macemalo, pa valjda to ima veze s vjerom. Ako mogu ljudi davati djeci hebrejska imena, onda mogu i indijska. Meni osobno se više sviđa kad netko ima ime s nekim značenjem, nego izmišljenu kombinaciju slova
macemalo, pa valjda to ima veze s vjerom. Ako mogu ljudi davati djeci hebrejska imena, onda mogu i indijska. Meni osobno se više sviđa kad netko ima ime s nekim značenjem, nego izmišljenu kombinaciju slova
koje bi to bile izmišljene kombinacije slova? pa sva su čak naša imena s nekim značenjem: ada - plemenita ili ona koja je ukrašena, alena,- skladna, aleksandra - ona koja brani ljude...bruno - smeđi, bartol - hrabar, srčan, bernard - hrabar kao medvjed, bojan - vladatelj horde (?), pa čak i ona imena za koja se čini da su nasumično nabacana slova (a u zadnje vrijeme pomodarna i popularna): hana - milost, janja - nevina ili čista, nola - rođena, kaja - slatka, jan - bog je milostiv, fran - koji je slobodan, roko - visok čovjek, simon - koji je tuponos, filip - prijatelj konja, david - ljubljen ili prijatelj itdSirius Black prvotno napisa
pozorno vas pratim, a kako sam T i uvjerena sam da će opet biti dečko nemam uopće ideje kako bih dijete nazvala.N ima kratko ime i slaže se s prezimenom koje ima previše R, sad sam na čudu.MM ima fix ideje tipa Mate( valjda po didu), a ja neću ni čuti. Kaže da sam ja izabrala N ime pa da je na njemu red. Malo morgen, to si samo on misli. Moje ime i prezime MM koje sam uzela( što mi bi) ima 3R i 2M,vrlo zvučno, nema što. Meni je i nakon 10.g.braka još čudno izgovoriti moje ime i prezime.
Jona mi se sviđa,MM niti čuti.
Za curicu sam se već izjasnila na drugom pdf
malo ovako citam i bas mi se ucinilo da nekako s visoka komentiras to sto ljudi daju svojoj djeci imena koja im se svidaju. ovo sa brutalno "namnozenim" imenima kao sto su ova koja si spomenula si dotaknula dobar dio forumske populacije. ne bi rekla da ljudi daju djeci imena u stilu "noa je novi marko" ili "mia je nova ana", ili kako to vec ide u modnom zargonu.macemalo prvotno napisa
i zasto bi trebao biti oprezan s davanjem imena. ne moraju se svi zvati isto da netko slucajno ne bi odskakao.
zakaj ti nisi uzela nick little kitty ili kittylittle ili pitajboga.. tvoja stvar, jel.
Moji dečki se zovu Ivan, Matej i Gabriel,mni se strašno sviđa ime Žan ali se nisam za njega izborila sva tri puta.Koje je vaše mišljenje o tom imenu baš me zanima?![]()
2010. godine učestalost imena Filip 4,45%
Sad ponovno razmišljam o Borni. Možda ipak paše uz prezime.![]()
..malo ovako citam i bas mi se ucinilo da nekako s visoka komentiras to sto ljudi daju svojoj djeci imena koja im se svidaju. ovo sa brutalno "namnozenim" imenima kao sto su ova koja si spomenula si dotaknula dobar dio forumske populacije.
..što dokazuje da su se imena namnožila
.. naravno da se ne moraju svi zvati isto, niti se zovu ali zašto prišiti djetetu ime zbog kojeg bi odskakaloi zasto bi trebao biti oprezan s davanjem imena. ne moraju se svi zvati isto da netko slucajno ne bi odskakao.
točno o tome sam govorila, ovo je profil na forumu a ne stupidno ime mog djetetazakaj ti nisi uzela nick little kitty ili kittylittle ili pitajboga.. tvoja stvar, jel.
moram priznati da mi se više sviđaju imena tvojih dečki.ninavk prvotno napisa
ovo je jako ružno, odakle tebi pravo neko ime proglasiti stupidnim?!macemalo prvotno napisa
kad bi se pažljivije i bez brzanja pročitao moj post, vidjelo bi se da ne prozivam niti jedno ime stupidnim osim eventualno naziva 'macemalo'...Frida prvotno napisa
Citat:
zakaj ti nisi uzela nick little kitty ili kittylittle ili pitajboga.. tvoja stvar, jel.
točno o tome sam govorila, ovo je profil na forumu a ne stupidno ime mog djeteta
Mi smo svom djetetu dali brutalno namnoženo troslovno ime Vid.
Da, "toliko ih ima" da ne osobno ne poznajem ni jednoga!
Nama se sviđa, naravno najljepše na svijetu :D
Meni se jako sviđaju imena tvoje djece, a Žan mi je bezveze.ikana prvotno napisa
muko ježeva, svako malo ista rasprava.macemalo prvotno napisa
ti nisi da svi daju ista "pomodna" imena da se ne namnože i utope u masi,
a istodobno nisi za to da se daju imena koja nitko nema jer bi onda dijete odskakalo? ajde se odluči![]()
sigurna sam da velika većina roditelja ne odabire svome djetetu ime da bi bilo glavna sprdnja u kvartu, nego zato što im se to ime sviđa.
e sad, zašto im se sviđa je skroz drugi par rukava.
i to da moramo paziti kakvo ime dajemo djetetu da ga zaštitimo od ruganja u budućnosti mi je bezveze. ja imam "čudno" ime i pola osnovne škole sam se htjela zvati ivana, jer su se sve najljepše i najkul cure zvale ivana. a sad svoje ime obožavam. i odskačem i baš mi je super![]()
A mi svojemu Jan. 8) Dobro, ima on i još jedno ime uz ovo prvo. I to nije bilo bez veze dano, već je bila velika želja mm iz dubokih razloga i ja sam njegovu želju poštivala. Ime Jan nije sad novo, moderno ime. Ja sam prije 25 godinap oznavala jednog.rena7 prvotno napisa
A 3. dijete ako ću ikada imati biti će Andrija! Imam osjećaj da me čeka jedan mali Andrija.![]()
Moram se opet javiti jer sam skuzila da je moj post citiran. Da Sirius Black je pogodila da to ima veze sa vjerom, i zar smo tako uskih pogleda na svijet da svi moraju imati ista imena, ili ona koja su trenutno popularna. Mi svojoj djeci nismo dali takva imena daaaaaaaaaaaaaaaili posebni, jer svako je dijete po sebi posebno i vazno bez obzira kakvo ime nosi. Ako se mojoj djeci kada budu punoljetni ta imena ne budu svidala necu se protiviti tome da si ih i promijene. Naposlijetku ni moja mama mene nije pitala svida li mi se moje ime i niti ja nisam imala pravo glasa, nego sam ga eto kao i svi drugi ljudi na ovome svijetu dobila miloscu svojih roditelja i da me to do sada toliko smetalo vec bi ga promijenila (iako mi se zapravo i ne svida bas ali nisam tome pridavala veliku vaznost jer znam tko sam i sto sam bez obzira na ime u dokumentima)
Imamo Lukasa i sada očekujemo još jednog anđelića. Ako je curica sviđa mi se jako Leticija i Amelie, čak i Zara mi je onako upečatljivo i karakterno. A za dečka Aron (tako se trebao zvati Lukas ali je to mužiću bilo neprihvatljivo ime) ili Alessandro. Naravno MM nema još nikakve ideje , kao imamo vremena ali.... Bojim se da će biti ko za Lukasa kad smo mu odabrali ime u rodilištu... :shock:
A kako vam se sviđa ime MARO?
Ime je izvedeno iz imena Marko, a Marko mi se nikako ne sviđa, ali Maro zvuči ok![]()
A možda da ipak bude malo "modernije" npr. MarAneta prvotno napisa
![]()
Naravno, ovaj post nema veze sa tobom lično, tj tvojim odabirom.
Meni Maro zvuči u isto vreme i arhaično i moderno. I svakako, posebno.
I da se još malo osvrnem na gornje postove:
Ime Jan je staro, tradicionalno slovačko ime i nije nikakvo nabacivanje slova niti nečija izmišljotina da bi mu dete bilo posebno.
Ja takođe nosim ime koje je bilo :shock: u to vreme kada sam ga dobila.
Do te mere je bilo neobično da matičar nije hteo da ga upiše u knjigu rođenih, jer, naopako, kakvo je to ime? Pa ne možete valjda tako zvati svoje dete![]()
Btw. nickname mi uopšte nije kreativan. Pogađajte kako se zovem.
Dopuštam da svako ima svoje mišljenje, ali mi se ne dopada kada ga nekritički iznosi
maro mi se sviđa, inače mom frendu marinu je maro nadimak ali kao ime je zaista rijetko, lijepo!!Aneta prvotno napisa
A kako vam se sviđa ime MARO?super je ....a meni i super ide uz Lovre
Malo o muškim imenima: definitivno je puno veći izbor hrvatskih imena za dečke nego cure, zbog povijesti i značajnih osoba koje su uglavnom muškog roda svidjelo se to nama ili ne.
Ja ću sada samo nabrojati neka zaboravljena krasna muška imena koja su zamijenila današnja kratka poput Jan, Tin, pa onda Luka, Vito...
Divno mi je Višeslav(jedna engleskinja komentirala je da li to znači wishes love), Grigor(kao Vitez), Ruđer(kao Bošković)...
Ima ih još, ali stvarno se nemamo čega sramiti da bi posezali za stranim imenima.
Moj je izbor bio Fabijan, ali ispalo je da je Marieta.
Neka druga vremena donijela su neutralna imena za djecu koja nisu nosila nacionalni predznak, pa smo imali poplavu Zorana, Gorana, Darka, Damira, Davora, Siniša, Mladena, Željka...
Danas opet neka nova imena, a premalo maštovitosti-bogatstvo hrvatskih muških imena je ogromno i mislim da nije zgorega i o tome voditi računa.
pa da, ali ulaze li u ta stara hrvatska imena i izvedenice koje su uvriježene u nekim krajevima ili samo oiginal ime. moj Joško nije Josip i nisam se za tim vodila već je dobio ime po jednom predivnom čovjeku kojeg više nema. a svejedno me već dvije godine blijedo gledaju neki kad mu čuju ime i pitaju da šta fali josipu? ništa, ali nije po mom guštu.maribel prvotno napisa
Čak mi je svećenik rekao da smo ga mogli bar "normalno " krstit.![]()
i meniMeni Maro zvuči u isto vreme i arhaično i moderno. I svakako, posebno.![]()
a ja TinMi smo svom djetetu dali brutalno namnoženo troslovno ime Vid .![]()
macemalo, imaš li ti djece i kako se zovu?
Maro je odlično ime, ali kod nas na jugu to nije skraćenica imena Marko nego Mario. (u doba mog djetinjstva, prije 20 i kusur godina, kad bi prošla grupica dječaka, samo si trebao pozvati: Maro! da se bar dvojica okrenu - a sad ga baš rijetko daju)Aneta prvotno napisa
Joško mi je baš fora, kao i Maro-ne odudara to od tradicije hrvatkih imena.
Pa nije li Bepo isto tako izvedenica Josipa, Bepina od Josefina ili se varam.
Marieta je moje djetešce što je mala Marija ili ti Marijica.
Izabela je moje drugo dijete-što je izvedenica od Elizabete.
Sve u svemu to nisu neka izmišljena imena:dapače pridonose raznolikosti i po meni je ok imati i Joška, Bepa, Jozu, Josu nego pregršt Josipa.
Tako je i s Jura, Jure, Jurica, Juraj...
Ante, Antun, Anto, Antonio, Tonio, Toni, Tonči, Tonček, Tona....Zar ne?
Kako Vam se čini Melkior i Tibor?
Za Melkiora mi je samo jedna osoba rekla da je ok
Tibor mi je puno ljepse, Melkior mi je nekako... zastarjelo.
Ja sam rodila prije 3.mj i dali smo dečku to ime.Aneta prvotno napisa
Osobno ne poznam nikog s tim imenom,i mislim da kod nas u Zd,se nitko tako ne zove.Svima je asocijacija na Dubrovnik.To ime ima sve što sam ja htjela :da je Hrvatsko,da je kratko,i da ga nema svaki drugi dječak u kvartu.Nekako sam sva preponosna kad izgovaram to ime... :D
Tibor mi se jako sviđa.mihic prvotno napisa
Melkior baš i ne, makar je vrlo neobično i osebujno.
samo pazi da se brutalno ne namnoži![]()
Melkior, probaj se zamisliti kako ides po parku i vides Melikore.
iskreno, ta Lotr, star wars, i ostala imena iz novih pustolovnih filomova mi se ne svidaju.
svvako ima svoj ukus.
melkior može ako će se roditi kao stari mudri dida s duugom bradom![]()
to je staro ime, ono biblija, sveta tri kralja i to :/call me mommy prvotno napisa
ja se odmah sjetim melkiora tresića![]()
Mene isto asocira na Dubrovnik, poznajem jednog decka (sad vec srednjovjecnog covjekaNomoget prvotno napisa
) koji se tako zove, a bas je iz Dubrovnika.
![]()
Da to je biblijsko ime, je osebujno, pomalo neobično
ne znam sviđa mi se ali se ljudi teško navikavaju na njega
Možda kada se rodi ne/bude "ličio" na Melkiora pa se ne ću morati dvoumiti
Što se samog izgovora tiče tako ga zovem još od začeća iako nisam znala je li muško ili žensko pa sam se nekeko naviknula
Tibor mi je krasno i alternativno ime
Rado bi čula još Vaših komentara nekako više ljudi više reakcija što pozitivnih što negativnih .... lakše je
a ja ću sad crknut ako ne saznam koje je to!melange prvotno napisa
![]()
ja sam nekad davno govorila da ću svom sinu dat ime Dylan po Dylan Dogu u koga sam bila zaljubljena, al onda bi svi mislili da je po Dilanu iz Beberli Hilsa (vrlo zrela razmišljanja kako možete primjetiti), danas me prošla želja a što i kad mi je muž Dalmoš koji nikad ne bi pristao na neobično ime (njemu sam već i ja preneobična)
Onda sam bila govorila da ću sinu srednje ime dati Homer u čast Homeru J. Simpsonu - al mi asocijacija nije baš neka pa sam odustala - iako obožavam H.J. Simpsona...
Pa onda Maro izvedeno od Marko, Mario ili Marijan? :/
MARO će se zvati moj dečec.Dugo smo razmišljali,pa smo gledali snimku s uzv-a i zaključili,to je to,ime stvoreno za našeg bebača. U našem kraju nije često (mislim da će biti jedini),a i što mi je najbitnije, kratko je i.Svima koji nas pitaju se jako sviđa.Meni se isto Marko nikako ne sviđa,al ovo mi je bašAneta prvotno napisa
![]()
Negdje sam pročitala da je izvedenica i od imena Marin,pa sad...Aneta prvotno napisa
vidim da se vecina vas fokusirala na slovo M...a jel imate neki lijepi prijedlog na slovo L - prvi sin mi je Lovro, sad ne znamo sto cekamo, za curicu smo spremni, al decko nam je veliki :?
Ja i mm smo mislili dati ime Matias ali kada smo malo razmislili shvatili smo da ga nitko (ovdje pogotovo) neće tako zvati nego Mate, Matia itd sto izvedenica .....pa smo smišljali neko ime koje se ne može što bi se reklo prekrštavati i odlučili da ako bude dečko bit će Filip.
E, pa sad problem... Od kojeg imena je Maro? Meni je to važno jer kako sam strankinja voljela bih mojima objasniti kako bi im se unuk zvao na poljskomvindira prvotno napisa
![]()
Meni se necak zove Noel.. a brat i sogorica su dosli do toga jer su preokrenuli ime svog najstarijeg sina - LEON
A ime Noel je baaas slatko! Mada su jaaako pogrijesili jer ima naopako ime ali bome i skroz suprotan karakter!! 8)
Kako su se to originalno sjetili,baš mi se sviđaBebaBeba prvotno napisa
![]()
Aneta, Mene isto zanima značenje,al na žalost nigdje na netu nisam našla.
Aneta, treba ti neko iz Dubrovnika za tu procjenu, pošto je to njihovo ime. mm je Dubrovčanin, ali ne virujen da će znat (svekrva eventualno, pa ću pitat)Aneta prvotno napisa
Mi smo se isto odlučili za to ime (dobro, imamo još 4 mjeseca fore, ali zasad nam je ovo fav), a slatka mi je i, recimo, splitska verzija Marul.
tangerina, molim pitaj svekrvu jer ja nemam nikoga iz Dubrovnika.tangerina prvotno napisa
Na internetu sam našla samo ovo:
http://www.imehrvatsko.net/Imena/Mar...4/Default.aspx
ali i tu su zbunjujuće informacije :/
A za Marula prvi put čujem. I to nije loše ime, a uz to bliže mi Split nego Dubrovnik![]()
Maro zaista dolazi od Marina, a postoje još varijante Maroje i Marojica.tangerina prvotno napisa