Andrija?
bravo, Andrije se ne bih sjetila. pao mi je na pamet Andrej ali se teško izgovara uz prezime, ovako je opet lijepo ime a ne spleteš se dok izgovaraš
Nekidan sam opet čula Sibe (naglasak dugosilazni, mislim, nikad nisam sigurna s naglascima). Prije mi nije bilo lijepo, sad jest.
vidiš kako smo slične, sviđa mi se
baš ću reći MM kad dođe s posla, možda me iznenadi pa nam se ukusi podudare![]()
ima li itko Sebastijana? To ime dugo nisam čula.
Andro mi je lijepo, a nedugo smo upoznali malog Ilana.
šogorica ima sebastijana, prvo mi je bilo predugo a sad smo se svi navikli i baš mi je lijepo!
jeste culi za kasijana? jako cesto u sukosanu kod zadra.
u istri sam cula za pelagija. ne bih ih dala djeci, ali su totalno neobicna imena.
nisam čula, malo su mi čudna
moja mama bi sad rekla kako nikoga ime nije poružnilo
ima nešto i u tome, navikne se čovjek s vremenom
MM neće Andriju, a meni je tako lijepo.......
Prijateljica mi je nedavno rodila, a malac ima baš prekrasno ime ( i ne tako često!, barem ovdje): Florian.
Posljednje uređivanje od Smajlich : 14.03.2013. at 09:20
Mi smo do jucer cekali malog Jonu (progutao ga kit..., Znacenje:golub, golubica), ali nam je otpao pimpek(a kao sigurno su nam rekli da je decko na 3D) nakon 2ponovljena 2D UZV-a...u 30ttOtkako smo saznali da je musko u 19tt znali smo da ce biti Jona, ma znali smo i prije.Ja sam bila sigurna da je musko...Sad se idem presaltat na zenska imena...nekako mi to ne sjeda....
![]()
![]()
naviknut ćeš se!)
važno da je sve OK sa bebom a za ostalo... tu je mastercard
Jona ne bi mogla bit curka? meni ne zvuči loše
U biti da, moze i za curicu..ali trenutno ime poistovjecujem za decka...I naravno, koliko smo zateceni sa jedne strane, sa dr.opet glavno da nije nesto dr(bilo bi ruzno da kazem gore, al razumijete sto zelim reci)..Sad se navikavam na štuskavicu..Sa muzeve strane to je prva cura nakon gotovo 100g!!!!Pa sam se ja nasalilada bi ju mogli nazvati Stoja![]()
Kad sam mm predlozila Jonu za sina reakcija je bila-kakvo to musko ime zavrsava na -ona!! A sad obrat. Htjeli smo ranije Larisu, al odjednom mu se to ne svida...mislim da je malo ljut, vidim da je ljut, kao na ginekologa sto je radio 3d, al mislim ipak da je i malo razocaran.Odjednom ne zeli razgovarati o tome, a inace je skuliran i miran tip, kao da jos ocekuje pisonju...Proci ce ga...Ak nista dr, imamo razloga za sex..jednog dana :D
Meni su lepa imena Kosta i Vidak.
Neko je već pisao da ima slova koja voli. Kod mene je to K.
Hvala na prijedlozima...jedino je Zrinko upalilo kod m.m. ( no kod mene nije...). Mislim da budu starija seka i brat odlučili...a oni su za Bornu.
I da, taj 3D na aparatima od 120 000 eura je totalno bezvezan za prognoze spola- ili je stvarno prerano u 13 tjednu o tome...nama je bilo rečeno da je bebica balerinica kad već na slijedećem standardnom UVZ postade pišonjica .I tako na slijedećih par UVZ-a...a ja u početnoj euforiji pokupovala pola cartersa u rozoj boji...
Posljednje uređivanje od egzotična : 15.03.2013. at 21:43 Razlog: krivo slovo
Kosta nam je bilo u užem izboru. Za Vidaka nisam čula. Znam Vedada, Velida i Vida.
@egzoticna - od hrvatskih kraljevskih imena kakva se sviđaju TM-u meni je Tomislav bez premca, jest da je često i obično ali mi je to baš lijepo ime, a i skraćenice - Tomo, Tomica mi se sviđaju
Od hrvatskih imena moglo bi se birati uzeti nešto od imena prvih Hrvata koji su se doselili ovamo u stoljeću sedmom: Kosjenc, Lobel (Lovel), Muhlo, Klukas i Hrvat. Ima ovdje više o tome: http://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvati
Što mislite kako bi se njima sviđala imena koja mi danas odabiremo svojoj djeci???
Ont. ime mog mlađeg sina obavezno povezuju s poznatim dječjim detektivskim romanom Ericha Kastnera, he he he...
Hvala Mima, imamo Tomislava u užoj rodbini ( naravno , s m. strane... s moje su Ivan, Marko, Stjepan, Franjo...). a i to je sve duuuugo, a prezime je dugo.
peterlin, znam za sedam plemena ( itekako, ha, ha...) pa možda koje u skoroj budućnosti i postane moderno. Npr. Buga je baš zaživila, ima ih dosta, zar ne? Mislim da je Lobel najbliži tome...(ili?). Kosjenc podsjeća na Kosjenku, Hrvat na Hrvoja ( bdw. budući tata).
Domagoj mi je bio broj jedan, no starijoj djeci se nikako ne sviđa, ne znam zašto ,al ne žele ni čuti. Pa sam odustala...
Kosta mi je prekrasno, netko je spomenuo...
Danas ja opet nabrajam svašta, a m.m.uzvikne "Borna i amen" ,onako kao kada u Milijunašu uzmu 32 tisuće da i to ne izgube, ha, ha!
Ja kad sam predlagala Pavla mm baš nije bio najsretniji, ali imena koja su išla uz Pavla su mu bila još "čudnija" tipa Gregor tako da je odluka pala slično kao i kod tebe.
Domagoja nema puno.... barem ja ne znam za manje dječake...
Moga uredno svi preimenuju u Dominik....
Očito je Dominik postalo uobičajenije ime u Hrvata od imena našega kneza Domagoja .... možda je "fensije"(zanimljivost - poznajem braću Domagoja i Dominika - zoveš Domi, jave se obadvojica
)
a da je bio sinko i nakon njega imala bih problem jer bi po mojim principima isto trebao biti kakav knez, a Borna mi se kao povijesna ličnost ne sviđa... Branimiri, Tomislavi, Zvonimiri i ini "slavi i miri" mi se ne sviđaju, ostao bi mi možda Mislav... ali mislim da bi čak Hrvoje bilo baš zgodno (čak je i postalo vrlo rijetko ime)
Evo još na mir: Strahimir, Trpimir, Vitomir, Tihomir (ovaj mi je jedan od favorita)...
Vidim da je bilo spomenuto ime Andrija.... Meni je jako lijepo Andronik, Antonin, Andro....
Tihomir kao ime ne bih dala djetetu jer u mom kraju je sinonim za nekaj ne baš tak lijepo![]()
Meni je Andro lijepo od ovih spomenutih, mi se moramo orjentirati na muška imena sad
Koliko toga na "mir"...ni meni se zapravo ne sviđa ništa na mir. A za Bornu se slažem, da je barem pomogao Ljudevitu kad je trebalo, ne bi se toliko mučili s Francima...ha, ha...
Mislav mi je po tom principu i dobio ime ( Vrijeska valjda kuži kako su mi diplomacija i miroljubivost tog kneza išli u prilog imenu...).
Eto , sad opet razmišljam o Domagoju...
Ili Juraj.
Zanimljivo, ali vjerojatno bih odustala da drugi ljudi djetetu ne iskrive ime. To je slučaj i kad djetetu daš ime Krševan ili Zdeslav. Jednog Zdeslava kojeg sam upoznala većina ljudi je zvala Zdenko.
Drugi razlog za minus - zamisli nekog stranca/strankinju da mora to izgovoriti?
Eh, to su moji razlozi koje bih uzela u obzir. Ne obaziri se na to. Daj djetetu ime Dmitar ako ti se dopada - nije često, a dio je naše tradicije, pa samo naprijed!
Da, u pravu si. no jednako teško stranci izgovaraju i Hrvoje( jezik slamaju) i Borna ( ok, to čak i nije tako teško , ko bebyborn).
A naši iskrive ponekad i nešto sasvim obično...
Već znam da bi nam Zvonimira Zvonko zvali, Vitu zovu Vitek, Darka Darac...eksperti smo u izmišljanju novog...
Dmitar mi je slučajno palo napamet, pošto m.m. tako želi Zvonimira ( meni ne dolazi u obzir), nema ih baš u svakoj ulici, hrvatsko je i nije dugo...tek mi je sinulo, vidjeti ću još...al hvala na iskrenim sugestijama...
Andrije i sl. kod nas zovu Draž. Na jugu ni Zvonimira ne izvrnu na ružno- Zvone mi je baš ok ako već krate ime...
Mitar je zapravo Dimitrije. Dmitar je u biti istog porijekla.
Mene to ime podsjeća na profesora matematike koji mi je ostao u lijepom sjećanju.
To je grčko ime. Ako se dobro sjećam, Demetra je grčka boginja zemlje i poljoprivrede.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 28.03.2013. at 08:09
Meni se ne sviđa ime Domagoj, podsjeća me na nekog debelog tipa koji samo sjedi doma i jede, doma+goj
Meni je lijepo ime Mitar ali malo nespretno inače kako bi ga recimo dozivali - Mitre dođi na ručak
I moju kćer Sirius Black!( to sa raščlanjivanjem Domagoja...tako mi je točno ona objasnila zašto joj se ne sviđa...). A u pravu si i u vezi DraŠa...no ja znam i malog, 2 r. kojeg sada već tako zovu...mada mu ne smeta i dečkić je cool i sladak...
Mitar je ljepše, manje se jezik lomi al ne bi prošlo kod m.
Flopica, ovo iz tetine priče ja nikad nisam čula...nemoj sad ni ispričati...bolje.
Moram priznati da nisam očekivala ovakvu konstruktivnu raspravicu , baš mi je drago. lakše mi je o tome raspravljati sa nepoznatim mamama jer se komentari poznatih svedu na "bezveze", "koma", "daj", "imamo već", "pa znaš onog zloćestog", " nije moderno", " ima ih ko pljeve"...itd. Ovo mi je objektivnije, baš vam hvala...
A Juraj mi se jako sviđa, ali ne i Jurica (ukoliko se odlučimo za to ime mislim da ću ispravljati sve koji ga "prekrste")
Kad nađeš ime, znat ćeš da je pravo...
Meni se sviđa još i Eugen i Damjan.
Sad kad sam spomenula Damjana, odmah mi pada na pamet i ime Kuzma (to ide skupa kao i Ćiril+Metodije) - imena iz starih vremena, ali ne znam baš da bih se upustila da dijete 21. stoljeća tako nazovem.
Ima kolega malog Kuzmu. A Kuzma i Shaka Zulu? :D
Peterlin, ma kud inferiorno, nisu oni baš pod must za znati. Neki lokalni duo, evo ti jedna navijačka, nju si možda i čula :D.
Mi imamo Sebastijana
Konačna odluka za ime je pala u autu na putu u rodilište. Dugo je trebao biti Dorian ili Damjan, pa onda Gabriel ili Sebastijan. Jako smo se teško odlučili, ali nam je na kraju super i većini se sviđa. Bilo je tu još ohoho varijanti: Adrian, Roman, Aleksandar, Rene (mm-ova ideja koja kod mene baš i nije prošla), Fabijan...
Muku smo mučili s "j".Ja bih u većini slučajeva ugurala "J", a mm ni pod razno. Na kraju mi je ipak udovoljio i naš Sebastijan ima "j":sretna:
Sve dok se nije rodio, nitko nije znao kako ga planiramo nazvati, baš zbog tih komentara "nije moderno", "znam ja jednog koji se tako zove i taj je glup, ružan... (dodaj epitet po želji)"
Naš je Sebastijan dobio ime po glavnom liku knjige "Priča bez kraja" Bastianu -dječaku koji je spasio svijet bajki. Međutim, ipak smo se odlučili za ovu češću varijantu, kako dijete ne bi cijeli život moralo ponavljati: "Kao Sebastian, samo bez Se."
Od imena o kojima se trenutačno raspravlja mi se jako sviđa Juran (ne bi mi ni napamet palo ono puran :crveni se, ali mislim da bi često morali ispravljati ljude da nije Juraj nego Juran.