Pitanje u vezi imena Noah: Kako ga deklinirate? Npr. h se ne izgovara, pa bi bilo "kod Noe", ali onda mi to opet ne paše kad je napisano.
Pitam jer sam negdje na forumu (ovom ili nekom drugom) vidjela da piše "s Noahom"
Posljednje uređivanje od Sirius Black : 18.12.2011. at 23:03
N Noah
G Noaha
D Noahu
A Noaha
V Noaše (iako neki rabe nominativni oblik Noah...ali budući da vokativ postoji, nominativ nije točan)
L Noahu
I Noahom
Izgovorno bi, dakako, bilo drugačije budući da se u slulaju imena Noah, /h/ ne izgovara.
Meni su lijepa imena Goran, Jerko, Lorenzo, Diego, Elder, Eugen....
Pa ni u engleskom se ne čita H u Noah, što se u hrvatskom čita???
sss, no dobro ne baš MiljenkijaZato ja nikad ne bih djetetu dala ime npr. Vito ili Lovro jer mi je "nema Vite/Lovre" neprirodno izgovoriti a Vitija/Lovrija glupo zvuči jer znam da je nepravilno
Moj je baš NOAH i H ne izgovaramo bez obzira kaj pišemo. Ali isto tako ne gledam to ime kao hebrejsko već strano (američko npr.)
Sirius, nisam baš razmišljala kak si sugovornik pročita kad vidi kod Noaha ali s obzirom da svi znaju da je on Noa(h) onda mi je i svejedno kak napišem.
Definitivno najljepše ime, subjektivan odabir, Dominik za dečka i Donata za curicu, malo patim na D ...
ime nije ni englesko ni americko nego hebrejsko (zidovsko), a bas zbog te "globalizacije" dosli smo do toga da je sad kod hrvata popularno kao zensko ime. Meni je to osobno glupo, ja vjerujem u onu "nomen est omen" i kod izbora imena jako mi je vazno njegovo znacenje i etimologija
jel da ti još jednom ponovim da ga ne gledam kao hebrejsko ime već amerikanizirano pa ga zato i izgovaram bez H. Nemreš ti meni nametat mišljenje kak bi ga ja trebala zvati...
Martina, pa nitko ti ne nameće; žena je rekla onako kako jest.
Možeš ti njega zvati i američkim i brazilskim, ali Barica je zagorsko ime, pa da joj sto slova "ho" dodaš na početku, u sredini ili na kraju.
Tako je i Noah hebrejsko, kako god ga ti diživljavala.
od svih imena, mm se sad kad znamo spol - dečko, odlučio za damjan.
Apri, kak bi ja onda Janka trebala zvati? Jankče??![]()
Sad ste me stvarno zbunili tim sklanjanjem imena po padežima.
Kako bi onda dozivali jednog Luku nego u nominativu![]()
A ovo-"idem kod Lovre" mi sasvim prirodno zvuči zvao se on Lovre kao kod nas u Dalmaciji ili Lovro u unutrašnjosti.
Nego, sad me stvarno zanima kako imena aprine djece zvuče u vokativu, jer ovo Marče mi je stvarno neuobičajeno. Ništa osobno, samo mi je interesantno kako svako podneblje ima neka svoja pravila.
Valjda Orko i Zrine...Ali ja ne koristim vokativ, zapravo mi književni hrvatski i nije materinji jezik (misli službeno je, ali mi ga je neprirodno govoriti)
pa kako bi zvala sina?
sin?
sine, valjda!
isto tako i Zrine.
neka imena se ne sklanjaju u vokativu, jer zvuče nakaradno.
i tako i kaže pravopis.
nije Orko, nego ipak Orka.
ali - Majo, Anice...
taj nesretni Mark...
kako ga zvati?
Ma - ark?
nije mi prirodni da na kraju bude suglasnik.
ana.m... ako stvarno misliš da bi se Janko sklanjao tako kako si napisala, onda pojma nemaš
i nemoj djeci nikada pomagati oko zadaća.
Apri bubnula sam nisam ni pokušala, zato tebe pitam vidim da ti to dobro ide![]()
Moj Mark je Mark kako god da ga zovem i uopce nemamo problema oko toga kako bi ga zvali ili lomljenja jezika. Cak je ovo prvi puta da sam uopce i pomislila na to.
Netko je spomenuo Andrej... Svida mi se! Budem vidjela sta ce mm reci...
pih
ko da ja to nisam znala?!
reci im, reci im!
(Sirius Black, oprosti što nisam komentirala onu usporedbu sa majkom i bakom... ja ti to ne znam stručno objasniti. kod mene jezik doista dolazi iz želuca, iz osjećaja... nemam pojma odakle... ali znam da jako rijetko griješim. :skromna![]()
Baka i majka su opće imenice e-vrste i one u V moraju imati nastavak -o (bako, majko; kao i ženo, susjedo...).
Kod vlastitih imena ima izuzetaka (tomu je pridonijela i "modernizacija" vremena). Sve češće u vokativu zadržavaju nominativni oblik.
Što se tiče Maje i Orke, razlikuju se u naglasku, stoga im je i V drugačiji. Maja ima dugouzlazni naglasak na prvom slogu i takva ženska imena u pravilu u V imaju nastavak -o (Lada - Lado, Goga - Gogo, Jela - Jelo).
Orka pak ima dugosilazni naglasak na prvom slogu i takva ženska imena imaju V jednak N (Alka - Alka, Blanka - Blanka).
mi imamo Filipa a sad stiže Luka...
evo da se i ja uključin,naš dečkić će biti Mihael iako znam da će to preimenovati u miha al nema veze meni i mm se sviđa to ime a ako slučajno umjesto dečka bude cura bit će Zara!![]()
Ah, kako li sam samo znala da se ni ne pokušavam na temi "imena za curice", jučer se potvrdila sumnja da je dečko. I sad imamo problem - s imenom. Dobro, ima još vremena, ali uh... znate ono kad vam nekako mora sjesti ime, da se baš vaše dijete tako i zove? npr. Filip mi je bez daljnjeg lijepo ime, ali jednostavno nekako nije za "mog" sina.
Mi smo već ispucali tri imena za dečke (u stvari svaki ima dva, tako da je to ukupno šest), ali... ja nekako imam manjka djece, a viška imena. Rado bi još jednog nazvala Manuel (ili Emanuel) ili Julian npr. Trećeg sina smo skoro nazvali Julian, ali smo odlučili ''sačuvati'' to ime ako nam se desi curica, jer nam je i Julia jako lijepo.
manal kuzim te skroz. Damian i Sven su imena dobili 2 dana prije poroda i nisam znala tko je tko sve dok ih nisam dobro pogledala. Sad mi se cini nemoguce da se ikako drugacije zovu
a naš će biti Luka, a nismo ni previše mozgali oko imena jednostavno nam se dopalo i tako se odma odlučili a ni ne razmišljamo baš o nekoj drugoj opciji
Draga Sumskovoce, prije svega, moje cestitke i najljepse zelje!
Htjela sam te zamoliti kontakt dr. Krajcara koji si spomenula u jednom od prijasnjih postova... Bila bih ti vrlo zahvalna... Davno sam odlazila kod njega na konzultacije, ali cini se da bro koji imam nije vise aktualan. (ne uspjevam poslati rivatnu poruku)
Ovih dana su mi pala na pamet još 2 lijepa imena Domicijan i Demetrije
Naš će se dečkić vjerojatno zvati Rafael. Imamo Gabriela, pa nam je zgodno da drugi bude Rafael, kao dva anđela. Samo da još i budu dobri poput anđela.
meni se niti jedno ime ne sviđa dovoljno da bih ga mogla zamisliti dati svom djetetu
iako ne znam ni spol još, nekako često razmišljam o muškim imenima
jedno mi se zapravo izdvaja mrvu više, a to je marcel
Fran, Alex, Daniel- mislim da će mi se tako zvati sin ako ga ikad budem imala. Bez obzira na ova nova uzbudljiva imena sa svih krajeva svijeta Daniel mi je nekako sjelo ,ne znam zašto
Mi i dalje nemamo ime...
Jednostavno mi se ni jedno dovoljno ne svida, tj. ova dva-tri koja bi cak i mogla razmatrati mm je kategoricki odbio. A njegovi prijedlozi... bolje da ih i ne spominjem. A jos i klinci imaju neke svoje fiks ideje.
Jakov je bio jedan izbor, i još uvijek je na razmišljanju...iako sam "malo trudna" često razmišljam o imenima jer mu već sada u trbuhu tepam![]()
Nemam nijedno ima koje mi se svidja, da oprostite sva ova nova imena mi tako idu na živce, čini mi se puno isfuravanja tko bi dao orginalnije. Kaže moja mama koja radi u jednom dućanu kad dodju bake s unucima ni one ne znaju kako bi dozivale svoju djecu, baš to što ste pisale ..
Moj MM želi da sin bude Tomas...na kraju smo našli zlatnu sredinu , jednostavno i skromno, starinski, ako bude dečec vjerojatno će se zvati Tomislav
Posljednje uređivanje od Shania : 29.01.2012. at 11:13
Franko,Lovro,Max,Julijan /Julijana, Ivor....