Results 1 to 30 of 30

Thread: Kako pečete kestene?

  1. #1
    Dijana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    6,003

    Default Kako pečete kestene?

    Prvo jedan , jer ja ne znam ispeći kestene kako spada.
    Dakle, treba li ih zarezati prije pečenja, koliko dugo peći, na kakvoj tavi, jel bolje plin ili struja?
    Neki dan kad sam ih pekla nekoliko ih je u tavi eksplodiralo , rekla sam maloj da bolje da ode u drugu sobu, preopasno je.

  2. #2
    Mony's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Zg
    Posts
    2,937

    Default

    Zarezem ih plitko poprecke po sredini i s njima na plocu na najjace

  3. #3
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default


    valjda nisi sve zarezala. i meni se to jednom desilo.

    ja ih zarežem, poškropim vodom da budu vlažni i stavim u pećnicu, na infru, i vrtim ih, odnosno svako toliko pomiješam da se ravnomjerno zapeku.

  4. #4
    Dijana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    6,003

    Default

    Nisam ih uopće zarezala , i kako onda neće eksplodirat.
    mony, šta direkt na ploču, bez tave?

  5. #5
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Moraju biti zarezani, po mogućnosti samo smeđa kora, a unutarnji dio da ostane cijeli (da se ne raspadnu).

    Ja ih pečem na gruntu u klasičnoj tavi s rupama, direktno na vatri.

    Doma pečem na plinu, u staroj teflonki. Kad su gotovi, ostavim u tavi, poklopim poklopcem i gore stavim krpu, da se malo ovlaže i za 10-15 min udri čistiti!

    Inače, jučer sam ih kuhala za kesten pire, ali od pirea ništa! Djeca su mi 50% pojela, a 50% će sigurno danas!

  6. #6

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    744

    Default

    jel treba zarezivati kestene i za kuhanje?

  7. #7
    adonisa's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Zg
    Posts
    288

    Default

    ja ne zarezujem kestne kad ih kuham

  8. #8
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by tinars
    jel treba zarezivati kestene i za kuhanje?
    Ne.

    Ja ih kuham u ekspres loncu cca 15 min ako su za jesti, a malo dulje ako su za pire (zarežem kuhane, pa onda samo istisnem sadržaj kao pastu za zube ).

  9. #9
    Dijana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    6,003

    Default

    Kako znate kad su pečeni?

  10. #10
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by Dijana
    Kako znate kad su pečeni?
    Kad na smeđoj kori počnu tamniti, uzmem jedan i probam. Obično opečem i prste i jezik... !

  11. #11
    alkemicar's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    suncani jug :)
    Posts
    1,071

    Default

    ja sam ih baš jučer pekla
    zarežem, stavim na lim pa u pećnicu. svako nekoliko malo okrenem da se ravnomjerno popeku

    a kad su gotovi... pa miris mi kaže da je skoro vrijeme, pa nakon što počme mirisati, još cca 10 min

  12. #12
    renci's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    n. zagreb
    Posts
    484

    Default

    ja ih zarezane stavim na tepsiju, 30 min na 180 stupnjeva, pećnica (20 god stara) je na struju.
    budu super, provjereno već puno puta zadnjih tjedan dana!

  13. #13
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Prije pečenja svaki kesten malo zarežemo. Pečemo u specijalnoj posudi sa rupicama direktno na vatri. To je specijalnost MM

  14. #14
    Brunda's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    4,882

    Default

    zarežem, pečem na tavici s rupama na direktnoj vatri. Nakon što su gotovi stavim u posudu, sasvim malo pošpricam vodom i prekrijem krpom da se upare. Nakon 10-ak minuta su mmm

  15. #15
    Dijana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    6,003

    Default

    A tih tava s rupama valjda ima u trgovačkim centrima? Nisam ih dosad vidjela. Kupila bi jednu, jer izgleda da ćemo ove jeseni često peći kestene, dijete mi je naime jučer pojelo pola kila. :shock:
    Može li toliko kestena naškoditi djetetu?
    Eh da, jučer sam ih ZAREZALA , ispekla, i bili su mljac.
    Još nešto, otvorite li svakog ipak prije konzumacije, ja sam naime u jednom krasnog izgleda našla odebljeg pečenog crvića, bljuc. Ne bi mi bilo ništa vjerojatno ni da sam ga pojela, ali ipak :/

  16. #16

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    744

    Default

    I ja sam ih jučer ipak pekla. cca 20 min na plinu i bili su super!

    No, iako sam ih zarezala, 2 su se razletjela (srećom sam za svaki slučaj poklopila tavu rupičastim poklopcem. Ali su mi mrvice propale kroz rupice u posudi - bilo ih je posvuda.

    Ja ih pečem u dijelu jednog starog expres lonca - mislim da je služio za kuhanje na pari. Služi svrsi.
    Koja je uopće funkcija tih rupica (osim da mrvice eksplodiranih kestena propadaju kroz njih)?

  17. #17
    Mukica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Bestovje
    Posts
    6,890

    Default

    Quote Originally Posted by Dijana
    A tih tava s rupama valjda ima u trgovačkim centrima? Nisam ih dosad vidjela. Kupila bi jednu, jer izgleda da ćemo ove jeseni često peći kestene....
    imas dobru tavu s rupama u konzumu za jedno 25-30 kn
    vidla daje reklamiraju na tv
    ja imam takvu vec godinama i ljepo se u njoj ispeku
    jedino sto se zadimi cijela kuhinja

  18. #18
    Mony's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Zg
    Posts
    2,937

    Default

    Quote Originally Posted by Dijana
    mony, šta direkt na ploču, bez tave?

    Da.
    Nisu mi tako fini iz tave ko direkt s ploce.
    A onda ti i stan mirise ko po kestenjari, onaj jesenski miris, pa onda ogulis i koju mandarinu 8)
    E, da, okrecem ih nozem.
    A kad su peceni - vidis

  19. #19
    Mony's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Zg
    Posts
    2,937

    Default

    Zaboravih rec da sam u pecnici jednom radila i nikad vise - presuhi su mi - uopce nemaju vise okusa

  20. #20
    alkemicar's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    suncani jug :)
    Posts
    1,071

    Default

    ja sam jučer opet pekla
    od ovolike priče o njima, opet sam se poželjela

  21. #21
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    prijavljujem se kao ekspert u zarezivanju kestena. Najbolje mi se čiste ako im zarežem jedan veliki smajl, najveći što stane na kesten, a ne samo malu crticu.
    Pečeni su kad kora ima crne mrlje izvana s obe strane, znači kad počne ugljeniti a nije još cijeli kestem pocrnio.
    Ja ih doma pečem bez tave na peći na drva, ali u zg-u sam ih pekla svakako, i na tavi i na plinu... može i u pećnici, ali mislim da se previše isuše, koliko se sjećam znala sam i dolijevati vode u posebnu posudicu u pećnici da bude zrak unutra vlažniji.

    Kad se kuhaju ne treba ih zarezati.
    Znam da neki ljudi prvo lagano popeku kestene, onda ih čiste i tek onda kuhaju, ali meni to nema smisla, jer kad nisu do kraja pečeni teško se čiste. Bolje imati pasirku, i propasirati da se riješite onih komadića unutarnje kožice.

  22. #22
    sorciere's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagabria
    Posts
    9,218

    Default

    Quote Originally Posted by Mony
    Quote Originally Posted by Dijana
    mony, šta direkt na ploču, bez tave?

    Da.
    Nisu mi tako fini iz tave ko direkt s ploce.
    A onda ti i stan mirise ko po kestenjari, onaj jesenski miris, pa onda ogulis i koju mandarinu 8)
    E, da, okrecem ih nozem.
    A kad su peceni - vidis
    e, baš tako!

    kakve tave, plinovi, pećnice... :/

    apetitlih neki topik, odoh izvadit kestene koje sam jučer dobila, odrezati im komadić sa strane - i upaliti kolo...

    dok sam rezala "smajliće" - imala sam često izrezane prste :? ... ovako mi je jednostavnije

  23. #23
    Dijana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    6,003

    Default

    Napalile ste me me na to kolo. Na koliko ga okrenete, na najjače?

  24. #24
    Dijana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    6,003

    Default

    Nisam se htjela keziti dva puta.

  25. #25
    Rene2's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Na svom mjestu.
    Posts
    1,905

    Default

    Uuuuuuh, sezona je počela, već sam pojela sigurno kilu i pol kestenja.


    Prvi put sam ih pekla u onoj tavici za pečenje kestenja s rupicama, direktno na plinskoj ringli.

    Šištali su, prštali su, zadimila se cijela kuhinja (otvorena vrata od terase), trunja po cijelom štednjaku, imala za ribanje pola sata poslije, ali su bili izvrsni.
    Naravno, prije pečenja obavezno zarezati. Ja ih zarezujem poprečno, malo onaj trbušasti dio, i malo ravni dio, oštrim nožićem, tako da ne režem po kestenu, nego samo ljusku.


    Drugi put sam ih zarezala, stavila u tepsiju i gurnula u pećnicu ugrijanu na 225°C na 15-20 minuta.
    FANTASTIČNO!!!

    Pečeni su super, nema čađi, prsti čisti, kuhinja čista...ona tavica je mrtva što se mene tiče

  26. #26
    maaja79's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    bih
    Posts
    178

    Default

    meni su isto iz rerne odlicni
    s tim sto je prvo zagrijem na najvisu temperaturu (mislim 275°C)
    ne budu presuhi ako se izvade na vrijeme

    i zarezujem nozicem za guljenje krompira, tako najbrze ide

    probala i u mikrovalnoj
    nakon 3 minute budu onako, nakon 5 zagore

  27. #27
    njokica's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    245

    Default

    Quote Originally Posted by cvijeta73

    valjda nisi sve zarezala. i meni se to jednom desilo.

    ja ih zarežem, poškropim vodom da budu vlažni i stavim u pećnicu, na infru, i vrtim ih, odnosno svako toliko pomiješam da se ravnomjerno zapeku.
    Tako ih moja mama peče, a ja probala -ali moj NOVI štednjak nema infra
    btw pečem ih na el. ploči, prije toga ih zarežem s obje strane.

    Inače tradicionalno smo uvijek pekli na plin, i to tako da uzmeš (ako imaš) jedan stari pleh (mi smo inmali onaj od teflona), s čekićem i nečim šiljastim izbušiš rupe, pa tako pečeš na plinskom štednjaku

  28. #28
    ivananeda's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    PARACIN,srbija
    Posts
    292

    Default

    Na koliko w u mikrovalnoj?

  29. #29
    zumbulmama's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Zg, Kvatrić
    Posts
    839

    Default

    Za izbjegavanje ribanja plinskog štednjaka nakon pečenja kestena u tavi: prije pečenja prekriti štednjak s aluminijskom folijom na kojoj je rupa kroz koju viri plinski ring. Poslije samo pokupiš i baciš.

  30. #30
    Dijana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    6,003

    Default

    Palac gore za pečenje na ploči + palac gore za zarezivanje kestena guljačem za krumpir. Kesteni izvrsni, prstići čitavi. :D
    Cure, puno hvala.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •