Stranica 2 od 6 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 262

Tema: rekonvalescentica

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Flower, sa 6,5 godina bi morala znati da NE znači NE-pogotovo ako je izrečeno dva puta za istu štetu.
    I ako je kazna u pitanju onda ne bih uzela u obzir ono čime se ona sama želi kazniti nego nešto što bi bilo skroz drugačije, a korisno. Npr. ti si morala uložiti rad da očistiš fleke (pardon-crteže). Neka ona uloži također rad: iznošenje smeća, metenje mrvica u kuhinji, spremanje sobe, pomaganje oko slaganja odjeće, slaganje namirnica nakon kupovine....S toliko godina može već zaista dosta toga, a nakon dobro odrađenog posla pohvalila bih je da shvati kako može napraviti nešto korisno i pozitivno. I svakako bih joj naglasila da sam kao mama jako sretna i ponosna kad pomaže i koliko je ljepše tako, a ne kad radi štetu.

Ne znam, da je mlađe dijete u pitanju još bih to nekako i prožvakala, ali dijete je školske dobi, očekivala bih od nje da razumije jednostavni NE.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Flower, sa 6,5 godina bi morala znati da NE znači NE-pogotovo ako je izrečeno dva puta za istu štetu.
    mim, lako reci... nase NE je uvijek pod znakom ispitivanja i sa barem nekoliko zasto, ali,mozda...ponekad stvarno pomislim kako su to nekad stari rjesavali. demokracija je precijenjena

kanga - rekla je da se ona sad brine o tome da fasada ne bude ofarbana i da ako bi to presli s zutom bojom nista se nece vidjeti - nisam znala jel da placem il se smijem

inace ona je od one korisne djece - baci smece, pospremi krevet, voli raditi. rekla sam joj (da vidis mim kako sam te poslusala)- ja sam radila toliko min. na ciscenju sad bi bilo ok da ti meni pomognes, a ona - ja ti nisam rekla da cistis, sama si to izabrala. (da ne cita ona negdje JJ u prikrajku ) no dogovor je pao. mada je bilo doista dosta price i objasnjavanja.

oduzet cu joj te bojice na neko vrijeme, majke mi hocu.

izludjuje ga cinjenica da nije u stanju rijesiti situaciju na drugi nacin, jer savrseno razumije da taj odabrani nije dobar.
    i jako je se frustrira poradi toga.

no ovo je vec druga tema...
    jako dobra tema...imali bi stosta reci.

"zločesti alterego" i "samokažnjavanje"
    nisu metafore, ne kuzim sto je tu zbunjujuce :?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ja ću pitati ovako, postoji li mogućnost da to napravi i 4. put ?

Ili će ići stepenicu dalje ?

I što ona s tim dokazuje ? Sebi ili vama ?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da pretjerujete. Dijete se malo zanijelo, ja se tocno mogu sjetiti tog djecjeg zanosa kad znas da nesto ne smijes, ali te toliko vuce i u momentu se jednostavno zaboravis....a sumnjam da ne konta kako je majka ponosna na njezinu snagu volje.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Mislim da pretjerujete. Dijete se malo zanijelo, ja se tocno mogu sjetiti tog djecjeg zanosa kad znas da nesto ne smijes, ali te toliko vuce i u momentu se jednostavno zaboravis....a sumnjam da ne konta kako je majka ponosna na njezinu snagu volje.
    upravo tako.

djeci na pamet padaju svakakve pi**arije, a mi smo tu da ih spriječimo, odnosno da ih ne toleriramo ako tako nešto naprave.
    juraj se u ovom slučaju sigurno ne bi "izvukao" samo s "oprosti", vjerojatno bi sudjelovao na neki način u saniranju štete, nekako bi to odradio
    ono što znam je da dalje od ovog ne bih išla u analizu. :/

ovo mi je genijalno, podsjeća me na moja obećanja samoj sebi:
    oduzet cu joj te bojice na neko vrijeme, majke mi hocu.

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Čitam ovo i uživam... Nekako uvijek čovjek misli da se neke stvari događaju SAMO njemu... I dođe ti nekako lakše kad skužiš da nisi sam...

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

možda je treba ignorirati ili napraviti nešto neočekivano.
    pada mi na pamet pohvala tipa "baš ti je ovo lijepo ispalo"... možda je uspijete zbuniti pa neka se ona pita što se događa.

eto, razmišljam i lupetam

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vjerojatno bi sudjelovao na neki način u saniranju štete, nekako bi to odradio
    sada smo tu, nije mogla ona cistiti jer je stetu napravila na poprilicno nezgodnom mjestu za cistiti (treba se provuc i doslovce visiti, a i iskreno htjela samto ocistiti i ohladiti se, a ne biti tad s njom - valjda bi i nju tad izribala)

potpisujem zoranu i cvijetu. ne trazim ja neke duboke razloge,nije zivot uvijek duboko more, pogotovo ne iz pozicije djeteta.

samo bi voljela da je NE=NE.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Svatko ima svoj stil odgoja, no ja preko ovog ne bih tako lako prešla. Možda griješim, .....ali protiv sebe ne mogu

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i to je sasvim ok

NetkoMiOteoNick avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Kod pošaranih zidova, parketa, namještaja, razbijenih lustera i izgrebanih auta ja se sjetim izjave jedne mame čiji sin je preživio udar groma.

"Prije smo se ljutili na sina što blatnjavim cipelama prlja kuću. Sada smo sretni da ju ima tko prljati."

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    rekla je da se ona sad brine o tome da fasada ne bude ofarbana
    8) . ima neki plan kako (mozda da te zamoli da doista sklonis te boje ili....)?

i jest, izuzeci potvrduju pravilo, gledaj tako na to

MamaRibice avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    ja se tocno mogu sjetiti tog djecjeg zanosa kad znas da nesto ne smijes, ali te toliko vuce i u momentu se jednostavno zaboravis
    Mozda da joj objasnis da razumijes taj osjecaj, svi ga poznamo, to je ljudski. Pa dogovorite neku vrstu "alarma". Kad je sljedeci put uhvati i kad misli da se ne moze obuzdati, neka na neki nacin, glasan i aktivan, "izbaci" taj osjecaj. Nek tri puta trci oko kuce, glasno pjevajuci, joj ne znam
    Kao kad si ljut i htio bi nekaj razbiti pa umjesto toga udaras jastuk.

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj MamaRibice prvotno napisa
    Kao kad si ljut i htio bi nekaj razbiti pa umjesto toga udaras jastuk.
    e da, smisliti neku stvar/spravu za obuzdavanje/preusmjeravanje nestašnog poriva.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

pitaj juula

kad o tome razmisljam, bez obzira sto i kod nas ima slicnih prica u drugom kontekstu, ponekad se bas izneneadim kad vidim kako me curka bas "dozivljava" u smislu da i ne.
    ali ne znam u cemu je tajna.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

gledaj ovo pozitivno
    dijete koje prvo NE prihvača da je NE , teško da će se kasnije boriti da dobije što treba/želi, jer će stati na prvom NE
    dijete koje traži rupu za prolaz pokraj NE, je dijete koje će odrasti u borca za sebe i svoje

ja nikad nisam prihvatila NE kao 100% NE, mama je bila popustljiva, trebalo je naći samo prikladan nagovor
    MM kad sam ga upoznala bi stao na prvi NE, nije se borio, nego odma pokunjio poražen , njegova mama je od čelika tj. nepopustljiva

tek dugogodišnjim mojim razgovorom sa njim došli smo do pravih pregovora i dogovora kad ja kažem NE ne neki njegov cilj ... sad se bori

neke stvari koje nam olakšavaju suživot sa djetetom (npr. apsolutna poslušnost) mogu to dijete odgojiti u slabijeg odraslog

kak ne znam to lijepo izraziti, ispričavam se potencijalno uvrijeđenima

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

m grubi, bas si me usrecila.
    ne bih ja svoju curku nazvala bas poslusnom, ali vidim da skroz lijepo oko puno toga dogovaramo. mozda joj fali borbenog duha :/

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ma gle, moja definicija apsolutne poslušnosti je slušanje bez objašnjavanja, pregovarnja, nagovaranja ... itd..

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    gledaj ovo pozitivno
    dijete koje prvo NE prihvača da je NE , teško da će se kasnije boriti da dobije što treba/želi, jer će stati na prvom NE
    dijete koje traži rupu za prolaz pokraj NE, je dijete koje će odrasti u borca za sebe i svoje

neke stvari koje nam olakšavaju suživot sa djetetom (npr. apsolutna poslušnost) mogu to dijete odgojiti u slabijeg odraslog

kak ne znam to lijepo izraziti, ispričavam se potencijalno uvrijeđenima

nisam uvrijeđena. nemam poslušnu djecu po tvojim kriterijima, no ovaj pogled je, po mom mišljenju, generaliziranje.
    postoje stvari koje će uvijek biti NE.
    postoje one koje će biti NE do 16. godine.
    postoje one koje će biti NE do 7.

i ne smatram da će mi dijete biti slabije odraslo zato što se neće šminkati do 16. ili zato što lukom i strijelom neće ubijati životinje nikad.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

moje generaliziranje je bilo odgovor na ovo generaliziranje

stvari u životu koje trebaju izrazito čvrsto NE .. ima ih 5-10%
    dakle imaš 90-95% prilagodljivih NE

kod generaliziranje se govori o većini , tj. u ovom slučaju o prilagodljivim NE

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj NetkoMiOteoNick prvotno napisa
    Kod pošaranih zidova, parketa, namještaja, razbijenih lustera i izgrebanih auta ja se sjetim izjave jedne mame čiji sin je preživio udar groma.

"Prije smo se ljutili na sina što blatnjavim cipelama prlja kuću. Sada smo sretni da ju ima tko prljati."
    Eto.

Kad bi moj M imao zločesti alterego ili se samokažnjavao ja bih se jako zabrinula, ali možda je to kod neke djece bezazleno... ne znam - meni ne zvuči dobro.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Uvijek se pitam mgrubi odakle čupaš te svoje teorije? :/ Mislim da totalno generaliziraš.
    Pogađate, imam vrlo suradljivo dijete, i ne mislim da je/će zato biti slabija odrasla. Suradljiva je sa mnom, nije sa svima.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dijana, da li razmišljaš o tome zašto je suradljiva s tobom? Možda je nesuradljiva s drugima jer je suradljiva s tobom ponekad na svoju štetu?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

sva djeca su rođena sa željom da surađuju
    to im je "ugrađeno" evolucijom: sigurni su samo okruženi odraslim ljudima tj. skrbinicima, a to zahtijeva suradnju

jedino što ta suradnja nije uvijek onakva kakvu je mi odrasli zamišljamo

odakle čupam teoriju da apsoluno neselektivno NE za posljedicu ubija borbenost djeteta = MM
    on se pokorio, njegova narav nije baš poslušna

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nevezano uz teoriju mekgrubačice

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Ivana2 prvotno napisa
    Citiraj NetkoMiOteoNick prvotno napisa

Eto.

ovakvim spikama cemo doc do toga da bi bilo bolje da ih nismo ni imali kad ne mozemo prijeci preko bas svega sto im padne na pamet

i sto se tice ovih koji suradjuju i ovih drugih koji su snazni - moja su djeca (za sad, ami je jos premala) sva redom izgleda slabic do slabica :/

ne kazem da me uvijek poslusaju i da nikad ne zabrazde na svoju stranu (to je jos uvijek i preko 80 posto njihovih "modusa operandi" ), al se gotovo nikad ili dovoljno rijetko samnom (ili ocem si) nadmudruju i traze obilazni put...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

"dikad je bolje mučati" - moja baba

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nasmijala sam se kad sam pročitala da je flower spomenula precijenjenu demokraciju jer ja svojim klincima u nekim sitaucijama znam reći:dosta demokracije,uvodim diktaturu

različiti smo ljudi,ono što nekog od nas ne smeta,nekog smeta,jedni će roditelji dopustiti više,jedni manje

što se šaranja po fasadi tiče,zamišljam da mi klinci tako nešto naprave i ljutim se na samu pomisao,tak da mislim da se moji ne bi dobro proveli...tri puta da mi to naprave,ajme ...možda jedino prvi,zadnji i nikad više

da ne ispadnem aždaja,ovo mi definitivno spada u NE kategoriju

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

onda to vodi i prema onome onaj čovjek nema noge, a vidi nas žalimo se na cipele koje žuljaju. kužim te.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

non stop kasnim
    ovo je na litalin komentar

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Mamita prvotno napisa
    Dijana, da li razmišljaš o tome zašto je suradljiva s tobom? Možda je nesuradljiva s drugima jer je suradljiva s tobom ponekad na svoju štetu?
    Smatram da je suradljiva sa mnom jer ispunim što kažem, jer je slušam i odgovorim na svako pitanje, ali vjerujem da to rade i drugi roditelji. Dakle, mogla bi biti i stvar karaktera, možda si jednostavno "ležimo", slične smo. (a i rođendani su nam tjedan dana razlike )
    Iskreno ne znam gdje je suradljivost mogla ići na njenu štetu, pojela bi se da je tako. :/
    Nije ona nesuradljiva s drugima, ali mene će najprije poslušati, da se tako izrazim. Ili, u mene ima najviše povjerenja.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

naravno da ima najviše povjerenja u tebe to mi je skroz razumljivo.

ali radi se o suradnji o nekim stavrima kada ti kažeš da ne bi, a dijete svakako želi. pitanje je ko će popusitti i na koji način će se to izvesti?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

da se vratim na temu ponovljenog prijestupa,baš sam se sjetila da smo primjer toga imali pred mjesec dana

Uhvatili smo Josipa kako je ostatke večere koja mu nije pasala "pospremio"pod stolić za kompjuter
    Uopće ga nismo kaznili nego smo ga upozorili da to više ne smije ponoviti,da ćemo mu ovaj put preko toga prijeći ali u slučaju ponovnoh sakrivanja hrane može očekivati kaznu.

Nakon par dana našli smo pečena jaja od doručka ispod kompjutera.
    Iako mi je bilo smiješno kako je on na svoj dječji način ponovno pospremio hranu na mjesto gdje je već bio otkriven i bezbrižno na to zaboravio,odlučili smo ga kazniti.Uz boravak u sobi,u koju je bio ispaljen poput metka,tri tjedna je imao zabranu pojesti išta slatko(tu je kaznu i te kako osjećao jer jako voli slastice)

Tu je vremenski produljenu kaznu zapamtio,jer mi je neki dan spomenuo činjenicu da je bio kažnjen i razlog ZAŠTO je do toga došlo.
    Nije ponovio zasada.
    Ili je promijenio sklonište?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa
    Ili je promijenio sklonište?
    Provjeri iza ormara, u DVD-u, ispod kreveta i sl.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Uhvatili smo Josipa kako je ostatke večere koja mu nije pasala "pospremio"pod stolić za kompjuter :
    zašto je TO uopće napravio?
    zašto je moralo izgledati da je pojeo ?

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mene brine što bih ja to očekivala od manjeg djeteta, a ne od starijeg.
    što je on naveo kao razlog zašto je to napravio?

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

istovremeno zaskočismo

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Hmmm, malo je toga što je baš ne. Tu je grubi u pravu. Evo, za mene je i izlet s vrtićem što se mene tiče bio ne, ali ona hoće, pa je postao da.
    A sad si kontam u ovom primjeru s flower što bih i kako bih, bi li ona to uopće napravila tri puta. Koliko je znam, mislim da ne bi, jedan put i vjerojatno vrlo vidljivi očaj na mom licu, bi bilo dovoljno. Ni vika vjerojatno ne bi izostala. :/
    Ma svaka čast kreativnosti, ali ima papira koliko hoćeš, pa nek se izražava koliko hoće.
    I ima litala pravo, pustimo sad ono "svo zlo bilo u tom", ima stvari zbog kojih stvarno pošiziš, a nisu od životne važnosti. I meni tu spada pofarbana fasada.
    Ima blizu mene jedna kuća sa friško obojenom fasadom, a na njoj sprejem napisano "Džaba si farbo".
    I to stoji već duže, mogu mislit kako se osjeća vlasnik kuće. :/

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Uhvatili smo Josipa kako je ostatke večere koja mu nije pasala "pospremio"pod stolić za kompjuter :
    zato jer moje starije dijete,za razliku od mlađeg,ima toliko slab apetit da bi na infuziji završio kad bi sam birao koliko će pojesti

a jednom,kad sam mu dozvolila kompetentnost po pitanju hrane,završilo je teškom anemijom kod njega..tak da,...pojesti mora

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Tko živi npr. u Vrbovcu, zna da se fasada ne farba dok se ne rodi djece koliko misli imati.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

a što se mlađeg tiče moram paziti da ne pojede hranu starijem ..jede ko pajcek :/

kad smo ga upitali zašto je to napravio,rekao je da nam je htio udovoljiti,a da ,eto nije bio gladan

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i čekati do njihove 18.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a što se mlađeg tiče moram paziti da ne pojede hranu starijem ..jede ko pajcek :/

kad smo ga upitali zašto je to napravio,rekao je da nam je htio udovoljiti,a da ,eto nije bio gladan
    poprilično gadan problem :/
    on udovoljava na svoju štetu
    ali i na vašu
    kako se ti nosiš s tim?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Tko živi npr. u Vrbovcu, zna da se fasada ne farba dok se ne rodi djece koliko misli imati.
    misliš dok isti ne izađu iz puberteta ili...? :/

crtanje po fasadi mi je skroz neprihvatljivo.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

zato jer moje starije dijete,za razliku od mlađeg,ima toliko slab apetit da bi na infuziji završio kad bi sam birao koliko će pojesti

a jednom,kad sam mu dozvolila kompetentnost po pitanju hrane,završilo je teškom anemijom kod njega..tak da,...pojesti mora
    i misliš da ako mu oduzmeš sklonište odbačene hrane da će jesti?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ali i na vašu
    kako se ti nosiš s tim?
    iskreno,mislim da je on TRENUTNO rješavao problem bez da je razmišljao o budućnosti,i nisam se previše zabrinjavala jer to nije ponovio.

naprosto u svojo glavi nije razmišljao toliko daleko da bi vagao što će biti ako ga uhvatimo

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

i misliš da ako mu oduzmeš sklonište odbačene hrane da će jesti?
    ne?kakve to veze ima?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Zato što je u tom kraju običaj kad netko dobije dijete da mu na fasadu sugrađani napišu:

TATA IMA MIŠA
    RODILA SE PIŠA

ili

TATA IMA KLIN
    RODIO SE SIN

E pa šljokice su ništa prema tome.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ali i na vašu
    kako se ti nosiš s tim?
    iskreno,mislim da je on TRENUTNO rješavao problem bez da je razmišljao o budućnosti,i nisam se previše zabrinjavala jer to nije ponovio.

naprosto u svojo glavi nije razmišljao toliko daleko da bi vagao što će biti ako ga uhvatimo
    da on je našao način za riješiti problem. djeca ne razmišljaju toliko o posljedicama (ponekad mi žao što i danas ne razmišljamo tako nego previše važemo) koliko o tome kako što jednostavnije riješiti problem.

Stranica 2 od 6 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •