da li je onda istina da ne smijem jesti jagode,naranče i tak još štošta za vrijeme dojenja ili je to nebuloza?mislim to mi je rekla i pedijatrica u bolnici...
da li je onda istina da ne smijem jesti jagode,naranče i tak još štošta za vrijeme dojenja ili je to nebuloza?mislim to mi je rekla i pedijatrica u bolnici...
Molim koristite pretražnik![]()
Ishrana dojilje?
Koje namirnice nisu dobre?
Dojenje i svježe voće i povrće
Mit o hrani koju mama ne smije jesti dok doji
Prema LLLI niti jedna hrana se ne treba izbjegavati. Treba jesti raznovrsno i zdravo. Nista ne treba izbjegavati u startu. Ako se pokaze da neka hrana izaziva reakciju kod djeteta - ta se hrana izbaci i sve OK.
Znam da je već bilo riječi o prehrani dojilja i ispričavam se zbog ponovnog otvaranja te teme :duboki naklon:, ali prije dva dana sam od dermatologice specijalizirane za kožne bolesti predškolske djece čula čudnu tvrdnju. Naime, došla sam k njoj jer je bebač imao jak osip, koža mu je suha i uz to jako hrapava i ljuskava i to samo po leđima i prsima. Pretpostavila je da je u pitanju reakcija na vrućinu i možda na nešto što sam ja pojela. Nabrojila mi je uobičajene alergene (jagode, kikiriki, jaja, morski plodovi...), a kad sam ju pitala za mlijeko, rekla je da ga mogu piti bez ikakvih ograničenja. Znam da se ovdje često spominjalo krvlje mlijeko kao jak alergen - imate li neki link o štetnosti kravljeg mlijeka za dojenu djecu? Jako me zbunila njezina izjava jer je riječ o kvalitetnoj i relativno mladoj liječnici.
Problem je u PROTEINIMA - isto kao sto je to problem i u kikirikiju i u jajima (koje ti JE nabrojala)
Evo ti sto kaze LLLI:
Cow’s milk seems to be a common source of food sensitivity and fussiness in babies, perhaps
because many women are encouraged to drink a lot of milk during pregnancy and lactation,
which can sensitize a baby before birth. Research has found that cow’s milk antibodies in the
form of protein pass into a mother’s milk and if the baby is sensitive to these, it can cause fussiness.
One study found that mothers with colicky babies had higher levels of this cow’s milk
protein in their milk than mothers whose babies were not colicky (Clyne and Kulczycki 1992).
Eliminating all cow’s milk protein from a breastfeeding mother’s diet has been found to
decrease colicky symptoms for many babies (Hill 1995). In one study, 35 out of 66 mothers
of colicky babies reported a decrease in their babies’ fussiness when they eliminated milk and
milk products from their diets (Jakobsson and Lindberg 1983). It may take ten days to two
weeks to eliminate cow’s milk protein from the mother’s system, so if the mother wants to try
eliminating milk and milk products from her diet, encourage her to allow the full two weeks
before gauging the results.Protein foods are among the most common foods that cause sensitivity in babies. After milk,
other foods to consider are soy, egg white, peanuts, fish, especially cod (Vonlanthen 1998),
wheat, nuts and Kola nuts, corn, citrus fruits, tomatoes, and spices (Riordan and Auerbach,
p. 657).
Linkova nemam, ali licnog iskustva i nacitanosti na temu na pretek. Bez obzita sta ti tvoja pdijatrica govori, NEFERMENTIRANI MLIJECNI PROIZVODI su po definiciji problem problem. Cak se moze desiti da kombinacije namirnica izazivaju alergiju a pojedinacne nirnice ne. Ja uvijek navodim primjer mog ujaka koji nikako ne moze da jede poriluk i jaja istovremeno, oboje posebno nije izazivalo nikakvu reakciju, ali zajedno strasan osip.
a ja još nisam čula da netko jede poriluk i jaja zajedno! koja je to kombinacija?? :hi hi hi:
Varivo od poriluka i jaja na oko![]()
Moja mama je dobivala osip od dvije kisele namirnice, recimo paradajz i naranče.
meni je to fakat nespojiva kombinacija![]()
ako jaja na oko s nečim kombiniram, onda to može biti jedino špinat...