Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: Koliko uzv-ova je nužno? Kada? Zašto?

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno Koliko uzv-ova je nužno? Kada? Zašto?

Baš sam natefterila upitnika...

Eto, nikako negdje na webu naći točan podatak. Čitala sam (valjda ovdje) da su tri uzv-a dovoljna.

Ali možete mi reći u cca. kojim tjednima? I zašto baš tada?

Jel prvi onaj kad se ustanovi T, da je beba smještena u maternici i da srčeko kuca?

Pa recimo, piše da se nuhalni nabor mjeri između 11. i 13. tjedna. Nužno ili ne?

I dalje ne znam. Ali opet, to su već dva.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Koliko ja znam ide na početku, onda sa nekih 20-ak tjedana pa onda tamo negdje sa 30 i to je to. E sada jel sa 18 ili sa 21 nemam pojma, ali odprilike u tim periodima. Ja sam na početku imala više pa kasnije ovako kako sam napisala.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Često piše da treba tri UZV.
    1. sa 12. nedelja
    2. sa 20.
    3. sa 34.
    Ali, praksa govori drugačije, jer većina žena napravi i onaj rani UZV sa 6-8 nedelja. A o onima posle da i ne govorimo.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

vanesax, a što nakon 34.?

I ja sam ta koja je napravila izvanredni u 7. tj. :/ Totalno bespotrebno, ali bilo je nekakvog sitnog brljavljenja pa hajde, prelazim preko toga ko da nije ni bilo.

U prošloj sam T radila svaka 4 tj. Užas, ne namjeravam to ponoviti.

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

ja imam pitanje koje je nekako povezano sa UZV

Od prijateljice curica ima 23 dana i slucajno su joj UZV nadjeni policisticni jajnici (od toga jedan nenormalnog oblika i velicina cca 4 cm; nije na UZV isla zbog jajnika vec sto malena stalno povraca hranu pa su se plasili da nije nesto sto inace bude kod beba sa 4 tjedna - zaboravih kak ose zove)

mene interesuje da li je uzv bilo moguce vidjeti te jajnike???????

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ovo mi je zaista prvi glas da se kod taako malih beba može dijagnosticirati PCOS?! Ali ja nisam stručna, pa ne mogu ništa reći (ni po pitanju otkrivanja toga u T).

xanax, a da otvoriš topic na Zdravlje djece?

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

upravu si
    evo sad cu

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ma treba tri UZV ako ti je trudnoća ok i školska...ali ako nije onda nema pravila..

UZV nije štetan tako da doktori odluče kada ga ponoviti

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj Jelka prvotno napisa
    vanesax, a što nakon 34.?

I ja sam ta koja je napravila izvanredni u 7. tj. :/ Totalno bespotrebno, ali bilo je nekakvog sitnog brljavljenja pa hajde, prelazim preko toga ko da nije ni bilo.

U prošloj sam T radila svaka 4 tj. Užas, ne namjeravam to ponoviti.
    Posle 34. ništa. Onda samo valjda CTG i pregledi sa stetoskopom (ili fetoskopom)

Kod nas se i dalje radi UZV svaki put na pregledu (ili je to tako samo kod mene :? ) A to je cca na svakih 4-5 nedelja. Ali mi zato još nije rađen ni jedan vaginalni.
    Zapravo mi je radila jedna druga gin. na samom početku kad sam imala neko krvarenje...

r_i_t_a avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

kod mene je uzv svaki put na pregledu,uz vaginalni.

Inda_os avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mene zanima zbog čega uzv u trudnoći šteti?? bebi, mami??

u prvoj trudnoći sam zbog hitnih intervencija znala imat uzv dan za danom.
    u drugoj svaka 4 tjedna.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Val, ja nisam išla u detalje proučavati, ali nekako mi srce govori da je to zadiranje u bebinu "intimu", uznemiruje se njegov mir.

Koliko sam shvatila, da bi se dobila slika na ekranu, ona "palica" emitira nešto. Ne tvrdim da je to štetno, ali to ipak nije mamin glas, nije bratsko/sestrinsko ljubljenje trbuha, nije svakodnevna tipkovnica radne mame... Ak me kužiš...

Osim toga, strku oko ove T želim svesti na minimum. Naravno ako daj bože se ona nastavi kao do sada, i kao s Janom. Komplikacije su jedan sasvim drugi par opanaka.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja sam isto čitala da su tri minimum. Prvi da se ustanovi da je trudnoća u maternici i da kuca srce, drugi bi bio pretpostavljam taj za nuhalni, treći ne znam. Nuhalni - uobičajeno je, ali ako izričito ne želiš prenatalno testiranje i daljnja zamaranja u tom smislu, možeš odbiti, ti si tu "šefica". Većinsko doktorsko mišljenje (bar u Hrv.) je da nisu nešto specijalno šetetni niti za mamu niti za bebu jer je to stvarno kratko, pretpostavljam da je i to što ide preko trbuha isto blaže nego vaginalni. Sve ti ovisi kako se ti osjećaš, netko osjeća da je to zadiranje u intimu. Ja sam u svojoj trudnoći bila masu po UZV-ovima, mene je to smirivalo i točno bih osjetila nemir kad dugo nisam bila na UZV-u, ali svatko je specifičan. Želim ti mirnu trudnoću i ne previše UZV-ova, ako ćeš tako biti mirnija !

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Dakle, nuhalni se mjeri kao skrining za Down sindrom, pa ako je oko 2 mm onda se upućuje na daljnje testiranje (opet, i taj 2 mm ne mora nužno ništa značit), ali to je onda povećana razina stresa - to daljnje čačkanje. Ako unaprijed znaš da to ne želiš, izrazi dr-u svoj stav, onda ti je to jedan UZV manje.

iva_luca avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Kao i ina33, i ja sam do sada bila na puno pregleda i uzv... ali to je specifikum nas s potpomognute.... pa kad se još pojave i komplikacije u smislu hematoma, krvarenja, nisko usađene posteljice... ma bolje se ne prisjećati....

Kad malo razmislim, čini mi se da bi bilo dostatna tri do četiri uzv-a i to:
    1. u 7. tjednu T radi utvrđivanja otkucaja srca i smještaja ploda u maternici (često se u "normalnim" trudnoćama ovaj uzv i ne radi!)
    2. od 10. do kraja 12. tjedna radi mjerenja nuhalnog nabora i eventualnog kombiniranog probira (osobno ga preporučam jer, ja sam nakon urednog nalaza bila silno umirena, nisam niti pomišljala na double ili triple test, biopsiju karionskih ili amnio..... Mirno sam čekala anomaly scan!)
    3. od 18. do 20. tjedna T radi anomaly scana, tj. detaljnog pregleda razvoja svih bebinih organa i ekstremiteta. Ovaj uzv često je i prilika za doznati spol!
    4. eventualno u 34. tjednu - pretpostavljam radi provjere posteljice, položaja bebe i sl.

E sad, možemo problematizirat zašto se nešto preporučuje i treba li se držati preporuka...

Ja se osobno radujem svakom pregledu i uzv - na mene djeluje umirujuće kad vidim svoju Lucu kako se preokreće, igra, istražuje pupčanu vrpcu i svoje lice, kad joj pobrojim prstiće....

r_i_t_a avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj iva_luca prvotno napisa
    Ja se osobno radujem svakom pregledu i uzv - na mene djeluje umirujuće kad vidim svoju Lucu kako se preokreće, igra, istražuje pupčanu vrpcu i svoje lice, kad joj pobrojim prstiće....
    upravo tako :D

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj r_i_t_a prvotno napisa
    Citiraj iva_luca prvotno napisa
    upravo tako :D
    i ja sam ovako razmišljala.

a, ako je uzv preko trbuha, mislim da je uznemiravanje bebe minimalno pa je time i njena intima očuvana

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ja bi dala sve da mogu samo 3 UZVa u ovoj trudnoći, i mislim ako je sve OK i ako nema nekih prethodnih indikacija da bi nešto moglo poć po krivu, da stvarno ne treba ni bebe ni sebe mučit sa pretjeranim pregledima.

Kod mene su blizanci, i zbog spontanih u prošlosti, radim UZV svaka 3 tjedna, skupa sa vaginalnim pregledom. Osječam se dosta siguranija tako.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Zbog problematicne trudnoce,od samog pocetka idem na svake 2 nedelje na UZ.A sta cu?Bolje to nego da strahujem sta se zbiva...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ja sam išla često i prečesto i sada mi je jako žao zbog toga.

čitala sam neki njemački tekst koji govori o opsežnim istraživanjima koja su dokazala da je uzv itekako štetan.

iskreno da sam nabasala na taj tekst u trudnoći sigurno ne bih išla tako često na uzv a išla sam iz straha i sa željom da u svakom trenutku znam da je moja bebica dobro.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •