Results 1 to 43 of 43

Thread: Da li jedu sami?

Default Da li jedu sami?

Naša Olga od 2,5 god. zadnja dva mjeseca sve ono što je voljela sama raditi:
    npr. obuvati cipele, oblačiti u nekoj mjeri, a pogotovo jesti sama..sada ne želi ni pokušati..
    Na sve joj je odgovor: daj me ti....(obuj, nahrani...itd.)

Kako je sa vašom djecom?
    Inače je doma sa bakom, neide u vrtić.

Hvala.

Sama jede sigurno vec 6 mjeseci (sada 2g i 4mj), a postepeno sve krece raditi sama (oblaci cipele, jakne, hlace, carape i skida sve sama)....Ali mi idemo u vrtic....tak da je to za ocekivati...
    Mozda je kod vas samo faza (kao i sve do sada) pa će i ona proći, no cure sa malo starijim klincima znaju to puno bolje ....

Rency's Avatar

Mia papa sama,tu i tam ja uletim,
    oblaci cipele sama u nazad tjedan dana i to nema sanse da joj mi oblacimo,kod skidanja isto sama
    malo teze ide s oblacenjem pogotovo sad kad su štramplice u igri,ali se skida sama skroz
    dosta je samostalna i to mi je jako drago,za sad joj nije nista problem, s tim da je sama pocela s tim ,nismo ju mi forsali tipa ajde sama.
    ima 2g i 1 mj.,ne ide u vrtić

(maša)'s Avatar

Zasad jede sam..18 mj....iako se zna dogodit obično za večerom da ja završim (on jede sam neko vrijeme pa traži da ja dajem)..

Ivany's Avatar

Sara jede sama i nema šanse da mi dopusti da joj pomognem, a ja bi joj rado pomogla, pogotovo kad je juha ili voćni jogurt u pitanju...
    Rijetko što mi dopusti da ja radim, sve hoće sama, majice ne zna sama skinuti ni obući ali hlače zna. Obavezno se sama obuva.
    Kod kuće je sa mnom,ne ide u vrtić.

OLGA, ja sam sigurna da je kod vas nekakva faza u pitanju!! Proći je.

Draga Olga, samo faza! Moja cura, isto 2.5god, sve zna sama (obuvanje, klopa itd.), a u zadnje vrijeme kaže "Hrani me kao malu bebu" ili "ja sam mala beba, hrani". Za obuvanje nekada kaže "imam pune ruke, mama obuci". I tako...
    Nema mlađeg bracu ili seku, pa da želi biti kao oni.
    Ja to tumačim kao fazu koju će proći, nekada joj udovoljim i nahranim je, nekada kada baš nešto radim joj kažem "ma nisi ti mala beba, ti si veeelika cura" - to nekada upali, a nekada ne.
    Ne očajavaj, proći će

vještičica's Avatar

faza
    jede sama nekoliko kašika, pa napuni kašiku i pruži meni sa objašnjenjem "mama pomodne!" pa onda je "kašikam" a ona zijeva ko 'tić Onda danima sve hoće "SAMA!!!" i ne da da pomažem bilo šta, pa opet u krug.

T. uopce ne zeli jesti sam a ima 23 mj. Tj., jede sam samo ono sto ga zanima, kao sto su kruh ili keksi, a kad je ostala hrana u pitanju, uzme zlicu i daje meni. :/

tajchi73's Avatar

T. jede sama skoro od početka ( ima 22 mj. i odbija jesti ako joj se pomaže ), a M. još uvijek u večini ja nahranim ( baki navodno jede sam, ali ne vjerujem baš ). Ali T. se sama i oblači ( pokušava i ide joj super ) dok M. sam čeka i vrlo rijetko nešto sam navuče na sebe. Nekak se tješim da se M. fura na tatu pa da je to sam faza oponašanja .

Sanela-Naja's Avatar

Potpisujem vještičicu
    Već cijeli tjedan smo u fazi da sve hoće sama - prije toga su bili "Dani-mama će" ...prije toga sama...prije toga...

ana.m's Avatar

Iva ima tek 14 mjeseci, ali zna sama jesti i žlicom i vilicom.
    Prava je maherica.
    I voli jesti sama.
    Jedino jušno ne jede sama, to ipak ne može.

sweetmint's Avatar

I mi smo dosli u fazu kad traži jesti sama (15 mjeseci)...i super rukuje sa žlicom i vilicom. Baš me oduševljava kako pogodi u usta.

Mislila sam da djecu treba učiti kako da jedu sami...no vidim da stalno kopiraju odrasle
    .

tajchi73's Avatar

Quote Originally Posted by sweetmint
    I mi smo dosli u fazu kad traži jesti sama (15 mjeseci)...i super rukuje sa žlicom i vilicom. Baš me oduševljava kako pogodi u usta.

Mislila sam da djecu treba učiti kako da jedu sami...no vidim da stalno kopiraju odrasle .

mi onda očito jedemo ko prasci :/.

sweetmint's Avatar

neumjeren komentar...

Ako si igdje čitala oko početaka hranjenja djece i na koji način ih učiti kako da krenu sama jesti...onda si mogla skužiti da se djetetu mora pustiti da sama pokušavaju jesti, bez obzira što večina majki dobije živčani slom kad vide da djeca prljaju okolo sebe...

jurisnik's Avatar

20 mjeseci i već dugo jede sama - jedino ako ne može sve sama pokupiti kaže meni da joj dam.
    Još se ne oblači sama.

Nasa shefica sada ima 19 mjeseci i vec dugo jede sama (otkad ima 13 mjeseci) a mama i tata tu i tamo pripomognu. Cipele sama svlaci, carapice pokusava navlaciti, ceslja se, i sama skida majice, super smo ponosni roditelji koji stimuliraju da im njihova srecica sto vise sama radi i uci

koksy's Avatar

Moj malac ima faze, jedno vrijeme je htio sam jesti, cak mi se teta u vrticu jadala da joj neda da ga nahrani a on kad jede sam pojede jako malo jer jos nezna pravilno zagrabiti a ni drzati zlicu. Pa je onda bio u fazi kad je jeo samo s prsticima. Do nekidan je opet htio da ga ja hranim a sad mu ja zagrabim/napikem i dam mu da sam stavlja u usta.

Balarosa's Avatar

Quote Originally Posted by tajchi73
    Quote Originally Posted by sweetmint

Mislila sam da djecu treba učiti kako da jedu sami...no vidim da stalno kopiraju odrasle .

mi onda očito jedemo ko prasci :/.

Kad ja pitam T. nakon ručka je li on dijete ili prase, bez greške odgovara - prase!

mona's Avatar

malička totalno želi jesti sama
    i to već od 1,5.Čim se nose tanjuri na stol ona trči u kuhinju i sama si uzme žličicu ili vilicu.Dobro je samo što mi da da ju i ja paralelno hranim...znači jednu žlicu ona ,jednu ja.
    A kada ne može nešto uhvatiti vilicom ja joj to moram piknuti pa mi otme vilicu i sama stavlja u usta..i tu pomažu dvije vilice :D
    Što se tiče oblačenja i tu je jako samostalna,hlače od trenirke oblači kako je vidjela u vrtiću..polegne ih na pod,sjedne se ispred njih pa gura i vuče..ako ja pomognem moramo ispočetka.Skidanje cipela ide bez beda,obuvanje tek vježba.I da, navlači majice preko glave i pogodi čak i jedan rukav...a ja onda malo popravim i ako mi da pomognem

malena beba's Avatar

Moj isto zeli jesti sam, uglavnom (ima 21 mj) ali zato starija zna traziti da zavrsimo rucak zajedno :/ ali to je vec neka druga tema...

slonić tonić's Avatar

Quote Originally Posted by Belinda
    Draga Olga, samo faza! Moja cura, isto 2.5god, sve zna sama (obuvanje, klopa itd.), a u zadnje vrijeme kaže "Hrani me kao malu bebu" ili "ja sam mala beba, hrani". Za obuvanje nekada kaže "imam pune ruke, mama obuci". I tako...
    Nema mlađeg bracu ili seku, pa da želi biti kao oni.
    Ja to tumačim kao fazu koju će proći, nekada joj udovoljim i nahranim je, nekada kada baš nešto radim joj kažem "ma nisi ti mala beba, ti si veeelika cura" - to nekada upali, a nekada ne.
    Ne očajavaj, proći će
    i kod nas je trenutno slično ovako.

Valjda glumi manju djecu iz vrtića.

Za obuvanje i skidanje kaže ja ne mogu ja sam mala (nekada pali kada joj kažem da je ona velika djevojčica).
    Kada jede nekada kaže mama pomogi ja sam mala beba.

mg1975's Avatar

Jede sama sve osim juhe.

Trenutno u vrtiću neće niti sjesti za stol, a kamoli nešto pojesti. Ovo nam je drugi tjedan nakon duže bolesti pa tete i ja smatramo da je faza u adaptaciji.

Moj jede sam ima 20 mj a tu sposobnost zahvaljujem tetama u vrtiću jer da je doma ja ga bih i dalje hranila.
    da samo naglasim išao u jaslice sa 1 god i već sam jeo za 2 mj. :D

D 1998.
    I 2007.

meda's Avatar

dorian nekad jede sam, nekad ga ja hranim

al ovo ti je samo faza, kao sto imaju napade samostalnosti, imaju i napade ovisnosti, ovisi o puno razloga

naharni ju kada trazi, nemoj nabijati osjecaj kivnje, pa ti si vec velika, mozes ti sama...zna i ona to, ne brini
    i nemoj se zivcirat zog toga

Anci's Avatar

Jede sama. Ima 2 godine.

Ali...večeras sam hranila njenu 4.5-ogodišnju sestru

Osoblje foruma Lutonjica's Avatar

i margita jede sama, već mjesecima. i kruto i tekuće, služi se i vilicom i žlicom.
    uopće se ne sjećam kad sam je zadnji put hranila.
    a ne ide u jaslice

Anci's Avatar

A ovaj moja mali miš ide u jaslice, ali tamo uopće ne želi jesti sama.
    Doma već duugo jede sama, teta mi je već par puta rekla da je doma učim da jede sama jer u jaslicama želi da je teta hrani

EvaP's Avatar

Zato nas Terorist jede sam samo ono sto voli (ukupno 5 namirnica, al ima ih i tekucih i cvrstih, tako da zna i sa zlicom i s vilicom). Ono sto ne voli ni ne jede sam. Ne znam koja bi to kategorija bila...

Quote Originally Posted by Lutonjica
    ...već mjesecima. i kruto i tekuće, služi se i vilicom i žlicom.
    uopće se ne sjećam kad sam je zadnji put hranila.
    a ne ide u jaslice
    Ovako isto i kod nas...
    Jede sam od svog osmog mjeseca,sve!!!

ajmeeee!
    padam u depru kad čitam o vašim malim spretnicama!
    ja imam gotovančića, ako mama/tata ne hrane - onda se niti ne jede

...da ne spominjem da s 12 mjeseci (i 8 zuba ) još uvijek prihvaća isključivo kašastu hranu voćnih okusa, ako ostane koji kruti komadić - to se pljuje van...
    žlica i vilica služe za glodanje ili vježbanje "kamena s ramena"...

...a inače je anđeo

E očno takva je i moja. Ali ne bunim se, dohranu je počela prihvaćati tek s 11 mjeseci, do onda nije htjela ništa osim sise ili dude. I dohranu je defakto uvela dadilja koja nije imala sluha za njena prenemaganja. Nakon tjedan dana cirkusa sad to kašasto jede ko zmaj, povrće, voće, meso, ribu - sve. Ali za komadiće - ni čuti, odmah pljuvanje, kreveljenje i sl. No, kako smo napredovali s mlijeka na kašice, tako ćemo i s kašica na komadiće

Luka je navršio dvije godine, ide u jaslice ( kad nije bolestan ) već dva mjeseca, ali uopće ne jede sam. sad u zadnje vrijeme možda će uhvatiti kruh u ručicu al ništa konkretno, općenito ne voli ništa s rukama dirati kaj se jede a kad sam mu stavljala žličicu u rukicu - protest. Jedino, sad unatrag par dana vidim da nekak mjerka žličicu, a počeo je i nas hraniti, pa se eto nadam da će moj mali ziheraš se odvažiti i na taj korak - da sam jede.

Moja princeza jede kašasto od 5. mjeseca, a komadiće od negdje 8. mjeseca. Svo voće jede u komadima skoro kao i mi veliki. Ima 8 zubiju. Jedino, za samostalno papanje je malo lijena. Možda čak više prezaigrana nego lijena. Njoj žlica i vilica služe za grickanje i lupanje po hranilici. Sad ima 15 mjeseci, ali nema nikakvog interesa za samostalne pokušaje.
    Ali kako se djeca razvijaju po izrazitim fazama ovoga i onoga - barem moja - pretpostavljam da je faza "mogu ja sve sama" vrlo blizu

DaDo's Avatar

ja sam pobornik teorije samohranjenja i prljavih zidova i robe...hi,hi..
    ma stvarno oboje su od početka sami jeli, na početku sam ja malo pripomagala, ali fakat tamo od 8 mjeseca svog života oni sami ordiniraju za svojim stolićem, a sad za stolom. ona sad već hoće i pospremiti zdjelicu za sobom u perilicu ( on to naravno mora...).

jadro's Avatar

mi smo izasli iz skupine 1-3, ali jos uvijek se hranimo...priznajem, sve je pocelo jer je meni bilo lakse tako nego cistiti za njom, iako nikad nije bila "izjelica", pa ono malo sto pojede i nije bilo strasno puno okolo. Sad cesto jedemo na kaucu jer samo da nesto pojede (to je najcesce juha, a nju joj ne bih dala da jede sama na kaucu). Znam, znam da to nije za neku pohvalu, ali proci ce i ta faza.. 8)

Svimbalo's Avatar

Moj miš ima skoro 15 mjeseci i uopće ne pokazuje interes da jede sam
    ima 8 zuba, prve je dobio kad je imao skoro 9 mjeseci, pa mu nisam uopće davala finger food
    tek unazad kojih tjedan dana sam uzme keksić ili kruh pa jede :D , iako je to još uvijek jako nespretno i smiješno-ugura cijelu ručicu u usta i grize i keks i prstiće i sve zato često odustane pa pruži meni da mu ja dam
    btw i OT, ako je u avataru petra, PREKRASNA JE!
    već neko vrijeme gledam tu sličicu na raznim topicima i to želim reći
    možda trebate dečka za nju?

domy's Avatar

D jeda sam otprilike sa nekih 14mjeseci.
    Odnosno kak je krenuo u vrtić polako više opće nije dao da ga hranimo.
    U početku je to išlo svakako i svuda je bilo hrane ali sad je super.
    Zna nekad sada reći ajde ti me hrani ali rijetko.

paljetak's Avatar

Niti voli jesti niti hoce jesti sama, hranimo ju, a sad ce 2 godine. Ajde, gricka sama kruh i jabuku i sama si ubacuje sirup zlicom u usta. Zna ali nece, glumica.

Elinor's Avatar

Mi još uvijek pomalo kombiniramo; imamo svak svoju žlicu pa malo on grabi, malo ja. Ipak, svakim danom je sve samostalniji i sve češće samo sjedim kraj njega (ima 16 mjeseci).
    S druge strane,

KATALENIĆ's Avatar

Sven ima 14 mjeseci i već sad mora imati svoju žličicu kad papa. Pravi je. Misli mda će ubrzo moći sve sam papati, sad još mama pomaže. :D

Peterlin's Avatar

Default Re: Da li jedu sami?

Quote Originally Posted by OLGA
    Naša Olga od 2,5 god. zadnja dva mjeseca sve ono što je voljela sama raditi:
    npr. obuvati cipele, oblačiti u nekoj mjeri, a pogotovo jesti sama..sada ne želi ni pokušati..
    Na sve joj je odgovor: daj me ti....(obuj, nahrani...itd.)

Kako je sa vašom djecom?
    Inače je doma sa bakom, neide u vrtić.

Hvala.
    Draga, da nisi napisala da je dijete htjelo samo raditi neke stvari, sad bih se zabrinula... ali ovo je očito samo faza.

Mi smo imali drugačiju priču - moj stariji dugo duuugo nije mogao žlicom pogoditi usta (volja je postojala, ali nije išlo, hranio si je uho i oko i svašta...). Kasnije smo ustanovili da je slabovidan i da ima motoričke smetnje. Srećom, na vrijeme smo to otkrili i riješilo se!

Mlađi je jeo od godine dana samostalno (uz prolijevanje u početku, ali ipak...)

Daklem, ako dijete pokuša, pa mu se ne da - to je definitivno faza i prolazi. Više manje sva djeca to imaju. Ali ako ni ne pokuša, možda za to postoji neki drugi razlog. Ne bih vas htjela plašiti, ali u tom slučaju samo malo bolje gledajte kako se dijete razvija i postavite 2-3 pitanja pedijatru.

Ima mj. dana da E.(15mj). nece da je hranim,sve zeli sama.Cim vidi da sam uzela kasiku,urla,buni se i uzima da sama jede.

Elinor's Avatar

Quote Originally Posted by Elinor
    S druge strane,
    :? Što li je ovo trebalo biti? Sorry