-
tursija
molim recept
odnosno upute
-
ja pravim zaljev kao za krastavce. i ne stavljam sve povrće
-
-
lučice, karfiol, mrkvu, kupus... (sve povrće koje voliš) opereš i očistiš. poslažeš u neku posudu( npr. burence) i zaliješ sa preljevom za npr. krastavce(on je mani omiljeni)
1 l kiska
3 l vode
10 dkg šećera
10 dkg soli
vinobran
-
a ja se s muzem svadjala oko kupusA
-
moze i zeleni paradajz i malene zepene lubenice.
-
-
A di ima za kupiti onog malog luka.
I aj bih ako može recept od A do Ž.
Znači točno koliko čega.
-
ana staviš koliko čega želiš. mi svi volimo karfiol i najviše ga stavljam. možda na placu luka? a moš i one velike narezat na četvrtine
-
A ovaj kakti preljev kaj si napisala, na koliko kila povrća bi to išlo?
Meni je super cvjetača i taj mali lukić iz turšije.
-
ja ti to sve od oka, tako da ne znam točno. napraviš jednu turu za probu
-
Sve povrće dobro očistiti od gnjiloće, oprati i ocijediti. Staviti u staklenke.
Prokuhati: 3 litre vode, 1 litru octa, 10 dag soli, 10 dag šećera, 1 vrećica vinobrana.
Kad se malo ohladi tekućinu preliti preko povrća i na njega staviti neki teret da povrće bude potopljeno. Zatvoriti da nema zraka. Nakon 2-3 tjedna možete servirati turšiju.
Povrće: mrkva, tikvice, češnjak, korijen celera, bijelo zelje, paprika, rog paprika, kelj pupčar, kelj, luk (ja stavila sjemenski, fini mali ko one kapulice), slatki feferoni, cvjetača (mmmm).
Omjer i izbor povrća nije bitan, stavite sve po želji, osim što povrće mora biti tvrdo, a ne meko poput crvene rajčice
-
ja ga mecem u kantu plasticnu
samo sam to prije radila s bakom tak da sam ove godine zeznula
a onda sam dodavala povrca unutra kako se jelo
-
je li prekasno to sada raditi?
-
ja sam radila po receptu iz makronove:
prokuhala sam 7 dl jabucnog octa, sa 9 dl vode, tri umeboshi sljive i zrncima papra. kad se ohladilo na sobnu temperaturu prelila povrce u teglama. ispalo mi je oko 5 tegli. tako treba stajati 2-3 tjedna i onda se moze jesti.
-
ana.m, nije prekasno!
I ja se spremam radit ovih dana po prvi put!
Lukiće sam već nabavila! Čak sam na placu našla i zelenog paradajza...
još planiram ubacit mrkvu, karfiol, kupus...
A moram još nać i prikladnu posudu...
-
super su i feferoni. i kelj pupčar.... opet sam gladna
-
E da... ko se ono svađao s mužem oko kupusa?
U pravu turšiju (kod nas, a možda negdje drugo ide, zavisno od kraja gdje žive) ne ide kupus...
Meni je lično karfiol i mrkva najbolji iz turšije...
I ja planiram ove godine probati je napraviti...
I taj vinobran da li je to konzervans?
Lu...sviđa mi se ovaj tvoj recept bez konzervansa...ima li još neki?
I zašto se stavljaju: umeboshi sljive ?
-
I još jedno pitanje...stavljate to možda u male kace ili isključivo u tegle?
-
Osoblje foruma
ja sam danas kupila nesto povrca, sutra cu (ranije na plac) po drugu turu
ali moze li bez tog vinobrana i bez umeboshi sljiva
prvo mi odbojno, drugo mi skupo
mogu li dodat u kukuruz secrac npr narezan na kolute?
-
dal je koja to radila u onim vrećama za kieseljenje zelja, da i zanima me na kojoj temperaturi se drži tih 2-3 prva tjedna, a na kojoj kasnije i cijelu zimu?????? Ja bi posle stavila to u podrum
-
Podižem malo temu. Bit će svega ovo ljeto na vrtu i spremam se raditi turšiju prvi put.
Znam da je moja teta uvijek u turšiju stavljala i male šampinjone, i to mi je, uz karfiol, bilo najfinije. Ima li netko iskustva s šampinjonima u turšiji?
-
u kakvu posudu staviti? plastične ili staklenke, zatvarati ili ne, ak sam dobro skužila to se ne prokuhava ( nisam radila pa pitam).
Mogu li onda i mahune u tu priču, radila sam ono kao kisele mahune, ( s prokuhavanjam i pasterizacijom), a probala bi i mješanu bez pasterizacije. gdi to držite u toku ta dva tjedna, a gdje posle
-
Klinac se bavili na tursiju,
Mogu li samo sug od stare prebaciti preko novog povrća i kolko bi trebalo to još stajati?
-
Mislim sad raditi
Mislila sam karfiol mrkva šenon ak nađem možda i komorač to
To imam
Koliko sad treba stajati unutra?
Imam plastičnu od 3 kile od meda
Jel sad neki drugi zalijev?
Posting Permissions
- You may not post new threads
- You may not post replies
- You may not post attachments
- You may not edit your posts
-
Forum Rules