pa hrpa ih završava na samoglasnik
marko matko natko nikola luka lovro mario dario grga karlo vito bruno
pa hrpa ih završava na samoglasnik
marko matko natko nikola luka lovro mario dario grga karlo vito bruno
Hvala, ništa od navedneog
Borna mi je predivno ime, ali se isto teško izgovara s prezimenom (zbog tog R).
Većinu imena koja ste nabrojale imaju ili moji ili njegovi bratići / nećaci / prijatelji... Nitko od njih ne zaslužuje da mi se dijete zove po njemu (ili da MISLI da se zove po njemu).
Ma ne mora biti na samoglasnik, samo kažem da bi realno bilo lakšeSmije završavati na, recimo, D ili T. To se da izgovoriti. I neću Vida
![]()
Hm, od navedenih možda može Karlo. Vidjet ću hoće li mi se sutra sviđati.![]()
Pa ako hoćeš nešto neobično, daj djetetu ime Kalisto ili Brcko... (mi na poslu obično tako predlažemo imena kad netko treba dobiti dijete ili unuka i super se zabavljamo...)
Može i Bartolomeo, ali to bi lako mogli kratiti u Bartol (što ne zadovoljava kriterije).
A sad ozbiljno: Janko i Vinko su meni krasna imena, ali nisu nam pasala uz prezime
Kolege imaju sinove koji se zovu Hrvoje i Andrija
Sad sam se sjetila imena Filip. To bi pasalo. Ne znam ima li muž nekog zadrtog neprijatelja s tim imenom.
Baš sam nedavno razgovarala s drugom trudnicom o tim imenima pa smo zaključile kako se sad vraćaju u modu ta neka, nazovimo, starinska imena. Meni se to baš ne sviđa pretjerano, bez uvrede ikome.
S jedne strane imamo ta prastara imena hrvatskih kneževa i kraljeva koja su mi uvijek lijepa (osim Zdeslava i Tvrtka), a s druge strane imamo ta imena naših djedova s kojima se ja nikako ne mogu pomiriti (npr. Franjo, Andrija, Đuro...).
Dobro, koliko sam shvatila Peterlin je ipak malo starija od mene.Možda će se mojoj djeci (opet) sviđati takva imena kakva ja ne volim.
Posljednje uređivanje od mishekica : 29.08.2012. at 15:40
Pa dobro si shvatila, ja sam okrenula 50 nedavno
Evo navodim još imena ljudi oko sebe, koja su generacijski između: Željko, Zdravko, Miljenko, Branko, Josip...
Ali nemam ništa protiv Filipa, više mi se sviđa nego Karlo. To je ime bilo "in" prije dvadesetak godina. Ne možeš tome izbjeći. I moj stariji ima ime za kojim se okretalo pol parkića kad smo ga zvali. Najbolji prijatelj mu ima isto to ime i najbolji bratov prijatelj...
Uostalom, biraj po osjećaju iz srca, ne možeš promašiti... Kad dijete jednom dobije ime, rijetko ćeš pomišljati na to da se moglo zvati i drugačije.
Možda na kraju ipak bude Filip. I mužu se sviđa. Zanimljivo je da nemamo nikog s tim imenom, čak ni u najdaljoj familiji. Imam par kolega iz srednje / s faksa, ali mi nikad nisu bili niti posebno dobri, ni posebno loši, tako da nema negativnih emocija.![]()
I, da, što se tiče pošasti imena... Sad ima TOLIKO tih klinaca koji se zovu Noa, Jan, Vito ili Vid, da to nije normalno.
Mislim, divna imena, ali mislim da je došlo do zasićenja.![]()
Posljednje uređivanje od mishekica : 30.08.2012. at 15:53
Pa da, uvijek to ide generacijski...
U mojoj generaciji u svakom je razredu bilo nekoliko Davora, Damira, Darka i Branka... Od cura svaka treća se svala Sanja, Tanja, Dubravka ili Marina. Prije toga je bila najezda ruskih imena tipa Igor, Boris, Tamara i slično (i danas mi se sviđaju, bila su mi ok ali ne pašu uz austrougarsko prezime).
Nakon toga su isplivala imena prethodnih generacija pa su dečki počeli dobivati imena svojih djedova - Martin, Matej i slično. Kad je moja prijateljica prije 25 godina kćeri dala ime Barbara (po svojoj baki Barici) mnogi su se čudili - uuuu, starinsko ime! Ime je vrlo brzo došlo na listu popularnih.
Sad su popularni ovi koje si ti napisala, ali ima i stariih ljudi koji se tak zovu (Vid Balog mi prvi pada na pamet)
Nema to veze. Kad nađete ime koje vam "sjedne", znat ćete da je to ok i analitika će ostati samo ovdje, na forumu i sličnim mjestima. A drugi ljudi se naviknu čak i kad im izbor djetetovog imena u prvom trenutku nije baš po volji.
Filip![]()
Evo da se i ja javim, mada je jos rano i ne znamo spol... Nekako oduvijek prizeljkujem djecaka i imam ime kojem mi nema premca, a evo gore procitah i znacenje... sad mi je jos draze. Dakle, Leni![]()
Evo moj spava na meni, ovako malenog ga nikako ne mogu nazvat Len, non stop je Leni. Trebalo mi je misec dana da prežalim šta nije Roko, čak sam zadnji pokušaj imala kad smo ga upisivali da bude Len Roko al eto popustila sam MM, tvrdoglavi rak....bar će na krštenju biti Len Roko![]()
jako mi se sviđaju stara imena - Trpimir, Višeslav, Zdeslav, Bartol no MM nije oduševljen; favorit mi je Tvrtko, ali nam to nikako nikako ne paše uz prezime
zasada je Filip![]()
ajme, Zvir!
predivno nešto!
tko na ovim stranicama ne nađe nešto za svoje dijete, vjerojatno ni neće
ima doista predivnih imena
gdje nam je Kaae
Zvir je predivno.
Meni je za mog prvorodjenog bio favorit Niksa.
Trampolina imas pravo za vihora I jasena, isto tako ne mogu Ognjena zamisliti kao plavusana.
Kaae ima ime vec par tjedana pa se ne javlja.
Nemamo jos middle name, ali i ovo je pocetak. Osim ako ne izadje van vristeci da on nije jedan od tih.![]()
pa da
javljala si se dok si nas zlostavljala
a sad kad bi trebalo podijeliti informaciju, ušutila se ko čir na g****i
To sigurno nikad nisi imala jedan od tih cireva... ta cuda ne sute. (Moj jedan jedini se zvao Pero, samo da znate, kad smo vec kod imena za decke. :rofl: )
Hm, sad da u isti post naguram i ime buduceg sina?
Ajd dobro. Markus.
imam jednoga u obitelji
lijepo ime
Mi ne znamo niti jednog Markusa, cak ni Marcusa. Pase uz prezime, isto se cita bilo gdje... vidjet cemo.
Ajoj, bez uvrede, ali Zvir ovdje kod nas ima samo jedno značenje koje baš nije milozvučnog prizvuka. Ne znam kako bi matičar tek reagirao da mu netko dođe s takvim prijedlogom. :/
Meni se ne sviđa ni Zvir, ni Val, ni Sol.
Valjda sam konzerva.![]()
Zvir je Zvijer, to znate? Val mi još i može proći (ja svoje nebi tako nazvala) ali ova druga dva nikako
Slažem se...
Sjećam se jednog Slovenca s faksa, ime mu je Iztok. Da su mu roditelji za ime odabrali suprotnu stranu svijeta, to bi na slovenščini bilo Zahod. Ili zahod - kako želite...
Ja bih u svakom slučaju izbjegla ime koje se može nezgodno tumačiti. Djeca su u stanju iskriviti i sasvim obična imena, a s ovim Zvirom čak ništa posebno ne treba raditi, dovoljno je da čovjek ode u Dalmaciju i predstavi se negdje (katastrofa).
Pa čekaj malo, jel to onda Zviiiir ili Zvir (kratkosilazni)?
pa mi ovdje te dvije riječi izgovaramo gotovo isto, s dugosilaznim akcentom. Znam da u nekim krajevima riječ zvir znači vrelo, ali kod nas u Dalmaciji je značenje ipak drugačije. Nešto slično kao što nam je vida šaraf, ali mi je i taj šaraf prihvatljiviji od zviri.
No, pretpostavljam da ovca ne živi u ovim krajevima, pa ovaj moj osvrt možete slobodno zanemariti.![]()
meni se ne sviđa ni zvir ni val ni sol
dapače, ali svakom svoje
markus mi je pak lijepo, čvrsto, muževno
ja sam trebala biti Ares (značenje nije po mom ukusu)
ali moj roditelji imaju uvrnut smisao za imena
možda zato malo zazirem od neobičnih imena, puno tereta na nejaka pleća
iako sada obožavam svoje neobično ime
ali trebalo je do toga doći![]()
a ne znam
moje dijete jako voli svoje ime
i odlično se s njime nosi
možda zato što meni nije neobično, nego "seljačko", pa sam sam slala takve vibre
nisam uopće kužila da je neobično dok se ljudi na ovome forumu nisu počeli iščuđavati
Moram priznati da ne razumijem tu fascinaciju biblijskim / katoličkim imenima.
Hrpu puta sam čula da su "ime izabrali iz Bibilije" ili da su "tražili lijepo ime u katoličkom kalendaru"... a sve to od ljudi koji su zadnji put bili u crkvi na krštenju tom djetetu. A prije tog na svom vjenčanju. A prije tog na krizmi.
Mislim, svakome njegovo. Ali ne kužim tu potrebu da se naglasi kako je ime "sveto", a ne živiš kršćanskim životom. Ili je bitno samo da si deklarativno otac / Hrvat / katolik?
Edit: komentar se ne odnosi ni na što napisano od vas ovdje, sada.![]()
Posljednje uređivanje od mishekica : 04.09.2012. at 23:26
apricot ma naravno, ja govorim o tome kako je meni bilo
moguće da je i do sredine, još pamtim tu težinu kad se svi čude i kad moraš ponavljati prekonekoliko puta
pa dodatno objašnjavati, pa izvedenice mog imena
baš mi je to godinama dojadilo
ok. danas je situacija skroz drugačija, uglavnom dobijem komplimente
ali u tim n ježnim godinama mi je znalo ostaviti gorak okus
i sad mi izvoli napisati kako se zoveš!
sumnjam da ću uskoro roditi, nije za sada u planu. a s dva prezimena, od kojih je jedno strano i komplicirano se piše - mislim da bih ipak pazila s imenom
inače mi djevojčice imaju imena seljačko-bajkovita, pa ponekad maštam i tražim još koje takvo - i muško i žensko
u primorju sam, mada mi je podrijetlo mađarsko i ćićsko, pa bi se tu svašta još moglo naći
da su ove djevojčice bile dječaci bile bi jagor i pave
Posljednje uređivanje od ovca_i_janjad : 04.09.2012. at 12:08
iztok je baš uobičajeno slovensko ime, ali ne postoji njegova suprotna strana, odnosno zahod nije nikakvo ime za slovence
meni je pavel predivno ime
da ikad rodim sina, tako bi se zvao
pa i tolstoj je bio zvijer LOL
i meni je zvir super, i uopće ne kužim zašto je problem da je to nekom zvijer. zvijer je divlja životinja i u čem je problem? i lav je zvijer pa nitko ne misli da bi bilo prestrašno sina nazvati leo(n).
to sa zvir i zvijer mi je isto kao komentari da zar me nije strah što sam sinku dala ime po vražjem sinu :rolleyes: