Moj malac, a ni MM ne zaostaje u tomu, obozava islere. To su nam, pored zvjezdica, omiljeni kolacici koje uzimamo iz slasticarnice.
E, pa, imate li recept za ove naizgled jednostavne kolacice?
Moj malac, a ni MM ne zaostaje u tomu, obozava islere. To su nam, pored zvjezdica, omiljeni kolacici koje uzimamo iz slasticarnice.
E, pa, imate li recept za ove naizgled jednostavne kolacice?
POTREBNO:
Tijesto:
18 dag margarina
20 dag brašna
7 dag šecera u prahu
1 žumanjak
10 dag oraha
Krema:
3 jaja
15 dag šecera
10 dag margarina
1 vanilin šećer
čokoladna glazura
NAČIN PRIPREME:
Tijesto: umijesiti tijesto od navedenih sastojaka i tanko ravaljati pa rezati male kolutiće promjera 5 cm. Staviti ih na pobrašnjen pleh (ili staviti pergament papir) te peci oko 15 minuta na temperaturi od 190°. Pecene kolutiće ohladiti, premazati kremom i spajati dva po dva.
Krema: izmiješati jaja, šecer i vanilin šecer te kuhati na pari uz neprestano miješanje. Kada se krema zgusne, staviti je hladiti i u ohladeno umiješati pjenasti margarin. Svaki preliti cokoladnom glazurom.
I mi volimo Išlere, a pečem ih isključivo za Božić. Lea ih je lani prvi puta probala i kad je prvi pojela pitala me: Mama, koliko si ih spekla?![]()
Nije da se hvalim, ali moj recept za Išlere potječe od mame moje šogorice, gđe Štefice, najbolje kuharice u Zagrebačkoj županiji![]()
IŠLERI
14 dag maslaca
24 dag brašna
7 dag oraha
2 rebra ribane čokolade
1 žumanjak
7 dag šećera u prahu
krema:
3 cijela jaja
3 žlice šećera
2 žlice brašna
skuhati, u ohlađeno dodati 14 dag maslaca i 2 rebra čokolade
Spajati po dva sa kremom i preliti svaki čokoladnom glazurom.
Najbolje je napraviti duplu količinu tijesta i jednu kreme.
Hvala, curke, odmah kopiram pa mozda i napravim vec ovaj vikend![]()
Sto sam krivo napravila??? -->
Mima, tvoj sam recept slijedila, a tijesto mi je bilo pre"vodeno" - mislim nisam ga mogla razvaljat, pa sam na licu mjesta - mislim, prilikom razvlacenja, dodavala brasna - ne znam koliko - od oka.
Pa mi je prva tura zagorila![]()
Krema se super dizala i gustila dok sam ju kuhala i kad je po mojoj procjeni bila dovoljno gusta stavila sam je u frizider. Kad sam ju izvadila iz friz. spustila se :/
Onda sam stavila maslac i totalno je negusta...
Drzim ju u friz. upravo jer sam ju probala staviti izmedju 2 komada tijesta, no toliko je mekana da se spusti i gornji komad padne :/![]()
Da ne kazem koliko mi je vremena trebalo za sve ovo - brze tortu napravim![]()
A i umalo sam se razbila dok sam u brzini stojeci na stolici izvlacila plasticnu zdjelu s vrha ormara![]()
Dobro da MM i mali nisu bili doma, jer je kuhinja izgledala :shock:
No, ocekivali su nesto probat kad se vrate, a sad imaju samo tijesto- zagoreno
![]()
Mozda se ipak ponovo prebacimo na islere iz slasticarnice![]()
Al ipak bih voljela znat sto je krivo :?
35dag ostrog brasna
8 zlica secera
10 zlica oraha
1 bjelanjak
1 vanilin secer
20 dag margarina
SVE SASTOJKE POMJESATI I PECI NA LAGANOJ VATRI
KREMA:
4 zumanjka
15 dag secera
sok od 1 limuna
KREMU KUHAJ NA PARI,U HLADNO DODAJ MARGARIN
GLAZURA:
3 rebra cokolade
3 zlice vode
Ah, filip - ti vidim imas i recept za glazuru - a ja nepromisljeno napravila glazuru od 2 dcl slatkog vrhnja i 3 cokolade![]()
![]()
![]()
Pa moze i koja ideja usput sta da napravim s tolkom glazurom![]()
probaj u to staviti 1 margarin,uzmi pettit kekse pa ih poslazi po tepsiji,nali kremu i gore opet kekse,na to sve GLAZURU od cokolade...
:shock:
Mony oprosti tek sad vidim ovo. Ali, i da sam ranije vidjela ne znam kaj bi ti rekla :? Ja nisam neka vješta slastičarka, kolači mi ne idu od ruke osim onih najjednostavnijih gdje se sve samo zmiksa; ali išlere po ovom receptu radim već godinama za Božić, i uvijek mi dobro ispadnu. Upravo sad ih pečem. Kako vodenasto tijesto ?? Jedino ako je tijesto mekano dobro je da malo stoji u frižideru (kao i svako prhko tijesto), ali meni najčešće ne stoji jer nema vremena za to.
Što jest jest, komplicirano je za napraviti (po mojim kriterijima), zato ih i pečem jednom godišnje.
Niti za kremu ne kužim - meni to bude totalno gusto.
Evo slikala sam
http://public.fotki.com/MimaLea/isleri/
Ujedno se vidi koji je MOJ problem sa išlerima - preveliki su mi jer nemam dobru čašicu za vaditi oblike, i obavezno mi koja tura izgori jer se bavim koječime dok ih pečem![]()
Mony prvotno napisa
Ista stvar se i meni dogodila,tijesto mi je dobro ali krema je totalna razlivača..čekam jutro da vidim hoće li se kojim čudom stisnuti!
Sve je Ok, Mima. Sutradan su se ipak stisli, bili jaaako ukusni (MM-u posebno), iako su izgledali tako kako jesui mislim da je problem bio u tomu sto sam ih prvi puta radila i sto sam ostavila manje vremena nego sto je doista potrebno, iako mi je i to izgledalo too much.
Svejedno, sad ih za Bozic nisam radila - nemam kad te kompliciranije - citaj: dugotrajnije, al iza Nove godine, kad cu imat nesto slobodnih dana, planiram jos jednu turu.
Samo s ovim gore receptom za glazuru![]()
ja sam za božić radila nekakve išlere, ali mi, tradicionalno već, nisu dobro ispali, pa bih danas pokušala s ovim receptom, jer, ako mimi dobro ispadnu...... a mislim da smo tu negdje![]()
mima, mony ili tko već zna- koliko dugo se to peče ?!
nemojte mi, plllsss, dok ne potamne ili- vidjet ćeš već kad su pečeni (jer NEĆU vidjet, garantirano i isprobano prekonekoliko puta), nego u minutama točno i na kojoj temperaturi ?!
Andrea, to je vrsta prhkog tijesta koje je pečeno već onda kad otvoriš i probaš prstom i misliš si ovo je još prijesno jer je skroz mekano-prst propada. Fora je u tome što čim se izvade odmah počinje stvrdnjavanje.
Ja uvijek stavim u prethodno ugrijanu pećnicu, na 170°C i pečem 10, maksimalno 11 minuta.
Isto toliko dugo radiš sve druge kolačiće od tijesta s margarinom/maslacom. Budniće, zvijezdice s marmeladom...
andrea, rekla ti je ivancica - ja se ne sjecam.
obavezno se sjeti javiti kako su ti ispali![]()
ivančica, zapisano, tnx !
mony, svakako ću javit, al nemoj u mene polagat previše nade, jerbo još nisam ni počela, a već sam u problemu![]()
(btw, gdje je ta mima danas ??!? panika mi jeee...! )
piše- u tijesto 14 deka margarina- jel ga moram izradit mikserom il kako ?
piše- dva rebra čokolade naribane- jel ju mogu otopit il baš moram ribat ?
piše- u kremu margarin- jel taj trebam izraditi ili otopiti il kako s njim :? ?
i jel jaja za kremu trebam smiksati ili samo skuham sa šećerom i brašnom :? ; mislim, kak to onda izgleda, šta nejde nikakve tekućine, kak ću kuhat jaja sa šećerom i brašnom :? ?!
ajme čega sam se ja primila, lol
evo sta ti Mima rece (valjda joj se mrsko ponavljat)
ne koristim margarin nego maslac
- da svako prhko tijesto, pa i ovo radim tako da prvo mikserom uporno miješam sve sastojke (to bude jako suho ispočetka), a onda na kraju rukama sve zamijesim u tijesto
- nikako topljena čokolada u tijesto nego ribana, ja je zapravo sameljem sitno multipraktikom.
- za kremu izmiksati jaja šećer i brašno i to prokuhati na laganoj vatri, to se odmah počne zgušnjavati pa može malo i miješati pjenjačom ili mikserom, bitno da ne bude grudica. Onda to ohladiti, izraditi MASLAC i u to ubaciti smjesu od jaja, miksati. Dodati otopljenu čokoladu, ohladiti prije nego što fila keksiće.
p.s i samo da znas da si Dzidznanka (sa najtvrdjim DZ na svijetu)nema te sto godina (ovo je od mene a ne od Mime
)
e nek si joj se nagovorila u brksnorki prvotno napisa
![]()
Ja cu drugi puta u tijesto staviti margarin, a ne maslac. Svi mi kazu da je margarin bolji za prhka tijesta. U kremu cu ipak maslac.
Andrea - ja malo otopim maslac u mikrovalnoj, al da ostane u krutom stanju - 2 x po 10 sec, pa se omeksa i bolji je za miksanje.
Za cokoladu u kremi - ja sam ju otopila, pa ohladjenu dodala u kremu.
E, da, moj tip: kada kuhas jaja i brasno, miksaj mikserom tijekom kuhanja --> lakse je od konstantnog mijesanja rukom i nikad se grudice ne ulove![]()
snorki- luđakinjo
al hvala ti na pojašnjenju, već vidim da sam fulala, mjesto maslaca sam stavila margarin, al nema veze, bit će nekako, eto, mony kaže da je i bolje s margarinom
zamijesila sam tijesto, duplu smjesu, čekam da se malo stegne u frižideru, pa ću ih ispeći,
kremu ću navečer, odoh sad sa sestrom na kavu, da odmorim malo od ovolikog stresa
snorki- budem, budem![]()
Javljam se s lica mjesta![]()
Sjedim za kuhinjskim stolom sa svojim laptopom da dobijete izvjestaj danasnjih islera![]()
Nicim izazvana, tj. izazvana cinjenicom da sam na poslu zaboravila recept za prhku orahnjacu koju sam za Bozic radila i planirala opet, a kad ono u torbi recept za islere - mora da je bio znak![]()
Ne znam sta sam prosli puta sprtljala, no tijesto je sasvim OK, teze se razvaljuje, no nista posebno. Super je ova ideja za duplom dozom tijesta.
Krema mi se opet nije digla i znam u cem je fora - prvo sam trebala umutit jaja samo sa secerom i onda tek dodati brasno, a ja sam sve odjednom i onda na vatru. Cokolada se unutra otopila - sad vise nisam sigurna jesam li ju prosli puta posebno otapala :?
I sad cekam da se sve dobr ohladi na balkonu na -2 - sto je sigurno sigurno je![]()
Pa spajanje - uh![]()
barem ovoga puta necu imati hrpu cokoladne glazure da ne znam sta cu s njom![]()
Andrea, cekam tvoj izvjestaj![]()
Ja uopće ne kužim kakvo ti dizanje kreme očekuješ :? Ne digne se niti meni nego zgusne, ali meni je to cool![]()
Ja gkazuru radim ovako:
10 dag čokse
3 žlice vode
3 žlice šećera
rastopim na laganoj vatri
maknem sa vatre i dodam oko 4-5 dag maslaca.
i onda polijevam išlere.
wewa prvotno napisa
![]()
vas tri![]()
daklem, meni su išleri ispali oooodličniiiii :D :D !!
probala jedno sat vremena nakon što sam ih zgotovila i super su, mislim da će sutra biti još bolji, kad se sve malo otpusti i poveže
jedino što mi se čini da sam trebala radit manje, jer mi ih je ispalo jedva 23 kom.
krema mi se nije ništa nadigla :? , naprotiv, u kuhanju mi se stisla, al kad sam umiješala margarin i čokoladu, ispalo mi je toliko da mislim da sam količinu za tijesto komotno mogla raditi X3, jer mi je i ostalo još kreme, taman bi ju onda potrošila
e, da, ja sam u kremu dodala još dvije žlice šećera pride, jer mi nije bilo dosta slatko i dobro da jesam, ovako mi je najtaman, nije too much
odlični su !
Oni su sve bolji što duže stoje jer postaju sve mekši! Samo, opet ipak su kremasti i ne mogu stajati predugo. Ja sam ih radila točno prije tjedan dana i danas sam pojela zadnji, bolje da nisam :/ nije se baš odlikovao svježinom. Sve si mislim, idem si to sprati jednim orehovcem![]()
a gdje ih ti držiš ?
ja ih zatvorila u plastičnu posudu i stavila u frižider, valjda neće otvrdnut unutra
u limenoj posudi na balkonu, a to je sad hladnije nego u frižideru i sve je ok sa njima.
eto,moji su toliko "dobri"da se još uvijek nisu pojeli,kao što sam rekla krema je totalna razlivača,iako dok sam je na pari kuhala lipo se zgusnula,no možda sam trebala duže čekati da se ohladi, za dodati maslo?!
I ja radim po receptu kao Mima. Isti sastojci, ista količina. Jedino radimo kremu bez čokolade.
A za glazuru rastopim 15 dkg čokolade, dodam 2 žlice ulja i pustim da odstoji. U to umačem Išlere.
Mima prvotno napisa
andrea prvotno napisa
Mima, ne ocekujem dizanje kreme, stisla se ona i onak je kak bi trebala biti. No, mislim da bi bila onak kremastija kada bih izmiksala najprije samo jaja - onda se ona onak fino upjenaste, nego ovak kada sam ih miksala sve zajedno sa secerom i brasnom, kuzis![]()
Andrea, ne mogu vjerovat da ti je bilo previse kreme i za duplu dozu tijesta :shock: Meni je 8 komada ostalo bez para![]()
Pravila sam danas išlere tete Štefice
Recept je super (tijesto mrak i konzistencijom i okusom - ja stavila lješnjake umjesto oraha, a krema za prste lizati), ali mislim da sam ih trebala peći tanje jer su mi ovako ispali nekako predebeli. Tražila sam po netu koliko da budu debeli i našla da se razvalja na "nešto manje od 1cm" što mi se sad na kraju čini too much.
Prijavljujem se da mi je uspjela krema (3 jaja 15dkg šećera i 1 vanil šećer),problem je bio da nisam prošli put dovoljno dugo kuhala na pari (ovaj put je to bilo i duže od po ure);znači treba samo strpljenja dok se ta krema skroz ne zgusne.
Podižem temu vidim da je bilo puno problema sa navedenim receptom.
Molim neki provjereni i dobar ako ima.
Hvala!
Ovo je provjereni recept, i ne da je dobar, nego je savršen.