Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 71

Tema: Imamo problema s nastavom...

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno Imamo problema s nastavom...

Već sam pisala o spavanju i problemima s učenjem koje Iv ima u drugom razredu na drugim temama ali evo, otvorit ću novi topic i tražiti pomoć...

Od Peterlin sam dobila fenomenalne savjete vezano za učenje kao takvo i zadnja dva tjedna intenzivno radim s njim... inače, nije dobro savladao čitanje i to ga naravno usporava u svim predmetima....

Izvještaj s jučerašnjih informacija

Učiteljica u ovih 15 dana ne vidi nikakvog pomaka naprijed... Čim vidi knjigu blokira - čak nije mogao opisati hrvatsku zastavu... rekao je jednu rečenicu :shock: ... znači samo je trebao pogledati u knjigu i reći dvi -tri rečenice...ali on je blokirao... KNJIGA = BLOKADA

s druge strane na nastavi engleskog (ono u čemu je najbolji u razredu) je jako aktivan isto kao i na satovima dopunske nastave kada je u razredu manji broj učenika .... isto tako je jako aktivan kada rade stvari nevezane za gradivo... pun poslovica, pametnih prijedloga i dobrih objašnjenja...

kaže da je u tim slučajevima jako aktivan, pun ideja, veliki individualac i kreativac...

ali za redovite nastave i gradiva je jednostavno - nema ga

šta da radim? pametan je, smatram da može više - to pokazuje kada radimo doma i u tim stvarima nevezanim za gradivo i to smatra i učiteljica... ali on spava... i najviše se voli sakrit u masi i spavat...

učiteljica misli da mu treba vremena za probudit se... a ja se osjećam jadno jer ne kužim u čemu je problem... (problemi s čitanjem nisu razlog da ne može sastavit tri rečenice o zastavi, i iako shvaćam da predstavljaju veliki problem ne bi trebali biti izvor totalnog blokiranja pred knjigom) :/

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nije li pretjerano od jednog drugasa ocekivati da prepricava sadrzaje iz knjiga?
    :/

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

marta nisam govorila o sadržaju knjiga .... nego o udžbenicima... u udžbeniku iz prirode je slika hrvatske zastave i nju je trebao opisati... nije uspio

da se korigiram udžbenik = blokada

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vjerojatno mu se dogodilo nesto neugodno sto je povezao s uciteljicom i udzbenikom, pa sad to ne moze sam prevladati. kazes da na engleskom, na kojem ima drugu uciteljicu super sudjeluje - znaci nastao je negdje kratki spoj izmedju njega, njegove stalne uciteljice i udzbenika.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

to je bila i moja prva pomisao... ali na dopunskoj nastavi je isto njegova učiteljica :/ ...

pa sam pomislila da je problem u djeci - ali učiteljica kaže da je omiljen u kolektivu usprkos tome što se ne povodi za masom... pa me to još više zbunilo...

on kaže da mu je teško.. ali kako mu onda nije teško u manjoj grupi :/

toliko pitanja... zagnjavit ću vas s ovim... ali molim za razumijevanje...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj štrigica prvotno napisa
    to je bila i moja prva pomisao... ali na dopunskoj nastavi je isto njegova učiteljica :/ ...

pa sam pomislila da je problem u djeci - ali učiteljica kaže da je omiljen u kolektivu usprkos tome što se ne povodi za masom... pa me to još više zbunilo...

on kaže da mu je teško.. ali kako mu onda nije teško u manjoj grupi :/

toliko pitanja... zagnjavit ću vas s ovim... ali molim za razumijevanje...
    Evo mene opet!

Osim ovoga o učiteljici (ne slažu se sva djeca i svi učitelji jednako dobro) može bit da je caka i u broju djece...

Moj stariji ne voli gužvu i čopore. (JA također ne volim gužvu i čopore i bolje funkcioniram u manjoj grupi ili sama.) Učiteljica kaže da se ne povodi za masom, možda ga smeta društvo...

Problem je u tome što mi, roditelji, nismo na nastavi i možemo se samo oslanjati na rekla-kazala informacije i od djeteta i od učitelja (koji ima i drugu djecu u razredu i ne može se 100% posvetiti jednom, bez obzira kojem).

Eh, sad - što učiniti? Ako dijete blokira KAD GA UČITELJICA PROZOVE nek proba izvući gradivo iz njega na drugi način (dati da nacrta zastavu, pa neobavezno razgovarati o tome). Možda mu smeta to što je prozvan i mora reći nešto pred ljudima... Jadno dijete, kako ga dobro razumijem...

Možda mu se netko od druge djece rugao (a taj netko nije na dopunskoj) i slično... Ja imam problema iz svog sina izvući takve podatke, pa se služim trikovima (pitam njegove prijatelje tko ga je mlatnuo ili tko mu se rugao, jer on ne želi o tome).

Evo, jučer sam od popodnevne učiteljice dobila pohvalu za sinovo čitanje, PRVI PUT otkad je krenuo u školu. Stvari idu na bolje...

Takvoj djeci bitno je izgraditi samopouzdanje. Ponudi im nešto u čemu je dobar (a ostali, nadam se, nisu u toj mjeri...):

Imaju li računalo u razredu (mi smo za našega nabavili )? Ako nemaju, NABAVI I DONIRAJ NEKU STARU KANTU, samo dovoljnu da gore rade Sunčice i Hlapić (Petice i ostale edukativne softvere čuvaj doma ko zmija noge, he he he)... Ako je dijete u tome superiorno, bit će "glavna faca" kao i na engleskom...

Sad od ovoga proberi što ti odgovara, a ja držim fige da uspije!

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Peterlin, ti si stvarno izvor informacija za :D

viruj mi ja bi sad od jada tukla glavom od zid jer ne mogu u ovome svemu prepoznat svoje dijete

japanka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

da ti kažem svoje iskustvo, mojoj maloj je učiteljica rekla da ne čita izražajno i njoj se to usadilo u glavu za pop...
    inače obožava školu ( 3.razred ), ali više se ne javlja kad treba pred razredom čitat, jer..ne čita izražajno :/

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

OT, Peterlin, bi li ti mogla proslijediti te savjete za učenje i ostalom puku, molim te?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Pročitaj si Jednoroge (Barbara Meister Vitale: JEDNOROZI SU STVARNI! - evo o tome, da ne stavljam link na mjesta gdje se može kupiti, jer ima toga u dosta knjižnica: http://www.vasezdravlje.com/izdanje/clanak/734/ )

Djetetu očito ne odgovara "industrijska metoda" rada u školi, ali to je problem sustava. Puno je takvih, ne brini...

Učiteljica se, prema ovom opisu, manje brine o tome jer na dopunskoj vidi da dijete zna gradivo. Osim toga, ne savladavaju sva djeca gradivo istim redom ni na isti način... imam to doma 2xrazličito!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    OT, Peterlin, bi li ti mogla proslijediti te savjete za učenje i ostalom puku, molim te?
    Svakako, samo da ih malo uobličim...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Za Zdenku2 i ostali puk, pokušat ću objediniti rasuti teret:

Moje dijete je ranije imalo i problema sa sluhom, s vidom (slabovidnost), s motorikom ima i dalje itd. - ali skoro sve smo riješili. (SUVAG za sluh i motoriku, Rebro za vid).

No, evo malo trikova za lakše učenje:

Trik za produljivanje pažnje su mi bile audio priče (npr. za početak audio cd Pikove priče za igru i zabavu - Mozaik knjiga; ima i u dosta knjižnica). To su kratke priče 2-3 minute i toliko može držati pažnju. Kad priča završi, tj. kad ju dijete odsluša, preispitaš ga da li je razumio.

Kasnije se ide na dulje i teže audio priče (koristili smo svašta - od Grimmovih bajki do Andersena tj. lektire za 2. razred do Maloga princa i Priča iz davnine... ) Doduše, ove dvije zadnje obožava moj mlađi sin koji nema poteškoća s pažnjom i koncentracijom, a nadam se da će i stariji uskoro....

Kad dijete upozna sadržaj kao audio-priču (npr Crvenkapicu ili Ružno pače) dajem mu da čita slikovnicu; knjigu; bilo kaj. Dobro je ako se tekst potpuno podudara s pričom, samo to nije uvijek lako naći.

Inače, čitanje smo savladali na računalu (moj stariji od pete godine instalira igrice, a JA pojma nemam o tome ).

Prvo smo počeli sa logopedskim vježbama, jer ih moj sin nikako nije htio raditi iz standardne bilježnice, pa sam prebacila u ppt. Kasnije smo napravili slovaricu - evo je ovdje:
    http://www.sendspace.com/file/237bg4

Kasnije smo to prerasli i krenuli dalje... Da ne stavljam hrpu linkova, dosta dobrog materijala u ppt za početno čitanje već je na internetu - na Forumu razredne nastave, u njihovoj zbirci nastavnih materijala. Evo linka (nek se administratori ne ljute): http://www.razredna-nastava.net/

Moj materijal je za sada u 1. razredu (piše-autor Sonja), ali ima unutra ppt slikovnica za početno čitanje od raznih učitelja. Staviš klincu gradivo u ppt na računalo i on ne misli da je to vježba čitanja, nego se računa u igranje na računalu!

Za savladavanje slova i riječi preporučujem SEBRAN. Bilo je već o tome, ali nije zgorega ponoviti:
    http://www.wartoft.nu/software/sebran/
    Dostupno je to i na hrvatskom jeziku (posebna zahvala prof. Ameru Ahmetaševiću, logopedu, koji je to omogućio )!

Za mnoge "mrzitelje knjiga i bilježnica" računalo je zakon. U to ime, nabavite SUnčice, Učilice, Petice, Virtualnu školu matematike - već prema afinitetima. Mi smo imali sreće da je dosta toga bilo dostupno u našoj lokalnoj knjižnici, pa nismo baš sve kupili (ali Sunčice jesmo i odavno su nam se otplatile).

Roditelj mora prepoznati potrebe i sklonosti SVOG djeteta. Za mog starijeg to je računalo, a za mlađega stripovi su zakon (sad je na Asteriksu, ugodno sam iznenađena...).

Ako kao roditelj smatrate da dijete jako odstupa od onoga što očekujete, odvedite dijete logopedu (uz malo sreće imat će ga u školi ili će u stručnoj službi škole znati uputiti na svog vanjskog suradnika). Ili će vas umiriti, ili će vas uputiti što i kako dalje. Šaljem našim tetama Vinki i Nancy iz Suvaga!

Logopedi se ne bave samo izgovorom glasova i riječi, znaju sve o grafomotorici, deficitu pažnje i kako s tim na kraj, kao i s mnogim drugim poteškoćama učenja (disleksija, dizgrafija... da ne širim priču).
    Ima još toga, teško mi je sve to objediniti. Prije nekoliko godina napisala sam priručnik za roditelje vrtićke djece... Sad mi se čini da je na pomolu nešto slično za školsku djecu, ali prvo to treba proživjeti i preživjeti , a tek onda napisati!

Hvala na pažnji!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ima još (teško je u 2-3 posta utrpati dugogodišnje roditeljsko iskustvo):

Bitno je djeci osigurati dovoljno fizičke aktivnosti (po preporuci fizijatra mi smo dali sina u školu plivanja, a sada oba dječaka idu na gimnastiku).

Doma možete provoditi vježbe senzorne integracije. Zvuči učeno, ali ono najjednostavnije što svaki roditelj može je slijedeće - KRIŽNI KRAUL ili KRIŽNO LATERALNO VJEŽBANJE (služi boljem povezivanju moždanih polutki, u svrhu bolje koncentracije i fokusiranja pažnje, i djeluje :D ):

TO je obični "strojevi korak" tj. stupanje po sistemu LIJEVA RUKA-DESNA NOGA. Može se izvoditi i stojeći u mjestu (diže se lijeva ruka i desna noga istovremeno, pa se zamijeni strana). MOže se izvoditi i ležeći na leđima, a to sam dugo radila sa svojim starijim u okviru ranojutarnjeg češkanja... Nije ni znao da su to vježbe i čemu služe.

To je dobar predah između učenja pojedinih predmeta (ili kad vidite da dijete dolazi u zasićenje, napravite s njim par vježbi). I meni dobro dođe... Lani smo to radili nakon npr. završene zadaće iz matematike, a prije zadaće iz hrvatskog jezika... Isto vrijedi i za protezanje i sl. jer djeca u školi puno sjede. I učiteljima bi dobro došlo da s djecom naprave takve vježbice za vrijeme odmora ili kad ustanove da se djeca teže koncentriraju.

Sigurno će mi još toga pasti na pamet...

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Peterlin, stvarno si od velike pomoći!

ja nemam takvih problema ali volim čitati razna iskustva i sagledavati moguće probleme iz raznih kuteva.
    tko zna, možda mi s mlađim djetetom bude potrebno neko takvo iskustvo.

ti sve ovo, o čemu pišeš, iz vlastitog iskustva ili ti je struka?

štrigice, tebi želim da uspješno pronađeš rješenje svog/vašeg problema.
    probaj se zamisliti u njegovim cipelama.
    sjediš tamo u razredu s mislima tko zna gdje, kada te odjednom učiteljica prozove i nešto pita.
    kako bi regirala? možda dokučiš kako se on osjeća. probaj.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

[quote="fegusti"]

Samo iz iskustva. Struka mi je.... nešto sasvim drugo , ja sam fer-ovac iz doba dok se to još zvalo etf!

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

[quote="Peterlin"]
    Citiraj fegusti prvotno napisa

Samo iz iskustva. Struka mi je.... nešto sasvim drugo , ja sam fer-ovac iz doba dok se to još zvalo etf!
    imaš baš etf-ovski pristup (to je kompliment)

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

[quote="NanoiBeba"]
    Citiraj Peterlin prvotno napisa

samo od eteefovaca ipak ocekujes da znaju kvotat

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hbmu, bas mi je i trebalo da se i ja ovako obrukam

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a ne - njima je to prebanalna stvar da bi ju dobro napravili.

Ja živim s jednim etfovcom Bolje da ne napišem da doma nemamo kompjuter (OK sada imamo laptop), internet, ne radi na DVD player, TV kanali nisu poštelani i dalje da ne nabrajam

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    hbmu, bas mi je i trebalo da se i ja ovako obrukam
    tko pod drugim jamu kopa....

ja sam grafičar

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Peterlin, super da si na forumu
    tvoji postovi su baš dobrodošli
    sada sam prošla malo kroz onaj forum, hvala
    jedva čekam da počnemo po tome

lucija se sudarila sa sustavom, ne znam kako to drugačije opisati
    grafomotorika se razvija, radimo doma, sve 5
    ali je u školi rekla "neću" i učiteljice su ostale paf
    sada objašnjavamo da u školi mora raditi po programu kao i ostala djeca
    a poticali smo na slobodu, izbor
    doma joj kažem da pita ako joj nije jasno zašto nešto mora baš tako

krenula je na karate, baš zato da nauči sudjelovanje u grupi, disciplinu, koncentraciju
    od dodatnog engleskog smo odustali; nije mi žao - treba joj individualni rad doma (kako smo i pretpostavljali), pa bi joj to uzelo dosta vremena od igre

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Hvala Peterlin!

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

probaj se zamisliti u njegovim cipelama.
    sjediš tamo u razredu s mislima tko zna gdje, kada te odjednom učiteljica prozove i nešto pita.
    kako bi regirala? možda dokučiš kako se on osjeća. probaj.

:shock: ja nisam razmišljala o ovome... imaš pravo...
    ruku na srce on je totalno drugačiji od mene, ja kad mi nešto ne bi išlo - bila sam u stanju glavom probit zid samo da to savladam... i uvik sam bila aktivna na satovima (i drugdje), brbljava, advokatuša - kako bi rekla moja učiteljica raz. nastave... volila sam učit

tako da mi nikad nije palo na pamet razmišljat da on nije kao ja

ima li ovdje netko tko je sličan Iv.u po tom pitanju? dajte mi samo približite taj - pusti me stat -način razmišljanja.... meni je to ovako sad teško pojmit - nemam to iskustvo :/

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

a kako je bilo u prvom razredu?
    sorry, možda si već pisala o tome, ne znam

zanima me, da li je od početka bilo tako ili tek kasnije?
    ja imam prvašića, pa nemam puno iskustva

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

štrigice, nisam bila baš pust me stati , i bila sam odličan učenik u osnovnoj školi, ali sam se jako dugo borila s problemom pričanja pred drugima. tek kad sam zbog posla koji radim, morala oću-neću držati dosta predavanja, sam se tog straha oslobodila.
    i nisam nikad bila šutljiva i nešto previše povučena, ali pitaj me da se dignem pred svima i kažem par riječi o sebi, blokada samo takva. da me netko prije par godina digao pred 30 mojih vršnjaka i pitao da opišem zastavu, bojim se da bi završila kao tvoj mali. u stvari, i sad ne znam kako bih zastavu opisala s više od par riječi - ono, crveno, bijelo, plavo, šahovnica i gotovo. i onda kreneš razmišljati - moram još nešto reći, moram još nešto smisliti o toj zastavi, a da bude ipak nekako pametno i onda se totalno pogubiš u mislima i zašutiš ko zaliven.
    taj problem nisam imala kod npr. odgovaranja - jer sam onda bila pripremljena, ali kod ovako iznenadnog zahtjeva da pred svima moraš nešto pametno reći - da.
    ne znam da li se radi o tom problemu, treme od javnog govorenja, ali, eto - to mi je palo na pamet.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

[quote="ivarica"]
    Citiraj NanoiBeba prvotno napisa

samo od eteefovaca ipak ocekujes da znaju kvotat
    Joooj, još sam ja to dobro i savladala... jer meni ništ ispod 10 kV nije struja, i ništ ispod 630 A nije napon! (Zapravo, netko je točno promijetio - ne da mi se gubit vrijeme na nebitno... Važniji mi je topic, koji je očito mnogima zanimljiv, nego takvi detalji... )

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Joooj, još sam ja to dobro i savladala... jer meni ništ ispod 10 kV nije struja, i ništ ispod 630 A nije napon! (Zapravo, netko je točno promijetio - ne da mi se gubit vrijeme na nebitno... Važniji mi je topic, koji je očito mnogima zanimljiv, nego takvi detalji... )
    pa dobro necemo se sad sa gadjati
    znaju vec svi da je meni forma vaznija od sadrzaja

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

No hard feelings!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

630 V ? ako se radi o naponu, kod mene bi sad jedan dobila

NetkoMiOteoNick avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ispričavam se što je OffT. I ja sam etfovka pa ne mogu izdržati

10 kV nije struja, i ništ ispod 630 A nije napon
    :?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

1 u znanje

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Fakat - moram se okaniti foruma u radno vrijeme... (ima li neki smajlić koji se posipa pepelom???)

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa
    a ne - njima je to prebanalna stvar da bi ju dobro napravili.

Ja živim s jednim etfovcom Bolje da ne napišem da doma nemamo kompjuter (OK sada imamo laptop), internet, ne radi na DVD player, TV kanali nisu poštelani i dalje da ne nabrajam
    mi smo dva. laptop nam je crko, niš drugo nemamo
    i, da, peterlin. Nije ni meni. Al zezla si struju i napon

Zato su ti savjeti fenomenalni.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Šta nije napisala 630 A
    Jel to bolje, ja ne bih znala
    ja sam od forme

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    nisam nikad bila šutljiva i nešto previše povučena
    Ma daj?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

tko još hoće jedan ?

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Prije nekoliko godina napisala sam priručnik za roditelje vrtićke djece...

Je li to negdje dostupno?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj nela prvotno napisa
    Prije nekoliko godina napisala sam priručnik za roditelje vrtićke djece...

Je li to negdje dostupno?
    Bilo je ovdje: http://www.sendspace.com/file/ryfvrk

Ne znam kako dugo će stajati na tom serveru, a možda ovdje tome nije mjesto, ali ako kome treba, dobru zabavu!

Stavila sam to svojevremeno na odgajateljski forum (jer tamo mu je mjesto) ali ako nekom treba - dobru zabavu! Greške si ispravite sami, a ja ću (ako uhvatim vremena ) ažurirati linkove i propise jer u međuvremenu je osvanuo novi pedagoški standard, pa neke stvari treba doraditi.

Priručnik ima još i hrpu priloga, ali to je organizirano tako da se može dodavati.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Peterlin, hvala ti!

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Fakat - moram se okaniti foruma u radno vrijeme... (ima li neki smajlić koji se posipa pepelom???)
    Iskreno - meni je prilično nevjerojatno da ti uopće negdje radiš
    stvrano ne znam što bih pomislila o tvom poslodavcu

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj NetkoMiOteoNick prvotno napisa
    Ispričavam se što je OffT. I ja sam etfovka pa ne mogu izdržati

10 kV nije struja, i ništ ispod 630 A nije napon
    :?
    A ja to shvatila kao ironiju kad ono, stvarno greška.

Nazad na temu, Peterlin, svaka čast!

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

štrigica, a da ti dijete nije zaljubljeno, pa šteka kad je cura u razredu?

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Peterlin, čitam, kopiram i pamtim, sve se spremam za naš prvi razred.
    Inače, jako mi je žao da ta vrsta vježbica nije normalni i svakodnevni dio nastave.

Štrigica, jesi li probala stavit istu knjigu pred dijete i pitat ga da opiše istu ili neku drugu sliku? Da vidiš kako reagira na istu stvar izvan škole?

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Hvala ti Peterlin!

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Osim ovoga o učiteljici (ne slažu se sva djeca i svi učitelji jednako dobro) može bit da je caka i u broju djece...
    potpisujem sve sto je peterlin napisao.. izvukao sam samo ovo bitno. vec u prvom postu si napisala da je na dopunskoj nastavi aktivan. e, pa ocigledno je u tome problem - dijete ima strah od javnog nastupa (koliko god to cudno zvucalo!). problem moze biti u zadirkivanju od strane nekih ucenika, ili jednostavno strah da ce pogrijesiti. u tom slucaju uciteljica moze - MORA - posegnuti za nekim drugima oblicima ispitivanja.....pismeno, na primjer.....neobavezni razgovor......pa ako treba, cak i "ukrasti" 5 minuta od velikog odmora da ga ispita nasamo.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

dijete ima strah od javnog nastupa (koliko god to cudno zvucalo!)
    Meni je ovo prvo palo na pamet, i uopće mi ne zvuči čudno.
    Cijeli život se borim s tim. Prozvan si, lice i uši ti gore, grlo se naglo osušilo a u glavi zuji da ne čuješ vlastite misli. Još ti se pred očima brzinom svjetlosti izmjenjuju slike svih mogućih kikseva koje u tom trenutku možeš napraviti i reakcije ostalih oko tebe. I još si se k tome smanjio za metar dok su svi oko tebe narasli za pola metra. Uh!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj no@ prvotno napisa
    Iskreno - meni je prilično nevjerojatno da ti uopće negdje radiš
    stvrano ne znam što bih pomislila o tvom poslodavcu
    He he, tak je kod mene - ili je gužva do neba, ili luftanje. Ovaj drugi period završava danas ili najkasnije do kraja ovog mjeseca, pa onda se nemojte čuditi kad nestanem na dulje vrijeme... (Btw. ne pišem puno online - dosta je sa hd !)

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

peterlin super savjeti!

i ja mislim da njemu smeta ili broj ucenika ili ucenik/ci koji su u razredu, a nisu na dopunskoj, a sve skupa moze bit i strah od javnog nastupa ispred vise ljudi.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

sad pročitala sve šta ste napisali, ne da mi se kvotat svih pa ću samo na brzinu:

Nisam mu dala da doma pokuša opisat tu istu stvar... ali hoću, hvala na savjetu...

Zaljubljenost - imao curu u prvom razredu, nedavno ga ostavila i postala cura njegovom najfrendu... u početku mu je to teško palo , sad mi se čini da ima novu simpatiju

Prvi razred smo isto ovako počeli, natezanje, rad s njim, ajde -promisli ti sam itd. negdi od veljače se bio sasvim osamostalio i čitav period do kraja godine je svaku ocjenu sam zaslužio... ali lani sam to očekivala, a ove godine sam očekivala da nastavi di je stao lani...

hvala na savjetima, ako do idućih informacija ne bude pomaka na bolje zamolit ću učiteljicu da ga ispituje na dopunskoj nastavi...
    ovako kad ste sve to nabacali na jedno mjesto (zaljubljenost, strah od javnog nastupa, itd..) čini mi se da se njemu to sve po malo izmješalo...

o svemu ovome sam razmišljala, ali drugačije je kad vidiš na pismeno ovako na jednom mjestu...

ljudi odlični ste, hvala vam... (ja imam običaj tražit grešku u sebi tako da mi je ovaj topic veeeeliko olakšanje)...

inače, pismene provjere ćemo moći zatražiti tek nakon što usvojimo čitanje s razumijevanjem... doma ga podstičem da rješava što više zadataka riječima kako bih mu olakšala taj dio...

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •