preuzeto i prevedeno sa http://www.pubmedcentral.nih.gov/art...?artid=1250691
Akutne promene u sastavu mleka tokom mentrualnog ciklusa sa ovulacijom kod zena koje doje
1) Sastav mleka je pracen tokom perioda od 28 dana kod pet zena koje nemaju menstruaciju usled dojenja i kod dve zene koje koriste oralnu kontracepciju. Sastav mleka je takodje analiziran kod dve zene tokom menstrualnog perioda bez ovulacije i kod sest zena tokom menstrualnog perioda sa ovulacijom. Uzorci mleka su uzimani iz svake dojke tokom svakog podoja svakog dana dok je trajala analiza.
2) Dve akutne promene, prva 5-6 dana pre i druga 6-7 dana nakon ovulacije, desile su se u sastavu mleka tokom menstrualnog perioda sa ovulacijom. Oba puta se koncentracija natrijuma i hlorida povecavala, a koncentracija laktoze i kalijuma smanjivala. Prva promena je u proseku trajala oko 25 sati, a druga oko 32 sata. Koncentracije navedenih elemenata se nisu znacajno menjale u mleku kod zena koje nemaju menstruaciju usled dojenja, kod zena koje imaju menstruaciju bez ovulacije i kod onih koje koriste oralnu kontracepciju.
ja sam dobila 11. meseci nakon porodjaja i za sada nisam primetila da n. nesto smeta... sto moze da znaci da kod mene jos nema ovulacije pa nema ni promene u sastavu i ukusu mog mleka... ili ima ovulacije, ali n. promena u mleku ne smeta toliko da bi odbijao da siki...
cini mi se da bi zena dok doji koristeci se ovim saznanjem mogla da prati svoje cikluse, a narocito ovulaciju... tj. odredjeno ponasanje bebe ili njegovo izostajanje bi moglo da bude znak za to da li uopste ima ovulacije i kad ona otprilike pada... sto s druge strane moze da bude i neki vid kontracepcije...
ja sam ustvari trazila informacije o vezi majcinog mleka, menstrualnog ciklusa i stolice kod dojenih beba... zbog toga sto se prvi zastoj stolice i zatvor kod n. upravo poklopio sa mojom prvom menstruacijom posle porodjaja... sve ostale uzroke sam mogla da iskljucim jer u to vreme nismo menjali rezim ishrane ni n. ni ja niti se nesto drugo promenilo u nasim zivotima, osim sto sam ja dobila... a sad kad citam o tome na koji se nacin menja mleko onda mi ovulacija dodje kao logicno objasnjenje za to sto se desilo... s obzirom da se koncentracija laktoze smanjuje to je verovatno uzrok da dete ima cvrscu stolicu i da je teze izbacuje nego u normalnim okolnostima... isto tako i povecanje natrijuma i hlorida verovatno takodje stvrdnjava stolicu, na isti nacin kao kad mi odrasli jedemo zacinjeniju hranu...
ovaj isti scenario sa problemima u kakanju se opet ponovio kad sam dobila po drugi put... i bas nameravam da narednih par ciklusa malo detaljnije pratim sta se desava i zapisujem, kako bih mogla da definitvno donesem zakljucak jesu li u nasem slucaju te dve stvari u uzrocno-posledicnoj vezi ili ne...
kako vasi bebci reaguju na vase mleko kad imate menzis i je l neka od vas primetila mozda nesto slicno?
p.s. posto nisam sigurna, molim moderatore da obrisu temu ako smatraju da sam se na neki nacin ogresila o pravila koriscenja foruma