evo i našeg reporta - N ima 3 g i mjesec dana:

sama se skida, odjeva čarape, gaćice, hlače, majica ide teže; sama jede jako uredno i pristojno i to već duže vrijeme; postavlja stol pod nadzorom, sama ide na wc, iako smo mi tu za brisanje piše i guze; sama pere zube (iako ne baš detaljno dakako), sama se tušira (iako smo mi tu uvijek); pelenu još ima za noć i popodnevno spavanje
vozi romobil, skače sve u šesnaest s visine od cca 40-50 cm; vrti se, ide spretno po stepenicama i općenito je dosta spretna u parku i sl te odlično procjenjuje svoje mogućnosti
pretpostavljam da ima relativno prosječan riječnik, iako nas ponekad iznenadi nekim ne tako često korištenim riječima; izgovor sigurno 10-ak suglasnika je nepravilan i vrlo slabo joj idu pjesmice (i to me brine da budem iskrena), ali gramatički dosta pravilno govori
odbija pisanje slova i brojki, pa čak i kad krenem u smjeru igre s brojkama i slovima, to joj je prilično odbojno; inače broji do 10, a počela je nabadati i do 20, ali ne razumije smisao svega toga
crta ljude (glava s očima, nosom, ustima, kosom te rukama i nogama te šakama i stopalima iz glave) i to od cca 2,5 godine; ostalo ne baš
voli se igrati plastelinom i to joj ide dobro (valjanje, modlice); izrezuje papire sa škarama;
obožava igre s legićima i radi fenomenalne kuće, nebodere, pri tome pridaje veliku pažnju detaljima poput ograda na balkonima, cvijeća, drveća, u svakom "stanu" žive mama, tata, dijete i barem poneka životinja
slaže figurica životinja u nizovima ili drugim formacijama - neki dan smo iz izbrojali 58
zna barem 40ak životinja imenovati i cca 10 biljaka/drveća (bršljan, maslina, bor, čempres, smokva itd)
vrlo je emotivna, iznimno brižna prema drugim ljudima, životinjama, bebama, često kaže da nas voli, jasno raspoznaje i imenuje osjećaje (tuga, ljutnja, sreća), često potpuno samoinicijativno govori da je sretna, misli na druge oko sebe (primjerice, ako ona dobije čašu, a ja sjedim do nje još bez čaše ispred sebe, pita: mama hoćeš li i ti piti);
eto, to je koliko mi sada pada na pamet...