Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Promena sastava majcinog mleka tokom menstruacije

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno Promena sastava majcinog mleka tokom menstruacije

preuzeto i prevedeno sa http://www.pubmedcentral.nih.gov/art...?artid=1250691

Akutne promene u sastavu mleka tokom mentrualnog ciklusa sa ovulacijom kod zena koje doje

1) Sastav mleka je pracen tokom perioda od 28 dana kod pet zena koje nemaju menstruaciju usled dojenja i kod dve zene koje koriste oralnu kontracepciju. Sastav mleka je takodje analiziran kod dve zene tokom menstrualnog perioda bez ovulacije i kod sest zena tokom menstrualnog perioda sa ovulacijom. Uzorci mleka su uzimani iz svake dojke tokom svakog podoja svakog dana dok je trajala analiza.

2) Dve akutne promene, prva 5-6 dana pre i druga 6-7 dana nakon ovulacije, desile su se u sastavu mleka tokom menstrualnog perioda sa ovulacijom. Oba puta se koncentracija natrijuma i hlorida povecavala, a koncentracija laktoze i kalijuma smanjivala. Prva promena je u proseku trajala oko 25 sati, a druga oko 32 sata. Koncentracije navedenih elemenata se nisu znacajno menjale u mleku kod zena koje nemaju menstruaciju usled dojenja, kod zena koje imaju menstruaciju bez ovulacije i kod onih koje koriste oralnu kontracepciju.

ja sam dobila 11. meseci nakon porodjaja i za sada nisam primetila da n. nesto smeta... sto moze da znaci da kod mene jos nema ovulacije pa nema ni promene u sastavu i ukusu mog mleka... ili ima ovulacije, ali n. promena u mleku ne smeta toliko da bi odbijao da siki...

cini mi se da bi zena dok doji koristeci se ovim saznanjem mogla da prati svoje cikluse, a narocito ovulaciju... tj. odredjeno ponasanje bebe ili njegovo izostajanje bi moglo da bude znak za to da li uopste ima ovulacije i kad ona otprilike pada... sto s druge strane moze da bude i neki vid kontracepcije...

ja sam ustvari trazila informacije o vezi majcinog mleka, menstrualnog ciklusa i stolice kod dojenih beba... zbog toga sto se prvi zastoj stolice i zatvor kod n. upravo poklopio sa mojom prvom menstruacijom posle porodjaja... sve ostale uzroke sam mogla da iskljucim jer u to vreme nismo menjali rezim ishrane ni n. ni ja niti se nesto drugo promenilo u nasim zivotima, osim sto sam ja dobila... a sad kad citam o tome na koji se nacin menja mleko onda mi ovulacija dodje kao logicno objasnjenje za to sto se desilo... s obzirom da se koncentracija laktoze smanjuje to je verovatno uzrok da dete ima cvrscu stolicu i da je teze izbacuje nego u normalnim okolnostima... isto tako i povecanje natrijuma i hlorida verovatno takodje stvrdnjava stolicu, na isti nacin kao kad mi odrasli jedemo zacinjeniju hranu...

ovaj isti scenario sa problemima u kakanju se opet ponovio kad sam dobila po drugi put... i bas nameravam da narednih par ciklusa malo detaljnije pratim sta se desava i zapisujem, kako bih mogla da definitvno donesem zakljucak jesu li u nasem slucaju te dve stvari u uzrocno-posledicnoj vezi ili ne...

kako vasi bebci reaguju na vase mleko kad imate menzis i je l neka od vas primetila mozda nesto slicno?

p.s. posto nisam sigurna, molim moderatore da obrisu temu ako smatraju da sam se na neki nacin ogresila o pravila koriscenja foruma

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ja već dvije godine po lukasu točno znam kad ću dobiti

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mom je jako fino mlijeko dag imam mengu. Stalno bi visio na sisi.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ja znam sigurno da imam ovulaciju (bar sam imala prošlog meseca) jer sam bila na UZV i dr mi je rekla da imam ovulaciju. A i tada, kao i svaki put kad imam menstruaciju (dobila sam kad je N imala 6 meseci) ona sisa do besvesti. Nisam primetila da joj nešto smeta, ali traži više da sisa. Ali meni se čini da za vreme menstruacije (prva dva-tri dana) ima manje mleka, ili mi šteka refleks otpuštanja zato što me boli dok sisa, a bole me i jajnici ludački. Pa sam ja povezala to da ona više sisa jer ima manje mleka nije mi palo na pamet ovo što Marta kaže da joj je fino pa traži više :?

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja sam totalni tutlek i nikad nis ne primjetim :/

sad mi se cini (dobila sam prije 2 dana) da je visila na sisi i bila nervozna itd, ali posto je ona uvijek nervozna i gotovo uvijek visi na sisi nisam primjetila da je ovaj put mozda ipak malo drugacije, da su to oni slucajevi kad me vec pocnu boliti bradavice od njezinog nasisavanja.

renci avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Andrija je visio na sisi non-stop dan prije i prvi dan menge, a za ovulacije nisam primjećivala da sisa češće ili rjeđe nego ostale dane.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

noa je obozavao sisati kad sam imala mjesecnicu, po njemu sam znala isto dan-dva prije da cu dobit i cijelo vrijeme trajanja mjesecnice - cicanje sto na sat

leo nije pravio razliku...

ami jos nije imala priliku probat "mjesecno" mlijeko

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa
    ja sam totalni tutlek i nikad nis ne primjetim :/

sad mi se cini (dobila sam prije 2 dana) da je visila na sisi i bila nervozna itd, ali posto je ona uvijek nervozna i gotovo uvijek visi na sisi nisam primjetila da je ovaj put mozda ipak malo drugacije, da su to oni slucajevi kad me vec pocnu boliti bradavice od njezinog nasisavanja.
    e ovako isto i ja..

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

bas sve..i ciklus i nervozno dijete..

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

mene bradavice uzasno bole kod dojenja par dana prije menstruacije

meda avatar
    Datum pristupanja