Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 51

Tema: ludost da ili ne????

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno ludost da ili ne????

moja mala mrva ce za 3 tjedna godinu dana, ima 5 zubica, a neke osobe mi se smiju i gledaju ispod oka kada gledaju kako je hranim, naime jede sve i sve je super prihvatila ali mi se smiju kako ja to njoj usitnjavam i gledam svaki zalogaj bilo keksic ili kruh ako joj dam da cucla, priznajem da imam golemu paranoju oko toga da se ne zagrcne. cujem svakave komentare pa kako ce mi dijete biti samostalno, pa nek se igra sa hranom ili sto sam nad njom ko neki orao. zanima me kako ste vi to prolazile i da li sam zbilja malo -luda- kao sto mi kazu, jer ne mogu si pomoci, mislim kako da ne pazim sto i kako stavlja u usta, ja smatram da je to sasvim ok ili....?????

Serpentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Oduvjek jede komadiće. I kad nije imala zube je "grizla" papriku. Stvarno, nikada nisam imala problema za zagrcavanjem. Češće bi se zagrcnula dok je dojila.
    Dok je njezina prijateljica totalno nespretna sa komadićima i jučer joj se zaletio komad grožđa, kao da ne pazi. Ne znam koliko je to do pretjerane pažnje roditelja ili do nezainteresiranosti djeteta.

Teško je naći mjeru između "preopsjednutosti" i "nezainteresiranosti". Uglavnom, sve ovisi o sudu promatrača.

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ja svojoj sa 7 mjeseci dam komad jabuke pa ona struže (prvo s dva donja zuba, sad ima još dva gore ).
    Normalno, gledam što radi da ne odgrize prevelik komadić.
    Miksano ništa neće, jedino još naribana jabuka prolazi.
    Jednom će naučiti, kako će ako ne proba, malo po malo.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Baš sam htjela otvoriti sličan topic - M. (10.5 mj., 5 zubića) se svaki čas davi, ali ono baš prestane disati i iskolači oči . Što god jede, a nije brzo topivo u ustima, postaje problem tako da sam od nekih stvari odustala za sada.
    Zagrcne se svime - i bananom i kruškom, a osobito komadićima jabuke ili kuhane mrkve :/ .

lollipop avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

l. ima 6 i pol mjeseci i dva donja zuba. ja mu dam cijelu jabuku (ogulim koru) i on gricka. mislim s dva zuba ne može puno, ali nešto ipak može. i bude prezadovoljan. pritom pazim da je koliko toliko na miru, odnosno da ne divlja. i nadgledam ga. nikada se nije zagrcnuo. treba paziti, jasno... e sad koliko??? treba naći mjeru. svaka majka najbolje poznaje svoje dijete...

mmagnolija avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Mi smo skoro vršnjaci, L. će za dva tjedna godinu dana. Moram priznati da sam i ja do prije par tjedana imala takvu jaku paranoju i nema šanse da joj nešto dam da sama jede. Naročito zbog toga što mi je par puta povratila nakon što bi se zagrcnula s nekim komadićem.( I jednom mi je pojela komad najlona i nije nikako mogla udahnuti, ufff, nr volim se tog ni sjećati, izgubila sam tad 5 godina života). Tako da u potpunosti razumijem tvoju paranoju.
    No, nama se nedavno desilo da je počela odbijati SVU hranu na žlicu. Ma baš sve. Sve usitnjeno. I onda sam očajna surfala po rodi i naišla na topic o BLW: http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=53008
    gdje se daje djeci da papaju sama krutu hranu nareznu na komadiće. I kažu da djetetu treba neko vrijeme da se navnine na komadiće, ali da to traje najviše 2 tjedna, nakon čega zgrcavanje prođe.
    I odlučila ja probat. Ne trebam ti opisivati kako sam se osjećala kad je u usta počela gurati komade mrkve, tikvice i tofua koje sam joj skuhala. Imala sam ovakve :shock: oči!
    Ali fakat se snašla. Da, zagrcavalo joj se, ali je počela kužiti i mljeti po ustima i kada joj je komad preveliki i ne može ga samljeti izbaci ga van jezikom. I sad je, nakon samo par dana, već prava majstorica.
    Znam da je teško sa tom paranojom, ali fakat mislim da treba pokušati imati povjerenje u dijete i dati mu da uči. Jer kako će znati kako žvakati i ispljunuti komade, ako ih nikada nije niti probalo savladati.
    I ona sad fakat sažvače neke komad ko' da ima SVE zube. Izgleda da oni imaju puno jače čeljusti nego si mi to zamišljamo

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Definitivno ne treba uspoređivati djecu, jer neka se dave na sve a neka ne uopće.

Najbolje bi bilo da ljudi ostave mame na miru i puste ih da paze na svoju djecu koliko hoće. Zapravo, na bebe, jer one to još jesu.

A ovi koji trube o samostalnosti su ne pretjerano upućeni u problematiku stvari, jer se beba od 1 godine sigurno ne može (ničim) naučiti samostalnosti, a pogotov ne usitnjavanje ili ne usitnjavanjem hrane.

Moj stariji sin nije volio zmiksano ni prejako usitnjeno, ali isto tako morala sam dugo paziti jer bi se lako zagrcnuo s npr prevelikim komadiće jabuke.

Nisam mu jednom vadila prstom komadić iz usta. :/

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Sara ima 10 mj neku hranu voli skroz smixanu a neku malo krupnije usitnjenu. Bananu recimo nikako neće ako nije skroz u šejku ali zato povrće voli u komadićima (ako je dobro skuhano nema straha od "zagrcavanja" ipak je premekano za to). I ona još nema gornje zube al zato desnima sve krti, čak i jabuku jede, donjim zubićima struže dok može. To što se mame brinu za svoju djecu ,ponekad i previše (iz tuđe perspektive), je znak da su temeljite i oprezne, "bolje spriječiti nego liječiti". Stoga, baš nas briga što drugi vele, bitno je da djeca papaju i da im se sviđa a što će netko reć to zaista nije bitno!

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Meni nikada nije bilo jasno to miksanje. Mislim da je nepotrebno potpuno.

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

mada je nama to :shock: otorinci brane davanje sirove jabuke, mrkve, grožđa u komadu, mandarine i naranđe ( cijele kriške s kožicom ), štapića ( ekstra :shock: ), peciva i inih takvih stvari ( bombone i žvake da ni ne spominjem ) do 3 g. , a zagrcne li vam se dijete i zbog toga zatražite stručnu pomoć budite uvjereni da će se svi redom isčuđavat vašoj odluci ili neznanju.
    Ja sam svog s 2 g. odvela na hitnu jer ga je bolio trbuh, a dan ranije sam posumnjala da je progutao kovanicu i osoblje je bilo čist ok ( nitko me nije osuđivao niti pretjerano ispitivao šta je dijete radilo s kovanicama ), a frendica koja je nedavno dijetetu dala komad sirove jabuke je prošla takvu torturu i osuđivanje, da je mene danas više strah da mi dijete nekaj krivo ne pojede od jestivog nego od nejestivog .

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj tajchi73 prvotno napisa
    mada je nama to :shock: otorinci brane davanje sirove jabuke, mrkve, grožđa u komadu, mandarine i naranđe ( cijele kriške s kožicom ), štapića ( ekstra :shock: ), peciva i inih takvih stvari ( bombone i žvake da ni ne spominjem ) do 3 g. , a zagrcne li vam se dijete i zbog toga zatražite stručnu pomoć budite uvjereni da će se svi redom isčuđavat vašoj odluci ili neznanju.
    Ja sam svog s 2 g. odvela na hitnu jer ga je bolio trbuh, a dan ranije sam posumnjala da je progutao kovanicu i osoblje je bilo čist ok ( nitko me nije osuđivao niti pretjerano ispitivao šta je dijete radilo s kovanicama ), a frendica koja je nedavno dijetetu dala komad sirove jabuke je prošla takvu torturu i osuđivanje, da je mene danas više strah da mi dijete nekaj krivo ne pojede od jestivog nego od nejestivog .
    Niš ne kužim. Nikakve logike nema ovdje. Zar bi do TREĆE godine trebalo usitnjavati hranu :shock:
    Ne znam ni jedno dijete koje s dvije godine nije u stanju pojesti komad sirove jabuke ili pecivo :?

Ako ne dobije ništa takvog do treće godine, neće nikad ni biti u stanju prožvakati nešto.

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ma ne kužim ni ja. Valjda bi im jabuku i mrkvu trebali ribat ili davat kuhanu, grožđe po pola bobe ili :? , mandarinu i naranđu obavezno bez one opnice, štapiće fakat ne kužim, a pecivo valjda ne bi smjelo biti ful friško ( ono se lijepi za nepce )- stvarno ne znam, znam samo da je frendica nagrabusila. Uglavno ja za neke stvari kao mandarinu i naranđu znam( +bomboni i žvake- to isto znam ), a za ovo ostalo :/ .

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

treba dovesti kinder na ovaj topic

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ma to je smiješno.
    Vito je prije par dana dobio prvi zubić, a sve jede narezano na manje komadiće od prije godinu dana. Miksala sam mu par puta sa 6 mj, kasnije samo ribala, gnječila vilicom i sl. Nikad se nije zahliknuo (osim sa vodom). Jabuku mu narežem na 4 dijela i on ju grize i bez zubi.
    Ali uvjerena sam da svaka mama zna najbolje i da su djeca različita.
    A ovo da netko špota mamu jer joj se dijete zahliknulo ili je nešto progutalo mi je nebulozno.

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

sada ću ja biti partibrejker ,bez namjere plašenja, već edukacije

Nije neophodno da bude miksano , zar je problem nastrugati žličicom jabuku i ponuditi djetetu ,ali dati djetetu koje ima 6 mj. i 2 zuba da "žvače" komadić jabuke, meni je to neshvatljivo, nemam pojma kojim bi mehanizmom dijete moglo usitniti osim progutati cijelo .

Uvijek dijete nešto može strpati u usta i to udahnuti , ali svjesno mu davati nešto s čime se ono može ugušti ,ne znam kako bih to mogla shvatiti i odobravati :/

Vađenje stranog tijela iz bronha je po život opasno stanje , a da ne pričamo o stranom tijelu dušnika kada smrt nastupi trenutačno .

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Re: ludost da ili ne????

Citiraj VFR prvotno napisa
    moja mala mrva ce za 3 tjedna godinu dana, ima 5 zubica
    Znaci nije 6mj i 2 zuba.
    I usitniti nesto vilicom, sastrugati..nareckati nije isto kao i miksati.

Sta nam zubi prije trece godine sluze onda? :?

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

L ima 6 zuba, ali ja mu miksam skoro sve. Jednom se skoro zadavio (kršitelj koda)ovim keksom, od tad sve usitnjavam .

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno Re: ludost da ili ne????

Citiraj retha prvotno napisa
    Citiraj VFR prvotno napisa
    moja mala mrva ce za 3 tjedna godinu dana, ima 5 zubica
    Znaci nije 6mj i 2 zuba.
    I usitniti nesto vilicom, sastrugati..nareckati nije isto kao i miksati.

Sta nam zubi prije trece godine sluze onda? :?
    svatko naravno može odlučiti o sudbini svojeg djeteta, ja samo govorim što se dešava u praksi , nisu ni sva djeca ista ,neka djeca jednostavno imaju pojačane reflekse te se zagrcavaju na svaki komadić neusitnjene hrane.

Ne pametujem ,ne izmišljam ,a ti procjeni što ti je važnije u životu

Mom šefu je majka donijela mrtvo dijete na rukama jer se zadavilo čokoladnom bananicom, dobi oko 2,5 godine, drugo dijete je umrlo jer je jelo špice

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    treba dovesti kinder na ovaj topic
    Da nas udeprimira jelte.

Apri, tebi je ok miksanje?

kinder, spice..to su kostice? To mi je opasno, ali bananko ne kuzim?!
    I treba znati kako reagirati kad se netko zahlikne ili pocne davit.

Ma crnjaci su mi to.
    Sta bi sad trebala djetetu braniti da jede i panicno vikat s strahom u ocima: "Pazi zakliknut ces ce!"

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Mislim da Apricot nije planirala to što si gore napisala , možda jest crnjak ali meni je to svakodnevnica ( na žalost ) i nije mi cilj zaplašivanje, tako da mi je žao ako je strah jedino što sam uspjela izazvati .

Upravo krećem na put pa ne mogu o prvoj pomći, tako da ću o tome slijedećih dana.

Uglavnom uguglaj Heimlichov hvat

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

retha, znaš da sam ja antimiksačka struja...
    ali me sad kinderica dobro zabrinula.
    mislim, mi prošli tjedan krenuli s dohranom i ja Zrinu dala jabuku da je sam glođe (nema nijednog zubića).

inače, ja stružem voće i povrće žličicom.
    neću paničariti: vjerujem kako ima djece koja se zagrcavaju i one koja to lijepo "odrade".
    ali, ok... neću sada više Zrinu davati jabuku u ruku. Samo kuhanu.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Meni je pedijatrica rekla da ne miksam, ali mi je to davanje cijele jabuke bebi da glodje navela kao sokantan primjer sta sve ljudi rade...
    Ne, ozbiljno...jabuka se smeksa od pljuvacke i moze se desiti da beba uhvati veci komad i eto belaja...

Ja cu ipak malo miksat

Datum pristupanja
    Jul 2004

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

POSTUPAK KOD DJECE DO JEDNE GODINE STAROSTI
    Kod djece do jedne godine ne provodi se Heimlichov zahvat. Umjesto toga dijete treba položiti potrbuške na svoju podlakticu tako da glava leži na dlanu i usmjerena je prema dolje. Drugim dlanom udarite četiri puta po dječjim leđima, između lopatica. Ako strano tijelo ne ispadne, okrenite dijete na leđa i pritisnite dvama prstima na sredinu prsne kosti. Ponavljajte ove postupke (udarce u leđa i pritisak na prsnu kost) dok ne izbacite strano tijelo. Ne pokušavajte naslijepo prstima izvaditi strano tijelo jer ćete ga kod male djece najvjerojatnije ugurati još dublje.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Eto mene s BLW-a
    (Za neupućene, to je dohrana djetetovim tempom, bez usitnjavanja hrane, tj. dijete se od početka hrani isključivo komadima koje uzima svojim rukama. I ne, to nije zato da dijete bude "samostalno" nego zato da dohrana bude po njegovoj a ne našoj mjeri, u količini, kakvoći itd.)

Dojena djeca se do 2. godine teško mogu zadaviti komadima hrane, jer imaju vrlo jak refleks izbacivanja predmeta iz ždrijela. S vremenom taj refleks oslabi, pa je gušenje vjerojatnije u kasnijoj dobi. Do tada će dijete preveliki komad hrane jezikom izgurati van bez ikakvih problema.

Međutim, treba također uzeti u obzir da blw-aši ne preporučuju davanje sirove hrane mališanima, bar ne u početku. Jabuke, kruške isl. treba napariti, da omekšaju. I ne preporučuje se djeci hranjenoj na bočicu, jer im je refleks nešto slabiji.

MM je šizio kad je vidio da ne skačem oko bebe koja se zagrcnula, ali se skulirao kad je vidio da malac to daleko uspješnije rješava sam nego što bih to mogla ja guranjem prstiju u njegova usta ili vječnim visenjem za vratom. Ne znam kako uopće da dijete uživa u hrani ako mu se oduzme kontrola nad jedenjem? (To sam radila starijoj koja ni dan danas ne voli jesti.)

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Apri, jel' to zbog mene šiziš?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj argenta prvotno napisa
    Apri, jel' to zbog mene šiziš?
    ne, ne... to ja prije tvog posta.
    sori

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Apri, malac ti je

Meni je kod tog samohranjenja najbolje kako su klinci oduševljeni što mogu sami jesti. Tko god je vidio mog blw'aša rastopio se od prizora bebe koja je presretna kad jede.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Mogla si je bar oguliti.... :shock:

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

:shock: apri to je tvoj malac ? 6 mj. i neoguljena jabuka :shock: i još ju jede ?
    A ja se svojoj još ni sad ne usudim dati jabuku s korom

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

a kako je sladak
    Zbilja je..totalni rastop! Obozavam tamne oke
    A ta jabuka mi izgleda ko nektarina
    I mi imamo takvu jednu fotku..Al je Buba imala mislim jedan/dva zuba.. malo je strugala sama no uglavnom je lickala. No to sam joj mozda jednom ili davput dala tak cijelu. Najvise bi se od vode davila..i od onih stapica od pira iz dm-a, brzo sam odustala od njih kad sam vidjela sto rade.

I da kinder.. malu paniku mi jesi napravila. :/

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj tajchi73 prvotno napisa
    :shock: apri to je tvoj malac ? 6 mj. i neoguljena jabuka :shock: i još ju jede ?
    A ja se svojoj još ni sad ne usudim dati jabuku s korom
    ma daj!

ogulim samo pojas od nekoliko centimetara i stružem mu žličicom. i onda on taj oguljeni dio cucla.

kakva kora, kakvi bakrači, pusti ninet!

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

apri na podu sam u tekucem stanju!!!

argenta ja se moram s tobom slozit.
    fascinirana sam sa Leinom sposobnoscu zbacivanja tekucine ili krute tvari iz zdrijela kad se zagrcne.
    ona to odradjuje uz osmijeh.
    jel taj refleks nestaje bas s 2 godine ili neko vrjeme nakon sto prestanu dojit

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Mi smo do 10 mjeseca miksali hranu,odnosno voće i prvo povrće,kašice.Kasnije sam joj davala usitnjeno vilicom,jer više nije htjela jesti skroz miksano.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    argenta ja se moram s tobom slozit.
    fascinirana sam sa Leinom sposobnoscu zbacivanja tekucine ili krute tvari iz zdrijela kad se zagrcne.
    ona to odradjuje uz osmijeh.
    jel taj refleks nestaje bas s 2 godine ili neko vrjeme nakon sto prestanu dojit
    Ne sjećam se, sorry. Trebalo bi malo istražiti po onim sajtovima koje je dala Saradadevii na početku BLW topica (prvi post na prvom dijelu). Ali mislim da je cijelo istraživanje navedeno na nizozemskom ili tako nešto, a da su samo važniji dijelovi izvučeni na engleskom.

Ako nađem, javim.

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ja samo govorim što se događa i to ne tako rijetko

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj kinder prvotno napisa
    Ja samo govorim što se događa i to ne tako rijetko
    Pa nije nitko rekao da se ne događa, nego da je kod dojene djece do druge godine mogućnost za gušenje minimalna i da im treba dati malo lufta, uz poduzete mjere sigurnosti (dovoljno mekana hrana, uspravan položaj, nenametljiv roditeljski nadzor).

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Evo jedan tekst... Još tražim ono o dojenju i refleksima.

---------------------

Won't he choke?

Many parents worry about babies choking. However, there is good reason to believe that babies are at less risk of choking if they are in control of what goes into their mouth than if they are spoon fed. This is because babies are not capable of intentionally moving food to the back of their throats until after they have developed the ability to chew. And they do not develop the ability to chew until after they have developed the ability to reach out and grab things. The ability to pick up very small things develops later still. Thus, a very young baby cannot easily put himself at risk because he cannot get small pieces of food into his mouth. Spoon feeding, by contrast, encourages the baby to suck the food straight to the back of his mouth, potentially making choking more likely.

It appears that a baby's general development keeps pace with the development of his ability to manage food in his mouth, and to digest it. A baby who is struggling to get food into his mouth is probably not quite ready to eat it. It is important to resist the temptation to 'help' the baby in these circumstances since his own developmental abilities are what ensure that the transition to solid foods takes place at the right pace for him, while keeping the risk of choking to a minimum.

Tipping a baby backwards or lying him down to feed him solid foods is dangerous. A baby who is handling food should always be supported in an upright position. This ensures that food that he is not yet able to swallow, or does not wish to swallow, will fall forward out of his mouth.

Adopting a baby-led approach doesn't mean abandoning all the common sense rules of safety. While it is very unlikely that a young baby would succeed in picking up a peanut, for example, accidents can and will happen on rare occasions – however the baby is fed. The normal rules of safety while eating and playing should there be adhered to when the transition to solid foods is baby-led.

štrumpf avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Lupko prvotno napisa
    Mi smo do 10 mjeseca miksali hranu,odnosno voće i prvo povrće,kašice.Kasnije sam joj davala usitnjeno vilicom,jer više nije htjela jesti skroz miksano.
    Mislim da imamo suprotan problem. R. baš voli miksano. Ukoliko mu dam ribano ili sitne komadiće on to žvače i tako se zabavi, ali ukoliko mu dam tako kao obrok pojede 2-3 žlice i više neće dok miksano pojede koliko mu dam. Do prije nekoliko dana ne bih htio jabuku, krušku, bananu ili nešto treće što mu dam u komadu niti približiti ustima iako sve drugo odmah stavlje, kao da mu je neobično što ja ne vičem ne. Sad već gricka sa svoja dva zuba.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj štrumpf prvotno napisa
    Ukoliko mu dam ribano ili sitne komadiće on to žvače i tako se zabavi, ali ukoliko mu dam tako kao obrok pojede 2-3 žlice i više neće dok miksano pojede koliko mu dam.
    Pa je li tebi važno da pojede koliko on hoće ili koliko ti hoćeš?

štrumpf avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Pa je li tebi važno da pojede koliko on hoće ili koliko ti hoćeš?
    ´koliko mu dam´ sam mislila slikovito, a ne doslovno.
    Pa mislim da mi je važno da pojede koliko mu dam (to uglavnom bude cca veličine velike kašice) što on pojede kad je miksano, ali ne i kada je usitnjeno. Ipak ne bih voljela da se navikne na miksano (jer poznajem jedan takav slučaj) pa me zanima do kada ste vi davale miksano (ako ste davale) tj. na koji ste način prešle na usitnjenu hranu?

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Mi smo s dohranom krenuli sa 6 mj i na početku je bebač najviše volio kupovne kašice, drugim riječima, miksanu hranu i to nasitno miksanu.

Sad ima 9 mj, 2 donja zuba i upravo rastu još i 2 gornja. Bez problema jede hranu koja je samo usitnjena/ zgnječena vilicom, ali ako se radi o mekšoj hrani npr. tikvice s pahuljicama prosa, bananu s kruškom i sl. Ali, neke stvari mu i dalje miksam npr. piletinu, mrkvu i sl, ne usudim se dati mu komadiće.

Ipak, dajem mu da gricka baby keksiće, komade jabuke ili koricu kruha. To ga može zabaviti na 10-15 minuta npr. dok mi jedemo, a i mislim si, kako će drukčije dijete naučiti jesti nešto što nije full usitnjeno?. Međutim, ponekad to jako lijepo "prevraća" u ustima, a ponekad mu grozno zapinje, sav pocrveni, počne kašljati, izbulji oči, živi užas. Onda se pitam kako neka djeca od početka jedu samostalno i to neusitnjenu hranu? To bih voljela vidjeti!!!

Da ne bi bilo zabune, moj mali još uvijek cica i na bočicu pije samo vodu.

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Uh, apricot, što je meden

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja svojem sedmomjesečnjaku miksam hranu. I to ću raditi sve dok mu ne izađe barem jedan zub. Nema mi logike da mu dajem nešto za gristi ako nema zube. A i primjetila sam da ne može skroz probaviti nemiksanu hranu.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj štrumpf prvotno napisa
    Pa mislim da mi je važno da pojede koliko mu dam (to uglavnom bude cca veličine velike kašice)
    ne znam... :/
    meni se čini kako proizvođači debelo pretjeruju s "preporučenim" količinama u svrhu što većega profita.
    sad sam na netu pogledala te količine... rekla bih da zrin pojede koliko stane... u poklopac.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

rekla bih da zrin pojede koliko stane... u poklopac.

moja pedijatrica je za te kašice rekla da bi beba od 6 mjeseci trebala pojesti polovicu staklenke (one manje) - znači ne baš puno

štrumpf avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Rijetko mu dajem kašice jedino ukoliko negdje idemo i to i onda jedino voćne, ali jednom sam mu presula kašicu u njegovu zdjelicu zato znam da u nju stane hrane otprilike koliko i u jednu kašicu.
    Šta vi mislite da je to puno?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja mislim da je.
    njihov želudac je veličine stisnute šake (njihove).
    zašto ga sada proširivati kada je mlijeko sasvim dovoljno, a sve ovo ostalo je DOhrana.

ali, to je moje mišljenje, ti svakako odluči kako misliš da je najbolje.

zrin je jutros jeo proso s tikvicom; 8-10 onih najmanjih kavenih žličica.
    do sutra ujutro, samo mlijeko.
    (ali, ovo su već teme za podforum Dohrana)

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •