Pokazuje rezultate 1 do 40 od 40

Tema: da li imam pravo na godišnji

arilu avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno da li imam pravo na godišnji

Porodiljni mi je završio 9. 10. i htjela sam još uzeti godišnji za 2008. godinu, ali su mi iz firme javili da nemam pravo. Za stalno sam zaposlena od 2005, a staža imam do sad 5 godina. U trudnoći sam na komplikacijama bila od 8. tjedna radi prijetećeg pobačaja. Budući da su sve cure koje znam nakon porodiljnog koristile još i "stari"godišnji, ako su počele raditi u tekućoj godini, zanima me zašto ja nemam pravo!možda zbog kratkog staža??? u firmi mi nisu ništa objasnili.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Na g.o. za 2008. godinu imaš pravo. Neka pogledaju odredbe Zakona o radu.

roby avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Naravno da imaš pravo. Meni je prošli porodiljni završavao 3.12. pa sam pooslije Božića otišla na go.
    Ove godine prekidam porodiljni sa 15.12. i odmah startam sa godišnjim koji čak prenosim u sljedeću godinu.
    Još sam 2 puta zvala kadrovski da budem 100% ziher.
    Podastri ti njima Zakon pa ćeš vidjeti.

jurisnik avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Imaš pravo na godišnji odmor. Pozovi se na Zakon o radu.

arilu avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

A najbolje je to da radim u državnoj firmi!!!Ne mogu vjerovati! Hvala na informacijama!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj arilu prvotno napisa
    A najbolje je to da radim u državnoj firmi!!!Ne mogu vjerovati! Hvala na informacijama!
    Ako radiš u državnoj firmi, onda pogledaj u Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike

Onako ofrlje pogledano, vidim da je kod vas propisano korištenje g.o. u dva dijela. No isto tako u članku 22. piše kad možeš iskorsiti pravo na prvi dio godišnjeg, ako ga nisi koristila zbog rodiljnog dopusta. U svakom slučaju kontaktiraj svojeg sindikalnog povjerenika.

Članak 22.

Godiš*nji odmor, odnosno prvi dio godiš*nje*g odmora, koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je stečen zbog bolesti ili porodnog dopusta odnosno zbog vojne vježbe ili drugog opravdanog razloga, službenik i namještenik ima pravo iskoristiti do 30. lip*nja iduće godine.

Vrijeme korište*nja godiš*nje*g odmora iz stavka 1. ovoga članka određuje čelnik državnog tijela ili osoba koju on za to ovlasti

arilu avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Nažalost sindikalni povjerenik mi i radi probleme, ali sad bar znam na što se pozvati. Hvala, još jednom!

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

arilu iščitala sam tvoj prvi post još jednom pa pretpostavljam gdje je nastao problem. spominješ da su ti kolegice iskoristile pravo na stari godišnji, to je druga priča. ti imaš pravo na godišnji za 2008.g., a na stari iz 2007. samo ako si u njoj i radila, a ti si 2007. pretpostavljam bila na komplikacijama. možda su tvoji u firmi shvatili da tražiš stari god.

arilu avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ne, rekli su mi da nemam pravo na godišnji za 2008. ne 2007.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

pa pitaj lijepo ti njih gdje to piše!

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Molim da mi netko odgovori da li sam dobro razumijela (iz gore navedenog) o korištenju svog GO za 2008. Naime, ja sam porodiljni dopust započela 2.4.08. tj.42dana prije termina i nisam bila na komplikacijama, a rodila 15.5.08, da li imam pravo koristiti GO za 2008 do 30. 6.2009 i koliko dana? Ako da, da li mogu koristit cijeli GO ako ga započnem 29.06.09 ? Nadalje, ako se vratim na posao 15.5. da li mogu otići na GO 29.6.09 koristiti GO za 2008 i nastaviti u kontinuitetu sa GO za 2009. ?
    Nadam se da nisam zakomplicirala jaako. Unaprijed hvala!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pravo na g.o. za 2008. godinu si stekla. No, prema odredbama Zakona o radu:

Korištenje godišnjeg odmora u dijelovima

Članak 54.

(1) Radnik ima pravo godišnji odmor koristiti u dva dijela.

(2) Ako radnik koristi godišnji odmor u dijelovima, prvi dio u trajanju od najmanje dvanaest radnih dana neprekidno, mora koristiti tijekom kalendarske godine za koju ostvaruje pravo na godišnji odmor.

(3) Drugi dio godišnjeg odmora radnik mora koristiti najkasnije do 30. lipnja iduće godine.

Prenošenje godišnjeg odmora u sljedeću kalendarsku godinu

Članak 55.

(1) Godišnji odmor, odnosno prvi dio godišnjeg odmora koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je ste*čen, zbog bolesti ili rodiljnog dopusta, radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine, pod uvjetom da je radio najmanje šest mjeseci u godini koja prethodi godini u kojoj se vratio na rad.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Hvala mamma san, dakle GO za 08 mogu koristiti samo drugi dio (broj dana -12) i to do 30.6.09 jesam li dobro razumijela? ILI?

bebolino_ avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

ja imam sličnu situaciji i zvala sam u RRIF i oni su mi rekli da imam pravo na cijeli godišnji za 2008.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj nia prvotno napisa
    Hvala mamma san, dakle GO za 08 mogu koristiti samo drugi dio (broj dana -12) i to do 30.6.09 jesam li dobro razumijela? ILI?
    ne.

po ovim odredbama, moraš u ovoj godini početi koristiti godišnji odmor u trajanju od najmanje 12 dana da bi imala pravo prenjeti ga u narednu godinu.

Po nastavku odredbi kaže, da imaš pravo prenjeti g.o. u narednu godinu, ako si u godini koja prethodi povratku na posao nakon rodiljnog radila najmanje 6 mjeseci. Po meni: ako se vratiš u 2009., a otišla si početkom 2008. na rodiljni te 2008. godine nisi radila min 6 mjeseci, nemaš pravo iskoristiti prenešeni g.o. u 2009.g.

No, definitivno sve ovisi o poslodavcima. Hrpa njih se uopće ne pridržava ovih odredbi ili su ih prilagodili sebi. Kod mojeg poslodavca su sve žene mogle iskoristiti g.o. iz prethodne godine, bez obzira koliko su radile te godine (bitno je da su barem nakratko radile).

Također, sve ovisi i o tome da li je tvoj poslodavac potpisnik nekog Kolektivnog ugovora.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Poslodavac je potpisnik Kolektivnog ugovora, jel to što mjenja ? Htjela sam se informirati prije nego ih nazovemi, nadam se da će biti dobronamjerni....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj nia prvotno napisa
    Poslodavac je potpisnik Kolektivnog ugovora, jel to što mjenja ? Htjela sam se informirati prije nego ih nazovemi, nadam se da će biti dobronamjerni....
    Najbolje ti se informirati kod sindikalnog povjerenika.

I/ILI

S druge strane u google upiši ime kolketivnog ugovora kojeg se pridržavate pa malo prođi kroz njega.

I/ILI

Prođi kroz topice na ovom pdf-u, dosta se naših korisnika javljalo sa ovim problemom. Možda nađeš slični slučaj.

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Nažalost sindikalni povjerenik mi i radi probleme, ali sad bar znam na što se pozvati. Hvala, još jednom!
    :? :?

ček...kaj on ne bi trebao zastupati interese radnika? kakakv je to sindikalni povjerenik koji radi probleme?

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Mamma san hvala puno!
    Inače, danas sam došla na ideju da ako mi pregovaranje o prenošenju i korištenju GO za ovu g. u 2009 ne bude uspješno, prekinem porodiljski u 12. mjesecu odem na GO i nakon GO nastavim porodiljski . Šteta mi propustit taj go jer mi je to financijski veliki gubitak!!! Danas kad sam produljila porodiljski rekli mi u HZZO da se to može!
    Što mislite o tome????

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nia, pročitaj cijeli topic.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Pročitah .... dakle imam dobar plan! Hvaaaala!

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

da se tu priljepim:

Situacija je slijedeća:
    U pitanju je godišnji nakon porodnog dopusta. Na porodni dopust otišla bih negdje sredinom siječnja, termin mi je početkom ožujka 2009. Ove moje u općoj službi vele da onda kad se vratim, u ožujku 2010., nemam pravo na godišnji (planirala sam se prema dogovoru vratiti tek u travnju nakon iskorištenog GO), jer neću raditi 6 mjeseci u godini povratka. Nego imam pravo iskoristiti taj GO sad unaprijed u siječnju 2009.
    Ja sam bila uvjerena u suprotno, jer mi staž teče i da imam pravo na GO kao da radim.

Može pojašnjenje? Molim lijepo.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

nisi napisala koji godišnji si mislila koristiti, al pretpostavljam za 2009.g. dakle obzirom da u 2009. ideš u siječnju na porodiljni nemaš 6 mj staža u toj godini i ne možeš ga koristiti u 2010, ali ga možeš uzeti početkom siječnja i bar dio iskoristiti do otvaranja porodiljnog. kad se u 2010oj vratiš s porodiljnog imaš pravo na godišnji za 2010.g. i možeš ga koristiti kad želiš. ali sve je stvar poslodavca i kako se dogovoriš, pogledaj gore post mamasanice. ja sam npr isto mogla koristiti stari god iako nisam imala 6 mj staža u prethodnoj g.

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

da, tako nekako su mi i objasnile.
    hvala

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ne znam je li o tome bilo govora ali meni oupće nije jasno kako se to računa za nas koji radimo u školi jer imamo kolektivni godišnji.
    Isto tako, mora li proći 6 mjeseci u toj godini OPĆENITO, ili 6 mjeseci OD ZADNJEG GODIŠNJEG? Ja, recimo idem na komplikacije 15. 11. Od godišnjeg ću raditi sve skupa 2 i pol mjeseca, ali 10 i pol mjeseci ukupno u ovoj godini (nadam se da shvaćate što mislim).
    Hoću li ja imati pravo nagodinu kada se vratim s porodiljnog na svoj godišnji (a to će biti nakon praznika)?

Nisu mi jasne priče u kojima u nekoj školi radnica dobije godišnji, a u nekoj ne :?

Handy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno Re: da li imam pravo na godišnji

Porodiljni mi je završio 9. 10. i htjela sam još uzeti godišnji za 2008. godinu, ali su mi iz firme javili da nemam pravo. Za stalno sam zaposlena od 2005, a staža imam do sad 5 godina. U trudnoći sam na komplikacijama bila od 8. tjedna radi prijetećeg pobačaja. Budući da su sve cure koje znam nakon porodiljnog koristile još i "stari"godišnji, ako su počele raditi u tekućoj godini, zanima me zašto ja nemam pravo!možda zbog kratkog staža??? u firmi mi nisu ništa objasnili.
    Možda kasnim s odgovorom, ali evo: moja susjeda je u sličnoj situaciji. 24.12 joj ističe porodiljni i tada će početi koristiti godišnji za 2008. g i nastaviti u 2009. (ne znam do kojeg datuma, nije ni bitno, jer ovisi koliko dana godišnjeg ima). Koliko sam ja shvatila, ne možeš ga prenijeti u 2009. jer nisi radila u 2008., ali ako počneš koristiti u 2008. možeš nastaviti i na početku 2009. dok ti godišnji ne istekne. A ako ga cijelog koristiš u 2008. onda ne bi trebalo biti problema.

Handy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Citiraj LIMA prvotno napisa
    Ne znam je li o tome bilo govora ali meni oupće nije jasno kako se to računa za nas koji radimo u školi jer imamo kolektivni godišnji.
    Isto tako, mora li proći 6 mjeseci u toj godini OPĆENITO, ili 6 mjeseci OD ZADNJEG GODIŠNJEG? Ja, recimo idem na komplikacije 15. 11. Od godišnjeg ću raditi sve skupa 2 i pol mjeseca, ali 10 i pol mjeseci ukupno u ovoj godini (nadam se da shvaćate što mislim).
    Hoću li ja imati pravo nagodinu kada se vratim s porodiljnog na svoj godišnji (a to će biti nakon praznika)?

Nisu mi jasne priče u kojima u nekoj školi radnica dobije godišnji, a u nekoj ne :?
    Najbolje je nazvati pravnu službu u Ministarstvu i pitati. A ove priče se vjerojatno odnose na žene koje su se vraćale s porodiljnog u različito doba godine. Npr. ako se vraćaš u veljači nemaš pravo na godišnji od prošle godine dok si bila na porodiljnom, a ako se vraćaš u studenom imaš pravo na godišnji za tu godinu dok si bila na porodiljnom, jer ga koristiš u istoj godini. Ali, nazovi Ministarstvo.

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj LIMA prvotno napisa

Imat ćeš pravo na godišnji za 2009.godinu

arilu avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Onako ofrlje pogledano, vidim da je kod vas propisano korištenje g.o. u dva dijela. No isto tako u članku 22. piše kad možeš iskorsiti pravo na prvi dio godišnjeg, ako ga nisi koristila zbog rodiljnog dopusta. U svakom slučaju kontaktiraj svojeg sindikalnog povjerenika.

Članak 22.

Godiš*nji odmor, odnosno prvi dio godiš*nje*g odmora, koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je stečen zbog bolesti ili porodnog dopusta odnosno zbog vojne vježbe ili drugog opravdanog razloga, službenik i namještenik ima pravo iskoristiti do 30. lip*nja iduće godine.

Vrijeme korište*nja godiš*nje*g odmora iz stavka 1. ovoga članka određuje čelnik državnog tijela ili osoba koju on za to ovlasti
    [/quote]

Danas sam opet pričala sa sindikalnim povjerenikom i rekao mi je da ja nisam ni stekla godišnji za 2007.g jer sam krenula na komplikacije u veljači 2007,rodila sam u 10 mj. a da bi stekla pravo na godišnji sam morala raditi min 6 mjeseci u toj godini. opet me malo zbunio.da li je to istina?

Handy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

I ja sam otisla na komplikacije u veljaci, ali sam imala pravo na godisnji i iskoristila sam ga u kolovozu, vec sam pisala o tome (prekid komplikacija radi godisnjeg-da mi ne propadne). Po tome ova izjava da nisi radila 6 mj. i da zbog toga nemas pravo na godisnji ne stoji. Ali, ja sam u drzavnoj firmi.

arilu avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

I ja sam u državnoj firmi, a stalno me zezaju Znači pravo na godišnji se stječe bez obzira na to koliko dugo radiš?

Handy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Ja bas zakon ne znam, pricam o iskustvu-koje bi za svakoga trebalo biti isto. Ako su mene iz firme zvali da iskoristim godisnji, onda si ga i ti imala u prosloj godini, ali ga ne mozes prenijeti u ovu. A za ovu godinu mozes iskoristiti jedino ovogodisnji godisnji i bitno je da ga pocnes koristiti u ovoj godini. Vec je netko to objasnjavao na forumu. Pitaj nekog drugog u firmi, nekog iz pravne sluzbe. I to pismeno, onda ti moraju sva prava reci (napisati). Drugacije je kad je crno na bijelom i kad netko stavi potpis. Sretno

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Danas sam opet pričala sa sindikalnim povjerenikom i rekao mi je da ja nisam ni stekla godišnji za 2007.g jer sam krenula na komplikacije u veljači 2007,rodila sam u 10 mj. a da bi stekla pravo na godišnji sam morala raditi min 6 mjeseci u toj godini. opet me malo zbunio.da li je to istina?
    ovo je istina, tako kaže zakon i tako se i tumači.

međutim ono što buni su iskustva drugih forumašica koje su dobile to pravo, ne kažem da njihov poslodavac nije radio po zakonu nego jednostavno u nekim službama postoje kolektivni ugovori kojima su oni to drugačije riješili i gdje pravna služba ima svoju praksu. dokle god takva tumačenja ne idu na štetu radnika i nisu u suprotnosti sa zakonom blago svima koji su dobili više prava nego imaju.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj božana prvotno napisa
    ovo je istina, tako kaže zakon i tako se i tumači.

....
    Ovo je djelomična informacija. Naime, ovaj uvjet se odnosi SAMO na mogućnost prenošenja godišnjeg odmora u narednu godinu. Zakon o radu govori ovako:

Prenošenje godišnjeg odmora u sljedeću kalendarsku godinu

Članak 55.

(1) Godišnji odmor, odnosno prvi dio godišnjeg odmora koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je ste*čen, zbog bolesti ili rodiljnog dopusta, radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine, pod uvjetom da je radio najmanje šest mjeseci u godini koja prethodi godini u kojoj se vratio na rad.

Stjecanja prava na godišnji odmor navedeno je u ovom članku:

Rok stjecanja prava na godišnji odmor
    Članak 50.

(1) Radnik koji se prvi put zaposli ili koji ima prekid rada između dva radna odnosa duži od osam dana, stječe pravo na godišnji odmor nakon šest mjeseci neprekidnoga rada.

(2) Privremena nesposobnost za rad, vojna služba ili drugi zakonom određeni slučaj opravdanog odsustvovanja s rada, ne smatra se prekidom rada u smislu stavka 1. ovoga članka.

arilu avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Po ovome ja zapravo i nemam pravo na godišnji. Zapravo je i logično da nemam ako sam radila samo 2 mjeseca u godini dana.

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Arilu, nemaš pravo na godišnji za 2007. godinu, a imaš pravo na godišnji za 2008. godinu. Ti radiš od 2005. godine, imaš više od 6 mjeseci staža, porodiljni dopust nije prekid radnog odnosa. Ti nemaš pravo prenositi godišnji iz prethodne godine, ali imaš pravo na godišnji u godini u kojoj se vraćaš na posao pa makar radila i samo jedan dan. To je ovaj članak 50. koji ti je stavila mamma san. Možda se ti i povjerenik ne razumijete. Naglasi mu da ti želiš koristiti godišnji za 2008. godinu na koji po Zakonu o radu imaš pravo.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Balarosa prvotno napisa
    Arilu, nemaš pravo na godišnji za 2007. godinu, a imaš pravo na godišnji za 2008. godinu. Ti radiš od 2005. godine, imaš više od 6 mjeseci staža, porodiljni dopust nije prekid radnog odnosa. Ti nemaš pravo prenositi godišnji iz prethodne godine, ali imaš pravo na godišnji u godini u kojoj se vraćaš na posao pa makar radila i samo jedan dan. To je ovaj članak 50. koji ti je stavila mamma san. Možda se ti i povjerenik ne razumijete. Naglasi mu da ti želiš koristiti godišnji za 2008. godinu na koji po Zakonu o radu imaš pravo.
    Točno ovako.

arilu avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Razumjeli smo se ja i moj sindikalni povjerenik, tražila sam godišnji za 2008. godinu, ali on se drži toga da sam morala raditi 6 mjeseci da bi imala pravo. Više mi je muka od birokracije i birokrata, predajem se

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Eto još jedne koja ne shvaća ima li pravo na godišnji nakon porodiljnog uopće ili ne
    Dakle, na komplikacije u trudnoći otšla sam u studenom 2006.g (u 2. mjesecu trudnoće), rodila sam 22.06.2007., porodiljni je trajao do 22.06.2008, ali sam koristila još 3 mjeseca dopusta radi njege djeteta. Počela sam raditi 01.10.2008. na pola radnog vremena (u drugoj firmi), tj. koristim to pravo umjesto nastavka dopusta radi njege djeteta. Do 31.12.2008. radim skraćeno, a od 01.01.2009. prelazim na puno radno vrijeme.
    Dobila sm potvrdu iz bivše firme da u 2008. nisam koristila porodiljni , ali imam li uopće pravo na godišnji za ovu godinu ? I kad ga moram početi koristiti ?
    Meni se čini da za 2007. nemam pravo, ali za 2008. stvarno ne kužim.

Hvala unaprijed mudrim glavama koje će znati riješiti ovu dilemu.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

kako se kod tebe ne radi o prekidu radnog odnosa u godini u kojoj se vraćaš, dakle 2008., imaš pravo na godišnji za tu godinu koji možeš koristiti u dogovoru s poslodavcem. kao što si i pretpostavila za 2007. nemaš pravo na godišnji. sretno!

jedino što bi ti preporučila, al za to je već malo kasno, da prvi dio godišnjeg iz 2008. koristiš već ove godine, nadam se da ti neće praviti probleme. nekima su to stavljali kao uvjet da bi ostatak starog godišnjeg mogli prenijeti u iduću godinu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •