Andrija i Andrej su mi jako lijepa imena.
Koliko toga na "mir"...ni meni se zapravo ne sviđa ništa na mir. A za Bornu se slažem, da je barem pomogao Ljudevitu kad je trebalo, ne bi se toliko mučili s Francima...ha, ha...
Mislav mi je po tom principu i dobio ime ( Vrijeska valjda kuži kako su mi diplomacija i miroljubivost tog kneza išli u prilog imenu...).
Eto , sad opet razmišljam o Domagoju...
Ili Juraj.
Zanimljivo, ali vjerojatno bih odustala da drugi ljudi djetetu ne iskrive ime. To je slučaj i kad djetetu daš ime Krševan ili Zdeslav. Jednog Zdeslava kojeg sam upoznala većina ljudi je zvala Zdenko.
Drugi razlog za minus - zamisli nekog stranca/strankinju da mora to izgovoriti?
Eh, to su moji razlozi koje bih uzela u obzir. Ne obaziri se na to. Daj djetetu ime Dmitar ako ti se dopada - nije često, a dio je naše tradicije, pa samo naprijed!
Andrije i sl. kod nas zovu Draž. Na jugu ni Zvonimira ne izvrnu na ružno- Zvone mi je baš ok ako već krate ime...
Da, u pravu si. no jednako teško stranci izgovaraju i Hrvoje( jezik slamaju) i Borna ( ok, to čak i nije tako teško , ko bebyborn).
A naši iskrive ponekad i nešto sasvim obično...
Već znam da bi nam Zvonimira Zvonko zvali, Vitu zovu Vitek, Darka Darac...eksperti smo u izmišljanju novog...
Dmitar mi je slučajno palo napamet, pošto m.m. tako želi Zvonimira ( meni ne dolazi u obzir), nema ih baš u svakoj ulici, hrvatsko je i nije dugo...tek mi je sinulo, vidjeti ću još...al hvala na iskrenim sugestijama...
Mitar je zapravo Dimitrije. Dmitar je u biti istog porijekla.
Mene to ime podsjeća na profesora matematike koji mi je ostao u lijepom sjećanju.
To je grčko ime. Ako se dobro sjećam, Demetra je grčka boginja zemlje i poljoprivrede.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 28.03.2013. at 08:09
Meni se ne sviđa ime Domagoj, podsjeća me na nekog debelog tipa koji samo sjedi doma i jede, doma+goj
Meni je lijepo ime Mitar ali malo nespretno inače kako bi ga recimo dozivali - Mitre dođi na ručak
I moju kćer Sirius Black!( to sa raščlanjivanjem Domagoja...tako mi je točno ona objasnila zašto joj se ne sviđa...). A u pravu si i u vezi DraŠa...no ja znam i malog, 2 r. kojeg sada već tako zovu...mada mu ne smeta i dečkić je cool i sladak...
Mitar je ljepše, manje se jezik lomi al ne bi prošlo kod m.
Flopica, ovo iz tetine priče ja nikad nisam čula...nemoj sad ni ispričati...bolje.
Moram priznati da nisam očekivala ovakvu konstruktivnu raspravicu , baš mi je drago. lakše mi je o tome raspravljati sa nepoznatim mamama jer se komentari poznatih svedu na "bezveze", "koma", "daj", "imamo već", "pa znaš onog zloćestog", " nije moderno", " ima ih ko pljeve"...itd. Ovo mi je objektivnije, baš vam hvala...
A Juraj mi se jako sviđa, ali ne i Jurica (ukoliko se odlučimo za to ime mislim da ću ispravljati sve koji ga "prekrste")
Kad nađeš ime, znat ćeš da je pravo...
Meni se sviđa još i Eugen i Damjan.
Sad kad sam spomenula Damjana, odmah mi pada na pamet i ime Kuzma (to ide skupa kao i Ćiril+Metodije) - imena iz starih vremena, ali ne znam baš da bih se upustila da dijete 21. stoljeća tako nazovem.
Ima kolega malog Kuzmu. A Kuzma i Shaka Zulu? :D
Peterlin, ma kud inferiorno, nisu oni baš pod must za znati. Neki lokalni duo, evo ti jedna navijačka, nju si možda i čula :D.
Mi imamo Sebastijana
Konačna odluka za ime je pala u autu na putu u rodilište. Dugo je trebao biti Dorian ili Damjan, pa onda Gabriel ili Sebastijan. Jako smo se teško odlučili, ali nam je na kraju super i većini se sviđa. Bilo je tu još ohoho varijanti: Adrian, Roman, Aleksandar, Rene (mm-ova ideja koja kod mene baš i nije prošla), Fabijan...
Muku smo mučili s "j".Ja bih u većini slučajeva ugurala "J", a mm ni pod razno. Na kraju mi je ipak udovoljio i naš Sebastijan ima "j":sretna:
Sve dok se nije rodio, nitko nije znao kako ga planiramo nazvati, baš zbog tih komentara "nije moderno", "znam ja jednog koji se tako zove i taj je glup, ružan... (dodaj epitet po želji)"
Naš je Sebastijan dobio ime po glavnom liku knjige "Priča bez kraja" Bastianu -dječaku koji je spasio svijet bajki. Međutim, ipak smo se odlučili za ovu češću varijantu, kako dijete ne bi cijeli život moralo ponavljati: "Kao Sebastian, samo bez Se."
Od imena o kojima se trenutačno raspravlja mi se jako sviđa Juran (ne bi mi ni napamet palo ono puran :crveni se, ali mislim da bi često morali ispravljati ljude da nije Juraj nego Juran.
ma da ne bi razmišljala još i o tome hoće li dijete morati ispravljati druge koji krivo pamte njegovo ime LOL
zara često mora napomenuti da nije sara nego Zara
demiana mi stalno krste u damjana ili demiJana
što nas briga što netko koga vide jednom u životu krivo izgovori i zapamti ime
prijatelji i obitelj znaju kako se zovu, a i oni koje prvi put upoznajemo će nakon jednog ispravljanja upamtiti ime ako se nastavimo s njim družiti
btw, djeca mi imaju prezime za koje će cijeli život morati napominjati kako se piše (jer se piše drugačije nego se izgovara), pa što sad, da im i prezime mijenjam?![]()
a gle, meni ne smeta nimalo, valjda zato što nisam rođena s njim LOL ali ne smeta ni MM-a. bezveze mi je da se netko živcira oko toga kak mu netko drugi piše ili izgovara prezime. ustvari, nikad ne ispravljam ljude koji ga napišu s kvačicom, jedino ako je neka službena situacija, dokument ili tako nešto. ali kad mi frizer zapisuje termin u svoju tekicu, ili me čistačica u školi upisuje u knjigu posjeta, zabole me LOL
svekiji su ti koji znaju šiznut LOL a meni to smiješno
Ma ljudi su baš neobični s tim glupostima-moj Andrej redovito je Andrija a Lara Laura. Vidim da oni već drsko odgovaraju da nisu oni to nego su nešto drugo.
ma znam, ali što me briga što neka baba u selu moju djecu zove sara, damjan i brigita, mene ivana, a našeg psa cuki LOL
fakat me zaboli
ma nek je ona to po svom ukusu složila
mislim da je bedasto uopće i misliti kako bi netko mogao zvati dijete
i odustati od imena zbog takvih šupljih razloga
uvijek ima onih koji će dijete zvati onako kako se nama ne sviđa
ali to nije bit, bit je da nosi ime koje smo mi odabrali za njega
Moje dijete je Vid i često ga zovu David. Mislim da to nije iz neke zle namjere, već se ljudi naprosto zabune. Možda je David učestalije ime, pa je ljudima jednostavo u uhu, ne znam, ali u slučaju takve "pogreške" ne diže mi se kosa na glavi i ne smatram to smrtnom uvredom.
Npr. naše prezime je bez slova j. Svi, ali baš svi ga pišu sa j. Ako je riječ o službenim stvarima, onda pripazim, a ako je nešto usputno, ma baš me briga. Uopće ne vodim računa o tome i ne zamjeram ljudima takvu grešku.
Ah to kak babe zovu treba totalno zanemariti.
Ja imam normalno i uobičajeno ime, a prezime nije baš često i izvedenica je iz osobnog imena, pa zvuči kao "jedno žensko ime+ k". Pa ipak, kad sam bila u bolnici neke sestre ni nakon 6 mjeseci nisu znale kak se zovem i zvale me ovim imenom iz prezimena. Čak su jednom me nazvali obrnuto - krivo ime i moje pravo ime+k, provjerila sam u imeniku, takvo prezime stvarno i postoji
Isto je i naša pedijatrica u početku za stariju curu govorila to krivo ime.
Uostalom..... Fabijan Šovagović mi samo prvi pada na pamet. Kolega ima sina s tim imenom. U Sloveniji i sjevarnoj Hrvatskoj to je prije bilo relativno često i poznato ime.
da?
ne sviđaju ti se?
jako mi je žao![]()
ne vrijeđa me
već sam 17 puta napisala na ovome forumu
moja kći je 7. generacija tog imena u mojoj obitelji
kad sam svojoj tetki, tatinoj sestri, rekla da će se dijete zvati po njoj, ona je rekla: jooooj, ge ćeš tako staro seljačko ime dat` dijetu na gradu? (tako se govori u tom selu)
a tako se zvala i tatina obožavana baka
one prije nitko od živućih nije upoznao, ali su imena upisana kada se radilo obiteljsko stablo unazad 600 godina
a zrin...
pa zrinski
gora zrin
Posljednje uređivanje od apricot : 05.04.2013. at 18:32
ipak... mislim da se nitko neće buniti što ću ovaj put demonstrirati silu
aj bok!
Čovječe ova Luna8 se dolazi ovdje samo izrugivati i provocirati ne kužim uopće takve ljude?? Koji je njen problem?
Pitam se dali i uživo ima takvu reakciju. Ajde zamislite, sjediš u parkiću sa sinom Lukom/Markom i odjednom netko komentira da je mu se riga od tog imena.
Uglavnom, meni je Fabijan prekrasno ime.
žena ima problema
primjetila sam da se naveliko vraćaju tradicionalna, starinska imena. ljudi oko mene ili vole kratka moderna ili tradicionalna imena, imam osjećaj da jedno isključuje drugo.
kad sam tek došla na forum isto sam se čudila orki i zrinu, iskreno. nisam se zgražala jer me se stvarno ne tiče ali nikad nisam čula ta imena. sad sam se pak toliko navikla da su mi to imena u rangu sa markom i lukom, najnormalnija.
O ukusima se ne raspravlja pa tako ni o imenima…jednima se sviđa ovo, drugima ono…inače ne svraćam na ovaj topic, ali sam sad ostalanekim komentarima.
Može meni nešto biti najljepše na svijetu, a drugome najružnije.
Mislim da je ovo tema na kojoj bi se trebala pisati imena koja nam se sviđaju pa možda nekome pomogne pri izboru.
Izrugivanje, zgražvanje, vrijeđanje, isčuđavanje...![]()
da, ma nebitno sad
inače, za 9 dana trebam roditi a još nismo načisto sa imenom
ne znamo ni spol, mada smo za curu suzili izbor na 2 imena. izgleda da ćemo odlučiti kad vidimo bebu
bijelko tako sam ja za oboje djece
tek kad vidim dijete mogu smisliti ime
nisam imala ni širi ni uži izbor
ne mogu ja to tako