Stranica 4 od 4 PrviPrvi ... 234
Pokazuje rezultate 151 do 183 od 183

Tema: suradnja rodilja i primalja (powerpoint aktivan), 2.dio

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa

.... nakon CR-a čisto sumnjam da bi se toliko mogla baviti mojom bebom ( isključivo dolazi u obzir 24/7 rooming)

u pravu si

ja sam prošli mjesec rodila prirodno, ali sam zbog gužve u rodilištu završila na 4. katu KBO-a (gdje u pravilu leže žene nakon carskog)

dakle, u sobi pored mene je ležala žena nakon CR, još je primala infuziju i bila je sva nesretna jer nije mogla podojiti bebu koja je, naravno, cijelo vrijeme bila kraj nje - odnosno, sestre su joj davale bebu i cimerice, ali je bila tužna kao nova godina što ju nije mogla podizati i namjestiti sama, kako njoj i bebi to najbolje odgovara i u biti se stvarno grozno mučila

(kod nas u rodilištu je rooming 24/7)

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    Citiraj klia prvotno napisa
    ne možemo nekritički glorificirati porode u inozemstvu.
    svako malo naglasim da ni vani nije puno bolje, tj da je situacija sarolika. razlika koja zaista globalno postoji, je odnos prema pacijentu. poprilicno sam sigurna da nigdje, osim mozda u zemljama koje su izasle iz komunizma kao i mi, ne postoji takav ponizavajuci, omalovazavajuci i ignorantski pristup rodilji i njenim zeljama kao sto se kod nalazi vise kao pravilo nego kao iznimka.

Podržavam ideju da se u Hr uvede visoka škola za primalje
    u hr vec postoji visoka skola za primalje, od prije godinu dana.

držim da struka ipak mora imati zadnju riječ po pitanju intervencija ako postoji i mali postotak mogućnosti da zbog nečega porod krene krivo
    prema zakonu o pravima pacijenata svaki pacijent, pa tako i rodilja, ima pravo odbiti intervenciju, a medicinsko osoblje ima duznost to osigurati, osim ako je u pitanju zivot i smrt. ako mozemo odbiti trasfuziju, mozemo i smijemo odbiti i drip i epiziotomiju i sl. iako je misljenje dezurnog lijecnika mozda suprotno.
    Koliko je tih visokih škola za primalje u Hr i znaš li možda koliko se primalja već školuje?

U slučaju poroda, rodiljina odluka je vezana i uz život djeteta. To mi zato nije isto kao kad odbijamo medicinske intervencije koje se tiču isključivo našeg tijela i našeg zdravlja.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ovo je iz zakona o zaštiti prava pacijenata:
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...2ID=&Show=1757
    2. Pravo na prihvaćanje, odnosno odbijanje medicinskog postupka ili zahvata

Svaki pacijent ima pravo odbiti bilo kakvu intervenciju, preporučeni operativni zahvat ili neki terapijski postupak, osim ako bi nepoduzimanje takvog zahvata bilo opasno po život ili izazvalo trajna oštećenja zdravlja. Svoj pristanak, kao znak prihvaćanja preporučenog medicinskog postupka, pacijent daje potpisivanjem tzv. obrasca suglasnosti.
    Za osobe koje nisu sposobne dati svojevoljni pristanak potpisivanjem izjave ( maloljetna osoba, osoba bez svijesti, osoba s težom duševnom smetnjom te poslovno nesposobna osoba), obrazac suglasnosti potpisuje zakonski zastupnik ili skrbnik. Iznimno, ako je riječ o neodgodivom medicinskom zahvatu kada bi njegovo nepoduzimanje ili odgađanje ugrozilo život pacijenta ili prouzročilo trajna i teža oštećenja zdravlja, tada se zahvat i medicinski postupci mogu poduzimati i bez potpisanog pristanka, ali samo dok ta opasnost traje. Kada je pacijentu ugrožen život ili mu prijeti trajno teže oštećenje zdravlja te ako je priroda bolesti takva da pacijent može ugroziti život ili zdravlje drugih ljudi, za poduzimanje neodgodivih medicinskih postupaka pacijentu se pravo odlučivanja privremeno ograničava, odnosno oduzima.

slava avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Na forumu sam već puno puta pročitala da su žene prije poroda potpisivale nekakav obrazac.
    Ja nisam ništa potpisivala. Usmeno sam dala pristanak na indukciju.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

klia, imas jednu lijepo knjigu, mogla bi ti biti zanimljiva, zove se "duhovni pristup radjanju", ne znam jesi li je dosad procitala, ako nisi, mislim da ju ima dijana, a mogu ti i ja poslati

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj slava prvotno napisa
    Na forumu sam već puno puta pročitala da su žene prije poroda potpisivale nekakav obrazac.
    na ulazu u rodilište nisi ništa potpisala?

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Koliko je tih visokih škola za primalje u Hr i znaš li možda koliko se primalja već školuje?

U slučaju poroda, rodiljina odluka je vezana i uz život djeteta. To mi zato nije isto kao kad odbijamo medicinske intervencije koje se tiču isključivo našeg tijela i našeg zdravlja.
    jedna visoka skola, u rijeci, otvorena prosle godine. ne znam koliko ih se skoluje. ali postoji odredjen broj primalja starije generacije koje su se skolovale po starom sustavu i imaju uvjete da dobiju samostalnost.

odluke o lijecenju djeteta donosi roditelj, a ne lijecnik. majka je odgovorna donijeti ispravnu odluku i za sebe i za dijete, a lijecnici su tu da savjetuju sto bi bilo najbolje. ali konacna odgovornost i donosenje odluke je uvijek na pacijentu. barem je tako u pravom demokratskom sustavu.

bilo bi lijepo da zivimo u svijetu gdje je odgovornost donosenja odluke na nekom drugom, ali nije tako. to je cijena demokracije. to sto je nasa drzava glede zdravstva malo zapela u totalitarnom sustavu, problem je opcenito drzava koje su dugo bile u komunizmu.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bilo bi lijepo da zivimo u svijetu gdje je odgovornost donosenja odluke na nekom drugom
    joj meni to ne bi bilo lijepo .

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
    bilo bi lijepo da zivimo u svijetu gdje je odgovornost donosenja odluke na nekom drugom
    joj meni to ne bi bilo lijepo .
    ni meni. ni najmanje lijepo i skroz neprihvatljivo. vec ne mozemo odlucivati o mnogim stvarima vezanim uz nasu djecu, samo nam jos fali da o svemu odlucuju drugi. gdje je tu uopce odgovornost ikakva?

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma zezam se cure

ali uopce ne sumnjam da bi mnogim, mnogim ljudima to odgovaralo. ako cemo realno, dobar postotak rodilja i dolazi u rodiliste sa mislju 'sve prepustam doktorima, oni znaju najbolje, neka oni donose sve odluke i porode me kako god znaju i umiju'.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ma zezam se cure

ali uopce ne sumnjam da bi mnogim, mnogim ljudima to odgovaralo. ako cemo realno, dobar postotak rodilja i dolazi u rodiliste sa mislju 'sve prepustam doktorima, oni znaju najbolje, neka oni donose sve odluke i porode me kako god znaju i umiju'.
    i onda otvaraju topice: "koliko vam je trebalo da zaboravite porod" :/

ima nas svakakvih
    ja volim odlučivati ... i zato mi teško ide učenje plesa gdje me partner mora voditi a ja slušati "znakove"

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja volim odlučivati ... i zato mi teško ide učenje plesa gdje me partner mora voditi a ja slušati "znakove"
    samo da se ubacim da mi ovaj primjer za usporedbu nikako nije sjeo
    ponekad je tako dobro i prepustiti se

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa

samo da se ubacim da mi ovaj primjer za usporedbu nikako nije sjeo
    ponekad je tako dobro i prepustiti se
    heh .... ne za mene
    takav se rodiš
    mater mi je više puta rekla da sam sa vakim karkaterom tribala biti muško

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ovo je iz zakona o zaštiti prava pacijenata:
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...2ID=&Show=1757
    2. Pravo na prihvaćanje, odnosno odbijanje medicinskog postupka ili zahvata

Svaki pacijent ima pravo odbiti bilo kakvu intervenciju, preporučeni operativni zahvat ili neki terapijski postupak, osim ako bi nepoduzimanje takvog zahvata bilo opasno po život ili izazvalo trajna oštećenja zdravlja. Svoj pristanak, kao znak prihvaćanja preporučenog medicinskog postupka, pacijent daje potpisivanjem tzv. obrasca suglasnosti.
    Za osobe koje nisu sposobne dati svojevoljni pristanak potpisivanjem izjave ( [maloljetna osoba, osoba bez svijesti, osoba s težom duševnom smetnjom te poslovno nesposobna osoba), obrazac suglasnosti potpisuje zakonski zastupnik ili skrbnik. Iznimno, ako je riječ o neodgodivom medicinskom zahvatu kada bi njegovo nepoduzimanje ili odgađanje ugrozilo život pacijenta ili prouzročilo trajna i teža oštećenja zdravlja, tada se zahvat i medicinski postupci mogu poduzimati i bez potpisanog pristanka, ali samo dok ta opasnost traje. Kada je pacijentu ugrožen život ili mu prijeti trajno teže oštećenje zdravlja te ako je priroda bolesti takva da pacijent može ugroziti život ili zdravlje drugih ljudi, za poduzimanje neodgodivih medicinskih postupaka pacijentu se pravo odlučivanja privremeno ograničava, odnosno oduzima.
    A ja pak boldam ove dijelove istog zakona.

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

odluke o lijecenju djeteta donosi roditelj, a ne lijecnik. majka je odgovorna donijeti ispravnu odluku i za sebe i za dijete, a lijecnici su tu da savjetuju sto bi bilo najbolje. ali konacna odgovornost i donosenje odluke je uvijek na pacijentu. barem je tako u pravom demokratskom sustavu.

bilo bi lijepo da zivimo u svijetu gdje je odgovornost donosenja odluke na nekom drugom, ali nije tako. to je cijena demokracije. to sto je nasa drzava glede zdravstva malo zapela u totalitarnom sustavu, problem je opcenito drzava koje su dugo bile u komunizmu.
    S prvim odlomkom se slažem: liječnik nam savjetuje što je za nas najbolje, ali bi trebao poštivati ako u nekom trenutku kažemo da određeni zahvat odbijamo. Međutim, kao što se vidi iz odlomka Zakona o pravima pacijenata, pacijentovo pravo ima granice- ako svojom odlukom može ugroziti život ili zdravlje druge osobe (a to se u porodu objektivno može dogoditi).
    Dakle, pojam odgovornosti je prilično proizvoljan i subjektivan. Ono što je za mene odgovorno, za drugoga može biti neodgovorno i obratno.
    Tako, ako poslušamo preporuku liječnika to nipošto ne znači da prebacujemo odgovornost na njega, suodgovorni smo.
    Ali u praksi, ukoliko do bilo kakvih problema dođe, poslušali mi liječnika ili ne, zakon (ali i većina nas samih) proziva upravo njega jer on je taj koji u datom trenutku MORA znati više i MORA znati procijeniti hoće li pacijentova odluka ugroziti tuđi život.
    Ja kao rodilja to ne moram znati, ja mogu željeti slobodno se kretati a ne biti prikopčana na ctg, ali ako moje rodilište nema pokretni uređaj i nema liječnika koji bi me kontrolirao fetoskopom (nažalost!), mišljenja sam da moram prihvatiti realno stanje stvari (a želim da mi dijete bude kontrolirano).

Knjigu Duhovni pristup radjanju sam pročitala i nije me oduševila.

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma zezam se cure

i onda otvaraju topice: "koliko vam je trebalo da zaboravite porod" :/

ima nas svakakvih
    Curke, nemojmo pretjerivati. Ima i onih koji su došle u bolnicu s vizijom kako će se izboriti za prirodni porod, a onda "u zanosu" zatraže epiduralnu. Ne prozivajmo ni jedne ni druge, svaki je porod priča za sebe, ma kako otrcano zvučalo.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

steta, osim onoga sto ti je smetalo, ima i stvari koje mogu prosiriti vidike kad je o ovoj temi rijec, a pogotovo kod nekoga tko uz to i ima smisla za duhovno i vjeruje

slava avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj slava prvotno napisa
    na ulazu u rodilište nisi ništa potpisala?
    Jedini papir koji sam potpisala bio je obrazac pristanaka da se rođenje djeteta objavi u medijima. Drugo ništa nisam potpisivala. Usmeno su mi rekli sve što će raditi i koje medikamente ću dobiti.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

klia, ja sam prije poboldala ono, kao odgovor na ovo
    slučaju poroda, rodiljina odluka je vezana i uz život djeteta. To mi zato nije isto kao kad odbijamo medicinske intervencije koje se tiču isključivo našeg tijela i našeg zdravlja.
    najbolje bi bilo poboldati cijeli odlomak u integritetu.
    recimo, ti sad nisi poboldala "ali samo dok ta opasnost traje", što je isto jako važno za kontekst.
    mogli bi tako do sutra, jer važan je čitav kontekst i svaka riječ.
    Do hitnog stanja može doći skoro pa uvijek, pa i u porodu.
    Srećom (i još uvijek) nema ga se pravo tretirati kao hitno stanje, sve dok se ne zakomplicira.
    A opet, ima komplikacija i komplikacija.

Ali u praksi, ukoliko do bilo kakvih problema dođe, poslušali mi liječnika ili ne, zakon (ali i većina nas samih) proziva upravo njega jer on je taj koji u datom trenutku MORA znati više i MORA znati procijeniti hoće li pacijentova odluka ugroziti tuđi život.
    Ne proziva ga zakon ako si ti u tom trenu svjesno preuzela odgovornost na sebe (crno na bijelo, svojim potpisom).

Ja kao rodilja to ne moram znati, ja mogu željeti slobodno se kretati a ne biti prikopčana na ctg, ali ako moje rodilište nema pokretni uređaj i nema liječnika koji bi me kontrolirao fetoskopom (nažalost!), mišljenja sam da moram prihvatiti realno stanje stvari (a želim da mi dijete bude kontrolirano).
    I to je za tebe u redu, ali ne nužno i za svaku drugu rodilju.

Ima i onih koji su došle u bolnicu s vizijom kako će se izboriti za prirodni porod, a onda "u zanosu" zatraže epiduralnu. Ne prozivajmo ni jedne ni druge, svaki je porod priča za sebe, ma kako otrcano zvučalo.
    s ovim se slažem.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mozda ne bi bilo lose da bacite oko na Priopcenje Hrvatske udruge primalja

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

mogla bi to i kod šnenokli zalijepiti...

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

pacijent je zapravo dobar termin za rodilju kao i za sve zdrave osobe

pacijent nije isto sto i bolesnik.

pacijent je naprosto korisnik zdravstvenog sustava, neovisno da li bio zdrav (isao na kontrolu, sistematski, porod...) ili bio bolestan.

ali je vrlo los izraz 'bolesnik' koji se u novom zakonu o primaljstvu koristi za rodilje i novorodjencad primjeren izraz bi bio pacijenti.
    Meni na otpusnom pismu iz rodilišta pod komentarima piše: IZLIJEČENA.
    :? Od čega, od trudnoće? Od poroda? Od epi (a to su me oni "razboljeli") :?
    A malcu su napisali: Djelomično izlječenje (ili oporavak, ne sjećam se).

(Napominjem da su i trudnoća i porod bili uredni, bez komplikacija.)

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Predlažem da se opet promijeni naziv topica. Dok se ne pojave neke primalje s kojima bi se surađivalo....

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj zrinka prvotno napisa
    steta, osim onoga sto ti je smetalo, ima i stvari koje mogu prosiriti vidike kad je o ovoj temi rijec, a pogotovo kod nekoga tko uz to i ima smisla za duhovno i vjeruje
    Zrinka, različiti smo, makar bili u istom duhu. I nisam jedina vjernica kojoj se pristup u knjizi nije svidio. Da mi ju je netko dao prije prvog poroda, više bi me ustrašila nego smirila. Najviše mi se nije svidjelo što autorica prikazuje porodjajnu bol kao neku kušnju Sotone kojom se odupiremo molitvama. (Ali knjigu sam pročitala još 2006. pa me ispravi ako je to krivo.) Duhovnost, ali ne fanatičnost niti ideologiziranost prati svakodnevlje moga života još odavno. Pa i porode, osobito drugi. Ali je ključan stav: Hvala ti Bože na ovim ljudima koje mi daruješ dok rađam. Vjerujem da ih tvoja ruka vodi.

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

klia, ja sam prije poboldala ono, kao odgovor na ovo
    slučaju poroda, rodiljina odluka je vezana i uz život djeteta. To mi zato nije isto kao kad odbijamo medicinske intervencije koje se tiču isključivo našeg tijela i našeg zdravlja.
    najbolje bi bilo poboldati cijeli odlomak u integritetu.
    recimo, ti sad nisi poboldala "ali samo dok ta opasnost traje", što je isto jako važno za kontekst.
    mogli bi tako do sutra, jer važan je čitav kontekst i svaka riječ.
    Do hitnog stanja može doći skoro pa uvijek, pa i u porodu.
    Srećom (i još uvijek) nema ga se pravo tretirati kao hitno stanje, sve dok se ne zakomplicira.
    A opet, ima komplikacija i komplikacija.

Ne proziva ga zakon ako si ti u tom trenu svjesno preuzela odgovornost na sebe (crno na bijelo, svojim potpisom).

I ja sam boldanjem htjela reći da se zakon mora čitati u cijelosti, naravno.

Mislim da bi zakon, čak i u slučaju potpisivanja od strane rodilje, osudio liječnika jer bi se stanje rodilje moglo tumačiti kao specijalno, da ne kažem neubrojivo. (Ovo nije moj stav, ali sam takve stvari čitala negdje.) Pa čak i da se rodilju ne tretira tako, uvijek bi se netko mogao pozvati na onaj dio zakona koji de facto kaže da liječnik mora procijeniti opasnost od takve odluke.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Misliš na hitna stanja?
    To da, ali ne i kod "običnih, rutinskih" intervencija.

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ali je ključan stav: Hvala ti Bože na ovim ljudima koje mi daruješ dok rađam. Vjerujem da ih tvoja ruka vodi.
    Nije se dao isčitati takav stav u tvojoj priči s poroda u kojoj spominješ neku vješticu
    Valjda je to ponekad teško, jel da Klia?

Mene jako vrijeđa stav koji se stalno povlači, a u kojem se žene koje moraju napraviti malu revoluciju u rodilištu da bi dobile koliko toliko prirodan (čitaj: siguran) porod za sebe, ali prvenstveno za svoje dijete - gleda kao na neodgovorne osobe koje riskiraju život svoga djeteta.

Da sam zdravlje svoje djece uvijek s povjerenjem prepuštala liječnicima sigurna sam da moja djeca danas ne bi bila ovako zdrava kakva su sada. Nekim liječnicima je jednostavno prečesto bio cilj toga trena pod svaku cijenu suzbiti bolest što prije, a moj cilj je bio dugoročno zdravo i otporno dijete.
    Nerijetki su i liječnici (i drugi stručnjaci) koji naglašavaju da su djeca prvenstveno odgovornost roditelja.

Liječnik na porodu je odgovoran u slučaju da postoji medicinska indikacija, a i onda bi bilo lijepo da zahvat objasni, zajedno s njegovim posljedicama. U 85% slučajeva normalnog, fiziološkog poroda - koji je podsjećam - normalna, fiziološka, prirodna pojava - žena zna bolje koji položaj birati, kako disati, kada i kako tiskati i da li će preuzeti aktivnu ulogu rodilje ili će se prepustiti odlukama liječnika i njihovom beskrajnom nizu katalizatora poroda koji u konačnici dovedu do toga da dijete pati (manje ili više).

Ono u Monty Paytonu mi više uopće nije duhovito jer vidim da čak i mnoge žene na porod gledaju upravo tako: kada žena pita "a što ja radim?" a liječnik odgovara "ništa dušo, vi niste kvalificirani!".

A to da se žena smatra neubrojivom u porodu ima nešto kod Kurjaka i Dražanića, meni omiljenih autora, koji ništa o ženi ne znaju.
    Ovoj ženi kakvom ja sebe želim smatrati. Žena s velikim Ž.
    Darovana veličanstvenim darom majčinstva!

Ne žena koju su doveli odnekud kolima hitne pomoći pa se na njoj rade neki zahvati, a ona je neuračunjiva!

Nego žena koja predano i puna povjerenja rađa svoje dijete slaveći!

(nisam feministkinja )

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jesi, jesi dijana, samo to ne znas

klia, jos cu jednom ponoviti neke stvari jer mi se cini da neke nase poruke shvacas drugacije nego sto mislimo i zelimo.

ni u kom slucaju ne smatramo da SVAKA zena moze roditi doma, bez strucne pomoci, i to svako malo ponavljamo. molim te da vise ne referiras na to (komentiram jedan drugi topic) jer to niti smo IKADA rekle, niti cemo ikada reci.

svjesne smo da u odredjenom broju slucajeva u porodu dolazi do komplikacija. za neke se zna jos u toku trudnoce, neke se otkrije u toku poroda. srecom zivimo u modernom svijetu gdje postoji medicinska pomoc u slucajevima kada je zaista potrebna. sve ove intervencija o kojima pisemo su u malom broju slucajeva zlata vrijedne i neophodno potrebne. medjutim, to nikako ne opravdava njihovo koristenje bez prave medicinske indikacije, sto je cesto slucaj, jer tada povecavaju rizike u normalnom porodu, umjesto da ih smanjuju.

glede neuracunljivosti rodilje, to ni u kojem zakonu ne pise. nisam primijetila da zakon o zastiti prava pacijenata navodi "svaki pacijent ima pravo odbiti postupak ne njegovom tijelu, osim u slucaju ugrozenosti zivota, OSIM rodilja koje su kao sto znamo, nerazumne i neuracunljive i njihove zelje i potrebe se mogu slobodno ignorirati".

dok se god ne radi o ugrozenosti zivota majke i/ili djeteta, odluke donosi rodilja, a ne lijecnik. ukoliko im se zelje i planovi sukobljavaju, rodilja moze potpisati da ne pristaje na odredjene intevencije u tom trenutku i time skinuti eventualnu odgovornost sa lijecnika.

vjerujem da ces se sloziti s mojom vizijom radjanja, u kojoj rodilja, primalja, lijecnik, bliska osoba ili osobe za podrsku, zajedno rade na tome da porod bude sto sigurniji, laksi, i sto ljepse iskustvo. vizija u kojoj rodilja ima slobodu aktivno voditi vlastiti porod, uz tihu i neuznemirujucu podrsku strucnog osoblja, i u kojoj u slucaju naznaka komplikacija zajedno razgovaraju o mogucim opcijama, te rodilja na temelju takvog informiranog i partnerskog razgovora donosi odluku o mogucim intervencijama koje bi pomogle da porod ostane i dalje najvise moguce siguran i za nju i za dijete.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Felix, jako lijepo sročeno

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj dijanam prvotno napisa
    Ali je ključan stav: Hvala ti Bože na ovim ljudima koje mi daruješ dok rađam. Vjerujem da ih tvoja ruka vodi.
    Nije se dao isčitati takav stav u tvojoj priči s poroda u kojoj spominješ neku vješticu
    Valjda je to ponekad teško, jel da Klia?

Vrlo ružan i nepotreban komentar.
    Nažalost, na taj porod nisam išla s mišlju da su mi ti ljudi darovani, već da se moram boriti. Ta mi je misao otkrivena puno kasnije.
    Da mi je u glavi bilo povjerenje, možda bih i tu osobu doživjela drukčije, možda bi i njezin odnos prema meni bio drukčiji.

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Felix, sa zadnjim ću se odlomkom složiti.

Na drugom topicu nisam spominjala da vi kao udruga glorificirate porod kući, nego da ga JA ne mogu glorificirati (za razliku od forumašica, ne nužno i članica udruge, koje mogu). Otuda je nepotrebno tako oštro naglašavanje moga "neispravnog shvaćanja" vaših poruka pa i navođenja teksta koji se iščitava na svim "vrućim" topicima o porodu.
    Ovo opet počinje sličiti na hajku na neistomišljenike. Pa forum služi i raspravi, zar ne?

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

naravno da forum sluzi raspravi, medju ostalim. naravno da nemamo svi isto misljenje.

sasvim je u redu da ne zelis glorificirati porod kod kuce i nitko to ne trazi od tebe. ali molim te da, kad se referiras nase stavove, to radis s cijelim recenicama, a ne koristis nepotpune i izmijenjene izjave koje nijedna od nas nikad nije i nece reci. ne samo clanice udruge - ja zaista nisam primijetila ni kod koje forumasice, koliko god 'alternativna' bila, da misli to sto si cinicno rekla.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

velika je razlika izmedu "glorificirnja" poroda kod kuce i stavljanja te opcije radanja u ravnopravan polozaj s ostalim. klia, da li te smeta jedno ili drugo, ili oboje?

Stranica 4 od 4 PrviPrvi ... 234

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •