Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 102

Tema: šnenokle dojenčetu?!!

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno šnenokle dojenčetu?!!

mojoj isključivo dojenoj bebi prije 10-ak dana dali malo kremšnite, a prekjučer šnenokle (jaja, mlijeko i šećer) meni iza leđa
    još malo pa će je hraniti i ćevapima s lukom! :?

eto, ljuta sam ko pas!
    bile smo na putu i sad ne znam jel neraspoložena i mrzovoljna jer je umorna od puta, jel joj vruće zato što je u kući baš nekako toplo-temperaturu nije imala kad sam mjerila; jel se malo previše najela pa je povratila, usto je i bljucnula par puta... ili ima probavne smetnje? Noćas se probudila, stenjala i kakala, zaspala je kad sam joj nakon što je bila gotova trljala trbuščić toplim rukama, ali to sam primjetila i prošli tjedan
    što sad? da čekam do sutra, pa ak nema temperature, nema ni salmonele, ili? Jel itko ikad imao problema sa salmonelom? Može li se još što zaraditi preko jaja? kakve su reakcije ako je dijete alergično na kravlje mlijeko i bi li se to manifestiralo i prije ako je mama pila mlijeko?

Sorry što sam udav, ali pojma nemam jel nešto ili ništa
    zašto bi djetetu davali takva sranja, ne kužim! :/

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

a koliko je stara beba?

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj pisalica-brisalica prvotno napisa
    Ivona 10.05.2008 - pisalica-brisalica
    Pisalica-brisalica, imaš u potpunosti pravo kad se ljutiš! Ne samo da ta osoba ili više njih nisu brinule o zdravlju djeteta, već su vjerovatno i postupile suprotno tvojim uputama, željama i na kraju suprotno zdravoj pameti. I na kraju uopće ne drže do tebe. :/

Ne znam s kim si ostavila dijete, ali ako ćeš opet to morati učiniti, ne znam...promisli da li je to nužno.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

ak ima 6 i više mj. neće bebi niš biti

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Fabiola prvotno napisa
    ova bebica nema niti šest mjeseci, a jaja i mlijeko se razlogom uvode među zadnjima u dohranu.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa
    ova bebica nema niti šest mjeseci, a jaja i mlijeko se razlogom uvode među zadnjima u dohranu.
    pa ne znam koliko beba ima mjeseci. dojenčad je do godinu dana

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako je beba iskljucivo dojena, kao sto je navedeno u naslovnom postu, onda vjerojatno nije puno starija od sest mjeseci

Osim toga, snenokle se rade od sirovih jaja (bjelanjaca) te postoji rizik salmonele, bakterije koju jedno dojence vjerojatno ne bi vrlo lako podnijelo.

Pisalica-brisalica, objasni ljudima koji se brinu za bebu kad tebe nema konkretno koje su moguce posljedice njihovog ponasanja i pitaj ih jesu li spremni za snositi i potpunu krivnju u slucaju tih posljedica. Te budi eksplicitna u tome sto beba smije, a sto ne smije jesti/piti.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

šnelnokle se kuhaju

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ancica, snenokle se ne rade od sirovih jaja. Bjelanjci se tuku u snijeg koji se onda skuha u mlijeku. Ali svejedno to nije hrana za bebu ispod godine dana.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

pa poslije 6 mj. smiju sve jesti

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a najbolje je krenuti vec sa 4 mjeseca

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

sa 4 mj. sokovi i lagane kašice,... ja se samo otkinem kad daju bebama smoki

little duck avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Ne smiju jesti SVE neposredno nakon 6 mjeseci...ide sve malo postupnije, primaljo...

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa poslije 6 mj. smiju sve jesti
    Potpuno netocna informacija.
    Za neke bebe moze biti i kobna. Hitno, hitno, najhitnije prouci najnovije preporuke Hrvatskog pedijatrijskog drustva o dohrani.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

ne preporučuju se mahunarke, cjelovito mlijeko(kravlje), orašasto voće

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne znam da li se žličnjaci za šnenokle dovoljno dugo kuhaju da bi se uništila ev. salmonela, a u kremšnite se umiješa isto snijeg od bjelanaca (osim ako nisu one lažne kremšnite) - u svakom slučaju to su jela koja ja uopće ne bih dala baš malom djetetu, radi straha od salmonele. Ne mislim pritom na malu bebu ispod godinu dana, to mi je nepojmljivo.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

mislim da se dosta komplicira oko prehrane djeced. ne misilm na ovaj slučaj

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne preporučuju se mahunarke, cjelovito mlijeko(kravlje), orašasto voće
    Ne preporucuje se uvodjenje dohrane uopce prije napunjenih 6 mjeseci zivota. Postoji tablica dohrane u kojoj se navodi koje namirnice kad idu. U prvoj godini se ne uvodi mlijeko, mlijecni proizvodi (osim valjda jogurta, ne znam detaljno jer ne konzumiram bas), jaja, agrumi, med, gljive, orasasto voce. Neke mahunarke se mogu uvesti i prije, npr. grasak.

Do 6 mjeseci samo i iskljucivo sisa (i/ili ad) i nista vise. Ni vodica i cajekic. Ni sokic. Ni limunic.

Lucas avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

jel ti to možda pametna svekrva našopala dijete s šnelnoklama?
    nadam se da će sve biti uredu i da nije ništa...
    bebici...

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja bas mislim da je stvar vrlo jednostavna, jer se svodi na "uvodi djetetu dohranu nakon 6 mjeseci polagano i izbjegavaj pri tome alergene i potencijalno opasne namirnice".

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

mislim da je to malo pretjerano. a čime smo mi hranjene ? i što nam je? vjerujem da mnoge znaju za rižinu sluz.. to uvijek odabirem umjesto formule

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Lucas prvotno napisa
    jel ti to možda pametna svekrva našopala dijete s šnelnoklama?
    nadam se da će sve biti uredu i da nije ništa...
    bebici...

zašto svekrva?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Los ti odabir.

To "cime smo mi hranjene - pa nam nije nista" mi je jako slab argument u vrijeme kad broj alergija i autoimunih bolescuga samo raste ko gljive poslije kise.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

pravi se znanost od svega

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

mislim da je to malo pretjerano. a čime smo mi hranjene ? i što nam je? vjerujem da mnoge znaju za rižinu sluz.. to uvijek odabirem umjesto formule
    Što nam je? Ništa. Najzdravija moguća generacija, bez bolesti i alergija.
    Ježim se tih "Što nam je" izjava.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pravi se znanost od svega
    Podcjenjujes nesto jako vazno, a to je pravilna prehrana dojenceta. Molim te, poradi svih majki kojima bi mogla dati savjet da se educiras o tome kakve su danasnje preporuke vezane uz dohranu beba mladjih od godinu dana, koje su takve u svrhu sprjecavanja alergija i smanjivanja sanse da dijete oboli od nekih bolesti.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

neće djetetu niš biti od domaće voćke, juhice sa mrkvicom i sl. ali hoće od smokija, jagoda u veljači, formule

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

neće djetetu niš biti od domaće voćke, juhice sa mrkvicom i sl. ali hoće od smokija, jagoda u veljači, formule
    lijepo te molim da mi objasniš zašto si u ovaj popis ubacila formulu?

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

jer je umjetna. sve bih dala djetetu, samo ne formulu

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Primalja, djeca do sest mjeseci starosti ne bi trebala dobivati nista osim majcinog mlijeka.

Poslije toga, postepeno se mogu poceti uvoditi namirnice, po tri dana jednu te istu kako bi se izolirala moguca alergija.

Juhica od mrkvice sigurno nije nesto so je za preporuciti dojencetu ako je to ona ista juhica koju ce mama i tata jesti, zasoljena i zapaprena.

Jagode nemaju veze s veljacom, ako su alergen onda su alergen u bilo koje doba godine, te se ne preporucuju, koliko ja znam, do djetetovog prvog rodendana, ako ne i kasnije.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ah, da, i isprike na snenokle-nebulozi. Nisam znala da se kuhaju do kipuce temperature.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

a one bebe koje ne doje bi trebale dobiti što?

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

izvinite, ali je meni ovo jako smiješno. šnelnokle koje vode u propast.... razumijem zabrinutost, ali sigurno beba nije pojela 3 zdjelice

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

ja sam za rižinu sluz

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Jadranka :shock:

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ja sam za rižinu sluz
    jel ti to baš ono najnajozbiljnije :?

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

juhicu s mrkvom

tashunice, zezam se

dijete koje ne pijem majcino mlijeko, prvih 6 mjeseci mora uzimati isto vrijednu kaloricnu hranu, a to je nadomjestak za majcino mlijeko i nista osim toga
    nadomjestak bi se takodjer trebao davati na zahtjev

primalja, je nazalost vjerojatno ucila iz nasih udzbenika, koji se nisu revidirali vise desetljeca

ali je mlada pa se moze i sama interesirati za nove preporuke svjetske zdravstvene organizacije, unicef-a , americke pedijatrijske akademije i na kraju hrvatskog pedijatrijskog drustva

takodjer bi joj preporucila da obidje neki od seminara koje organiziraju njene kolege, gdje moze cuti nove informacije vezane za prehranu djeteta...

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

kad ti tvoje čedo bude neutješno na sisi plakalo jer je gladno, a prsa prazna jer mlijeko još nije nadošlo, sjeti se ove svoje izjave...

ja govorim iz vlastitog iskustva, mame koja je prošla relaktaciju

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

opet moram spomenuti rižinu sluz. nutritivno je, nema proljeva niti odbacivanja

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj zrinka prvotno napisa
    juhicu s mrkvom

tashunice, zezam se
    nisam ja ništa za juhicu govorila, mene zanima ovo sa rižinom sluzi da znam gdje sam fulala

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Neka netko pozove onog CR-a...kako li se zvao, na ovaj topic

Pups avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

opet moram spomenuti rižinu sluz. nutritivno je, nema proljeva niti odbacivanja
    Znaš li dijete othranjeno na rižinoj sluzi?

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

da. nekoliko nji9h.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa
    Što nam je? Ništa. Najzdravija moguća generacija, bez bolesti i alergija.
    Ježim se tih "Što nam je" izjava.
    Što nam je? Ja imam problema s dišnim putevima zbog alergija (pelud, prašina, dlake, perje), atopijski dermatitis, u trudnoći mi se pojačala alergija na jagode, rajčice, trešnje itd. MM ima alergiju na cijeli niz hrane, reagira tako da ima proljev, bolne grčeve u crijevima, nadutost i zbog toga ima problema s viškom kila. Uglavnom cijeli probavni sustav mu je sj...n. Ja samo kratko dojena, on uopće nije i stvarno je svašta jeo. Zato smo mi jako oprezni s prehranom naše bebe

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

nije to pravilo. moji posinci: stariji uopće nije dojuen, savršenog je zdravlja. to dijete nikad nije prehlađeno, ne zna za liječnika. drugi je dojen 8 mj., sve se živo lijepi na njega, ima astmu, alergičar, debeljuškast... sve mu je.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

evo malo proguglah
    Na što treba obratiti pažnju
    Kućni pripravci (razrijeđeno kravlje mlijeko, domaće sojino mlijeko, rižina sluz i sl.) nikako ne mogu zamijeniti majčino mlijeko niti industrijske pripravke za dojenčad jer ne sadrže pravilan omjer bjelančevina, masti, ugljikohidrata i vitamina i minerala potrebnih djetetu tijekom prve godine.
    primaljo evo nešto malo o alergiji
    Učestalost alergijskih bolesti u populaciji stalno raste osobito u visoko razvijenim zemljama. To se dovodi u vezu s nepovoljnim uvjetima okoliša: pojačano zagađivanje, kontakt s novim tvarima, pretjerana higijena koja slabi obrambeni sustav. Alergije na hranu su manje učestalosti u odnosu na ostale alergije, ali ih radi još nerazvijenog imunog i neimunog sustava u probavnom traktu nalazimo češće u djece, čak između 5 – 8%. Znamo da alergije na hranu predstavljaju tek manji dio neugodnih učinaka koje hrana može izazvati u probavnom sustavu. Mogući mehanizam njenog negativnog upliva je toksični (npr. stafilokokni toksin, pesticidi, otrovi gljiva) te netoksični poput intolerancija. Intolerancija (nepodnošljivost nekih namirnica) nije alergija, tj. ne odvija se po mehanizmu alergijske reakcije. Ona je posljedica manjka enzima koji omogućuju odvijanje biokemijskih reakcija probave i razgradnje namirnica u organizmu. Primjerice nepodnošljivost mlijeka i mliječnih proizvoda može biti posljedica nedostatka enzima laktaze koji mliječni šećer (disaharid laktozu) razgrađuje na jednostavne šećere.
    Najčešći prehrambeni alergeni u dječjoj dobi su: proteini kravljeg mlijeka, jaja, soja, riba, orašasto voće . Na prvom je mjestu kravlje mlijeko – hrana kojoj je izložena neka dojenčad već po rođenju. Dojenče lišeno prirodne prehrane majčinim mlijekom ima veću mogućnost da razvije alergiju na bjelančevine kravljeg mlijeka nego ono koje majka doji.
    Poseban problem predstavljaju tkz. skriveni alergeni koji su u malim količinama dodani drugoj hrani (npr. kravlje mlijeko u kobasicama, ulje kikirikija u biljnim uljima, lecitin kao emulgator). Zato preporučamo, djeci alergičnoj na neke namirnice, prehranu prije svega zdravom hranom kontroliranog porijekla uz poseban pozor kod odabira namirnica (obratiti pažnju na deklaraciju).
    Istraživanje križnih alergija dovelo je do brojnih novih spoznaja: zbog sličnosti između alergena kravljeg mlijeka i soje kod djece s alergijom na kravlje mlijeko čak se u 40% javlja alergija i na soju. Zanimljiva je i križna alergija između nutritivnih i inhalacijskih alergena: jabuka - breza, morski rakovi – kućna prašina.
    Znakovi alergije na hranu mogu se javiti na koži, probavnom i dišnom sustavu, ali i kao sistemska reakcija (anafilaktički šok – stanje životne ugroženosti).

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

ali si također citirala INDUSTRIJSKO MLIJEKO. nisam ja protivnica maj. mlijeka, zaboga nikako, ali rigorizno praćenje tablice prehrane mi je smiješno.

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa
    Neka netko pozove onog CR-a...kako li se zvao, na ovaj topic
    Pretužno koliko se truda ulaže od strane educuranih osoba, koliko nas čita i čita o manje više svemu relevantnom za svoje dijete i surfamo i istražujemo i pokušavamo biti up-to-date i onda opet i opet vodimo ovakve rasprave.

I ne znam, tj iskreno sumnjam, da ikad ta druga strana promjeni mišljenje unatoč silnom strpljenju, kopiranju postova, navođenja izvora, linkanja stranica i ju nejm it od strane dobronamjernih forumašica (hvala tashunice, npr)...

Jednostavno se sve svede na prepucavanje i na kraju svi gube..

:/

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

da jesam, jer kakvo god da je sigurno je bolje od rižine sluzi koja mi nikako nije jasna. što ona točno sadrži a da je dobro za dojenče?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Možda je tebi smiješno, ali meni je smješnije što neko misli da beba od 6 mj. može sve jesti. Mi se ne držimo tablice dohrane zato jer ionak uvodimo sve cca. 1-2 mj. kasnije (osim špinata i blitve s 6 mj.) nego piše u tablicama. Npr. ni u ludilu joj ne bi dala trešnje sa 7 mj. ili jaje s 10. mj. u kakvoj god tablici piše da smije to jesti. Ima vremena cijeli život da jede kaj hoće

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •