Luka mi je najljepše muško ime. Ne znam,nekako ima ''ono nešto''..ali je istina da je prečesto,stalno drži 1. mjesto na listi imena koja se daju dječacima.. Al svojoj curici sam dala Lana,iako je i to ime prepopularno i malo me živcira kaj je svaka druga curica Lana.. ali mi je ime prelijepo i tako nježno i nijedno drugo mi nije se moglo usporedit. Al MM kaže da će on drugom djetetu dat ime (pošto sam ja Lani), i kao ak bu cura bit će Ana, a ak bu muško bit će Ante jer su mu to kao najljepša imena na svijetu.. a pazi slučajnosti tak mu se zovu mama i tata,al ne želi priznat da daje po njima. Još uvijek si ne mogu to prihvatit,pogotovo Ana jer glupo mi je imat Lanu i Anu.. kad ću zvat jednu, obje će doć.. još mi fali da imam četri curice pa da budu Lana, Ana, Jana i Hana.. katastrofa :p
meni je predobro ime Zen i tak bi nazvali sina da ga imamo. nazalost frendica mi kaze da se svaki drugi pas na igralistu zove Zen. jocer sam, se sjetila jos jednog koje mi je skoro dobro ko Zen (ako bi imali jos jednog sina) - Don.
Moje ime je jako često, bar kod cura moje dobi (plus, minus koja godina). U srednjoj nas je u razredu bilo 3 s istim imenom, kuma mi se isto zove kao i ja, i tak. Ali, moram priznati da me to nikada nije smetalo, baš ni najmanje. Moja cura ima ime koje i neje toliko uobičajeno pa ih u vrtićkoj grupi ima 3 (!!) s istim imenom, dok dečko ima valjda najpopularnije muško ime pa u blizini ne znam niti jednog.
Vi koji razmišljate o Luki, a prečesto vam je: šta kažete na Lukas? Meni je baš lijepo. Iako mislim da bi ga na kraju ionako svi zvali Luka, bez tog s. Isto tako mi se sviđa Nikolas, ali Nikola npr. ne. A bio bi Niko. Još sam se sjetila da mi se baš sviđa Simon, al taj bi jadan na kraju bio Simo.
Nadam se da nosim curicu. Inače imamo problem s imenom...
moj sin se zove Lucas i odmah smo stali na kraj svima koji su ga htjeli zvati Luka ili Lukica... To nije njegovo ime i točka....
sad i sam,kad mu neko kaže Luka odbrusi :"ja nisam Luka, ja sam Lucas"....
a Nikolas/Nicolas mi se također jaaaaaako sviđa (Nikola ni najmanje) ali mm-u nije lijepo...tako da smo se za sada, mjesec dana do poroda, uspjeli dogovoriti oko dva imena: Leon iili Tom.....
E to me jako nervira kod mog sinčića. Kako je tata iz DBK, zove se Maro i super ide uz prezime, a sklanja se isto kao i sva druga muška imena koja završavaju na O kao npr Marko. Normalno je reći idem kod Marka, isto tako idem kod Mara, a ovdje svi govore kod Mare, što se zapravo odnosi na ženski rod.
Moji svi tako govore, već mi dosadilo ponavljati MARO je isto kao i MARKO samo bez K
Mali će poluditi od ispravljanja kad počne socijalizacija...
Lukas-predobro!! ( meni je super i Jonas).
lukša je odličo ime,zvučno i jakoo lijepo i poznam jednog....
Bravo za Lukasa! I Jonas je lijepo, pa da!
Sviđaju mi se i Leon i Tom, a Leon je pomalo pomodno, pa ako vam je bitno što je rjeđe, za Toma nisam čula.
Erik čak ima jedan u našoj vrtićkoj grupi! Bilo mi je fora kad mi je njegov deda! rekao da je dobio ime po Ericu iz CSI Miami
a ja kad sam rodila Romana i kad su mi ga stavili na trbuh s onom narančastom kosom, pomislih: Horatio!![]()
Kad mi se rodila nećakinja nadjenuli su joj jako često ime.
Ja sam malo progunđala u stilu da se svaka druga cura tako zove, ali mi je sestra odbrusila: Ali to nije bilo koja A, to je naša A i nama je jedinstvena. Tu sam se složila s njom.
Na kraju i moja djeca imaju također dva najčešća imena u RH u posljednjih 20-ak godina, ali to me uopće ne tangira.
Računam da su ta imena tako česta baš zato jer su i lijepa.
No, ako netko želi i nešto "neobičnije" ime za svoje dijete je čisto OK.
Meni je recimo moje ime baš lijepo iako je jednostavno i često...Puno mi je ljepše nego dosta slično IVANA....Ivana mi je bzvz, ali mi je s druge strane Iva
sorry na offtopic
Ja nekako ne volim muška imena sa S na kraju tipa Lukas, Nikolas.. Vuče na američka imena, a pobornica sam hrvatskih imenaMeni je prekrasno ime Borna, al MM ne želi ni čut..
Ja sam dobila ime po baki koje je bila pokojna kada sam se ja rodila...bilo je tu i do znacenja imena uglavnom fina prica ja svoje ime volim i cijela priva oko imena mi je nekeko legala- to samo za ilustraciju kako je nekom "tesko" dati ime po pokojnicima a nekome to stima![]()
nisam trudna (niti planiram biti) ali od muskih imena lijepa su mi Vinko, Gregor, Gašpar i Nikša
Hvala Vam na podršci.
Vidjet ćemo šta će na kraju biti....
za sad smo još u premišljanjima..
ja sam htjela Stribor za dečka, a Zora (čita se kao zora, ono što dolazi prije jutra, bez zatezanja na o), jer su mi super ta staroslavenska imena, a koristi ih i Ivana Brlić Mažuranić u svojim bajkama (Zora djevojka iz ribar Palunko i njegova žena i šuma Striborova), ali na kraju kad sam promislila nije mi se nikako slagalo uz prezime, i svi su se podsmjehivali osim mojih sestara, one su bile oduševljene. Mama je navijala za neko staro hrvatsko kao Tomislav ili Krešimir, pa sam je zezala da je ovo još starije od staro hrvatskog.
![]()
uduplala bezveze poruku
Posljednje uređivanje od Lupe : 12.12.2011. at 19:52 Razlog: dupli post
Kad smo kod imena I.B.Mažuranić, nama je prekrasno za curicu Kosjenka.....al nebi se nikak išlo s prezimenom...
Stribor je isto zgodno...a i od Zore muška inaćica, Zoran je lijepo.
Lukas mi se ne svida i uopce ga ne povezujem s Lukom. Prestrano mi zvuci. I cin mi se da bi se trebalo pisati Lucas
Svida mi se jos Niko, bruno, Mislav....ne znam. Meni je Andrej prelijepo, ali mm ni cut...
sto se onda uopce druzis samnom? ja muza si u nominativu zazivam![]()
![]()
pa ne družim se.
vidiš da sam te zbog toga na drugi kraj svijeta poslala.
da ne slušam kako ga grdno zoveš.
Pitanje u vezi imena Noah: Kako ga deklinirate? Npr. h se ne izgovara, pa bi bilo "kod Noe", ali onda mi to opet ne paše kad je napisano.
Pitam jer sam negdje na forumu (ovom ili nekom drugom) vidjela da piše "s Noahom"
Posljednje uređivanje od Sirius Black : 19.12.2011. at 00:03
N Noah
G Noaha
D Noahu
A Noaha
V Noaše (iako neki rabe nominativni oblik Noah...ali budući da vokativ postoji, nominativ nije točan)
L Noahu
I Noahom
Izgovorno bi, dakako, bilo drugačije budući da se u slulaju imena Noah, /h/ ne izgovara.
Meni su lijepa imena Goran, Jerko, Lorenzo, Diego, Elder, Eugen....
Pa ni u engleskom se ne čita H u Noah, što se u hrvatskom čita???
sss, no dobro ne baš MiljenkijaZato ja nikad ne bih djetetu dala ime npr. Vito ili Lovro jer mi je "nema Vite/Lovre" neprirodno izgovoriti a Vitija/Lovrija glupo zvuči jer znam da je nepravilno
Moj je baš NOAH i H ne izgovaramo bez obzira kaj pišemo. Ali isto tako ne gledam to ime kao hebrejsko već strano (američko npr.)
Sirius, nisam baš razmišljala kak si sugovornik pročita kad vidi kod Noaha ali s obzirom da svi znaju da je on Noa(h) onda mi je i svejedno kak napišem.
Definitivno najljepše ime, subjektivan odabir, Dominik za dečka i Donata za curicu, malo patim na D ...
ime nije ni englesko ni americko nego hebrejsko (zidovsko), a bas zbog te "globalizacije" dosli smo do toga da je sad kod hrvata popularno kao zensko ime. Meni je to osobno glupo, ja vjerujem u onu "nomen est omen" i kod izbora imena jako mi je vazno njegovo znacenje i etimologija
jel da ti još jednom ponovim da ga ne gledam kao hebrejsko ime već amerikanizirano pa ga zato i izgovaram bez H. Nemreš ti meni nametat mišljenje kak bi ga ja trebala zvati...
Martina, pa nitko ti ne nameće; žena je rekla onako kako jest.
Možeš ti njega zvati i američkim i brazilskim, ali Barica je zagorsko ime, pa da joj sto slova "ho" dodaš na početku, u sredini ili na kraju.
Tako je i Noah hebrejsko, kako god ga ti diživljavala.
od svih imena, mm se sad kad znamo spol - dečko, odlučio za damjan.
Apri, kak bi ja onda Janka trebala zvati? Jankče??![]()