Pokazuje rezultate 1 do 26 od 26

Tema: Moje iskustvo iz zadarske rađaone

ivana2008 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno Moje iskustvo iz zadarske rađaone

Prošlo je već 10 tjedana od mog poroda i još uvijek ne prođe niti jedan dan (i noć), a da ja ne prevrtim cijeli film u glavi, i slike su tako jasne kao da se sve opet dešava. Znam da će se ovaj post odužiti, ali se nadam da će mi to bar malo pomoći da se riješim svog PTSPa.

Cijela trudnoća je bila uredna i niti jedan test nije bio loš, a radila sam sve što postoji (imama paranoićnog ginića) uključujući i triple test (što u mojim godinama i nije bilo nužno). Išla sam dva puta na Izvorov tečaj (da utvrdim znanje) i na bolnički tečaj. Na Izvorovom tečaju sam čula predivne priče o rađanju na stolčiću i odlučila da je to ono što ja želim i molila Boga se da mi porod krene s trudovima jer onda definitivno nema zapreke za isti. Na bolničkom tečaju sam podrobno ispitala sve vezano za stolčić – potvrđeno mi je da ga se može dobiti ako je sve uredno do zadnjeg trena.

I tako je došao i taj dan. Bila je subota i prvi trud sam osjetila u 18.40. Iako je ovo moja prva trudnoća bilo je jasno da je to nešto drugačije od onih pripremnih trudova koji su me stezali zadnjih tjedana. Bila sam sigurna u sebe i odlučila ostati doma do zadnjeg trena. MM je zapisivao vrijeme početka i završetka svakog truda. Svaki trud sam cupkala i prodisavala na lopti (na kojoj sam vježbala cijelu trudnoću), a između trudova obavljala razne završne radove (brijanje, tuširanje, pospremanje, pozivi prijateljima ''da je krenulo'' i sl.). MM i ja smo se cijelo vrijeme zezali uprkos boli, bili smo sretni jer smo znali da ćemo napokon upoznati naše dijete. Bila sm sretna što mi je porod krenu s trudovima, a ne pucanjem vodenjaka (jer onda se mogu oprostit od stolčića jer su u zadarskom rodilištu u takvom slućaju rutinski daje drip). Nakon tri i pol sata trudovi su bili svake 3min. I ja sam osjetila da je vrijeme da MM i ja krenemo roditi naše dijete.

Oko ponoći smo stigli u bolnicu, trudovi su bili tako intenzivni da sam na onih par stepeica morala zastati i prodisati. Na prijemu sam imala ispunjen obrazac sa Izvora pa me nisu morali ispitivati o podacima. Tu sam naglasila sestri da sam do sada trudove odrađivala na lopti i zamolila ju da mi da da se nastavim otvarati na lopti (u prerađaoni postoji 5 pilates lopti), te da želim prirodan porod bez dripa, epiziotomije i bilo kakvih medikamenata, te da ako je moguće rodim na stolčiću. Ona je rekla da će vidjeti nakon CTGa i pregleda. Skinula sam se i obukla njihovu spavaćicu. Prikopćali su me na CTG. Tu mi je najgore bilo ležanje na leđima, mislila sam si ''Bože kakav neprirodan položaj, koliko mi je lakše bilo dok sam cupkala na lopti''. Nakon 40tak min. skinuli su me s CTG koji je pokazao koliko su intezivni moji trudovi, legla sam na stol za pregled. Tada je došla mlada specijalizantica. Nju sam također zamolila da nastavim cupkati na lopti i da ako je moguće rodim na stolčiću. Moram naglasiti da je ta noć bila mirna nitko osim mene u tom trenu nije bio u rađaoni. Specijalizantica se samo poglededala sa sestrom i rekla ''Vidjet ćemo nakon pregleda''. Pri pregledu je ustvrdila da sam otovrnena 5cm. Do ovog trena je sve bilo o.k. a onda je nastupilo ono zbog čega i danas imam noćne more i pitam se zašto sam to dopustila – probili su mi vodenjak i nakon toga me klistirali. Kad sam ušla u wc da se isklistiram promjenila se bol koju sam do tada osjećala, više nisa mogla prodisavati nego sam počela urlikati, zapravo ne znam kako bi opisala zvukove koje sa počela ispuštati, ali ono lijepo disanje više nije bilo izvedivo koliko god sam se trudila. I to više nije bilo nešto nad čim sam imala kontrolu, počela sam ostajati bez zraka, iz mene nisu izlazile fekalije, već samo ogromne količine krvi. Pitale su me pitale šta mi je? Ja sam rekla da me puno jače boli, da mi ide krv i da se ne mogu isklistirati. Nakon nekog vremena rekle su da je vrijeme da idem u boks (ja sam jedva uspijela doći do stola). Na stolu sam opet urlala. Uprkos njihovom vikanju da lijepo dišem ja to uz najbolju volju(i mjesece vježbanja) nisam mogla, da stvar bude gora tri puta sam se isklistirala na stolu i još im se zbog toga ispričavala. Sestra je rekla da ću vjerojatno brzo roditi jer se već vidi djetetova kosa i pregledom specijalizantice je utvrđenoda sam otvorena 9cm.
    Još su me malo pustile da se sama patim, pa su nakon toga pozvale MM. Tada je sestra pri svakom trudu počela govoriti da tiskam što sam ja i radila ili bar mislila da radim, ali uspijeha nije bilo (i dalje nisam uspjevala dobro disati koliko god su one vikale na mene). Jedino što me ''držalo na životu'' je bio glas MM i njegova ruka koju sam grčevito stiskala. Da u detalje ne opisujem agoniju koja je nakon toga slijedila samo ću nabrojati šta se sve dogodilo u slijedećih sat i pol koliko je prošlo od dolaska MM do izgona. Sestra (tj. babica) je izvela na meni sve ono protiv čega sam bila cijelu svoju urednu trudnoću: stavila mi masku s kisikom, vezala mi noge u stremenje – s tim da je lijevi stremen pokvaren pa mi je noga stalno negdje padala (kad drugim ženama spomenem da sam bila vezana ne mogu doći k sebi od šoka), uvela drip, tri puta mi skakala po trbuhu (od čega sam joj prva dva maknula ruku i rekla da to ne radi), dizala stol na sredini nekom polugom tako da me je još više dovodila u neprirodan položaj (što je već ležanje na leđima bilo) tako da su mi križa bila malo povišena (dakle još više suprotno od gravitacije, u sred svega toga ja sam babicu zamolila da mi dopusti da se pridignem u polusjedeći položaj jer da ću tako sigurno lakše roditi, ona se na to nasmijala i rekla nešto u stilu što mi pada na pamet pa to se ne može) i na kraju je rekla da dijete previš pati, a ja sam neučinkovita i da me mora rezati (uprkos mom protivljenu) i to je i učinila. Ubrzo nakon toga je slijedio izgon. Dok me je šivala specjalizantica je (bez da sam je ja išta pitala) počela objašnjavati, kao da se opravdava zašto nisam išla na stolčići, zašto rezanje itd.

Nedavno sam bila na pregledu kod svog ginekologa koji se zgrozio nad šavom (koji ja još uvijek osjećam pod prstima kao ružno zadebljanje, a i osjećaj na tom dijelu je kao da sam nešto slomila pa nije dobro zacijelilo, pitam se hoću li to ikad prestati osjećati?) i koji mi je potvrdio da nije bilo potrebe za prokidanjem vodenjaka već da su mogli čekati da plodna voda pukne.

Porodom mojim mukama nije došao kraj jer se moje predivno dijete napilo plodne vode zbog čega je četiri dana bio odvojen od mene, pa sam i tu prošla određu borbu ali ovaj put s doktorima.

Ali da ne bi sve bilo negativno moram reći da su na odijelu babinjača gotovo sve sestre bile više nego dobre i maksimalno mi pomagale, osobito da zadržim mlijeko (koje je odmah krenulo, a nisam mogla dojiti). Na neonatologiji je većina sestara također bila susretljiva.

Iz dana u dan se pitam koliko je upetljavanje u prirodni tijek moga poroda utjecalo na to što je moje malo dijete bilo odovjeno od mene one najvažnije prve dane i kako se to što sam ja i dalje pod stresom od proživljenog odražava na njega?

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ajme
    koja prica, koji poznati scenarij u nasim rodilistima, bas mi je zao sto si ga morala proci

dobro je da si napisala pricu, to zna pomoci, i najvaznije da ste sad skupa pa cete nadoknaditi te prve sate razdvojenosti

Bipsić avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

joj draga koja priča... brrrrrrr

a ono vezanje ne mogu nikako probaviti :shock: :shock:

žao mi je da je tvoj porod bio baš takav... i nadam se da ćeš se što prije oporaviti...

i da, naravno, čestitam ti na bebici

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ne mogu vjerovati!!! Ja sam oba puta rodila u zd rodilištu i imam prekrasna iskustva. MM je bio oba puta sa mnom i nikada nisu napravili ništa što nas prije toga nisu pitali i objasnili... Koji peh sa primaljama i dr si imala....a tek vezivanje... :shock: LJubi bebu i čuvajte se!!!

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne mrem vjerovat, a sve je tako dobro počelo! Jako mi je žao kaj si kroz to prošla
    Želim ti puno lijepih i sretnih dana s bebicom od sad nadalje

ivana2008 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Drage mame!
    Puno vam hvala na svim riječima podrške.
    Naježila sam se kad sam vidjela da je već vas toliko pročitalo moju priču. Moram priznati da nisam to očekivala. Već se zbog toga što sam to stavila na Forum osjećam nekako olakšano.
    Hvala svima

kikic avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Joj i meni je žao da ti je tako bilo. Ja kao i Mirna imam lijepo iskustvo, babice su bile izrazito ljubazne kao i dr koji me prvi primio na pregled i dr koja je dovršila porod.Ali ja nisam zadovoljna sa sestrama u rodilištu koje mi baš nisu pomogle oko mojih ravnih bradavica a jedna se tako izderala na mene da sam se jedva suzdržala da je ne mlatnem...

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Baš mi je žao što si to prošla, ali nadam se i vibram ~~~~~~~~~~~~~~
    da ćeš sljedeći put imati porod iz snova

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Joj, bas mi je zao kad procitam ovakvu pricu s poroda

Nadam se da ces se oporavit sto prije, cestitke na bebici

ivana2008 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Jos jednom hvala svim mama koje su procitale moju pricu

Dok dojim i gledam svoje predivno dijete znam da bi sve to prosla ponovo samo da ga imam.

P.S. hvala RODAma sto postoje, da žena negdje moze ogoliti dusu i da se nakon toga osjeca puuuno bolje.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cestitam na bebici i zao mi je zbog nacina na koji su te tretirali

da li si na ulasku u rodiliste potpisala bianco izjavu o suglasnosti?

ti si im jasno rekla da ne zelis prokidanje vodenjaka, a usprkos tome su to ucinili? i sve daljnje radnje (drip)?

meni se cini da imas osnova za tuzbu. u najmanju ruku mozes napisati pismo ravnatelju rodilista. ti imas svoja prava, koja su ti zakonom garantirana, a grubo su ti prekrsena na porodu.

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

baš mi je žao što ti je porod tako protekao i ostao u ružnom sjećanju.
    Čestitke na bebici .

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Čestitam ti na bebici!
    Malo sam se prisjetila svoje "zadarske priče"... Preporučujem ti da ovu priču pošalješ ne samo ravnatelju nego i sestri Lidiji. Ako im damo do znanja kakvo je stanje u rodilištu, možda se nešto i promijeni

bebelina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Cestitam t9i na bebici i jako mi je zao sto si tako prosla.
    A za gospodu u rodilistu jedno pricaju , drugo rade!

ivana2008 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

da li si na ulasku u rodiliste potpisala bianco izjavu o suglasnosti?

ti si im jasno rekla da ne zelis prokidanje vodenjaka, a usprkos tome su to ucinili? i sve daljnje radnje (drip)?

Ni su me trazili da ista potpisujem. Znam za tu izjavu i odlucila sam je ne potpisati, ali eto nije trebalo voditi i tu bitku.
    Na zalost sto se tice vodenjaka tu sam sama zabrljala. Kad sam dosla na prijem zamolila sam ih za prirodan porod bez ikakvih intervencija, bez dripa i rezanja i ako je moguce da mi daju loptu i porod na stolcicu. Kad je rekla da mi moraju probiti vodenjak ja nisam reagirala - zasto nisam ni sad mi nije jasno.
    Naglasavam ovo da sam sve lijepo molila jer sam smatrala da je to osnova prstojnosti pa ce i one biti ljubazne.

Moja prijateljica koja je rodila u Zadru je vikala da je njoj na tecaju obecan stolcic ii inzistirala je na njemu i dobila ga je - ocito je naletila na bolju smjenu.

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

ivana2008,
    koja užasna priča, a moglo je biti tako super!
    Podssjetilo me na priče o moja dva poroda: jedan prije više od 12 godina, kada su me iskasapili bukvalno(imala sam samo 20 godina) i jedan prije 6, i ponovno kasapljenje. Tada nisam mogla stati na svoje noge 10 dana, i stalno sam primala analgetike, a inače sam vrlo izdržljiva. To što kažeš za ranu, to je baš tako, meni je skoro ginić rekao, ako zatrudnim da moram uraditi serklaž jer je to sve dolje katastrofa.
    Ali sad znam kako želim da to bude, i sigurna sam da i ti tačno znaš šta sljedeći put sebi nećeš dozvoliti.
    Hvala Rodi

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja sam otvorena 5 cm i još uvijek nemam trudove,mogućnost infekcije mi je velika.Odbila sam ostanak na patologiji trudnoće upravo zbog toga.
    Danas sam jedva puštena kući,ali sutra mi ne gine rađaona.
    Molim Bga da mi se pojave jači trudovi pa da sutra odradim to prirodno bez njihovih"pomagala".
    Stolčić mi neće dati zbog trudnoće koja nije bila uredna.37.sam tj.
    Ne želim da mi se desi što i Ivani....

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

drzim ti fige

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ivana, tek sada vidim tvoju pricu!
    Tvoje dijete je prekrasno, a ovo ruzno iskustvo uzmi samo kao diplomu za drugi put

Iz moje perspektive, najbolje bi bilo poslati pismo rodilistu (nema veze sto je proslo puno vremena).

Ocito si naletjela na nesusretljivije osoblje. Ukljuci u pismo i pohvale, jako je vazno da odamo priznanje onim ljudima koji s ljubavlju rade svoj posao isto kao sto je vazno i da izrazimo svoju povriijedjenost onim sto nije bilo kako treba.

Cini mi se da je u nasem rodilistu jako vazno kako politicki i taktički odigras. Ko da šah igraš!

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Cestitam na bebacu i zelim da se i fizicki i psihicki sto prije oporavis.
    Mislim da je Tvoj porod bio vodjen jako nestrucno i nehumano, a najgore mi je sto Ti imas osjecaj da snosis dio odgovornosti za to jer nisi spjecila prokidanje vodenjaka. To ces si uvijek moci zamjeriti, ali da su okolnosti bile normalne, lijecnica bi ti objasnila zasto to zeli napraviti, koje su potencijalne prednosti i opasnosti, te bi te pitala za tvoju odluku. Ovako najaviti intervenciju i provesti je osim u slucaju zestokog protivljenja rodilje je cista prevara pacijenata. Nemoj to sebi zamjerati jer ja mislim da si ti radila sve najbolje za svoje dijete. Ljubi ga i uzivaj u njemu, a kad budes imala vremna i volje razmotri opciju tuzbe ili protestnog pisma bolnici/ministarstvu/HZZO-u... jer ce se jedino tako pokrenuti stvari za tebe i one koje dolaze nakon tebe.

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Žao mi je zbog tvog iskustva :/ , ja sam rodila dva puta u Zadru, drugi put prije nepuna 3 mjeseca i ja sam zadovoljna porodom, koliko je moguće u našim rodilištima, imala sam što prirodniji porod bez pretjeranog uplitanja osoblja u majku prirodu. Nadam se da će ti drugi put porod biti pozitivno iskustvo. Veliki pozdrav svim mamama i bebama

Ana i mamino zlato avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Žao mi je. Nemoj se samo osjećati manje vrijedna ili da ti fale ona četiri dana iz rodilišta šta ste bili odvojeni. Ljubi i grli malu mrvu i gledaj naprijed.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Uh, sva se naježim kad pročitam ovako nešto. Stvarno mi je žao što su te tako iskasapili.. Grozni su.. I drago mi je da si to napisala, jer si mi dala motivaciju da i sama kažem nešto o svom iskustvu. A ti se drži i znaj da će traume proći!
    Moje iskustvo u istoj bolnici nije u najboljem sjećanju, ali sam svakako prošla bolje od tebe.
    Meni je grozota bila na odjelu, a priča ide ovako:
    nakon što sam donijela svoje zlato na svijet, odveli su me u sobu. Od uzbuđenja nisam mogla spavati dok mi nisu donijeli mog dečka ujutro. I kad sam ga vidjela kako spava kraj mog kreveta, nitko sretniji od mene. Mlijeko je krenulo, međutim R nikako nije mogao prihvatiti bradavice jer su bile uvučene, ali nitko nije pokazivao nikakav interes da mi pomogne. Minutu - dvije, onda bi me ostavili samu, a kako nije išlo sestra uzela dijete i nahranila ga umjetno, a ja imala mlijeka i ono prvo je najvažnije! Kad bi opet tražio jesti ja bih se mučila po dva sata i više da prihvati dojku, pojede. Ništa. Zvala bih pomoć, uzeli bi ga i opet ispočetka. Budući sam imala izdajalicu, izdajala sam se da mi se sve ne upali. Pitala sam sestru da uzme mlijeko pa da mu ga daju umjesto umjetnog, ali nju to nije zanimalo i moje mlijeko je PROPALO! Sva zbunjena nisam inzistirala, jer sve mi je bilo novo i prvo dijete.
    Onda su mi ga jednu večer oko 9 sati uzeli. Bez objašnjenja. Ja čekala i čekala da mi netko nešto kaže i nakon par sati odem vidjeti, pošalju me u sobu gdje je kasnije došla sestra i rekla da spavam jer su ga nahranili i sad tamo spava. Ok, dobro je da se odmorim, ali bez objašnjenja?? :shock: Tek zadnji dan mi je jedna dobra sestra koja si je dala truda da R prihvati dojku rekla da su mi bradavice ravne i da si kupim silikonske. Kad smo napokon došli kući, sa tatom našim i podrškom počeli smo papati i to lijepo kroz silikonske šeširiće. :D
    Meni nije trebala sva pažnja ovog svijeta, samo sam htjela da mi netko pomogne podojiti moje dijete.
    I najružnije što sam čula od svoje patronažne je da je politika sestra : ako su ga nosile 9 mjeseci, sad bi trebale znati što treba raditi! :?

Ali ništa, baš ništa mi ne može narušiti ovo što osjećam dok mi se moje zlato smije i miluje mi lice

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •