Stranica 6 od 7 PrviPrvi ... 4567 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 251 do 300 od 337

Tema: Motorika- 3. dio

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ima moja frendica sina i on se recimo u puzanju zaista jace odgurivao jednom nogom i to tako da je dizao stopalo i odgurivao se pomocu njega dok je s drugom nogom normalno puzao, na koljenu. I Tako da je poslan fizijatru i to mu je mama moramla ispravljat. Takodjer cesce se podizao na tu nogu i to je samo morala ispravljat na taj nacin da kad on krene na tu nogu ona mu je trebala spustit i pomoci mu da se podigne pomocu druge noge. To je bilo u biti to. Isli su na kontrole kod fizijatra i on je rekao da jednostavno dijete mora koritsiti obje strane tijela podjednako i to je to. Nije to nista odmah zabrinjavajuce itd. Pa sto cete. A i meni je patronazna rekla da iako nema ljevaka i desnjaka do prve godine zivota da ce uvijek dijete mozda nesto raditi vise jednom stranom. Ako to postane bas ono izrazajno, da se jedna strana uopce koristi ili vrlo malo onda je to zabrinjavajuce. PO MENI. A i tako sam citala.

A sto se tice ovog citanja i tako, mislim da stvarno danasnje mame previse brinu i muce ih sitnice.

Leeeaaa avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Sigurno ne spada pod ovu temu ali ipak pitam vas jer vježbate, razgovarate sa raznim fizijatrima i sl...

Dakle moja curka od 8mj već mjesec dana hoda uz namještaj (sjedi, puže i sve ostalo) u čarapama sa onim gumicama na dnu...uglavnom na redovnom pregledu pedijatrica je rekla da lijepo stoji, hoda pravilno (ne uvija se ni na jednu stranu) i da bi bilo OK da ju polako privikavam na hodanje u (pravim)cipelama (inače nikada nije u njima, ionako ima samo one šminkerske koje nose bebe dok ne hodaju) jer bi se moglo desiti da prohoda i onda joj obučem cipele i to će joj smetati i u njima neće znati hodati. Kakva su vaša iskustva?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Leeeaaa prvotno napisa
    Sigurno ne spada pod ovu temu ali ipak pitam vas jer vježbate, razgovarate sa raznim fizijatrima i sl...

Dakle moja curka od 8mj već mjesec dana hoda uz namještaj (sjedi, puže i sve ostalo) u čarapama sa onim gumicama na dnu...uglavnom na redovnom pregledu pedijatrica je rekla da lijepo stoji, hoda pravilno (ne uvija se ni na jednu stranu) i da bi bilo OK da ju polako privikavam na hodanje u (pravim)cipelama (inače nikada nije u njima, ionako ima samo one šminkerske koje nose bebe dok ne hodaju) jer bi se moglo desiti da prohoda i onda joj obučem cipele i to će joj smetati i u njima neće znati hodati. Kakva su vaša iskustva?
    Ja sam to baš nedavno pitala na Goljaku - kako je bolje za prohodavanje za zdravu djecu - i odgovor mi je ne u cipelicama, nego tako u tim čarapicama s gumicama. Mojoj su pak naložili da hoda tj. da se ustaje u cipelicama jer joj cipelica fiksira nogicu koja inače jako ide prema unutra (staje stopalom na unutarnju stranu). Za prve cipelice su nam preporučene Ciciban, na žnirance, pretpostaljam jer se nogica žnirancima može bolje fiksirati nego kopčama. Za te cipelice je bitno da je prednji dio i potplat mekan, a da su fiksirane dobro iza, da su visoke, ali da nisu sad polučizmice - u dućanu baš pitaš cipelice za prve korake da ti oni izmjere nogicu i sugeriraju broj.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Tj. moja je vježbač, ali baš sam pitala koja bi bila preporuka za nevježbače. Sumnjam da ako prohoda u čarapicama da neće znat hodat u cipelama, to mi je nekako nezamislivo kao argument. Argument koji su mi rekli za prohodavanje u čarapicama, a ne u cipelicama, je da je stopalo dio tijela koji je pun osjetila i jako puno se dijete tako informira o podlozi što se u cipelicama gubi.

printemps avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Moj hoda uz namještaj jako stabilno, normalno u čarapama, nikako da kupim cipelice i već mi je neugodno od izgovora pred drugima zašto je bos
    Što se tiče čitanja, radije ću ispast paničar, nego sljepac ili noj! U današnje doba dostupnosti informacija ne educirati se o nećem tako bitnom kao što je djetetov razvoj i zdravlje za mene je nepojmivo!

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Vježbači obavezno u cipelicama, a zdravi nemam pojma!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj amel prvotno napisa
    Vježbači obavezno u cipelicama, a zdravi nemam pojma!
    Ovisi ti i to, procjenjuje fizijatar ili fizoterapeut kakvo je stopalo. Mojoj nećakinji su, unatoč hipotoniji, kod Polovine savjetovali ipak bez cipelica, meni su na Goljaku rekli za moju curu (hipotonija, mekana stopala) neka bude u cipelicama, ali ne stalno, neka nogica osjeti i podlogu bez cipele, ali da je tad obavezno popravim (da je maknem iz krivog u pravi položaj, znači ako je bez cipelica mora bit uz moj nadzor), a za zdrave su mi rekli jednoznačno bez.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Što mislite o ovome?

Darko Richter, dr. med. 28.02. 2007. 22:40
    Distoni sindrom je neka balkansko-srednjeeuropska dijagnostička poštapalica koju ne možete pronaći niti u jednoj anglo-američkoj knjizi. Dakle, za njih to ne postoji. Da netko ima distoni sindrom kaže onaj tko ne vidi ništa izrazito patološki, a nije siguran da je tako. Pa nastaje pregledavanje od bezbrojnih specijalista i subspecijalista, od kojih nitko ne kaže da djetetu nije ništa, a na kraju dijete dobije ličnu kartu i možda postane golgeter. Kad vam netko stavi dg. distonog sindroma, onda to znači da nije ustanovio ništa jasno patološki, pa ne znam što bi trebalo dalje poduzimati, osim kontrolnog pregleda prema rasporedu u prvoj godini života.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

evo ja mogu potvrditi da ovdje u Belgiji zaista dijagnoze d.s. nema. Petra se rodila u zagrebu i sjećam se da sam sa strijepnjom pazila na način okretanja, izvijanje itd.
    Ovdje sam primjetila primjerice da je Toma s 4 i pol mjeseca češće držao palčić u šaci, ili da se okretao s leđa na trbuh isključivo preko lijeve ruke a ne preko desne itd... Kad sam to spomenula pedijatru, ovaj me samo blijedo gledao i rekao da je to normalno (kao niti jedno dijete se odmah ne kreće s obje strane). Njegova je priča svako dijete ima svoj ritam, neki pužu, neki se odmah dižu na noge itd... kao sve je to ok.
    Meni malo čudno :/ ali stvarno se tako ponašaju.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa
    Što mislite o ovome?

Darko Richter, dr. med. 28.02. 2007. 22:40
    Distoni sindrom je neka balkansko-srednjeeuropska dijagnostička poštapalica koju ne možete pronaći niti u jednoj anglo-američkoj knjizi. Dakle, za njih to ne postoji. Da netko ima distoni sindrom kaže onaj tko ne vidi ništa izrazito patološki, a nije siguran da je tako. Pa nastaje pregledavanje od bezbrojnih specijalista i subspecijalista, od kojih nitko ne kaže da djetetu nije ništa, a na kraju dijete dobije ličnu kartu i možda postane golgeter. Kad vam netko stavi dg. distonog sindroma, onda to znači da nije ustanovio ništa jasno patološki, pa ne znam što bi trebalo dalje poduzimati, osim kontrolnog pregleda prema rasporedu u prvoj godini života.
    Nije mi to ništa novo, ja to vježbanje nastojim shvatit kao tešku preventivu i a la higijenu. Meni je rečeno na Goljaku da 85% djece koja se označe kao distoni spontano (znači bez vježbica) isprave sami te nepravilnosti i da distoni sam po sebi nije patologija, nego odstupanje, mislim da je Polovina sestri rekao za ono što oni pak nazivaju "cerebralne poremetnje kretanja" (jedino roditeljima možda teže zvuči zbog riječi "cerebralno") - da joj mala ima 50-50% šanse to ispraviti i bez vježbanja. A ovo pregledavanje - to je isto preventiva. U biti, to je jako slično pristupu pregledavanja i praćenja u trudnoći - kod nas se često zahvaća jako puno toga iz preventive patologije, vani možda neće biti tako. Rečeno mi je da je i u Engleskoj ta blaža paradigma, dakle slično ovo što se navodi kao iskustvo iz Belgije. Moj je stav da, s obzirom da smo tu, ja kao roditelj odabirem koristiti tu preventivu koja se nudi na Goljaku. Gradovi koji nemaju tako kvalitetnu uslugu podrške malim motorički-challenged ljudima imaju manje opsežnu mrežu kojom zahvaćaju motoričke posebnosti (mislim da se samo u ZG-u, unutar Hrvatske, tako opsežno radi u državnoj klinici).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Da se još ubacim - kako su meni dr-ovi prezentirali Anino stanje je upravo tako kako piiše ovaj citat u italiku - da je to blago odstupanje, ne patologija, dobili smo pokazne vježbice, a ja smatram da je to u rangu hendlinga, nešto što bih ja možda radila s djetetom rado sve da i nije u nekoj obradi (da me tko naučio). Tj. distoni je najčešće takav i rečeno mi je da je 85% distoničara na kraju OK, a terapeutski cilj je educirati roditelja na što eventualno obratiti pažnju da ne nastane nekakav problem di ga ne bi trebalo biti tj. kako raditi na mišićnim grupama koje su hipotone i sl. Za svoju curu ja točno kužim da je po tonusu drugačija od druge djece s kojima se nađemo na kavi, plus to izvijanje, ali su mi objasnili da to nije nikakvo čudo, a i meni se ne čini da je neko čudo jer vidim da je zasad OK i da savladava sve korake i na lijepi način, još samo da hodanje bude OK, tu malo krvi nogice prema unutra što vidim da druge bebice iz naše "berbe" u pravilu ne rade pa joj nastojim u tom smislu pomoći, ako mogu.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Da li se računa kao samostalno posjedanje iz ležećeg u sjedeći ako ju držim za nogice?Moja cura se već par dana posjedne prilikom premetanja dok ju držim za listove.Ili to još uvijek nije samostalno? :?

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

samostalno posjedanje je upravo to - samostalno. pomoć sa strane znači da nije samostalno...

Richter....ah Richter.... da ga nema trebalo bi ga izmislit...naravno da distoni ne znači da je nešto odmah patološki, no kad to Richter složi onda ispada da svi mlate prazne slamu....zanimljiv lik, često me nasmiju njegove primjedbe ali on je hrvatski House najviše po sarkazmu...

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Čitam vas malo, pa sam još tužnija nego prije.
    Mi smo vježbači na Goljaku, nije niti hiper niti hipo niti distoni, ima "samo" grč u gornjem dijelu leđa i eto, punih je 8 mjeseci i nema naznaka niti rotacije, a kamli pouzanja.

Tješi nas fizioterapeutka da to ide, ali polako.
    Ima li koji primjer da beba nije rotirala sa 8,5 mjeseci?

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

prolaznica1975, a koja vam je onda dijagnoza u nalazu specijalista?

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Napisali su hipertonus, ali je to napisano samo stoga da dobijemo termin vježbanja. Jednostavno zaostatak u mot. razvoju uzrokovan tim grčem u gornjem dijelu leđa.

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj prolaznica1975 prvotno napisa
    Jednostavno zaostatak u mot. razvoju uzrokovan tim grčem u gornjem dijelu leđa.
    obično su zaostaci u mot. razvoju uzrokovani ili nečim tijekom trudnoće i /ili poroda, odnosno grčenje je posljedica a ne uzrok....tako da priznajem, nije baš da kužim o čemu se to kod vas radi...

što je uzrok grčenju? i kako se to manifestira kod vas?

...i nadam se da će te vježbanjem uskoro razbiti taj grč

morena24 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj prolaznica1975 prvotno napisa
    Čitam vas malo, pa sam još tužnija nego prije.
    Mi smo vježbači na Goljaku, nije niti hiper niti hipo niti distoni, ima "samo" grč u gornjem dijelu leđa i eto, punih je 8 mjeseci i nema naznaka niti rotacije, a kamli pouzanja.

Tješi nas fizioterapeutka da to ide, ali polako.
    Ima li koji primjer da beba nije rotirala sa 8,5 mjeseci?
    znam jednu mamu cij se mali ni sa godinu dana nije okretao, a kamoli nesta drugo! ne znam kako je isao dalje razvoj i koji je bio uzrok tome, ali mali sad ima 2 god i normalno hoda i sve, i dalje idu na vjezbice...

mi smo na vjezbicama u vinogradskoj i cesto znam vidjeti bebe od 8 ili 9 mj koje se jos ne rotiraju

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ina 33, zar ste vi još u skupini 0-1 ? Moj P. se diže uz namještaj i preporuka fizioter. (iako solidno stoji, tj. nije na prstićima, stopala nisu preme unutra i sl.) je da nosimo cipelice. MM je kupio Bambi šlapice i čvrste su oko zglobića tj. na zadnjem dijelu zgloba, đon je od gume i meni se čini na prednjem dijelu (ispod prstića do pola stopala) dosta savitljivo međutim na peti je đon tvrd...ako me razumijete o čemu pišem . Je li to ok?

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Moj mali, 9 mjeseci, lijepo motorički napreduje, već 2 mjeseca gmiže, prije 3 tjedna se iz četveronožnog posjeo i sad to već super radi, al baš me zanima dal neko ima sličnog zmajeka - naime, on je tako usavršio gmizanje, pregmiže 90 kvadrata stana u roku odmah, pa sad kao da mu se neda onak pravo puzati i vrlo ne pokušava, već se počeo pridizati uz namještaj i očito slijedi hodanje.

Znači li to da će prohodati, a prije toga ne propuzati? Čisto me zanima, ako netko ima slično iskustvo

Juls avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj dorostina prvotno napisa
    Moj mali, 9 mjeseci, lijepo motorički napreduje, već 2 mjeseca gmiže, prije 3 tjedna se iz četveronožnog posjeo i sad to već super radi, al baš me zanima dal neko ima sličnog zmajeka - naime, on je tako usavršio gmizanje, pregmiže 90 kvadrata stana u roku odmah, pa sad kao da mu se neda onak pravo puzati i vrlo ne pokušava, već se počeo pridizati uz namještaj i očito slijedi hodanje.

Znači li to da će prohodati, a prije toga ne propuzati? Čisto me zanima, ako netko ima slično iskustvo
    I kod nas slična situacija. Gmizanje i sada klečanje i dizanje na nogice.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Citiraj Juls prvotno napisa

Evo kako je bilo kod nas: gmizanje 2 i pol mjeseca, a onda puzanje s 9 mj. Ali, naše gmizanje bilo je asimetrično pa smo krenuli na vježbe i rečeno nam je da je po sebi gmizanje super priprema za daljnje faze, ali da bi trebalo biti simetrično i ne dugotrajno, jer te dvije stvari mogu upućivati na hipotoniju. I. je asimetriju jako brzo ispravio i čim se to dogodilo, unutar par dana spontano prešao u puzanje, dalje sve idealno :D . Također se uspravljao ranije, s 8 mj., što nam je objašnjeno jednostavno time da je njegov psihički razvoj u to doba bio brži od motoričkog - znatiželja ga je gurala naprijed, a mišići su malo kasnili (dizanje je manje zahtjevno od puzanja)...

S obzirom da je puzanje blagotvorno za svako dijete, na vašem mjestu bih poticala zadržavanje djeteta u četveronožnom položaju, iigranje u sjedećem položaju s uspravim leđima, a zbjegavala bih dizanje, makar zadržavanjem u klečećem položaju uz neku didaktičku igračku. I, konzultirala bih nekog fizijatra ili fizioterapeuta od povjerenja, za svaki slučaj.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Hvala ti na savjetu Fish

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Nema na čemu, dorostina

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Znam mame kojima djeca sa šest,sedam mjeseci stoje uspravno na nogama kad ih one drže. Moja mala to ne može jer je tome nisam učila nego sam je pustila da sama radi što može. Govore mi da je trebam učiti da stoji na nogama jer inače neće tako skoro prohodati. Moje čudo ima devet mjeseci i još nije propuzalo samo se okreče sa leđa na trbuh i obrsatno,ruke pruža ispred sebe i diže glsvu visoko i pomalo gmiže. Da li je to u redu ili zaostaje u nečemu?

bobaibeba avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Evo,i moja curka je stara kao i tvoja i ja isto s njom radim kao i ti i ona može uglavnom to kaj ti veliš za svoju malu.
    Okreće se leđa-trbuh i obratno već dugo,gmiže,obiđe cijelu kuću tako,digne se na rukice,ide za predmetima,igra se s njim u rukicama,guzu digne tu i tamo ali onda ode unatrag.
    Bile smo kod pedijatrice s 9 mjesecijer još ne puzi i nije se posjela,a Grga mi je u njenoj dobi već se dizao sam na nogice a sa 10 mjeseci je samostalno prohodao.Naručila nas je sa 10 mjeseci ponovno na pregled jer ju je pregledala i to kaj je vidjela i kaj sam joj ja rekla je rekla da je ok,da ju na nogice ne stavljam ni slučajno i da bi trebala već samostalno sjediti makar nije problem ako to napravi i sa 10 mjeseci.Ona će uskoro 10 mjeseci ali još se nije posjela tako da ćemo vidjeti kaj ćemo dalje.
    Ali na nogice nikako,pa još ni ne sjedi,kičmica je još vjerojatno preslaba.

Točka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Uskoro punimo 6 mjeseci.
    Vježbači smo. Još ne rotira nikako. Ide samo na bok, iako radimo rotacije.
    Kada bi trebali to savladati jel možda netko zna?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj bobaibeba prvotno napisa
    Evo,i moja curka je stara kao i tvoja i ja isto s njom radim kao i ti i ona može uglavnom to kaj ti veliš za svoju malu.
    Okreće se leđa-trbuh i obratno već dugo,gmiže,obiđe cijelu kuću tako,digne se na rukice,ide za predmetima,igra se s njim u rukicama,guzu digne tu i tamo ali onda ode unatrag.
    Bile smo kod pedijatrice s 9 mjesecijer još ne puzi i nije se posjela,a Grga mi je u njenoj dobi već se dizao sam na nogice a sa 10 mjeseci je samostalno prohodao.Naručila nas je sa 10 mjeseci ponovno na pregled jer ju je pregledala i to kaj je vidjela i kaj sam joj ja rekla je rekla da je ok,da ju na nogice ne stavljam ni slučajno i da bi trebala već samostalno sjediti makar nije problem ako to napravi i sa 10 mjeseci.Ona će uskoro 10 mjeseci ali još se nije posjela tako da ćemo vidjeti kaj ćemo dalje.
    Ali na nogice nikako,pa još ni ne sjedi,kičmica je još vjerojatno preslaba.
    Moja P je bila isto tak. S 10 mjeseci se sama posjela i isti dan digla na noge. Samostalno je hodala s 14,5

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Mi smo vježbači od kraja njenog trećeg mjeseca. Vježbamo 2-3 puta tjedno sa terapeutom i dva puta dnevno kod kuće. Sa tri i pol mjeseca je uspjela sama držati glavicu, sa točno 6 mjeseci se počela rotirati, sa 8 mjeseci samostalno posjedati i gmizati (ali je bilo jako asimetrično jer je koristila samo jednu nogicu pa smo to puno ispravljali), a sa 8 i 20 dana pravilno puzati. Danas je napunila 10 mjeseci i pravilno se iskorakom podigla na nogice. Jako sam ponosna na nju :D

bobaibeba avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Ma,ja ju isto puštam i pošto sve drugo radi ok,nema nekih anomalija,sve si mislim pa bude.Ali Grga je bio za 100 stupnjeva drugačiji od nje pa ih stalno uspoređujemi od tuda i brige.
    On je sa 10 mjeseci i 8 dana sam samcat hodao,po vani,ono baš hodao,nismo ga nikada vodali za rukice,sve kaj je znao naučio je sam.
    Pa i nju puštam da sama nauči sve a nekako joj ne ide.Ali eto ima još koji malo kasne,pa će i ona stići sve valjda.

bobaibeba avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Tonka se upravo sama posjela,sa skoro 10 mjeseci ali nikada nije kasno! :D :D :D

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

hmmmmm,...problem ili ne pitanje je sad...

moja bubica ima 4.5 mj...i odnedavno je pocela dulje lezati na trbuhu sa glavicom dosta visoko...

..odjedamput vidim ja nju..pedalira... ( :shock: sindrom neiskusne mame ) i rukama i nogama prema naprijed....i normalno neide joj,...ali uporno pokusava.
    Kad se umorila ( nakon nekoliko trenutaka ) brizne u plac..., glavica klone...

nakon nekog vremena opet ponavlja kretnje, ali sada je pocela traziti da je stavim na trbuh i ponovo sve ispocetka ...

...od jucer je pocela dizati nogice i pokusava ih uhvatit`sa rukama...

...da li je ona ipak pre malena da se upusta u takve avanture ili da je ohrabrujem...

ne bi htjela da se fizicki povrijedi nekakvim mojim preuranjenim ohrabrivanjem...

Tatsha avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj bubazara prvotno napisa
    hmmmmm,...problem ili ne pitanje je sad...

moja bubica ima 4.5 mj...i odnedavno je pocela dulje lezati na trbuhu sa glavicom dosta visoko...

..odjedamput vidim ja nju..pedalira... ( :shock: sindrom neiskusne mame ) i rukama i nogama prema naprijed....i normalno neide joj,...ali uporno pokusava.
    Kad se umorila ( nakon nekoliko trenutaka ) brizne u plac..., glavica klone...

nakon nekog vremena opet ponavlja kretnje, ali sada je pocela traziti da je stavim na trbuh i ponovo sve ispocetka ...

...da li je ona ipak pre malena da se upusta u takve avanture ili da je ohrabrujem...

ne bi htjela da se fizicki povrijedi nekakvim mojim preuranjenim ohrabrivanjem...
    moj nema ni 3 mj, pa to radi, s tim da se sam zarotira s leđa na trbu, zna i obrnuto, samo je trbo sad fora
    i naravno isto se ljuti što mu ne ide to njegovo puzanje

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

:D ...neka djeca samo vjezbaju i neka su zdrava...

Juls avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Juls prvotno napisa

Evo samo da prijavim da je moja srećica nakon 2,5 mjeseca gmizanja konačno i propuzala bet ikakvih intervencija. A prije nego što je propuzala, počela je sa klečanjem i dizanjem, sad već i hoda oko kutne garniture. Dakle, ako dijete nije hiper ili hipotono, ili što god već može biti, sve to dođe na svoje.

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Evo link za brošuru u pdf-u o Ispravnom rukovanju bebama iliti BAby handling: http://www.udruga-oko.hr/_images/doc...und_finale.pdf

[/list]

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Super Juls!

Evo i kod nas isto, ubrzo nakon pisanja onog mog posta gore i moj malac je propuzao, ali zaboravih napisati.

Sad već puže 100 na sat, i hoducka uz namještaj :D

Slažem se s tobom, i da, prekrasno je vidjeti kako bez imalo naše intervencije sve dođe na svoje

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Zanima me stavljate li vaše bebice u kolica u povišen položaj na 45 ili 75%.?
    Negdje sam pročitala da su nekima fizijatri savjetovali da sa 6mjeseci se može u taj lagano povišen položaj, no zar to nije upletanje u motoriku bebice, isto kao stavljanje u viper?

Ja svoju curku još uvijek držim isključivo u ležećem.

Zanima me i nošenje na boku (bebica se drži rukom ispod pazuka i guzom naslonjena na majčin bok)? Pretpostavljam da ono nije ispravno.

tenshi avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj Indi prvotno napisa
    Evo link za brošuru u pdf-u o Ispravnom rukovanju bebama iliti BAby handling: http://www.udruga-oko.hr/_images/doc...und_finale.pdf

[/list]
    zasto ovo pedijatri ili patronazna ili tko vec ne pokazuje roditeljima prilikom prvog susreta? :?

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Tenshi, možda mnogi nisu inforimirani, nemaju volje za takvo nešto, resura,...tako bi ga znao.

Moja patronažna je bila 3x i ta tri puta mi nije koristila.

Leeeaaa avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Znam da ne spada baš tu...ali oni u grupi 1-3 nisu tolko aktivni (OK nismo mi još u toj kategoriji ali uskoro ćemo )

Naša je cura prohodala sa skoro 11mj (još malo će imati godinu dana) ali još uvijek je sigurnija doma, znači doma može bez problema prohodati sobu, doću u drugu i slično....ali vani je nekako sigurnija dok ima neki oslonac, doslovno ako držim maslačak u ruci ona se primi za njega i brzo hoda, a ako nema ničega onda je malo opreznija, napravi par koraka, pa se ili primi za nešto ili spusti na koljena i odpuže do nečega za šta se može primiti....znam da su naravno na "domaćem" terenu sigurniji...ali zanima me kolko vam je trajao taj period dok se dijete ne opusti skroz (naš traje skoro mjesec dana ) i ponaša vani kao i unutra?

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Moj mali ima sada 8.5 mj i imali smo slično iskustvo, on je prije nekih mjesec dana počeo gmizati tj vojnički puzati i to su nam kod polovina zabranili, uz napomenu da neurorizična djeca ne smiju vojnički puzati dok je kod zdrave djece to samo prolazna faza u motornom razvoju... :?
    Uglavnom porala sam ga poticati da se podiže u četveronožni i tako ga ljuljati..to je trajalo tj-dva, čim je on skužio da može dizati ručice od podloge i tako ih pomicati krenuo je puzati, automatski je počeo pomicati i noge i više ne staje...
    U početku je to bilo nekoordinirano, nije uskladio ruke i noge, ali polako je to sve došlo na svoje, i to bez vježbe...taman imamo termin za kontrolu, mislim da će se prof. iznenaditi...

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj luna_lana prvotno napisa

Moj mali ima sada 8.5 mj i imali smo slično iskustvo, on je prije nekih mjesec dana počeo gmizati tj vojnički puzati i to su nam kod polovina zabranili, uz napomenu da neurorizična djeca ne smiju vojnički puzati dok je kod zdrave djece to samo prolazna faza u motornom razvoju... :?
    Ovo je stvarno totalna glupost :? Pa ne mogu vjerovati da doktori tako različito pričaju. Moj je sa 7 mjeseci vojnički puzao i pomalo dizao guzu u zrak.. Sa osam je, sam od sebe, propuzao kak spada. Od 7,5 se počeo dizati na noge, od 8,5 već po malo hodao uz namještaj. Mi ga nikad nismo ništa dirali... Lagana hipotonija... Btw. Meni su na GOljaku rekli - obavezno cipelice.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Zanima me stavljate li vaše bebice u kolica u povišen položaj na 45 ili 75%.?
    Negdje sam pročitala da su nekima fizijatri savjetovali da sa 6mjeseci se može u taj lagano povišen položaj, no zar to nije upletanje u motoriku bebice, isto kao stavljanje u viper?
    Mališi je sad 8 mjeseci i 10 dana, ne posjeda se samostalno, polako otkriva četveronožni položaj, dohvaća visoko igračke i fizioterapeutkinja je rekla da ga možemo posjedati u kolica i na 75% jer se već dugo rotira i na trbuhu ide na sve strane. Ja ga još uvijek vozim u ležećem položaju u kolicima, a kad se probudi prebacim ga u sling. I meni je tako ljepše . Naglasila je da mu vježbamo obrane i potičemo na puzanje. (inače nema nikakvu dijagnozu već je pedijatrica rekla da kasni jer nije sjedio s 8 mjeseci)

Alyssa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

zeljka231, ovo razmisljanje od pedijatara me bas ljuti! Nama su cak 2 fizioterapeutkinje rekle da rijetko koje dijete samostalno sjedi s 8 mj.! Problem je u tome sto vecina roditelja djecu posjeda i prije nego sto su sama sposobna sjediti, pa ispada da vecina djece samostalno sjedi ranije nego sto to u stvari mogu!

Moj mali ima 8,5 mj., u dg. mu pise "blago prema hipertoniji", toliko je nestrpljiv i ziv da je vec sa 6,5 mj. puzao (ne gmizao, nego puzao onako zapravo), a za tjedan dana je vec jurio po stanu. Sjedio jos nije, jer nije ni pokusavao, bilo mu je dosadno, pa je poceo sjediti tek nakon propuzavanja, da napravi pauzu usred puzanja i da se bolje moze osvrnuti oko sebe, s malo vise od 7 mj. Izmedju propuzavanja i posjedanja bili smo kod fizioterapeutkinje koja nije ni pitala za sjedenje, a kad joj je na stolu poceo onako skolski puzati rekla je "Isuse boze" i rekla da je jako napredan i da ce do 9. mj. valjda i hodati (izgleda da i hoce). Par dana kasnije, pita nas pedica jel' mali sjedi. Velim je: "Ne sjedi, ali puze!" A ona (suosjecajno): "Ne brinite ako malo kasni, sigurno ce on vec prosjediti"

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Alyssa, da...to nije jedino što me ljuti kod moje pedijatrice (počevši od dojenja kad je MM rekla da ja jako inzistiram na dojenju, a ona preporučila nadohranu). Ne obazirem se baš na to što kaže, ali smo ipak otišli na Goljak provjeriti. Ma, mene to s posjedanjem totalno zbunjuje. Mališu ne posjedam, ali na meni sjedi oslonjen...pasivno sjedi. I fizioterapeutkinja je rekla da tako radimo. Ja niti to nisam radila dok ona nije rekla. Ne znam... Ovdje sam čitala da nije dobro niti pasivno posjedanje. Fizioterapeutkinja kaže da može.
    Toliko različitih mišljenja, a ne znam kako odlučiti što je ispravno kad sve ima neku svoju logiku.

Alyssa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ne znam ti pametno odgovoriti na ovo, izgleda da ni fizioterapeuti nisu slozni oko pasivnog posjedanja. Ja svojoj jako vjerujem, veliki je strucnjak s puno iskustva i usavrsavanja po seminarima izvan Hrv., i ona (kao i fizijatrica kod koje smo bili) kaze nije dobro ni pasivno posjedanje. Kad smo kretali s dohranom, rekla mi je da malog posjednem u krilo tako da ga cijelim ledjima cvrsto naslonim na sebe, ali da ga drzim tako da ustvari "visi" na ruci kojom ga drzim, dakle da ustvari ne sjedi.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Alyssa, gdje je vaša fizioterapeutkinja? Mi idemo na Goljak na demonstracijske vježbe. Samo jedva čekam da mališa otkrije četveronožni i da se sam posjedne jer ovako se stalno pitam što i kako napraviti. Uopće ne razumijem kako oko nečeg tako bitnog postoje totalno različita mišljenja. Znam curu kojoj je pedijatrica rekla da posjeda malog jer tako jača mišiće. I ona je njega od 4. mjeseca vozila u kolicima u povišenom položaju, a ja se i sad kad ima 8. mjeseci i preporuku fizioterapeutkinje pitam jel to dobro.

sanjaneo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

[/list]
    ajme, sad tek vidim koje sam greške radila. zašto nam ovo nitko ne pokaže na vrijeme. nadam se da nije kasno da sad počnem sa ispravnim postupanjem

Alyssa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Nasa fizioterapeutkinja je u Klaicevoj (i fizijatrica). Ima dugi niz godina prakse i hrpa njih s Goljaka je kod nje polagalo kolegije pa mislim da je stvarno kompetentna. A sto se tice pedijatara, oni stalno po svome - rijetko koji roditeljima nece reci da je zdravo posjedati dijete :shock: . Ja sam svojeg malog isto dugo vozila u skroz polegnutom polozaju u kolicima, svi su mi se smijali, ali ja se nisam dala. Sreca da je brzo prosjedio da mu mogu malo podignuti razinu, jer nije vise htio biti u skroz lezecem polozaju, skoro svaki put kad smo izasli vracali smo se tako da sam ga nosila na rukama i gurala kolica . A precesto nazalost vidim mame kako voze jako male bebe u autosjedalicama montiranim na kolica

Stranica 6 od 7 PrviPrvi ... 4567 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •