Results 1 to 25 of 25

Thread: tursija

  1. #1

    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    302

    Default tursija

    molim recept
    odnosno upute

  2. #2

    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    185

    Default

    ja pravim zaljev kao za krastavce. i ne stavljam sve povrće

  3. #3

    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    302

    Default

    daj malo pojasni

  4. #4

    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    185

    Default

    lučice, karfiol, mrkvu, kupus... (sve povrće koje voliš) opereš i očistiš. poslažeš u neku posudu( npr. burence) i zaliješ sa preljevom za npr. krastavce(on je mani omiljeni)



    1 l kiska
    3 l vode
    10 dkg šećera
    10 dkg soli
    vinobran

  5. #5

    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    302

    Default

    a ja se s muzem svadjala oko kupusA

  6. #6
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    moze i zeleni paradajz i malene zepene lubenice.

  7. #7

    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    302

    Default

    a crveni?

  8. #8
    ana.m's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb,wild west
    Posts
    9,219

    Default

    A di ima za kupiti onog malog luka.
    I aj bih ako može recept od A do Ž.
    Znači točno koliko čega.

  9. #9

    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    185

    Default

    ana staviš koliko čega želiš. mi svi volimo karfiol i najviše ga stavljam. možda na placu luka? a moš i one velike narezat na četvrtine

  10. #10
    ana.m's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb,wild west
    Posts
    9,219

    Default

    A ovaj kakti preljev kaj si napisala, na koliko kila povrća bi to išlo?
    Meni je super cvjetača i taj mali lukić iz turšije.

  11. #11

    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    185

    Default

    ja ti to sve od oka, tako da ne znam točno. napraviš jednu turu za probu

  12. #12
    Riana's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    međimurje
    Posts
    1,726

    Default

    Sve povrće dobro očistiti od gnjiloće, oprati i ocijediti. Staviti u staklenke.

    Prokuhati: 3 litre vode, 1 litru octa, 10 dag soli, 10 dag šećera, 1 vrećica vinobrana.
    Kad se malo ohladi tekućinu preliti preko povrća i na njega staviti neki teret da povrće bude potopljeno. Zatvoriti da nema zraka. Nakon 2-3 tjedna možete servirati turšiju.

    Povrće: mrkva, tikvice, češnjak, korijen celera, bijelo zelje, paprika, rog paprika, kelj pupčar, kelj, luk (ja stavila sjemenski, fini mali ko one kapulice), slatki feferoni, cvjetača (mmmm).
    Omjer i izbor povrća nije bitan, stavite sve po želji, osim što povrće mora biti tvrdo, a ne meko poput crvene rajčice

  13. #13

    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    302

    Default

    ja ga mecem u kantu plasticnu
    samo sam to prije radila s bakom tak da sam ove godine zeznula
    a onda sam dodavala povrca unutra kako se jelo

  14. #14
    ana.m's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb,wild west
    Posts
    9,219

    Default

    je li prekasno to sada raditi?

  15. #15
    Lu's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Molvice
    Posts
    1,830

    Default

    ja sam radila po receptu iz makronove:

    prokuhala sam 7 dl jabucnog octa, sa 9 dl vode, tri umeboshi sljive i zrncima papra. kad se ohladilo na sobnu temperaturu prelila povrce u teglama. ispalo mi je oko 5 tegli. tako treba stajati 2-3 tjedna i onda se moze jesti.

  16. #16

    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    384

    Default

    ana.m, nije prekasno!

    I ja se spremam radit ovih dana po prvi put!

    Lukiće sam već nabavila! Čak sam na placu našla i zelenog paradajza...
    još planiram ubacit mrkvu, karfiol, kupus...

    A moram još nać i prikladnu posudu...

  17. #17

    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    185

    Default

    super su i feferoni. i kelj pupčar.... opet sam gladna

  18. #18
    Maslačkica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,720

    Default

    E da... ko se ono svađao s mužem oko kupusa?
    U pravu turšiju (kod nas, a možda negdje drugo ide, zavisno od kraja gdje žive) ne ide kupus...

    Meni je lično karfiol i mrkva najbolji iz turšije...

    I ja planiram ove godine probati je napraviti...

    I taj vinobran da li je to konzervans?

    Lu...sviđa mi se ovaj tvoj recept bez konzervansa...ima li još neki?
    I zašto se stavljaju: umeboshi sljive ?

  19. #19
    Maslačkica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,720

    Default

    I još jedno pitanje...stavljate to možda u male kace ili isključivo u tegle?

  20. #20
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    ja sam danas kupila nesto povrca, sutra cu (ranije na plac) po drugu turu
    ali moze li bez tog vinobrana i bez umeboshi sljiva
    prvo mi odbojno, drugo mi skupo

    mogu li dodat u kukuruz secrac npr narezan na kolute?

  21. #21
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,149

    Default

    dal je koja to radila u onim vrećama za kieseljenje zelja, da i zanima me na kojoj temperaturi se drži tih 2-3 prva tjedna, a na kojoj kasnije i cijelu zimu?????? Ja bi posle stavila to u podrum

  22. #22
    ježić's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Zagorje
    Posts
    1,862

    Default

    Podižem malo temu. Bit će svega ovo ljeto na vrtu i spremam se raditi turšiju prvi put.
    Znam da je moja teta uvijek u turšiju stavljala i male šampinjone, i to mi je, uz karfiol, bilo najfinije. Ima li netko iskustva s šampinjonima u turšiji?

  23. #23
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,149

    Default

    u kakvu posudu staviti? plastične ili staklenke, zatvarati ili ne, ak sam dobro skužila to se ne prokuhava ( nisam radila pa pitam).

    Mogu li onda i mahune u tu priču, radila sam ono kao kisele mahune, ( s prokuhavanjam i pasterizacijom), a probala bi i mješanu bez pasterizacije. gdi to držite u toku ta dva tjedna, a gdje posle

  24. #24
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,149

    Default

    Klinac se bavili na tursiju,
    Mogu li samo sug od stare prebaciti preko novog povrća i kolko bi trebalo to još stajati?

  25. #25
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,149

    Default

    Mislim sad raditi
    Mislila sam karfiol mrkva šenon ak nađem možda i komorač to
    To imam
    Koliko sad treba stajati unutra?
    Imam plastičnu od 3 kile od meda
    Jel sad neki drugi zalijev?

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •