-
Za Zdenku2 i ostali puk, pokušat ću objediniti rasuti teret:
Moje dijete je ranije imalo i problema sa sluhom, s vidom (slabovidnost), s motorikom ima i dalje itd. - ali skoro sve smo riješili. (SUVAG za sluh i motoriku, Rebro za vid).
No, evo malo trikova za lakše učenje:
Trik za produljivanje pažnje su mi bile audio priče (npr. za početak audio cd Pikove priče za igru i zabavu - Mozaik knjiga; ima i u dosta knjižnica). To su kratke priče 2-3 minute i toliko može držati pažnju. Kad priča završi, tj. kad ju dijete odsluša, preispitaš ga da li je razumio.
Kasnije se ide na dulje i teže audio priče (koristili smo svašta - od Grimmovih bajki do Andersena tj. lektire za 2. razred do Maloga princa i Priča iz davnine... ) Doduše, ove dvije zadnje obožava moj mlađi sin koji nema poteškoća s pažnjom i koncentracijom, a nadam se da će i stariji uskoro....
Kad dijete upozna sadržaj kao audio-priču (npr Crvenkapicu ili Ružno pače) dajem mu da čita slikovnicu; knjigu; bilo kaj. Dobro je ako se tekst potpuno podudara s pričom, samo to nije uvijek lako naći.
Inače, čitanje smo savladali na računalu (moj stariji od pete godine instalira igrice, a JA pojma nemam o tome ).
Prvo smo počeli sa logopedskim vježbama, jer ih moj sin nikako nije htio raditi iz standardne bilježnice, pa sam prebacila u ppt. Kasnije smo napravili slovaricu - evo je ovdje:
http://www.sendspace.com/file/237bg4
Kasnije smo to prerasli i krenuli dalje... Da ne stavljam hrpu linkova, dosta dobrog materijala u ppt za početno čitanje već je na internetu - na Forumu razredne nastave, u njihovoj zbirci nastavnih materijala. Evo linka (nek se administratori ne ljute): http://www.razredna-nastava.net/
Moj materijal je za sada u 1. razredu (piše-autor Sonja), ali ima unutra ppt slikovnica za početno čitanje od raznih učitelja. Staviš klincu gradivo u ppt na računalo i on ne misli da je to vježba čitanja, nego se računa u igranje na računalu!
Za savladavanje slova i riječi preporučujem SEBRAN. Bilo je već o tome, ali nije zgorega ponoviti:
http://www.wartoft.nu/software/sebran/
Dostupno je to i na hrvatskom jeziku (posebna zahvala prof. Ameru Ahmetaševiću, logopedu, koji je to omogućio
)!
Za mnoge "mrzitelje knjiga i bilježnica" računalo je zakon. U to ime, nabavite SUnčice, Učilice, Petice, Virtualnu školu matematike - već prema afinitetima. Mi smo imali sreće da je dosta toga bilo dostupno u našoj lokalnoj knjižnici, pa nismo baš sve kupili (ali Sunčice jesmo i odavno su nam se otplatile).
Roditelj mora prepoznati potrebe i sklonosti SVOG djeteta. Za mog starijeg to je računalo, a za mlađega stripovi su zakon (sad je na Asteriksu, ugodno sam iznenađena...).
Ako kao roditelj smatrate da dijete jako odstupa od onoga što očekujete, odvedite dijete logopedu (uz malo sreće imat će ga u školi ili će u stručnoj službi škole znati uputiti na svog vanjskog suradnika). Ili će vas umiriti, ili će vas uputiti što i kako dalje. Šaljem
našim tetama Vinki i Nancy iz Suvaga!
Logopedi se ne bave samo izgovorom glasova i riječi, znaju sve o grafomotorici, deficitu pažnje i kako s tim na kraj, kao i s mnogim drugim poteškoćama učenja (disleksija, dizgrafija... da ne širim priču).
Ima još toga, teško mi je sve to objediniti. Prije nekoliko godina napisala sam priručnik za roditelje vrtićke djece... Sad mi se čini da je na pomolu nešto slično za školsku djecu, ali prvo to treba proživjeti i preživjeti
, a tek onda napisati!
Hvala na pažnji!
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma