Čokolada, čestitam!
Lamy, i moja je rođena na carski, ima krvarenje 1. stupnja, doduše, da sad cijeloj dječjoj populaciji ideš radit UZV vjerojatno bi se toga dosta našlo. Po meni, bitniji je motorički obrazac, tj. imaju li te neke naznake neurorizčnosti koje se vježbicama u ranoj dobi trebaju ispravljat.
Letvica, kod moje je isto bilo, najizraženije je bilo kod rotacije, u koju bi krenula tako da bi glavu zabacila unatrag i gurnula prsa na van. Koliko sam ja shvatila, do toga dolazi kad su mišići trupa neproporcionalno razvijeni - leđni hipertoni, trbušni hipotoni. To nije samo, ajmo reći, zbog "ljepote" trupa (znam da to ne misliš, ali da ti zornije prikažem), nego je onda taj trup i ti trbušnjaci bitni i za pravilan hod i držanje, a u tome je sve - jer inače u životu je veće opterećenje na nrp. kičmu, stopala itd. Mislim - pravilan hod je osnova zdravog skeleta i muskulature, kako sam si ja laički predočila. E, sad, susjedna država - BIH? Tu ne znam što bih ti rekla. Naime, u ZG-u se motorika toliko pozorno i prati zato jer postoje institucije koje mogu pomoć toj djeci koja su označena kao neurorizična, a kod kojih, npr., bi ti loši obrasci mogli sami nestati ili raditi probleme, recimo da su tu šanse 50-50. Znam da se u ST-u bitno manje prati jer nema institucije koja će se bavit tako s lakšima, koji nisu cerebralci, nego se onda više-manje na sve te stvari odmahuje rukom, osim ako roditelji ne krenu u ZG. A u ZG-u imaš jednog fizijatra privatnika - dr. Polovinu - čiji je režim vježbanja spartanskiji od Goljaka, on ima neki svoj sustav da, npr., jako puno male dječice vježbaju i po 3 h dnevno (a može bit i neka blaža dijagnoza, jedino oni imaju sustav, koliko sam shvatila, bolje spriječiti, nego liječiti kasnije). Jedino je to takav užasan udar na obitelj, okolinu djeteta i socijalizaciju djeteta, stres za roditelje itd. - mislim, u trosatno vježbanje teško da stane šetnja, druženja i sl. Tako da ti nisam pametna što bih ti savjetovala - ne znam postoji li šansa da dođete do Goljaka koji su, barem po općenitim preporukama za sate vježbanja umjereniji - lakše je izvuć 1 h dnevno, nego 3. Ne znam kakvi su ti vaši u BIH. Sretno!letvica prvotno napisa