku.

hvala cure

printemps avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Neznam dijete koje se voli presvlačit, tj. nema mame koja nema problem sa time! Ja uvijek pri ruci imam neku kutiju,mobitel,daljinski, nešto da mu zaokupira pažnju i onda u miru ga mogu presvuč.

agata avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Sad ste me zabrinuli za to izvijanje. Moj mali se isto izvija isključivo kad leži na leđima u ljutnji. Jel mi može tko točno opisati to izvijanje.

Također me zanima kad se dijete okrene sa leđa na trbuh kako to čini. Jer meni se čini da moj kad seizvije to pokušava. Jooj, sad sam zabrinuta.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj agata prvotno napisa
    Sad ste me zabrinuli za to izvijanje. Moj mali se isto izvija isključivo kad leži na leđima u ljutnji. Jel mi može tko točno opisati to izvijanje.

Također me zanima kad se dijete okrene sa leđa na trbuh kako to čini. Jer meni se čini da moj kad seizvije to pokušava. Jooj, sad sam zabrinuta.
    Moj se izvije u most...nije samo u ljutnji, nažalost. Mi spadamo u neurorizičnu djecu baš zbog tog izvijanja i vježbamo od 3 mj. P. života. Inače, kad se bebe izvijaju u ljutnji i osim toga nemaju nikakvih drugih motor. odstupanja nije nešto zbog čega treba brinuti. Npr. moj P. se izvija često kad je na leđima, kad ga idemo presvlačiti, kad ga se stavlja u AS ili hoće iz nje, o ljutnji i bijesu da i ne govorim...tako da nemaš frke dok se izvijanje pojavljuje samo u ljutnji.

agata avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Kako to izvijanje točno izgleda. D kad se izvija izvuče iza glavicu i nogice unatrag i okrene se na bok... :/

paid avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Kako to izvijanje točno izgleda. D kad se izvija izvuče iza glavicu i nogice unatrag i okrene se na bok... :/
    ovako i kod nas.i mene isto zanima

agata avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

ovako i kod nas.i mene isto zanima
    Da, to radi kad je ljut i kad ga boli, imamo problema sa probavom, stalno prducka i to ga boli i tad se najviše izvija i izvija dok ne prdne.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Moja mala se isto tak izvijala. Nije to radila kad je bila ljuta, nego kad se pokušavala okrenuti s leđa na trbuh. Prestala je s cca. 5 mjeseci kad se mogla okrenuti. Kad se počela okretati, onda se svaki put u snu kad joj nije pasalo ležati na leđima, okrenula na trbuh, npr. ako se pokakala pa joj je smetalo, ako je imala suhe šmrklje u nosu pa joj je bilo teže disati na leđima, kad se nije podrignula nakon dojenja itd. A kad je bila manja za svaki od tih razloga se izvijala jer se pokušavala okrenuti a nije se mogla.
    Isto mi nije bilo jasno kak izgleda to okretanje dok se nije počela samostalno okretati tak da npr. ako se hoće prebaciti preko lijevog boka, prebaci desnu ruku i desnu nogu, i zakotrlja se preko boka. Kad to nije mogla, onda je to izgledalo tak da pokušava prebaciti nogu a gornji dio tijela nije uspjela, tj. nije mogla ruku i rame istovremeno dići s podloge kad i nogu. Ja sam joj probala pomoći tak da sam joj iznad glave stavila igračku koju je pokušavala dohvatiti i onda ju pomicala u stranu tak da posegne za igračkom, i zakotrlja se na bok.

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Moja curka je počela zabacivati glavicu unatrag i to unatrag par tjedana od kad se počela posjedati/dizati na sve četiri.
    Prvo je to radila tako da se dok je u potrbušnom položaju odigne na ruke/ili je već na sve četiri onda zabaci glavu unatrag , a sad zna i kad se posjedne isto tako zabacitivati.
    Zanima me da li je to ok, ili upućuje na neki problem? da li je tko imao sličnu situaciju?
    Inače ima 8 mjeseci, gmiže već skoro 2 mjeseca, sad već i uz par pokreta puzanja, posjeda se i s boka, ali i iz špage, a po novom i iz četveronožnog.

inače sam nedavno imala primjer velikih motoričkih problema koji su ustanovljeni dosta kasno, pa sam sva u proučavanju i promatranju.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ja samo pokusavam nesto napisati

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ovako nova sam, samo me jedna stvar zanima, o cemu mi ovdje pricamo? jesu li vasoj djeci ustanovljene kakve dijagnoze ili su sasvim ok, samo sto pricate sto ste primjetile ili?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

odgovor za tali 29. htjedoh ti reci da je moj sin recimo isto sa svojih nekih 5-6 mj. poceo zabacivati glavicu dok spava i to je trajalo neko vrijeme a onda je nedavno prestalo (sad ima 7). u isto vrijeme je imao atopijski dermatitis pa ga je svrbilo ispod vrata pa smo mi to s tim povezali. No onda je to poceo raditi i po danu dok bi ga drzali naslonjenog na sebe (ali od sebe) onda onako izvije leda i glavu u nazad. onda se poceo naginjati u stranu (a ponekad u isto vrijeme i unazad- u stranu ali unazad) dok bi ga drzala i nosila onako od sebe. pitala sam doktoricu i ona je rekla da je to jedan nacin upoznavanja sa svijetom itd. Dijete zeli nesto vidjeti a i to je vrijeme kad oni krecu izvodit svasta sa sobom, skuze nove pokrete itd. Ako je dijete zdravo i ako normalno napreduje u ostalim segmentima, mislim da se nemas sta brinut, to ce prestat.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

mene zanima buduci da ne stignem citati..
    sta ako se dijete posjeda samo, a ne puza a ima vec 10 mn.
    ona se krece na vrlo zanimljiv nacin sjedecki. i tako ona predje pravo finu metrazu..
    jel ju trebam vodit fizijatru il sta.
    na noge se ne podize.
    u polozaj za puzanje se postavi ali samo da dohvati igracku i vrlo malo odpuzi..uglavnom unatrag.
    al sjedecki..ode..

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno re

moja beba ima 9 mjeseci i 10dana. primjećujem kod puzanja da se nekako jače odguruje desnom nogom. mm kaže da umišljam, ali mislim da je stvarno tako. mislim, nije da ona lijevu stranu vuče, da ne radi ništa, ali mi je nekako jača s tom desnom nogom :?
    mislim da ću morat do pedijatrice :?

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

panterica djeca te dobi bi trebala podjednako koristiti obje strane tijela, no nemoj odmah paničariti. pusti da pedijatar procjeni o čemu je riječ. (kad ovo kažem, uvijek se nadam da ljudi, odnosno njihovi klinci imaju dobrog pedijatra....) dobro je što si primijetila, no sve da i je nešto za brigu, to su stvari koje se u vecini slučajeva brzo i uspješno sređuju

lelita, draga...
    zašto bi vodila fizijatru zdravo dijete? zato jer napreduje i prati svoj ritam?
    pazi, sve što djeca naprave sama, znači bez poticanja drugih, bez "pomaganja" (držanja, pridržavanja....), rade zato jer su sama spremna. i to je sasvim u redu. to što je tvoje dijete odlučilo sjediti a ne prvo propuzati je isto u redu. ti je uvijek možeš poticati, recimo nekim igrama i sl. tako da dopuže do nekud....ali poštuj djetetov ritam, želje i mogućnosti...i da, manje čitaj ovu temu...

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj bigSexyMama prvotno napisa
    ovako nova sam, samo me jedna stvar zanima, o cemu mi ovdje pricamo? jesu li vasoj djeci ustanovljene kakve dijagnoze ili su sasvim ok, samo sto pricate sto ste primjetile ili?
    ima onih sa dijagnozom koji dijele s drugima svoje iskustvo i propitkuju, a ima i mnogo onih kojima (srećom) nije postavljena nikakva dijagnoza, niti će biti postavljena, no malo preveć čitaju ovakve teme pa su u strahu, pa se zabrinu...

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno re

ja saj jedna od tih što malo previše čitaju :/
    uvijek me strah da nešto ne bude, a ja nisam skužila na vrijeme
    danas mi se činilo da se jače odguruje lijevom
    sad sam i mm opteretila i zaključak je sljedeći: nekad jače lijevom, nekad desnom
    a kad bih napisala zbog čega sam sve prvo dijete vodila pedijatru :shock:
    da ne mislite da sam skroz luda, prve dvije trudnoće sam izgubila, prvo odila nakon 7 godina braka, pa sam imala previše vremena za čitanje

paid avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

i ja sam jedna od onih što previše čitaju.
    prepadnem se zbog svake gluposti.zatto šaljem pusu svima i neću više čitati ovu temu

štrumpf avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

i ja sam jedna od onih što previše čitaju.
    prepadnem se zbog svake gluposti.zatto šaljem pusu svima i neću više čitati ovu temu
    Čitam postove od početka stranice i promislim... bolje mi je nit ne čitat, napravila sam nedavno paniku jer se ne posjeda i ne puzi, a sad ga ne mogu uhvatit kako trči...
    na ovu temu više ne svraćam...

Stranica 5 od 7 PrviPrvi ... 34567 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •