Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 53

Tema: ljetna inventura

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno ljetna inventura

Ljetna inventura

Čišćenje je prvi korak prema uređenju životnog prostora. Učinite li samo to, učinili ste mnogo. Preskočili ste proljetno pospremanje? Ništa strašno. Pretvorite ga u ljetno i sljedeći vikend krenite u akciju.

Zavirili smo u stan Borisa Pecigoša, aromaterapeuta koji puno vremena i energije ulaže u osvještavanje i samorazvoj, i nakon što smo se uvjerili da je sve temeljito pospremljeno, prenosimo njegova iskustva s čišćenjem i pravljenjem reda.

"Istrenirani smo gledati svijet kao da je isključivo materijalan. Razvili smo intelekt ukotvljen u um, a ostale aspekte bića zanemarujemo ili potiskujemo", kaže Boris.

Prema orijentalnim učenjima i suvremenoj fizici, teško je odvojiti materiju od energije, vidljivo od nevidljivog, a na čovjeka se gleda kao na kompleksno biće čije je fizičko tijelo samo najgušći aspekt puno šireg entiteta.

Na Istoku su odavno uvidjeli vezu između prostora u kojem živimo i nas samih. Prostor možemo shvatiti kao materijalno proširenje našeg unutrašnjeg stanja.

Svatko poznaje bar jednu rastrojenu osobu. Obično joj i stan izgleda kaotično. To je banalan primjer povezanosti između unutrašnjeg i vanjskog, no veze su zapravo puno suptilnije.

Diktatura uma
    Većina nas je centrirana u umu, skloni smo potiskivati osjećaje i sve što ne prolazi mentalnu cenzuru. Tijekom života uspijemo sakupiti veliko breme takvih sadržaja.

Budući da postoji energetska veza između nas i prostora u kojem živimo, skloni smo u određenim područjima doma gomilati stvari, postaviti glomazan komad namještaja koji blokira protok energije ili učiniti bilo koji drugi oblik disharmonije, kojeg obično nismo svjesni. Nitko nam na to nije uperio prstom. Upravo te stvari na materijalnoj razini predstavljaju unutrašnje blokade i potisnute sadržaje.

Radom na uređenju interijera neminovno utječemo i na nas same, što je iskusila svaka osoba koja se svjesno pozabavila čišćenjem prostora. A to je proces koji traje cijeli život.

Uvijek ćete nalaziti stvari koje će trebati doraditi, popraviti, preurediti, izbaciti. Bitno je razumjeti da je to dinamičan proces koji uvijek traje i naučiti u njemu uživati. S vremenom se razvije osjećaj kako je prostor živ, svjesnim uplivom prestaje biti hrpom zidova i namještaja. Počinjete ga doživljavati kao ekstenziju vas samih.

Prvi korak je čišćenje prostora
    Kad uzmete krpu u ruke i počnete prati prozore, budite svjesni da to nije puko uklanjanje fizičke prljavštine. Na energetskoj razini to predstavlja jasnoću u pogledu na svijet, koliko sunca puštate u svoj život i kako drugi vide vas.

Dajte oduška mašti da prepozna simboličnu vezu između dijelova doma i vašeg života. Nije potrebno posebno spominjati koliko je važno da je stan fizički čist i pospremljen. Držite pažnju na široj slici - prilikom čišćenja prostora istovremeno pomažete i svom unutarnjem stanu.

Što je sve stara krama?
    Krama odvlači energiju iz prostora u neželjenim smjerovima i valja je ukloniti iz doma (ne u podrum, ne na tavan, ne kod roditelja!). Bacite, poklonite ili prodajte.

Kad počnete spremati, za svaku stvar koju uzmete u ruke procijenite odgovara li opisu krame. Osjetite kakve emocije budi u vama i što vam govori intuicija. Pri tome uzmite u obzir da strah od micanja blokada također može reći ne namjeri da maknete određeni predmet!

U redu je ponešto zadržati iako odgovara opisu krame - bit je u tome da ste svjesni odluke. Možda niste sada spremni da je se riješite, ali doći će pravo vrijeme i tada ćete je ukloniti.

Važno je velika pospremanja raditi s vremena na vrijeme, a najmanje jednom godišnje. I budite svjesni procesa koji se pritom zbiva!

Kako prepoznati kramu?

* stvari koje niste koristili duže od godinu dana Pogotovo odjeća i obuća, ali se odnosi i na sve ostalo: knjige, glazba, posteljina, suđe... Na psihološkoj razini posjedovanje takvih stvari kreira osjećaj beskorisnosti i besmisla, upravo zbog nekorištenja tih stvari!

* stvari koje ne volite
    * pretrpanost

Imate li previše stvari na malo mjesta? Pretrpani ormari, ladice…
    Takva situacija u nama podržava osjećaj težine i neimanja dovoljno životnog prostora. Ovisno u kojem dijelu stana imamo takvu situaciju, taj osjećaj će utjecati na neko od životnih područja (karijera, odnosi, partnerstvo, novac...).
    Muka vam je kad ih pogledate, ali ih zadržavate iz razno-raznih razloga. One izazivaju osjećaj nevoljenosti. Želite li se osjećati nevoljeno?

* prljave, neuredne i neorganizirane stvari
    Takva situacija podržava osjećaj kaosa i težine u vlastitom životu.

* sve nezavršeno
    Nezavršeni poslovi izazivaju osjećaj nemira. Stalno šalju nesvjesnu poruku "daj me završi!" Ili to već jednom završite ili izbacite van.

* stvari koje nas podsjećaju na neugodne situacije
    One na ovaj ili onaj način izazivaju neugodne emocije. Želite li ih i dalje imati u svom domu, i u sebi? Poanta je u življenju u sadašnjem trenutku, a ne grčevitog držanja za ono što je bilo. Uklanjanjem takvih stvari pomažemo si da lakše dišemo i budemo usredotočeni na sadašnjost.

Drage uspomene koje u nama bude pozitivne emocije su, naravno, poželjne!

* stvari za svaki slučaj

Skloni smo čuvati stvari koje nam zbilja ne trebaju, ali se bojimo da će nam zatrebati jednom u budućnosti. Na psihološkoj razini to podržava osjećaj da nikad ne možemo dočekati svoj trenutak te osjećaj nesigurnosti i straha da nećemo moći osigurati ono što nam je potrebno.

Čuvanjem nepotrebnih stvari sprečavamo otvaranje kanala obilja i vjerojatno ćemo život provesti u egzistencijalnom grču. Na našim prostorima takvo stanje je kolektivno prisutno i vrlo snažno izraženo. Nije jednostavno oduprijeti mu se.
    * stvari vezane uz bivše ljubavne odnose
    One nas na energetskoj razini vežu uz te osobe i mogu ometati sadašnji odnos. Naravno, potrebno je odvagnuti da li nas neka stvar doista veže na negativan način uz bivši odnos ili predstavlja dragu i podržavajuću uspomenu na jedan period života.

* stvari koje nam više ne pristaju
    I one koje nam nikada neće pristajati. Uglavnom je to odjeća i obuća, ali se može primijeniti i na ostalo. Tu se uglavnom prepoznaju žene. Pomisle: "Jao, udebljala sam se i ne stanem više u ovu suknju, ali neću je baciti jer idem na dijetu pa ću smršavjeti i onda je nositi."

Sigurno poznajete osobe koje su stalno na dijeti, a niti su smršavjele, niti im je dijeta potrebna. Riječ je o niskom samopoštovanju i nevoljenju sebe.

Nakon godinu dana nenošenja, riješite se tog odjevnog predmeta. Takve odjeća podržava osjećaj da s vama nešto nije u redu - nije u redu da sam malo deblja, nije u redu ovo, nije u redu ono... Želite li se osjećati kao da s vama nešto ne valja, zadržite stvari koje vam ne pristaju. Izbor je uvijek vaš!

* statusni simboli
    To su stvari koje u nama podržavaju iluziju da smo veliki te bolji od drugih. Zapravo smo međusobno jednaki. Osjećaj nadmoćnosti je iluzija, maska koju nosimo iz straha. Iza nje obično stoji uplašenost i nesvjesni osjećaj bezvrijednosti. Ovo zna biti najteže područje za čišćenje.

Sam predmet ne predstavlja problem, već način na koji ga doživljavamo. Netko može imati držati diplome na zidu kao potvrdu uloženog vremena i truda u ono što voli te mu ne služe kao štaka da se osjeća vrijednim ili boljim od drugih.

Ali ako osoba ističe svoje diplome kako bi se predstavila boljom, tada su one statusni simboli. Valjalo bi ih skloniti, želi li doista skinuti maske i pokazati se onakvom kakva doista jest. No, ego radi sto na sat...

* besmisleni pokloni

To su darovi koji vam se ne sviđaju ili nemaju svrhe. Važno je maknuti takve poklone jer oni u nama podržavaju osjećaj da smo neviđeni, da drugi ne vide kakvi mi zaista jesmo i što nam treba - jer da vide ne bi nam poklanjali takve gluposti.

U redu je maknuti neželjene poklone. Možete imati kutiju u kojoj ćete ih držati dok se ne pojavi netko kome će doista trebati. Imate li jasnu namjeru zadržati poklone dok se ne pojavi prava osoba, time ste eliminirali njihov neželjeni učinak dok se fizički još nalaze u vašem stanu.
    * razne uspomene koje nas drže u prošlosti
    To se pogotovo odnosi na svakojake zbirke - salveta, čačkalica i slično. Više vas ne zanimaju, ali su tu iz sentimentalnih razloga. Takve stvari mogu u nama podržavati osjećaj da ne možemo otvoriti novi krug ljudi!

Odluka zadržati ili ukloniti je škakljiva. Stvari koje nas podržavaju su poželjne, no čuvanje medvjedića kojeg smo dobili za treći rođendan može biti upitno.

* stare novine i časopisi, knjige, glazba, fotografije
    Još jedno škakljivo područje odnosi se na sve što nosi simbolički zapis onoga što ne želimo imati u svom životu. Imate li kolekciju videokazeta ili DVD-ova s tugaljivim, srcedrapajućim i tragičnim filmovima, ili isto takve knjige, glazbu, slike i fotografije, upitajte se želite li imati život kakav se tamo prikazuje!

* tzv. misteriozni predmeti

To su predmeti kojima ne znamo namjenu, čak ni ne znamo kako su došli u stan. Bacite ih odmah!
    Pozitivan odgovor za sobom će povući i potrebu promjene stavova. Mnogima će biti teško odlučiti maknuti stvari koje izazivaju takve emocije, no na vama je da odlučite. Želite li zadržati nešto od toga, budite iskreni i recite sami sebi "U ovom trenutku mi to još treba i zato ostaje na polici." Bitno je da budete svjesni odluke.

Stan tek nakon fizičkog čišćenja i uklanjanja nepotrebnih predmeta ima smisla čistiti i energetski. To se može učiniti na razne načine, na primjer, zvonima, svijećom, kađenjem tamjanom... (sjetite se postupka božićnog blagoslova doma!) Najljepše je ako energetsko čišćenje preuzmete u svoje ruke. Možete ga i prepustiti nekom drugome, ali to mora biti osoba od povjerenja. Radi se o vašem životnom prostoru.

Nakon temeljitog čišćenja stana, slijedi uređivanje prostora, unošenje podržavajućih boja i predmeta. Savjete možete pronaći u knjigama, ali kroz taj medij teško je uhvatiti bit energetskog uređenja prostora, a niti možete vježbati intuiciju i osjećanje vibracije prostora. Radije potražite neku od brojnih radionica koje se nude na tu temu.

No, ako ste očistili stan i uklonili kramu, već ste napravili više od pola posla! Zato zasučite rukave, i javite što ste doživjeli!

Sigurno ćete odmah nešto primijetiti, spoznati te otkriti svoju tajnu vezu s prostorom. Neke stvari će vam kliknuti tek tjednima kasnije. Ali u svakom slučaju bit će to uzbudljivo iskustvo. Želimo vam ugodno čišćenje i pospremanje!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
    Javite kako je prošla ljetna inventura. alternativa@inet.hr

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

predivan tekst

ležala sam čuvajući trudnoću i već sam pred kraj postala "bolesna" od nakupljene prljavštine u stanu kojeg bi mm uz posao tek površno pospremao. sad je sve čisto, okrečeno, ponovno pobacane vreće i vreće stare krame... kako se brzo nakupi krama

u stanu je potpuno nova energija i osjećam se prekrasno

jedino, koliko se sjećam iz knjiga pročitanih o tom području, trudnicama nije baš preporučljivo tijekom trudnoće puno čistiti prostor jer su u dodiru sa svim tim "prljavim" energijama. ja sam se okuražila sad pred kraj

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sorč pikaš me u srž.
    ležim preije sat i pol, uspavljujem frana i razmišljam o generalnoj generalci.već sam dosta toga pobacala, poklonila, po_nešto, ali sam skužila da ima još toga pregršt.
    Nego reci mi jesu li tvoji godinama čuvani računi u smeću ili ....

anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Ovo si moram isprintat.

I staviti na onu hrpu papira i novina

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Misliš na hot spot?
    Nešto nam utihnula Fly Lady

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tweety prvotno napisa
    Nego reci mi jesu li tvoji godinama čuvani računi u smeću ili ....

nisu, naravno... složeni su po godinama, i stavljeni u kovertice. kovertice su u kutijama, kutije jedna na drugoj - u spremištu .

upravo sam večeras napravila nešto što inače ne radim - jer me "grize savjest". neki dan sam iz svoje zalihe uzela nekorišten veliki ručnik - kao da imam za kupanje. ali on ne upija vodu - a za plažu mi baš i nije... fino sam ga danas oprala (u novoj vešerici hehehe), i spremila u vreću "za dalje"... a sad ću u svojim zalihama potražiti neki drugi ručnik - pa ću valjda biti bolje sreće.

inače, maknula sam i neke majice koje imam dugo, ne nosim - a stalno sam mislila "možda ću" :/ ...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

novi ručnici ne upijaju dobro vodu.
    treba prekonekoliko pranja da to počnu. i to pranja bez omekšivača

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

off topic u toj čistki našla sam skoro novih i novih (s etiketom) stvari za tvoju prijateljicu s curama

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Sorci, hvala na ovome. Ovo sam sejvala prošle god. na kompić na poslu i svako toliko čitala. Sad sam na porodilni i ne mogu se sjetit zašto mi je ovakav nered ušao u kuću...kad ono nema mi teksta

A ja u pretražnik-ćiribu-ćiriba-eto ga na!

Past će čistka.
    Prva je platila hodalica, ko nova, korištena vrlo malo i to prije rodine ere.

Jel se ovo zove gniježđenje il je rano za to?

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

E pa ja sam jedna od onih koja već par godina više-manje primjenjuje ova pravila, iako ih tada nisam pročitala već sam sama došla do nekih sličnih zaključaka. Koliko sam samo stvari pobacala/poklonila/prodala! I moram priznati da niti za jednom ne žalim...

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

bibliotekarka u meni vristi kad vidi da se knjige nekoristene godinu dana nazivaju kramom.
    A hrcak i neurednjaca u meni vristi na sve ostalo

Inace, ja se uvijek cudim kad dodjem u tudje stanove/kuce, i sve mi se cini nekako prazno, i uredno.
    I onda skuzim da nigdje nema papira, ni novina, ni knjiga, ni isprintanih clanaka, ni djecjih crteza...
    Kod nas su u svakom kutku gomile papira, svih mogucih formata, namjena i vrsta.
    Takvi smo i muz i ja. Nismo ljudi od inventura

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

a zakaj, ja bih molila hint kako da posložim knjige: prema autoru, naslovu, tematici... :?

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

po boji

nase uglavnom nisu poslozene (postolareva djeca, znate vec... da ne kazem kolike su nam zakasnine u knjiznicama...)

Kad smo ih jednom slagali, slozili smo tematski. Posebno referentnu (rjecnici, enciklopedije...), posebno filozofiju, teoriju knjizevnosti, racunalne, muzeologiju... ovisi vec koja podrucja imas zastupljena.
    Beletristiku po knjizevnostima (anglo-americka, ruska, hrvatska, ostale slavenske, njemacka....).
    Unutar podrucja po abecedi autora.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

makita - hvala do neba što si dignula ovaj topic (i sorci što ga je postala).

skratit će mi prazne dane prve razdvojenosti od Rok-a ...

popodne kad se vratim s posla - u akciju!

Datum pristupanja
    May 2007

Početno Re: ljetna inventura

Citiraj sorciere prvotno napisa
    * stvari koje nam više ne pristaju
    I one koje nam nikada neće pristajati. Uglavnom je to odjeća i obuća, ali se može primijeniti i na ostalo.
    * stare novine i časopisi, knjige, glazba, fotografije
    Još jedno škakljivo područje odnosi se na sve što nosi simbolički zapis onoga što ne želimo imati u svom životu. Imate li kolekciju videokazeta ili DVD-ova s tugaljivim, srcedrapajućim i tragičnim filmovima, ili isto takve knjige, glazbu, slike i fotografije, upitajte se želite li imati život kakav se tamo prikazuje!
    * tzv. misteriozni predmeti
    To su predmeti kojima ne znamo namjenu, čak ni ne znamo kako su došli u stan. Bacite ih odmah!
    Ovo je MM! Sva roba će mu dobro doći kao radna,a kad sam napunila veliku crnu vreču TAKVE robe,nije ni primjetio da je nema!Naravno,pogrješila sam što je odma nisam i bacila pa je on to našao i opet je u opticaju za "radno".
    A o ribičkim i inim časopisima da i ne pričam.Ima valjda SVE brojeve od početka. :shock:

kasiopeja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Što se tiče časopisa. Imamo kod mame kutija i kutija Gea, National geographica, playboya, vite( valjda sam je pet godina kupovala svaki mjesec,nisam prije skužila da se sve ponavlja )
    Naravno, da nećemo nikad to čitat..

chris blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ponukana ovim topicom digla sam se i otišla baciti jednu vreću "krame". Birala s polica knjige, časopise, predmete, kutijice.

I bacila u smeće samo tako

Bilo je dosta teško za vući, ali sad sam si baš sva super

Možda sutra ponovim cijelu priču :D

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

chris blue, ja sam knjige odnesla u knjižnicu - a časopise ostavila u liječničkim ordinacijama... kozmo kod zubara , vaše zdravlje u općoj praksi...

a za topik sam ostala :shock: .... i sve si razmišljam - KAD sam to stavila...

cure, ne bacajte ono što se može upotrijebiti.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj miha prvotno napisa
    makita - hvala do neba što si dignula ovaj topic (i sorci što ga je postala).

skratit će mi prazne dane prve razdvojenosti od Rok-a ...

popodne kad se vratim s posla - u akciju!
    OT
    A zašto si od njega razdvojena?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

chris blue, ja sam knjige odnesla u knjižnicu - a časopise ostavila u liječničkim ordinacijama... kozmo kod zubara , vaše zdravlje u općoj praksi...

a za topik sam ostala :shock: .... i sve si razmišljam - KAD sam to stavila...

cure, ne bacajte ono što se može upotrijebiti.
    Cure adminice zato i nisu bacile ovaj topic u zaborav

chris blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ne brini, sorci :

"knjige" su uglavnom reklamne brošure raznih firmi (ibm dostignuća, amway - kako pametno kupovati, dosta mojih starih kazališnih programa iz vremena kad sam puno išla u kazalište i skupljala ih i tak).

Časopisi: quelle katalozi, nekoliko ofucanih novina tipa lesnina sniženje, dm prilike, kika akcije i tak.

Neidentificirani predmeti: slomljeni privjesci za ključeve, potrgane kemijske, ružičasta plastična figurina od 30 cm koja samo skuplja prašinu i ružna je ko pas, jedna slomljena šalica koju sam mislila zalijepiti, ali sam odustala.

+ nekoliko kutija originalne ambalaže: od fotografskog aparata, od adsl-a, te od wlan - bežičnog interneta koje sam frknula u podrum.

Tako da nije toliko opasno kako se čini na prvi pogled

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Meni već 2 (dvije) godine stoji određeni broj kutija u podrumu od selidbe, ne znam koliko ih ima i što je u njima ali očito mi ne treba. E sad, ja bih to već bacila takvo neotvoreno u smeće, ali se bojim da me ne zaskoči štakor ili žohar (ni inače ne idem u nikakve podrume :/ ), a MM neće jer mu je tlaka. Pa će to tako biti dok ne strune...

Inače, sve bacam, trudim se ne skupljati, nekidan sam ostavila punu vreću cipela kraj kontejnera jer su mi previsoke/preniske/demode i sl., robu dječiju dijelim dalje, svoju isto dijelim čim ju "prerastem" ili mi se ne sviđa više.

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Umjesto "ljetna inventura", pročitah "ljetna avantura"

Inventuru se spremam napraviti svako malo, ali uvijek imam "ali..."

Trenutna isprika mi je da čekam nove ormare, pa ću onda sve srediti. Moš' si mislit 8)

nana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ovo je stvarno super :D i to baš planiram danas sutra napraviti, naime nešto mi majstor u stanu radi, pa sam neki dio stvari već pobacala koje sam eto bez veze čuvala i jednostavno mi više ne trebaju, čak ću promijeniti i raspored boravka i već se sada zbog toga bolje osjećam.....I sada mi je eto idealna prilika za jednu veću generalku .

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    a zakaj, ja bih molila hint kako da posložim knjige: prema autoru, naslovu, tematici... :?
    Mi ih imamo cca 1500, oni koji su bili kod nas mogu i posvjedočiti.
    MM je jako uredan i stvarno je pravi knjiški crv. Sve su nam lijepo posložene u visokim regalima. Složene su po tematici, tako da uvijek znaš gdje potražiti ako ti koja zatreba. Dakle, imamo "stručni" dio, psihologija, psihijatrija, pravo, pa rang niže, popularna psihologija (self help knjige). Onda idu strana, domaća beletristika, sve složeno po veličini. Pregledno i funcionalno. Puno smo knjiga već dali u knjižnice...trebali bi opet :/ .

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

isprintala i pravim strategiju realizacije 8)

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj makita prvotno napisa
    OT
    A zašto si od njega razdvojena?
    zato jer uživa s bakom i didom na moru 8) ...

ja sam prije cca mjesec dana odnijela 2 kutije odjeće u crveni križ i da me sad netko pita što je bilo u njima - nemam pojma. dakle, iako sam to čuvala godinama više se ni ne sjećam o kojoj se robi radi.
    potaknuta time uskoro nastavljam...

mislim da ću se riješiti i hrpetine časopisa - bebe, moje dijete i sl. - video kazeta (video ionako ne radi već 2 god. ), videa (jer očito ne radi ), stare šminke, lijekova i ostalih kerefeka iz kupaone.

nije puno, ali čovjeka veseli...

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kao što iz viska "ispirete" negativnu energiju tekućom vodom - tako možete i sa sebe... češće tuširanje pomaže (a to sigurno nije teško u ovim vrućim danima )

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

A ako se još i u moru saperem

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja imam kutiju u koju stavljamo poklone koji nam ne trebaju. već smo u par navrata dali te poklone nekom kome ZAISTA trebaju - i jako se dobro osjećamo zbog toga (i kikica i ja). zato što su te osobe zadovoljne onim što su dobile.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Potpisujem sorciere. I mi tako kad god dobijemo nešto što nam ne treba/ne dopada nam se/ ne odgovara u bilo kom pogledu. I da, osjećam se mnogo bolje kad to poklonim dalje

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

uh
    meni pod hitno treba doma odred za cistocu
    zatrpana sam sa svim i svacim doslovno

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja imam kutiju u koju stavljamo poklone koji nam ne trebaju. već smo u par navrata dali te poklone nekom kome ZAISTA trebaju - i jako se dobro osjećamo zbog toga (i kikica i ja). zato što su te osobe zadovoljne onim što su dobile.
    Meni jedino neugoda ako me netko pita: a ne koristiš ono što smo ti kupili? Još kad vidim da sam ih baš ražalostila

Inače i ja ovo prakticiram

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

mi smo jesenas selili u novi stan, e da ste vidjele koliko je stvari otišlo u smeće a koliko u Crveni križ! valjda 60% sitne imovine ošlo bye-bye! poluprazne bočice raznih kozmetičkih preparata, pretpotopna odjeća, sstara krevetnina, popluni, deke i jastuci, nikad upotrebljavana kuhinjska pomagala, stari walkmani, discmani, linije koje su čekale popravak godinama, kutije uređaja kupljenih prije xy godina, cipela iznošenih valjda 50 pari, ne znam za koga smo ih čuvali... samo sam nosila vreće i vreće, a ništa mi ne fali!
    i sad kad vidim da se opet nakuplja stvari, potrpam u vreće i ciao! i baš me to opušta, odma se osjetim 100 kila lakša... a tek veselja kad otvorim ormare i ladice, a u njima sve posloženo po boji, abecedi i veličini, a kaj je najbolje, uvijek ima mjesta! puno lakše je čistiti i održavati stan, a i manje posla.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

vidim ja da sam ovdje skroz usamljena u shvacanjima...
    idem se zakopat u svoj nered

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Sorci, promakao mi ovaj topik....
    tekst je super i ja ovo primjenjujem vec godinama (doduse silom prilika, jer se cesto selimo )

ali i meni je glavna zvijezda vodilja da nesto sto nisam koristila 4 godisnja doba, odmah dajem/poklanjam/bacam.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj a zakaj prvotno napisa
    vidim ja da sam ovdje skroz usamljena u shvacanjima...
    idem se zakopat u svoj nered
    Tako se i ja ponekad osjetim...
    Al me nered puno čini nemirnom...a kad se riješim krame, kako kaže kraljica, 100 sam kila lakša

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Sve ono što sam intuitivno osjećala našlo se u ovom tekstu, stoga ću ga ja lijepo isprintati i nalijepiti na stol od MM, jer on tvrdi da ja nisam baš sva svoja u svom nastojanju da se rješavam suvišnih stvari, a tako i neg. energije...On je nepopravljivi sakupljač, još čuva crteže iz srednje škole, negative fotografija, (pra)stare knjige, igračkice iz kinder jaja, mačeve, kazete (a kazetofon već dugo nemamo...) ali ja se spremam na drastične mjere... 8)

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

He-he. Moj i karte od koncerata, a u strahu od mene je formirao i jednu kuverticu koju je nazvao "Arhiva za vječnost". National Geographici i u HRV i u ENG varijanti, sve u stanu od 60 kvadrata itd. Kaput od pokojnog dide koji nikad nije nosio itd. Ma, i ja sam takva, možda još i gora. Ali se spremam na jednu čistku veliku :D !

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Moj i karte od koncerata
    To i ja čuvam.
    E, a zaboravih dodati da su mi pune police natiskanih revija o turističkim i planinarskim destinacijama s mapama a kad MM-u izrazim negodovanje to je kao da radim protiv naših turističkih i sportskih afiniteta, pa se onda skuliram i nadam što skorijoj praktičnoj primjeni izložbenog materijala i šutim, i čekam...
    A djedove kapute, lonce, krpe, perzijske tepihe, "radne" majice i sl, sam prilično elegantno eliminirala u 1. god. suživota, sad kad se sjetim nije bilo velikih problema (iako se MM još dandanas sa sjetom prisjeti svog "kvalitetnog" (možda je to bio '88.) i toplog tepiha, a meni su često baš ti tepisi nekako osim prašine i sakupljači negativne energije)...hm...trebala sam tada više toga pobacati, jer MM je, čini mi se, godinama sve "tvrđi"...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Uh... Kod mene je bilo problema... Dala sam mu jednu bitnu knjigu i bilo mu je komka žao i meni je bilo stvarno bad. Sad imamo dogovor da prvo mora approvat sve to što ja oću bacit (naravno, to je i fair ali je tako bio adamantan da se ništa ne baca i nikad to nije stizao da me "prisilio na takav čin"). Sad ja nemilice bacam serijal Života na sjeveru, Schwarzeneggerovih filmova, snimke s Travel Channela (moje), a on se onda složi. Jupi !

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Došlo doba za hop :D

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

koliko godina to misliš podizati?

Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

ajme, ajme, ubilo me ono da su knjige stara krama, aaaaaa, to je blago, a ne krama

ostalo stoji i ja se trudim svako proljece/jesen napravit cistku i poklonit/pobacat sve sto se neupotrebljava

al ne dirajte mi knjige

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Slucajnost ili ne, ali sve "rastrojene" osobe koje ja poznajem ili sam poznavala uvijek su imale stanove u tip-top stanju. Tako da mi nesto u ovom tekstu smrdi.

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

I meni je bilo cudno zasto bacati knjige.....
    pa ja ih imam toliko da je nemoguce da svaku citam jednom godisnje.....
    a ovo ljeto sam podijelila cak 3 velike vrece odjece i obuce....
    Meni ne treba, a nekoga je obradovalo

a knjige..... e pa knjiga se ne mogu odreci

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

molim ove koje knjige ne smatraju kramom da mi inboxiraju adrese, pa da im posaljem svoj visak knjiga

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A koje knjige imas?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kramu uglavnom

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Onda salji dalje.