Pa ja znam i prilican broj prosvjetara koji sami za sebe kazu kako im j posao jako lezeran i kako efektivno, nakon prvih par godina, rade mozda 4 sata dnevno. Dosta to ovisi i o predmetu, skoli, vlastitoj ideji o tome kako treba raditi svoj posao. Po mom iskustvu, u prosvjeti ljudima cesto lako prolazi da svoj angazman i ulozeno vrijeme drze na minimumu. I znam ih preko nekoliko koji se zale kako se, kad im zavrsi nastava, nigdje ne mogu maknut, jer svaka dva-tri dana imaju neku obavezu u skoli.
Isto tako, znam prosvjetara koji itekako odrade svojeradno vrijeme i daju puno od sebe.
Zato mi, maria, nije jasno tvoje vrijedjanje: je li smatras da tvoji kolege svi rade koliko i ti? Voljela bih da ne odgovoris nekom recenicom koja onemogucuje svaku raspravu.
Ja sam ovo ljeto pricala sjednom prosvjetarkom. Koja je pricala kako joj je super sto moze tako malo radit. I kako je slobodna prakticki cim joj zavrsi nastava. I kako je i nama
na faksu laganica, kako mi pijemo kavu svaki dan (i pijemo, s gustom, coporativno). Ona voli svoj posao, a voli jos i to sto ne radi 8 sati dnevno nego pun manje-njene rijeci.
Sto se godisnjeg tice, znam da iritira kad ljudi misle da si slobodan triput vise nego sto jesi (na primjer, dosta ljudi misli da u veljaci, srpnju i rujnu idem na posao samo dvapt mjesecno, kad su ispitni rokovi, a onda u kolovozu jos imam i godisnji), ali je cinjenica da je godisnji od mjesec i tjedan dana ogroman godisnji odmor. I neka je! Ali zasto onda ne reci: super je sto mogu imati toliki godisnji! Za razliku od mnostva ljudi koji ga ljeti uopce ne mogu uzeti. Ili ne mogu vise od tjedna u komadu. Ili ne mogu vise od dva tjedna uopce, u cijeloj godini.
Sto se tice dvostrukih mjerila prema prosvjetarima, mislim da ih na forumu cesto ima. To je moj utisak, ali sad ga bas ne mogu potkrijepiti, jer sam pozaboravljala konkretne primjere. Recimo, jedan od drazih bisera mi je kad neko pocne objasnjavati kako mi zapravo placamo ucitelje iz svog dzepa pa ima da nam oni...sta bilo vec.
Ali mislim da primjer s postanjem preko posla nije najsretnije izabran. Jer moje prijateljice prosvjetarke ne stoje osam sati u skoli, ni jedna. Ali to ne znaci da ne odrade svoj posao kvalitetno.