istina. mene odma zabolila ruka od protiskivanja.ivarica prvotno napisa
istina. mene odma zabolila ruka od protiskivanja.ivarica prvotno napisa
naravno varivo od lece, ovisno o leci skuhano izmedu pola sata i 45 minuta.
pasta fazol - to manje vise svi vole...
Ovaj recept je na kutiji od prese. Po njemu ispadne dosta rijetko(sa žlicom se stavlja na presu). Meni ispadnu savršeni.
U biti možeš staviti manje vode(piše jedna čaša), ja stavim 2,5dl, ali možeš i 2dl- ovisno koliko imaš veliku čašu.
Ne znam zašto ne bi bilo dobro ako je rjeđe, pa bolje da je u konačnici mekano a ne kao gumeno. :?
ajme, kako zanimljiv topic :D
da ga prebacimo na Recepte?
(ja u bolonjeze obavezno stavim celer; bez njega mi to nije pravi okus)
a da svi krenemo kod ivarice: gdje ima za 6-7, bit će i za još toliko 8)
moje novo otkriće je prosenjak (valjda se tako zove) izgleda kao nešto između peršina i celera.apricot prvotno napisa
kad mm pravi ista s mljevenim mesom, ja dolazim doma nakon sto zacini udju u jelo, prije tog smrdi gore od svinjca i kokosinjca :/
Bojim se da će reći kako uz malu kuhinju pašu mali lonci, pa nema u čemu kuhati za hordu odraslih...
Jel list tog prosenjaka daje miris poput Vegete?
Znaš kaj mi pada na pamet da bi moglo biti zgodno za klince- nešto meksičko tipa tortilje. Pa onda radiš razne imake u koje možeš svašta zakamuflirati.
To bi mogla biti inspiracija za TMa
mm ti je (za)ostao na jelima koja je kuhala njegova teta
a ta nije bila u meksiku
Ne znam, kupila sam korijen. Ali je prodavačica spominjala vegetu, kada sam pitala što je to. Vegetu ne koritim niti ja niti je koristila moja mama, tako da ne znam bi li prepoznala.AdioMare prvotno napisa
u moj bolonjeze ide malo susenih vrganja i ja ga pravim od mljevenog govedeg mesa za tatar. i bome nista ne smrdi, vrlo fino mirise...
ponekad stavim i malo finog speka.
pa nije prosenjak, nego pastrnjak :?
ma fino mirise kasnije
ali onih prvih xy minuta kad se meso taman pocne grijati....
koja god vrsta mesa, koliko god svjezeg, prestrasno smrdi
Ima neka zelenjava nalik celeru (listu) što moja sveki zove vegeta. Meni to ima prejak miris u odnosu na celer, tj. celer mi je puno bolji.
je, je hvala.apricot prvotno napisa
Vidi se da previše listam enciklopediju gljiva.
za hordu ljudi
celer, kažeš?apricot prvotno napisa
Ok. Isprobat ću danas. Nek se krčka kad ću čistiti i pasirati kestene![]()
Taške s pekmezom, knedle ( napraviš više pa izvadiš iz zamrzivača), štrudla sa sirom,višnjama, tjestenina sa sirom - može i slanina i šećer, ovisi o željama malih hahara,faširano meso (strpaš u rernu pa ne moraš stajati kraj štednjaka, a brzo je gotovo ),
riblji štapići s krumpirićima
razmišljam......
to je ljupčacDijana prvotno napisa
i meni je prejak
Ni ja ne volim taj miris (iako ga moj muz obozava, a bogme su i djeca okrenula na njegovu stranu).ivarica prvotno napisa
Doskocila sam tako da sve utrpam u express lonac na brzu brzinu, pa smrdi puno manje, a i brze je gotovo. I ne dira me ako meso nije preprzeno, tak je i bolje! Sve unutra i gotovo je za 10-15 min, ovisno o kolicini.
Doduse, sad se moj mladji docepao kuhace (dobio Kuharicu za djecu) pa priprema bolonjez sam u woku :D a mi ostali (tj. ja) trpimo miomirise. Za koju godinu necu se morati brinuti cime ih nahraniti - taj je rodjeni kuhar!
E, apri, imaš pravo.
Bolji je s celerom!
mada ne znam zašto ga nisam prije koristila, kad ga inače ribam u sve i svašta![]()
nije bas bila horda ali im se svidjelo, iako je u pocetku ivar rekao: kad kuhas nesto prvi put, nije ti bas pametno napraviti tako veliku kolicinu![]()
ali kad se pasta malo ohladila, svidjelo im se
zapekla sam tjesteninu sa sirom i vrnjem u pecnici
(mislim, pravim ja to ali nikad ne zapecem :/ )
poboljsivac recepta: stavila sam zobeno vrhnje za kuhanje, ne obicno, mmmmmmmm, daje neki orasast okus i ne pada tesko na zeludac
Je, ja stavljam u bešamel malo muškatnog oraščićaivarica prvotno napisa
![]()
OT
ovaj topic je jos jedna potvrda da sve topice koje otvori Ivarica vrijedi procitati![]()
Mislim da Peterlin govori o tarani, to je tijesto bez vode, a špecle su najpoznatije s lećom čini mi se (linsen-spaezle)Peterlin prvotno napisa
http://commons.wikimedia.org/wiki/Im...Spaetzle_2.jpg
http://www.crochef.com/index.php?page=recepti&id=72
A kad smo već kod leće, a da ti njima napraviš gravče na tavče?
Ili one popoečke od slanutka ili neih drugih grahorica?
Ili jednostavno dan ranije skuhaš lončinu graha, pa kad dečki navale, ti imaš spremno i samo ugriješ.
Bravo Rene!
To je taran, i ona se riba na ribež. To je super kad se skuha na mlijeku, mljac.![]()
Ajme, gravče na tavče. Kako je to dobro. Nisam to jela 100 godina. Taman imam graha koji čeka da bude skuhan. Dobra ideja za sutrašnji ručak.![]()
jucer sam zujala u mulleru sto ono trebam kupiti i nikako se sjetiti :/
a vise puta sam presla sve police samo da mi sine
neki dan ih mm pokupio, dolazim ja doma nesto kasnije i oni jedu - bombone.
pitam ja pa kakvi crni bomboni, sto im nisi nesto skuhao.
on kaze da ih je pitao oce li griz ili bombone
ja mu kazem pa tko bi pored bombona izabrao griz, a on: pa ja bi![]()
pa i ja bihivarica prvotno napisa
![]()
mislim da bi cak i moji klinci.
Eto ti ga na, od silnog dumanja što bi, nakraju ispadoše bomboni.![]()
kod mene ne prigovaraju nego pojedu sve što im se servira :? znaš onu u društvu se i pop oženi ? e pa jede se i paštafažol i biži s mesom i gusta juha.... sve... kad mi dođu neplanirano onda imam plan B (čitaj dalje)...
zamrzni neka tijesta i po potrebi izvadi i ispeci -
savršene kiflice by kejt (Iridana), klipići by Almathea itd. moji klinci i svi njihovi prijatelji - obožavaju i imam smrznutu zalihu u količini za nedajbožerata... u tople klipiće mažemo namaz po volji - ali svima je najdraža kombinacija maslo sa san geronimo šunkom...
kada imam hordu na ručku često napravim špagete carbonara ili tijesto zapečeno sa sirom, kukuruzom itd.
povrtni ražnjići s puretinom na grill tavi su brzo gotovi...
pohano meso i krumpirići ...
lonac juhe (samo povrće i kost)
salata od mesa, jaja i luka![]()
i stvarno - dal se itko od tih roditelja sjeti pitat jel ti treba nešto pomoć s obzirom da im par puta tjedno hraniš djecu?
strigice, ne citas
ne hranim ja niciju djecu
moje se dijete igra kod njih i jede kod njih i spava kod njih i ide u kino s njima kao sto i oni idu s nama i ja znam da nitko to ne broji, kao sto ni ja ne brojim
zasto stvari ne mogu biti samo lijepe i dobre nego uvijek treba kopati neke lose osjecaje i brusiti nabrusenost na druge
ja sam neki dan, evo, fulala.
dosao je antunu prijatelj (nama ne dolazi horda, nego obicno po jedan), napravila sam rizoto od racica (to moji obozavaju) - mali je pojeo par zlica i onda pristojno rekao da ne bi vise![]()
(da ne velim da je komentirao i da bi nam trebao odred za cistocu, time me je skroz oborio s nogu 8) )
Aj ti daj recept za taj rižoto, kad takve stvari vole nečija djeca, što ja ne bih voljela?
ja sam jucer isto zezla, divlja riza i mrkva, mmmmm, ali jedan od njih je slozio facu ko da je napoj za svinje i nije bilo sanse da itko to probaa zakaj prvotno napisa
zato ono moje na pocetku da ne bi preodgajala, nego im se prilagodila, ne zelim da me pamte po napoju
moj je jednostavan, bez vrhnja i kerefeka.AdioMare prvotno napisa
podinstam luk (vecu glavicu, ili dvije manje), nesto cesnjaka na maslinovom ulju. na to racice (idealno na moru - friske ociscene kozice; ovako u zg neke smrznute). list lovora, malo vina. kad su racici skoro gotovi, ubacim rizu, podlijem vodom. na kraju riza mora biti mekana, ali mora biti jos socno, ne suho. i na kraju umijesas jos malo maslinovog i sjeckani persin.
Mljac, ako to neću već danas raditi!
Koliko treba račićima da se zdinstaju i koje kupiš (točno), ja to nikada nisam kupovala,koji omjer račića na koliko riže?
Riža integralna ili neka malo bolja za rižoto?
aaaa, jeste vi citale kako se ti racici uzgajaju?
neeeivarica prvotno napisa
kaj sad, da te pitam, ili da dalje uzivam u neznanju?
adiomare, ja obicno kupim pola kile u lokalnoj ribarnici (na to mi ide jedna velika salica rize). ledovi su mi zilavi, ostali - lutrija. mozes i na placu npr. kupiti friske kozice, ali onda to vise nije brzi rucak.
riza - malo bolja za rizoto (ja volim scotti)
racici se dinstaju kratko, desetak minuta.
ako ih zelis dalje jesti, ne pitaj me nista
Ja ne bih voljela znati. Bar dok riješim današnji ručak.![]()
Sori što tupim, jel prvo malo prokuhaš račiće pa onda na luk, ili samo opereš. Jel se tu ima šta čistiti?
Hvala, neću više.
samo operem, ne prokuham, pogledam jel mozda ostao neki komadic oklopa.AdioMare prvotno napisa
luk dinstaj neko vrijeme prije nego nego dodas racice, da se stigne raspasti.
kako?ivarica prvotno napisa
je li to mislite na neke riječne račiće,jer kozice su iz mora nema uzgoja
isu