Stranica 3 od 4 PrviPrvi 1234 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 183

Tema: suradnja rodilja i primalja (powerpoint aktivan), 2.dio

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Ako je medicinski opravdan, zasto onda inducirati? Zasto ne odmah carski?
    jer je oporavak od CR-a teži?
    jer treba više osoblja? skuplji za bolnicu?
    jer indukcija može dobro završiti, šanse su valjda 50:50

iskreno, ja bih radije pokušala prvo indukciju sa epiduralnom nego odmah na CR

probala sam drip i bilo je pakleno ... no drugi dan sam bila svoja, nakon CR-a čisto sumnjam da bi se toliko mogla baviti mojom bebom ( isključivo dolazi u obzir 24/7 rooming)

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ak je indukcija bolja od CR, zasto onda Odent preporuca CR u takvim situacijama?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zato sto ne preporuca indukciju ni pod razno.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ak je indukcija bolja od CR, zasto onda Odent preporuca CR u takvim situacijama?
    nemam pojma
    valjda radi puste kemije i nuspojava koje mogu nastati zbog indukcije

uzmi moj slučaj: sve je krenulo ok, bebica je bila u krivom položaju (leđa uz leđa) ja sam se pripremila na dug porod, dakle duuuuug
    nema veze koliko dugo

no, plodna voda je bila zelena
    i šta sad?
    CR?
    ili drip za ubrzanje?
    jer ja nisam znala koliko dugo je zelena, da li je ugrožena beba, da li je to bezopasna zelena ili ona opaka ...
    jedini dr. u toj bolnici okrenut tj. promovator prirodnog poroda mi kaže: drip, ja bih to ubrzao jer voda nije dobra..

koliko minuta je porod kraće trajao ... ne znam, odakle da to znam

da li je CR bio bolji izbor? .. ne znam
    ali oporavak bi duuugo trajao

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kod dripa je veca sansa da dijete ode u stres i udahne tu mekonijsku vodu.

Ako je dijete bilo ok, mogli su te pustit. A da dijete nije bilo ok poslali bi te na carski.

BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

kad se vec predlozi indukcija, sigurno doktori imaju checklistu stvari koje joj idu u prilog ili prednjace nad CR.

samo da razsjasnim indukcija + epiduralna naravno , inace jao :/

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne slazu se svi s tom teorijom.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Kod dripa je veca sansa da dijete ode u stres i udahne tu mekonijsku vodu.

Ako je dijete bilo ok, mogli su te pustit. A da dijete nije bilo ok poslali bi te na carski.
    imaš logike

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa

i šta sad?
    CR?
    ili drip za ubrzanje?
    jer ja nisam znala koliko dugo je zelena, da li je ugrožena beba, da li je to bezopasna zelena ili ona opaka ...
    jedini dr. u toj bolnici okrenut tj. promovator prirodnog poroda mi kaže: drip, ja bih to ubrzao jer voda nije dobra..
    pustili su te da rodiš na stolčiću iako je plodna voda bila zelena?

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Hvala lijepo ne bih!
    Evo situacija kod mene. CTG je bio lošiji, otkucaji su počeli opadati i doktor nije htio riskirati nego je rekao da me bez trudova stave na drip i da idem roditi. Jest da je bilo dugačko, ali uspjela sam roditi vaginalno i hvala Bogu na tome i što nisam morala na carski. Ponovno bih tako da se mora, a carski mi je zaista zadnja opcija. Uopće ne razumijem odkuda vam ovakva ideja da je bolji carski rez, naravno ako liječnik procjeni da je takva vrsta poroda opravdana. Pa koliko slučajeva uspije! Evo ja sam živi primjer. Osim toga, ako bilo što krene po krivu carski je zato uvijek dostupan, sala je blizu, doktori su tu.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa
    Hvala lijepo ne bih!
    Evo situacija kod mene. CTG je bio lošiji, otkucaji su počeli opadati i doktor nije htio riskirati nego je rekao da me bez trudova stave na drip i da idem roditi. Jest da je bilo dugačko, ali uspjela sam roditi vaginalno i hvala Bogu na tome i što nisam morala na carski. Ponovno bih tako da se mora, a carski mi je zaista zadnja opcija. Uopće ne razumijem odkuda vam ovakva ideja da je bolji carski rez, naravno ako liječnik procjeni da je takva vrsta poroda opravdana. Pa koliko slučajeva uspije! Evo ja sam živi primjer. Osim toga, ako bilo što krene po krivu carski je zato uvijek dostupan, sala je blizu, doktori su tu.

sve ovisi od slučaja do slučaja. ak su kucaji loši, a rodilja otvorena 2 -3 cm... indukcija možda nije najbolje rješenje. ali opet ima 1000 faktora koji utječu na odluku

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

e da. jutros sam skoro opala na guzicu. imali neku malenu u rađaonici sa trudovima. niš posebno, ali su tu. i sad čule je od kolegica rodilja o dripu, kako pojačava trudove i tako i pita ona mene jel mora na drip. ja velim da ne znam, to liječnik određuje, ali ako ne želi neka mu kaže. i stvarno došao on, konta da dripa, i veli mala da ne bi. on se zablenuo i kaže, ok, ne moramo. bilo mi je toliko drago, da nemam ušiju, smijala bih se oko glave. ali taj izraz lica.... neponovljiv. klinka ima 15 god)))

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Zara1 prvotno napisa

i šta sad?
    CR?
    ili drip za ubrzanje?
    da
    to ti nema veze jedno sa drugim
    niti beba nije bila u pravilnom položaju, bila je leđima okrenuta uz moja leđa
    i imala sam trudnički dijabetes
    i zadnji mjesec sam ležala jer se beba prerano spustila

stolčić je bolja opcija nego krevet

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

zelena voda nikad nije dobra. znak da dijete pati

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ne nužno

jer da je patila onda bi me sla na CR

u zelenoj vodi je rođena moja kčer i moja sestra
    bez ikakvih komp0likacija vezanih uz to

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

što točno znači kad je voda zelena?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

To znaci da je beba pustila mekonij u plodnu vodu, a to se dogadja ako je u stresu. Medjutim postoji ti cijeli spektar te "zelene" plodne vode. Od mlijecno zelene preko senfa do tamno zelene - ta ne valja. Znaci ni zelena plodna voda nema jednoznacno rjesenje.

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

da
    to ti nema veze jedno sa drugim
    niti beba nije bila u pravilnom položaju, bila je leđima okrenuta uz moja leđa
    i imala sam trudnički dijabetes
    i zadnji mjesec sam ležala jer se beba prerano spustila

stolčić je bolja opcija nego krevet[/quote]

baš sam sad ljuta

mene je uvjerio da stolčić ne dolazi u obzir zato jer mi je plodna voda isto bila zelena (kao ni lopta, dizanje iz kreveta i sl.). i naravno epi je pod obavezno uz pitanje "kaj hoćete ubiti dijete"

pa ne mogu vjerovati kak su me nasanjkali

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

A mene su na indukciju slali tak, bezveze, bez ijednog opravdanaog razloga osim kaj me doktor koji mi je radio amnioskopiju prilicno raskrvario i zbog toga me poslao direkt u rodiliste na inducirani. Bila sam otvorena svega 2 prsta, voda je bila super, otkucaji isto tako, trudova nigdje... Naravno da nisam otisla, sljedeci dan sam dobila svoje trudove i rodila normalno.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj zrinka prvotno napisa
    Citiraj Zara1 prvotno napisa
    Citiraj BP prvotno napisa
    i da, mislim da je inducirani porod (kad je medicinski opravdan) bas ok koliko god se vi durile na to
    apsolutno se slažem
    i ja
    samo je problem tko ce utvrditi da je medicinski opravdan, netko tko u svom zivotu nikad nije prisustvovao neinducirnom porodu ? :/
    predlažem pored svakog doktora jednu rodu-suflerku.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

I ja sam imala inducirani porod. Sa Prepidilom su počeli 23. a rodila sam 27. U tom paketu sam dobila i drip, i (valjda) Dolantin, i epiziotomiju, i nalijeganje na trbuh, i reviziju zbog posteljice.
    I bila sam neizmjerno sretna kad sam nakon 9 mjeseci agonije vidjela svoje dijete. Živo.
    Nisam ni znala da postoji drugačiji, ljepši, prirodniji porod, i iskreno, tada me nije bilo briga.
    Silno sam željela roditi u Rijeci u kadi, ali zbog komplikacija nisam uspjela.
    Danas gledam na to iskustvo kao na nešto što se jednostavno moralo tako dogoditi, strašno mi je žao da moj maleni nije došao na svijet drugačije, i dugo si to nisam mogla oprostiti.
    Ali, da se opet nađem u istoj situaciji (puj, puj) vjerujem da bih se ponovno prepustila liječnicima i njihovoj procjeni.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    To znaci da je beba pustila mekonij u plodnu vodu, a to se dogadja ako je u stresu. Medjutim postoji ti cijeli spektar te "zelene" plodne vode. Od mlijecno zelene preko senfa do tamno zelene - ta ne valja. Znaci ni zelena plodna voda nema jednoznacno rjesenje.
    Kakvu ulogu ima boja mekonija po bebu..možda sam nespretno postavila pitanje ali me zanima jer je moj drugi porod unatoč mojim trudovima i tome što sam bila otvorena 5cm bio ubrzan dripom jer je plodna voda bio mekonij boje senfa???

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako sam ja dobro shvatila, doktori se boje da beba ne udahne tu mekonijsku plodnu vode jer to moze prouzrociti razne komplikacije. Ali davanjem dripa samo povecavaju sansu da se tu uistinu i dogodi, jer drip stresno djeluje ne samo na majku nego i na dijete.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Hvala Marta..Mate je unatoč takvoj plodnoj vodi i dripu imao Apgar 10..a na drip sam pristala jedino zato jer su mi rekli da će to ubrzati porod a za bebu zbog mekonija postoji opasnost od infekcije..Mogu te još malo gnjaviti pitanjima ?? I sve ostale koji o tome nešto znaju.... Kako drip djeluje na bebu?? To me nije mimoišlo na oba poroda.....

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U porodu se zenama daje kolicina umjetnog oksitocina (sintocin ili pitocin) koja je nekoliko puta veca od one koju tijelo luči, da bi se ikakav efekt postigao. Prirodni oksitocin se luci s prekidima, a umjetni ide u velikoj kolicini kontinuirano i drugim putevima u tijelu.

Ono sto vidim kao problematicno je reakcija zene na umjetni oksitocin. Iako ima zena koje uopce ne reagiraju na njega, kao i onih kojima ne smeta, ali kod velike vecine izaziva puno snaznije i gotovo spojene trudove, koje zena ne moze kontrolirati. Prirodni trudovi su nesto sto se u pravilu moze relativno lako prodisati i onda jos imas onaj razmak izmedju dva truda u kojem se mozes i opustiti, cak i zaspati. Kod dripa toga najcesce nema, nego su trudovi prejaki, tesko podnosljivi. Ako rodilja ne moze pratiti ritam trudova pod dripom, moze se dogoditi da dijete ne dobiva dovoljno kisika, jer ni sama rodilja ne dobiva dovoljno kisika. Pri tome raste i adrenalin, koji utjece na fizicko stanje tako da usmjerava krv na periferiju, jer se najcecse luci u situacijama straha i uzbudjenja kad je potrebno hitno fizicki djelovati. Pri tome je maternica prilicno nisko na listi prioritetnih organa koji dobivaju vise krvi. Zato neki smatraju indukciju zbog mutne plodne vode kontraproduktivnom. Zapravo bilo kakvu indukciju, jer moze izazvati (najcesce i izazove) cijeli lanac intervencija.

Takodjer postoji razlika izmedju indukcije zene koja uopce nema trudove i one koja ima trudove, tj. luci oksitocin, jer je i djelovanje na dijete drugacije.

Dugorocno djelovanje dripa umjetnog oksitocina nije poznato jer kontrolirana istrazivanja na tu temu - ne postoje, a ona koja su napravljena (ima ih par i nisu bas ohrabrujucih rezultata) najcesce nisu radjena na dovoljno velikom uzorku niti u dovoljno dugom vremenskom periodu. Nazalost premalo je lijecnika i znanstvenika koji bi se uopce dali u neko takvo istrazivanje koje bi ih moglo kostati ranga u znanstvenoj zajednici. :/

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

moja snaja je imala najprirodniji mogući porođaj, bez ikakvih kemikalija, na pol poda u rađaonici. gusti mekonij. malac udahnuo i bio na respiratoru 3 dana. sad je više-manje ok, ali ima smetnji. zašto čekati gusti mekonij??

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Fabiola prvotno napisa
    moja snaja je imala najprirodniji mogući porođaj, bez ikakvih kemikalija, na pol poda u rađaonici. gusti mekonij. malac udahnuo i bio na respiratoru 3 dana. sad je više-manje ok, ali ima smetnji. zašto čekati gusti mekonij??
    Drago mi je da je sve u redu. Jel se znalo da ima mekonijsku vodu?

Inace, to s cekanjem je manje upitno nego indukcija, vec sam pisala u prethodnom postu sto ja tu vidim kao problem.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

požalila se ujutro da ima trudove, pregleda amnioskopija, otvorena 8 cm. vidjelo se na amnioskopiji tada da je jako zeleno. i htjeli su ju na drip, LI NISU STIGLI. jako se brzo otvara. spontano prsnuo vodenjak u tih par minuta i žena rodila na podu

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ženi otvorenoj 8 cm, sa mekonijskom vodom, pokušali su dati drip? Ali nisu stigli? Zezla ih i rodila! Zanimljivo.

Zanima me, pa ću pitati:
    1. Fabiola, u kojem rodilištu radiš?
    2. U kojem rodilištu je rodila tvoja snaja?
    3. Koje su po tebi apsolutne indikacije za davanje dripa?
    4. Učite li u školi za primalje fiziologiju poroda? Odnosno, znaš li koji se hormoni i na koji način luče kod rodilje u porodu?

Pitanja nisu provokacija, stvarno me zanima.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

jer drip povečava opasnost da beba udahne mekonijsku vodu

što je logična opasnost
    jer drip extremno napreže maternicu i može izazvati blokadu kisika u posteljicu i onda beba mora udahnuti

Citiraj tridesetri prvotno napisa
    evo prevodim iz knjige "birthing from within" pam england & rob horowitz, str. 252, 253.

najvaznije o oxytocinu:

moguce komplikacije za mamu:

hiperstimulacija maternice koja vodi produljenim kontrakcijama koje mogu uzrokovati:
    -prijevremeno odvajanje posteljice (abruptio placenta)
    -rupturu uterusa koja rezultira hitnim carskim ili smrcu
    -nedostatak kisika za bebu
    -prebrzi porod i izgon koji rezultira puknucima medjice ili cerviksa
    -hematomima
    -trauma za novorodjence
    intoksikacija vodom jer je oxytocin anti-diuretik sto vodi do poremecaja u otkucajima srca, hipotenziji, mucnicama i povracanju, oticanju i teskocama u dojenju

komplikacije za bebu:

-prejake kontrakcije uzrokoju nedostatak kisika za fetus koji vodi usporavnju otkucaja srca
    -novorodjenacka zutica
    -smanjena sposobnost zgrusnjavanja krvi
    http://213.191.133.21/forum/viewtopi...highlight=drip

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

jer drip povečava opasnost da beba udahne mekonijsku vodu

što je logična opasnost
    jer drip extremno napreže maternicu i može izazvati blokadu kisika u posteljicu i onda beba mora udahnuti

Citiraj tridesetri prvotno napisa
    evo prevodim iz knjige "birthing from within" pam england & rob horowitz, str. 252, 253.

najvaznije o oxytocinu:

moguce komplikacije za mamu:

hiperstimulacija maternice koja vodi produljenim kontrakcijama koje mogu uzrokovati:
    -prijevremeno odvajanje posteljice (abruptio placenta)
    -rupturu uterusa koja rezultira hitnim carskim ili smrcu
    -nedostatak kisika za bebu
    -prebrzi porod i izgon koji rezultira puknucima medjice ili cerviksa
    -hematomima
    -trauma za novorodjence
    intoksikacija vodom jer je oxytocin anti-diuretik sto vodi do poremecaja u otkucajima srca, hipotenziji, mucnicama i povracanju, oticanju i teskocama u dojenju

komplikacije za bebu:

-prejake kontrakcije uzrokoju nedostatak kisika za fetus koji vodi usporavnju otkucaja srca
    -novorodjenacka zutica
    -smanjena sposobnost zgrusnjavanja krvi
    http://213.191.133.21/forum/viewtopi...highlight=drip
    E sad sam definitivno ljuta kao ris.Evo zašto: kao jednu od komplikacija si navela smanjenu sposobnost zgrušnjavanja krvi.Moj Mate je nakon poroda uredno sisao i onda kad smo stigli kući,to isto popodne počeo je povraćati krv i to tamnu,ja jesam imala gadne ragade ali opet mi je cijelo to objašnjenje na neonatologiji bilo sumnjivo.Tvrdili su da je to moja krv a opet nisu imali mogućnost,jer u zd bolnici ne mogu izvršiti tu pretragu,utvrditi iz sadržaja koji je povratio da li je krv njegova ili moja,imao je i tamnu stolicu taj dan.Krvarenje je na sreću prestalo do navečer,napravili su mu koagulogram i dali duplu dozu konakiona. U bolnici smo ostali sedam dana,svaki dan su mu vadili krv radi kontrole zgrušavanja ali su ga i skinuli sa prsa jer je pretpostavka da je do toga došlo zbog mojih ragada. Trebam li reći da mi je od šoka stalo mlijeko i da moje dijete sada nije dojeno!!!!!!!!!!!!!!!!

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Fabiola, molim te da mi objasnis sto je tocno stres test i cemu sluzi.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Promijenila sam naziv topica i splitala zbog dužine.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj upornamama prvotno napisa
    Fabiola, molim te da mi objasnis sto je tocno stres test i cemu sluzi.

kad nalaz CTG-a nije dobar neko vrijeme( ovsi kakav i koliko dugo) kod nas se prvo napravi uzv, color doppler. gledaju se protovi krvi u pupkovini. ako ne valja napravi se stres test. prvo se snimi 15- ak minuta ctg-a, pa se trudnici da drip da se vidi kako kucaju reagiraju na njega. taj drip traje samo oko pola sata da ne naškodi bebi. ako su kucaji ok, ženu vrate u sobu ili idu u porođaj, ovisi. ako kucaji ne valjaju ide na CR.
    dakle stres test je davanje dripa da se vidi reakcija bebe

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Hvala ti na odgovoru. Pitala sam zato što su ga meni radili prije indukcije (manjak plodne vode, slabiji protok kroz a. umbilicalis, loš ctg), i nalaz je bio uredan. Mislila sam da se taj test daje da se vidi kakve će trudove imati rodilja pod dripom.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

ne ne, samo kako beba reagira na drip. a čuj mislim da je stres test super stvar, ko bi gurao kroz 6-7 sati truda sa lošim kucajima?...

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Izgubila sam topik, pa da se vratim

Najveći problem u našim rodilištima je taj što se rodilju neprestano uznemirava. Te pregled jednog doktora, te pregled drugopg doktora, te pregled primalje, te ctg, te odite sad na wc, te vas sad imamo nešto zua pitati.... i odu trudovi k vragu.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

to je istina. svi previše čačkamo. kod nas sreća pa primalje ne pregledavaju, a dr-i svaka 2 sata.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj amaranth prvotno napisa
    Ženi otvorenoj 8 cm, sa mekonijskom vodom, pokušali su dati drip? Ali nisu stigli? Zezla ih i rodila! Zanimljivo.

Zanima me, pa ću pitati:
    1. Primalja, u kojem rodilištu radiš?
    2. U kojem rodilištu je rodila tvoja snaja?
    3. Koje su po tebi apsolutne indikacije za davanje dripa?
    4. Učite li u školi za primalje fiziologiju poroda? Odnosno, znaš li koji se hormoni i na koji način luče kod rodilje u porodu?

Pitanja nisu provokacija, stvarno me zanima.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

ne ljuti se, ali ti neću odgovoriti na prva dva pitanja. da, učimo u školi fiziologiju porođaja, ali pravila rađaone u kojoj se rađa su različita. mi naravno moramo poslušati liječnika koji je prvenstveno odgovoran na apsolutni nadzor porođaja. primalje su sestre- odgovorne za pružanje najbolje njege ženi koja rađa. zato mi pomažemo pri porođaju, ne porađamo. naša svrha je asistencija. tako nas tretiraju liječnici i rodiljje. ja nisam za drip. kad trudovi dođu, dobro dođu. žene koje se ne otvaraju, samo se muče na dripu i vrlo često ili završe na CR-u ili se pate 10 sati i jedva rode. mislim ako se žena spontano otvorila 3-4 cm, otvoriti će se još.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mene je u drugom porodu pregledalo 5 doktora i 3 babice. 2 doktora su me pregledavala u trudu :shock:

Kad je napokon došao MM (nakon 16 sati su mene napokon pustili na hodnik jer on više nije želio čekati doma da ga pozovu) toliko su mi svi išli na živce, da sam i njega natjerala doma.

Trebam li reći da sam nakon 18 sati pod dripom završila na carkom rezu jer se nisam otvorila više od 2 cm. Porod je inače bio induciran samo zato jer je prošao termin. I to nakon prvog carskog reza.
    A taj prvi carski rez je bio zbog toga što mi 9 sati nisu dali da ustanem s krevata, nego sam ležala tako u boxu s priljučenim CTG-om na boku. Naime meni je doma puknu vodjenjak pa sam prema preporuci s trudničkog tečaja odmah otišla u rodilište. Nakon tih 9 sati u kojima (naravno) trudovi uopće nisu počeli niti se cervix otvarao, dali su mi drip. Bebini otkucaji su istog trena počeli drastično padati...
    To su najveći razlozi zašto se ja tako jako borim protiv indukcije, medikaliziranja, "čačkanja"i sputavanja.

Sve je to tako krivo. Postavljeno na totalno krivim temeljima. Mene recimo te procedure oko "spašavanja" međice brinu.
    Bolniočko rodilište bi trebalo biti spas za onih nekoliko postotaka poroda u kojima se pojavljuju komplikacije. Za sve ostalo brine se priroda i eventualno primalja koja "zna sjediti na rukama".

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

poslid, molim te pogledaj topic o drugom CR-u. tamo sam pisala o indukciji nakon cr-a. nisam rodila, ali jako dobro razumijem pojam boli jer je i mene nekad boljelo i svi su čačkali po meni, prepipao me svaki stažer i specijalizant kojeg je zanimalo. na kraju sam pozvijerila i otišla kući. i dalje me boljelo ali me nije nitko dirao. primalje trebaju čekati znakove izgona, ne pregledati žene. ludo je i neodgovorno što su te mrcvarili u rađaoni, a postojale su indikacije za porođaj CR-om.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

zato mi pomažemo pri porođaju, ne porađamo. .
    svi vi asistirate porođaju: i doktori
    ne porađaju oni nikog
    oni su aktivno kad dođe do CR-a ili odluke za pomoć u komplikaciji

žena rađa
    žena je subjekt
    ne objekt, njena uloga je aktivna , ne pasivna
    nije ona došla u bolnicu da je porode
    ne da ona rodi ... u sigurnom okruženju

sve škole vezane uz porod bi to trebale napisati iznad vrata
    jer ako se uči da se žena porađa, da je ona samo inkubator iz kojeg doktor vadi djete van ... neće biti dobro

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Fabiola

moja prijateljica je došla u rodilište na drugi porod (šibensko rodilište)
    trudovi su bili sasvim ok (ne prebolni, samo malo bolni), otvorena 6-7 cm, sve 5

i onda dođe dr. i u trudu ju rukom počne širiti cevrix :? :? :?
    kaže da je ništa nije bolilo toliko nenormalno ka ta minuta dok joj je ona čačkala dolje

prošleo je cca 2 mjeseca od poroda, kad mi je to pričala .. u glasu sam joj osjetila koliko ju je to pogodilo, nakon 2 mjeseca ... trauma

a zbog čega?
    mogla je imati normalan predivan prirodni porod, trudovi su bili ok, drugo dijte, normalne veličine, ona rastezljiva inače .....
    sve me to toliko ljuti, pogotovo po pitanju Šibenskog rodilišta da bi .. a ne znam šta bi pomoglo

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    klia, to sto je kod nas lose ne znaci da je vani svugdje bolje. bas citam izvjesce americkih ginekologa - 30-tak % carskih, 65% prokidanja vodenjaka, 60% dripa, 76% epiduralnih, 75% lezanje cijelo vrijeme poroda i izgona... americki sustav poroda je vrlo vrlo tehnologiziran. kanada je tu blizu, koliko cujem iskustva su sarolika, u nekim bolnicama se prakticira 'americki' nacin, u nekim je pristup porodu prirodniji. velike su razlike ne samo medju zemljama, nego i pojedinim rodilistima unutar iste zemlje.
    To meni govori da struka nije zauzela jedinstveni stav o intervencijama pri porodu pa da ne možemo nekritički glorificirati porode u inozemstvu.
    Podržavam ideju da se u Hr uvede visoka škola za primalje, neka se omoguće kućni porodi i ozbiljno uzimaju rodiljine želje u bolnicama (dakle da se omoguće prirodni položaji i sl.), ali držim da struka ipak mora imati zadnju riječ po pitanju intervencija ako postoji i mali postotak mogućnosti da zbog nečega porod krene krivo.

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj upornamama prvotno napisa
    Primaljo, molim te da mi objasnis sto je tocno stres test i cemu sluzi.

kad nalaz CTG-a nije dobar neko vrijeme( ovsi kakav i koliko dugo) kod nas se prvo napravi uzv, color doppler. gledaju se protovi krvi u pupkovini. ako ne valja napravi se stres test. prvo se snimi 15- ak minuta ctg-a, pa se trudnici da drip da se vidi kako kucaju reagiraju na njega. taj drip traje samo oko pola sata da ne naškodi bebi. ako su kucaji ok, ženu vrate u sobu ili idu u porođaj, ovisi. ako kucaji ne valjaju ide na CR.
    dakle stres test je davanje dripa da se vidi reakcija bebe
    Fabiola, zar svi ovi postupci ne produžavaju mogući djetetov stres u maternici?
    Zašto se odmah nakon lošeg ctg-a i color dopplera ne ide na carski? :?

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj klia prvotno napisa
    ne možemo nekritički glorificirati porode u inozemstvu.
    svako malo naglasim da ni vani nije puno bolje, tj da je situacija sarolika. razlika koja zaista globalno postoji, je odnos prema pacijentu. poprilicno sam sigurna da nigdje, osim mozda u zemljama koje su izasle iz komunizma kao i mi, ne postoji takav ponizavajuci, omalovazavajuci i ignorantski pristup rodilji i njenim zeljama kao sto se kod nalazi vise kao pravilo nego kao iznimka.

Podržavam ideju da se u Hr uvede visoka škola za primalje
    u hr vec postoji visoka skola za primalje, od prije godinu dana.

držim da struka ipak mora imati zadnju riječ po pitanju intervencija ako postoji i mali postotak mogućnosti da zbog nečega porod krene krivo
    prema zakonu o pravima pacijenata svaki pacijent, pa tako i rodilja, ima pravo odbiti intervenciju, a medicinsko osoblje ima duznost to osigurati, osim ako je u pitanju zivot i smrt. ako mozemo odbiti trasfuziju, mozemo i smijemo odbiti i drip i epiziotomiju i sl. iako je misljenje dezurnog lijecnika mozda suprotno.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    .
    prema zakonu o pravima pacijenata svaki pacijent, pa tako i rodilja, ima pravo odbiti intervenciju, a medicinsko osoblje ima duznost to osigurati, osim ako je u pitanju zivot i smrt.
    ček, ček
    ako ja napismeno dam izjavu (ovjerenu kod javnog bilježnika) da ne želim održavanje života na aparatima ili oživljavanje .. oni mogu iči mimo moje volje?
    jest u pitanju život ili smrt .. ali odluka je vlasnika tijela? ili ne?

jasno mi je da sve dok sam razumna / svjesna ne mogu napraviti ništa mimo moje volje

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

e to nisam nikad proucavala, iskreno, zanimalo me sve do toga...

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

poslid, molim te pogledaj topic o drugom CR-u. tamo sam pisala o indukciji nakon cr-a.
    Ja jako dobro znam da je to što su radili najlošije što su mogli napraviti. Tada nisam znala da je drip za mene tako opasan. a i sama sam imala mentalnu blokadu prema vaginalnom porodu.
    Ali, bila je to jedna jako mučna situaciju u bolnici u kojoj su se lječnici nadmudrivali preko jedne rodilje - mene.
    No, to je već sasvim jedna druga priča.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •