Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 55

Tema: Jesmo li diskriminatorni prilikom izbora skole?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Audrey prvotno napisa
    Mi smo prije stanovali na Klaki, u tamošnju osnovnu školu ide dosta djece Janjevaca (eto, ja ću navesti određenu skupinu, iako to nije politički korektno, niti meni osobno možda mudro - ali nemojte mi na pp, nego ovdje, u u facu).
    Meni nije jasno zašto se svi (tj sve ) koje pokušavate izabrati školu koja vam odgovara posipate pepelom i zašto se odmah insinuira o navodnim diskriminatorskim stavovima.?!
    Idemo priču obrnuti - ja ne bih npr nikada dala dijete u većinu privatnih osnovnih škola koje postoje u Zagrebu. I to u prvom redu zbog profila ljudi koji tamo upisuju djecu.
    Djeca u privatnim školama su također djeca, nisu ona kriva za stavove i sustav vrijednosti svojih roditelja, koji uglavnom nisu dobra baza za kvalitetno školovanje.

Daklem, jesam li i ja diskriminator-ica?!

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Tu se vraćamo na ono što je netko spomenuo na nekom topicu: društveno je prihvatljivo zazirati od bogataša, ali ne i od Roma naprimjer.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

meni su bliži Romi nego bogataši

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

koliko god da se trudim biti nediskriminantna, negdi u dubini duše ja to ipak jesam...
    osjećam grižnju savjesti kada mi dođe neka takva misao ali ako ću bit poštena ne mogu reći da nemam diskriminirajućih misli...

pa i u odnosu na školu...

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

znam djecu koja su uspjela proci prijemne i upisati se u neke od privatnih gimnazija po zg
    a roditelji im opce nisu neki bogatasi
    nego obicni ljudi

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    znam djecu koja su uspjela proci prijemne i upisati se u neke od privatnih gimnazija po zg
    a roditelji im opce nisu neki bogatasi
    nego obicni ljudi
    sve 5! ali ja sam na 1. mjestu mislila na privatne OŠ

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj štrigica prvotno napisa
    koliko god da se trudim biti nediskriminantna, negdi u dubini duše ja to ipak jesam...
    Da, meni se čini da mi je lako biti tolerantna dok se ne radi o mojoj guz..i (i mog djeteta).
    Možda je to slično tome da svi mi poštujemo zakon, ali da nam netko ugrozi dijete mnogi bi sami preuzeli uloge i porote i suca i egzekutora.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Neodgojena djeca iz skole i vrtica koje poznajem ne pripadaju ni jednoj etnickoj grupi, a opet... :shock: - kad im covjek cuje rjecnik i kad vidi sedmogodisnjake u 9 navecer zicati lovu pred lokalnom birtijom, dolazi u napast da pozove czss!

S druge strane, u razredu mog sina je mala Romkinja, draga i simpaticna. Mislim da mi je bas ona pomogla razbiti eventualne predrasude o sastavu djece. Jednom me nakon Jurjevdana vukla za rukav da cujem njenu recitaciju na njenom jeziku... ! Ona mora zbog skole razumjeti hrvatski, a ja ne razumijem njen jezik.

Romi (ili bilo koja druga skupina) se sastoje od pojedinaca. I njih ima svakakvih - i nasilnih, ali i onih drugih. Etiketiranjem stvari postaju gore i tada mogu nastati problemi. Dobro je ako takvo dijete zivi u sredini koja ce ga poticati da nauci nesto o svom narodu i kulturi (ima kod mene na Pesci njihov omladinski klub, a cesto su i u nasoj knjiznici - nisam bas primijetila da ima problema, bar ne do sada... Uostalom, drze se skupa i/ili za sebe. Ne kazem da nemaju SVOJIH problema, ali to je druga tema.). Imaju ih i drugi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jesam Nisam ciljano prema odredjenim skupinama, nemam predrasuda tog tipa al pokusavam biti racionalna i ne sramim se reci da zelim svojem djetetu najbolje, minimum bi pri tome bio da mu pruzim sansu u skoli u razini koju ima i doma.
    Nemam nista protiv Roma, Janjevaca i ne znam na koje se skupine ovdje misli. Ali ne bih htjela upisati dijete u skolu u kojoj vecinom prevladavaju djeca iz bitno drugacijeg zivotnog okruzenja koje neminovno dovodi do odskakanja mojeg djeteta. Cinjenica je da sva djeca imaju prirodnu inteligenciju i moc upijanja znanja i zasluzuju najbolje. Al je isto tako cinjenica da ako u razredu ima 70 posto djece koja su drugacijeg razvoja od mojeg, da to nije za moje dijete dobro.
    Ako sam ja provela njegovih sedam godina zivota citajuci mu slikovnice, pricice, sad ga motiviram da i sam cita, jer mi je to bitno u zivotu, ne zelim da mu treci ili peti razred osnovne skole prolazi u okruzenju djece koja jos nisu savladala slova.

Isto tako, ako ga ucim vrijednosti u zivotu koje su mi bitne, ako ne stavljam akcent na materijalno, ne zelim da mi se dijete skoluje u okruzenju u kojem 70 posto smatra da je sve dostupno i moguce kupiti (samo nek tata da pare).
    Karikiram, al nadam se da shvacate sta zelim reci.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

mene zanima sljedeće - mislite li da država vrši diskriminaciju po osnovi materijalnog imanja?

pojašnjenje - zar se trebalo čekati da se ubije Ivana Hodak (od javno eksponiranih, materijalno dobro zbrinutih roditelja) pa da počnu u Vladi padati glave? zar se nije moglo to napraviti prije godinu, dvije, prije šest mjeseci? zar se nije to moglo napraviti kada je ubijen Luka Ritz? ili kada su pretučeni novinari?
    da je jučer ubijena samo ona, neka tamo Nika iz neke srednje škole, bi li padale glave?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

štrigica, to je više retoričko pitanje.... mislim, svi znamo odgovor

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj pace prvotno napisa
    Jesam Nisam ciljano prema odredjenim skupinama, nemam predrasuda tog tipa al pokusavam biti racionalna i ne sramim se reci da zelim svojem djetetu najbolje, minimum bi pri tome bio da mu pruzim sansu u skoli u razini koju ima i doma.
    Nemam nista protiv Roma, Janjevaca i ne znam na koje se skupine ovdje misli. Ali ne bih htjela upisati dijete u skolu u kojoj vecinom prevladavaju djeca iz bitno drugacijeg zivotnog okruzenja koje neminovno dovodi do odskakanja mojeg djeteta. Cinjenica je da sva djeca imaju prirodnu inteligenciju i moc upijanja znanja i zasluzuju najbolje. Al je isto tako cinjenica da ako u razredu ima 70 posto djece koja su drugacijeg razvoja od mojeg, da to nije za moje dijete dobro.
    Ako sam ja provela njegovih sedam godina zivota citajuci mu slikovnice, pricice, sad ga motiviram da i sam cita, jer mi je to bitno u zivotu, ne zelim da mu treci ili peti razred osnovne skole prolazi u okruzenju djece koja jos nisu savladala slova.

Isto tako, ako ga ucim vrijednosti u zivotu koje su mi bitne, ako ne stavljam akcent na materijalno, ne zelim da mi se dijete skoluje u okruzenju u kojem 70 posto smatra da je sve dostupno i moguce kupiti (samo nek tata da pare).
    slažem se s tobom.

fala ti bože, ali takvih problema nemam kod upisa djece u školu - ipak smo mi periferija . ne kažem da u rijeci nema bogatih, siromašnih ovakvih ili onakvih - ali sve škole su iste, u svakom razredu ima svega i mislim da nema tih kvartovskih škola koje po nečemu odskaču.
    ili se varam? riječanke?

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

mene zanima sljedeće - mislite li da država vrši diskriminaciju po osnovi materijalnog imanja?

pojašnjenje - zar se trebalo čekati da se ubije Ivana Hodak (od javno eksponiranih, materijalno dobro zbrinutih roditelja) pa da počnu u Vladi padati glave? zar se nije moglo to napraviti prije godinu, dvije, prije šest mjeseci? zar se nije to moglo napraviti kada je ubijen Luka Ritz? ili kada su pretučeni novinari?
    da je jučer ubijena samo ona, neka tamo Nika iz neke srednje škole, bi li padale glave?
    ot, ali ipak, mislim da se tu ne radi (samo) o ubojstvu te djevojke nego o činjenici da njeno ubojstvo služi kao poruka, a to ipak daje posebnu dimenziju. I dao Bog da smjene rezultiraju povećanom sigurnošću svih nas, ali koliko je to vjerojatno? :/

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Moje iskustvo je takvo da je puno važnija dobra i savjesna učiteljica, BEZ OBZIRA na sastav razreda/kvarta.

Sposoban učitelj prepoznat će potrebe djece, bez obzira kakve one bile, pa će i pristup i gradivo prilagoditi tome! Nisam vjerovala da se to može, ali eto, sad već s drugim djetetom imam isto pozitivno iskustvo.

Istina, vjerujem da ima i drugačijih iskustava, ali naše je pozitivno. Kamo sreće da je tako svima... Ni da sam djecu dala u privatnu oš ne bi bolje prošli.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Pad glava neće zaustaviti nasilje ili mafiju :/ . Previše je struktura premreženo.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

puno toga u zivot biram. pa i skolu. i zahvalna sam sudbini da u mnogim stvarima i situacijama imam pravo biranja.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

inace sam se juce navece gledajuci teletekst zaista sokirala.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da je ovo mijesanje sada krusaka i jabuka, slucaj Ivane Hodak nema veze s ovim o cemu pricamo. Mozemo pricati o obicnoj Niki iz srednje skole koja odrasta u nesigurnom i opasnom gradu jer su u tijeku obracuni na nivou koji nema veze s njenim obicnim zivotom.
    Vratila bih se na temu.

Sposoban učitelj prepoznat će potrebe djece, bez obzira kakve one bile, pa će i pristup i gradivo prilagoditi tome!
    Slazem se s tobom. Uostalom, na onom drugom topiku sam i naglasila da su dobar ucitelj i mali razred bili najvazniji pri odabiru skole.
    Medjutim sposoban koji prepoznaje potrebe djece i prilagodjava pristup i gradivo - to mora raditi prvenstveno u cjelini. I svaki daljnji individualni pristup nekom djetetu je unutar te cjeline i prilagodjen toj cjelini.
    Ako cjelinu cine djeca koja ne znaju osnove standardnog hrvatskog jezika, a razlog zasto sjede u skolskim klupama je zakon koji to propisuje i sl. onda se program ucitelja mora prilagoditi tome. Moje dijete govori (vise manje ) standardni jezik, ima bogat vokabular i dr. i od skole ocekujem nadgradnju toga, a ne nazadovanje.
    Sva su djeca u startu ravnopravna, ali tijekom odrastanja, prije i za vrijeme skolovanja izrazito puno znaci i roditeljski trud, ulaganje (intelektualno, socijalno) u vlastito dijete. Ja ne mogu spasiti 20 djece od zanemarivanja i odrastanja bez poticaja obitelji, ali mogu svoje dijete htjeti uklopiti u sredinu koja je vecinski na njegovom nivou. Pa ce u takvoj sredini sposoban ucitelj napraviti puno vise za svako dijete u razredu.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ali ne bih htjela upisati dijete u skolu u kojoj vecinom prevladavaju djeca iz bitno drugacijeg zivotnog okruzenja koje neminovno dovodi do odskakanja mojeg djeteta. Cinjenica je da sva djeca imaju prirodnu inteligenciju i moc upijanja znanja i zasluzuju najbolje. Al je isto tako cinjenica da ako u razredu ima 70 posto djece koja su drugacijeg razvoja od mojeg, da to nije za moje dijete dobro.

Potpisujem ovo i dodajem da ne vidim ništa diskriminatorskoga u odabiranju škole za djecu, pri čemu se uzimaju u obzir različiti faktori, a između ostaloga i sastav djece i to ne po nacionalnim, vjerskim i rasnim kriterijima, nego po obrazovnim i odgojnim. Ima jedna uzrečica: "Uspješan si onoliko koliko je tvoja okolina uspješna". To se odnosi i na školsku sredinu. Poznajem pametnu, dobro odgojenu djecu s puno interesa i znanja koja su čitavu osnovnu školu teško patila zbog toga što se nisu mogli uklopiti u većinu. Poduzela sam sve da moja djeca ne dođu u takvu situaciju i to bih svakome savjetovala. Ako imamo izbor, učinimo ga.

Ne bih upisala svoju djecu ni u jednu privatnu školu u Zagrebu, ni u srednju, a pogotovo ne u osnovnu (osim možda u Montessori), ponajviše zbog toga što mislim da su to listom lošije škole od državnih škola, a onda i miljea iz kojeg većinom potječu djeca. I ne mislim pri tome na bogatstvo njihovih roditelja nego na njihov način života i vrijednosti koje želim držati podalje od svoje djece.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja ne bih poslala dijete u privatnu skolu iz jednostavnog razloga jer ne vjerujem da su u globalu bolje, a i preskrta sam da placam jos jednom kad vec placam za ovu "besplatnu" kroz poreze.

Al "diskriminiranje" odnosno odabir jedne naspram druge na osnovu faktora osim onog "kvartovskog" (oliti jel skola u kvartu ili nije) mi je Ok i to sam i cinila.

Sad to cinim po defaultu jer sam u takvom sustavu da nema "kvartovske" skole vec djeca idu tamo di ih roditelji upisu (englesku javnu/sekularnu, englesku katolicku, francusku katolicku).

Prije toga, kad smo zivjeli u naselju di su skole bile "kvartovske", mi smo izabrali da nasa ne idu u nasu kvartovsku na osnovu iskustva drugih roditelja (koja su se odnosila prvenstveno na disciplinu, odnosno pomanjkanje iste).

S tim da se ne bih libila poslat dijete u skolu u kojoj su druga djeca vecim ili manjim dijelom drugacija od moje ako smatram da je vodstvo skole po mojoj mjeri (ucitelji, ravnatelji, administracija, politika). Dapace. Gledala bih na to kao prednost za njih.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Potpisujem Zdenku sto posto, čak mi dođe da joj pošaljem PP podrške

Ja sam išla u lokalnu, kvartovsku školu, koja za mene definitivno nije bila poticajna sredina. Nije ta škola uopće bila 'loša' - dapače, nastavnici su bili dobri, disciplina je bila austrougarska. Ja sam se u srednju školu upisala u MIOC i opet sam tamo bez problema bila odličan đak, nije mi dakle falilo niti znanja niti radnih navika. Ali, falilo mi je nekog zdravog natjecateljskog duha, želje za isticanjem i dokazivanjem - jer, u mojoj školi se bilo cool sa prezirom se odnositi prema školi i znanju. I meni je, recimo, jako žao što moji roditelji, koji su inače školovanju pridavali ogromnu važnost, nisu bili shvatili da je i sredina u kojoj će im dijete odrasti veoma važna.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nisu bili shvatili da je i sredina u kojoj će im dijete odrasti veoma važna.
    o tome ja cijelo vrijeme govorim, ne mislim da je to diskriminacija, ali ako se netko usudi reci (kao sto je Apri na drugom topiku rekla) da nece da joj dijete ide u lokalnu skolu onda to ispadne diskriminatorski.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nisu bili shvatili da je i sredina u kojoj će im dijete odrasti veoma važna.
    o tome ja cijelo vrijeme govorim, ne mislim da je to diskriminacija, ali ako se netko usudi reci (kao sto je Apri na drugom topiku rekla) da nece da joj dijete ide u lokalnu skolu onda to ispadne diskriminatorski.
    da, i zato mi je žao što je topic podijeljen na dva, pa ne znam više gdje bih što pisala...

meni je, kao maloj, bilo koma igrati gumi-gumi s curama kojima se baš i nije dalo, ali `ajde, igrale su.
    niti, kao starijoj, belu s onima koje smo morali nagovarati.
    nedostajao mi je taj natjecateljski duh, želja za dokazivanjem, motiv da budem bolja, da skačem više odnosno pratim "štihove"...

tako i sada.
    svoje dijete smatram prosječnim: mislim da ne postoji topic na kojemu ja pišem o njezinim dostignućima, biserima, uspjesima...
    ali je lingvistički strašno jaka i ako mi se to čini kao ono što je zanima, što joj je prioritet... zašto bih je slala u školu u kojoj jezik nije "jača strana".
    kao što je ne bih upisala u MIOC ako joj matematika ne bude išla.

uostalom, svi smo ovdje skakali kako su nam "čudni" roditelji koji svojoj djeci u jaslice donose smoki, a mi bademe ili suhe marelice. i okarakterizirali ih kao "neinformirane", "ovakve" ili "onakve"...
    e pa, ja neću da se taj smoki pretvori u neznanje i letargiju prema školskom sustavu/obrazovanju.
    jer su neka djeca alergična na kikiriki.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

al apri, kako znas da ucitelj/ica koju bi dobila ne bi joj pruzala izazov u jeziku? eno robi, na moj upit, poceo dobivat knjige za citanje za drugi razred, iako ide u prvi, jer moze, i uciteljica je voljna pokusat. jako, jako puno ovisi od ucitelja/ice.

mozda ce biti voljna da da orki teze zadatke dok druga djeca, kojoj treba pomoc, savladavaju ono propisano. mozda ce i orka napredovat kroz pomaganje drugoj djeci.

a da ne velim da toliko toga mozes (i trebas) pruziti djetetu kroz tvoj odnos s njim/njom. ionako je skola u hrvatskoj par sati pa si doma, posebno u tim prvim razredima. najvaznije lekcije u zivotu ce ionako naucit doma. ako niste krepani i zivcani, a bit cete ako cete se vozit svaki dan na drugi kraj zagreba.

ja ne bih na tvom mjestu apriori otpisala ovu najblizu skolu, ne bez razgovora s ravnateljem/icom i potencijalnim ucitelji/ca/ma. daj im priliku da te iznenade. ili da spuse. ja bih tek nakon toga pocela razmatrat druge opcije. al nikako ne bih gledala na travno kao kao opciju vrijednu razmatranja. ne s cetverogodisnjim iskustvom djece u skoli. prevazni su mi ovi sati kad nisu u skoli da ih provodimo u voznji ili svakojakom manevriranju. eventualne skolske rupe u znanju i obrazovanju mozete uvijek popunit doma.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

može li mi netko reći je li ovo forum škole koja je gore navedena?

http://www.skolehr.net/popis_skola/o...php?stranica=2

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ne nije! To su komentari na stranici skoleHR.net koja je nekakav neslužbeni adresar škola.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

htjedoh reći jesu li to komentari koji se odnose na tu školu ili sam ubola bez veze?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

///retkovec girl ///
    issee kak vi malo komentara imate...očito je i cijela škola jadna!!!!!

ovo gore piše kao komentar na stranici škole (skoleHR) u kojoj radim. prestrašila si me! odmah sam išla provjeravati

oni komentari sa stranice odnose se ipak na tu školu :/

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nasa maticna skola je diskriminirajuca prema nama - nema produzenog, nema cjelodnevne nastave, nema org. boravka u vrijeme vjeronauka...
    ...ja se u njoj osjecam kao veeeeeelika manjina pa zato trazimo drugu skolu.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

da malo dosolim temu :

frendica se nedavno preselila i upisala djecu u lokalnu kvartovsku školu. e sad to je škola koja prema postojećoj tzv mreži škola osim redovnih razreda ima i paralelne razrede za djecu s mentalnom retardacijom (u kojima predaju uglavnom defektolozi, imaju produženi stručni postupak itd). Škola inače radi samo u jednoj smjeni i ima male (redovne) razrede iz razloga što roditelji iz kvarta vrlo nerado upisuju djecu u tu školu (u koju idu i ta djeca s posebnim potrebama).
    daklem, rekcija okoline je bila :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: kada je frendica objavila da je tamo upisala djecu

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ne bih rekla kako je to "dosoljavanje".

djecom s posebnim potrebama se nastavnici bave, postoje timovi, djeca (nadam se) nisu zapostavljena.
    nema "baš-me-briga" odnosa", posvećena im je pažnja.
    i zato u potpunosti pozdravljam odluku tvoje prijateljice.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Koliko ja znam kad baš u razred ide dijete sa PP, onda postoje propisi koliki broj djece smije biti u razredu (manji). Ja bih već iz čistog koristoljublja voljela da mi dijete ide u takav razred. Osim što mislim da bi to bilo jako dobro za moje dijete.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Ja bih već iz čistog koristoljublja voljela da mi dijete ide u takav razred. Osim što mislim da bi to bilo jako dobro za moje dijete.
    potpis

ovdje to uredjeno tako da ako u razrezdu ima dijete sa pp onda imaju dvije uciteljice

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

OK, ali dok sam prala pod shvatila sam razliku od slučaja koji No@ opisju: radi se o čitavim razredima djece sa PP. U tom slučaju moja bi odluka zaista ovisila o situaciji u školi, tj, o tome koliko se o djeci sa PP brine a koliko su prepuštena sama sebi. Dakle, vrlo slično apricotinom slučaju, ja definitivno nemam predrasuda prema djeci sa PP, ali sam svjesna da oni traže posebnu brigu. S tim da se u slučaje djece sa PP nadam i očekujem da tu brigu i dobivaju u ovakvoj školi, a u slučaju koji apricot opisuje baš i ne.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Škola moje djece podržava integraciju djece s pp, pa tako u svakom razredu ima jedno ili dvoje djece s pp. Mislim da je to dobro za svu djecu, pod uvjetom da škola potrebne uvjete da bi se svako dijete moglo razvijati u skladu sa svojim mogućnostima.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Kao što sam napisala probat ću Marka upisati u školu u kojoj ne radim i koja mi nije na 4 minute od stana.

Razlozi : osobni i sebični

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Hm da ! U školi koju opisujem radi se vrlo često o djeci sa višestrukim posebnim potrebama - tako da nije riječ samo o MR, nego uz to znaju biti i emocionalne teškoće ili psihički problemi, pa socijalna deprivacija itd.
    Škola je stručno ekipirana (imaju recimo pod obavezno i socijalnog radnika), no pitanje je koliko oni svi na koncu imaju vremena za redovnu školsku populaciju... jer i oni imaju neke svoje potrebe (mislim učenici).
    To su moja nagađanja o mogućim razlozima nepopularnosti te škole među populacijom roditelja redovnih učenika. Vjerujem da ipak ima i onih kojima smeta puko pojavljivanje djece s pp na hodnicima ili u blagovaonici....

Da ne bude sve crno - bijelo: poznati su mi i primjeri pozitivne diskriminacije djece s posebnim potrebama. Slučaj kada su roditelji (više njih) izričito tražili da im dijete ide u razred gdje je učenik sa posebnim potrebama. Istina za tog učenika je jako dobro riješena stručna logistika i pomoć učiteljici. (radi se o Zgb ne negdje vani)

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Jedino je Mima skopčala, pa da ponovim: radi se o školi sa posebnim razredima za djecu sa mentalnom retardacijom. Dakle ne o 1-2 integrirana učenika u redovne razredne odjele.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je uvijek zao sto moje dijete ide u vrtic koji ne podrzava integraciju djece s pp za razliku od mojeg vrtica u kojemje to skroz normalno, ja u toj situaciji (integraciji) vidim samo pozitivno. naravno ne govorim u situacijama gdje je dijete samo figurativno u grupi vec imaju svu str. pomoc.
    ako je razlog da se dijete ne upise u tome da su u toj skoli djeca s pp onda to puno govori o stanju svijesti tih roditelja i nezananju

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj no@ prvotno napisa
    Jedino je Mima skopčala, pa da ponovim: radi se o školi sa posebnim razredima za djecu sa mentalnom retardacijom. Dakle ne o 1-2 integrirana učenika u redovne razredne odjele.
    skopčala sam.
    zato sam i rekla da se njima posvećuje posebna pažnja, posebno educiranog kadra.
    i nikako nije nauštrb ostale djece.

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moja mala ide u školu gdje su paralelni razredi s djecom s posebnim potrebama. I također je reakcija nekih ljudi na našu odluku da je tu upišemo bila :shock: .
    Oni su i prostorno razdvojeni, djeca s pp su u prizemlju, niži razredi na prvom katu, viši na drugom. Sreću se u vrijeme obroka i kod dolaska/odlaska iz škole, i zapravo mi se čini da im je to jedina prilika za komunikaciju. Osobno bih nekako više voljela da i u razredu imaju djecu s pp, jer bi imali bolju priliku naučiti nešto o njihovoj različitosti a i shvatiti da su u puno stvari isti. Ovako, u tih petnaestak minuta kad je vrijeme ručka, mislim da uglavnom imaju priliku vidjeti različitost.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    OK, ali dok sam prala pod shvatila sam razliku od slučaja koji No@ opisju: radi se o čitavim razredima djece sa PP. U tom slučaju moja bi odluka zaista ovisila o situaciji u školi, tj, o tome koliko se o djeci sa PP brine a koliko su prepuštena sama sebi. Dakle, vrlo slično apricotinom slučaju, ja definitivno nemam predrasuda prema djeci sa PP, ali sam svjesna da oni traže posebnu brigu. S tim da se u slučaje djece sa PP nadam i očekujem da tu brigu i dobivaju u ovakvoj školi, a u slučaju koji apricot opisuje baš i ne.
    Tu ima velikih razlika - za neku djecu s PP moguća je potpuna integracija u redovne razrede, a za drugu je to teško izvedivo, pa oni imaju posebne razrede i poseban program.

Ako je dijete s PP integrirano u redovan razred, onda se ukupni broj učenika smanjuje (mislim 1:3 iako i to možda ovisi o stupnju potreba) da bi se učiteljica mogla više posvetiti takvom djetetu. Nema tu generalizacije - zato se posebne potrebe tako i zovu - to je individualno. S takvom djecom rijetki su problemi, a ako ih ima - to se rješava (dijete čak može dobiti i odraslog pomoćnika koji svaki dan s njim sjedi u razredu).

No, danas je u razredima relativno velik broj djece s rješenjem o individualiziranom pristupu (na primjer disleksija i diskalkulija, smetnje motorike kakve je lani imao moj sin ili poremećaji pažnje, koji također mogu biti razni - sa ili bez hiperaktivnosti). Zbog toga se često provodi postupak opservacije kad je takvo dijete u razredu; da se ustanove njegove konkretne potrebe, ali i da učitelj vidi što i kako može uz sve ostale učenike.

Lijepo izgleda napisano, ali u praksi nije jednostavno. Nije jednostavno odabrati ni roditelju "običnog" djeteta koji vodi računa o tome, jer takvi za svoje dijete žele najbolje.

Nema druge nego razgovarati s učiteljima, iako ni oni unaprijed ne znaju kakav će sastav prvog razreda dobiti, jerrrrrrrrrrr još su nažalost uvijek u većini roditelji koji ne promišljaju o ovoj temi i koji ne vide i ne žele vidjeti problem ako su njihova djeca drugačija.

Problem u našoj sredini nisu djeca s pp nego prosječna NEODGOJENA djeca (ona kojima se sve pušta ili ona koja su zanemarena). Takvi ne mogu dobiti papir, a znaju biti velik i često nerješiv problem za učitelje i druge roditelje, iz njihovih i inih razreda. Kako je djeci s takvima, znaju svi roditelji čija su djeca doma došla s masnicama i u suzama.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Još sam ovo zaboravila:

Moji sinovi su u cjelodnevnom produženom boravku, tj. u školi su od 7:30 do 15:30 svaki dan.

Ima djece kojima je to teško i naporno (naročito one koja nisu bila obuhvaćena predškolskim programom ili su u njemu bili kratko, pa nisu "izvježbani" na duge sate u instituciji). To je razumljivo - sjede tamo skoro isto toliko kao i mi na poslu. U popodnevnim satima popusti im pažnja i onda nastaje kaos... Često učiteljice u boravku imaju teži posao od jutarnjih (tj. učiteljica koje su glavne za nastavu) jer djeci jednostavno bude dosta, pa divljaju i ometaju druge...

Roditelji bi trebali dobro razmisliti da li je za njihovo dijete boravak pravo rješenje itd. Ne znam. Mnogi nemaju izbora, pa moraju tako. Možda je to za novu temu - boravak da ili ne.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mene uzasava pomisao da netko ostavlja dijete u boravku, a ima neki drugi izbor

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ni ja ne bih da ne moram...I puno nas je takvih. Iz razreda mog starijeg samo dvoje ne ide u boravak. Za mlađega još ni ne znam. Mnogi roditelji moraju tako.

I za boravak jako ovisi kakva je učiteljica/učitelj - treba za to imati debele živce, jer sve gradivo odrađuje se tamo. Kad klinci dođu doma, jednostavno su preumorni za bilo kakav rad i učenje.

Ja se osobno puno više bojim praznika, nenastavnih dana i drugih situacija kad su mi djeca prisiljena ostati sama doma, bili u boravku ili ne...

Natrag na temu - pri odabiru škole treba i to provjeriti - kakvi su uvjeti u boravku, kakva je kuhinja i sl.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja imam drugi izbor. Može ić kod dida i gledat 4 sata televiziju.
    Umjesto toga, dolazi doma u 4 popodne, redovito sretan, sa napisanim domaćim radom i minimalno dva sata, a obično i puno više, igre s prijateljima.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa
    Ja imam drugi izbor. Može ić kod dida i gledat 4 sata televiziju.
    Umjesto toga, dolazi doma u 4 popodne, redovito sretan, sa napisanim domaćim radom i minimalno dva sata, a obično i puno više, igre s prijateljima.
    mi nemamo drugi izbor. ali da ga imamo on bi morao biti vraskiiiiii odlican, da bi premasio ovo sto imamo. moram se ograditi da ne zivim u hrvatskoj i da ovo sto mi tu imamo u skoli nije uporedivo s ovim sto citam po foramu.
    u nasoj skoli i djeca cija se majke kod kuce, nakon jednog semestra hoce ostati u popodnevnom boravku

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Vrlo sam zadovoljna dnevnim boravkom moje djece u OŠ, a to znači prvenstveno učiteljicama, a onda i sadržajem i opremom učionica, te prekrasnim parkom u kojem se igraju. Bez imalo grižnje savjesti ostavljam djecu u dnevnom boravku, dapače, mislim da je to dobro za njih i zbog učenja i zadaća i zbog druženja s prijateljima.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    Vrlo sam zadovoljna dnevnim boravkom moje djece u OŠ, a to znači prvenstveno učiteljicama, a onda i sadržajem i opremom učionica, te prekrasnim parkom u kojem se igraju. Bez imalo grižnje savjesti ostavljam djecu u dnevnom boravku, dapače, mislim da je to dobro za njih i zbog učenja i zadaća i zbog druženja s prijateljima.
    Potpis pod ovo. Ali tako bih rado da JA mogu sat-dva manje raditi i biti uz njih... TO bi jedino bilo bolje od ovoga kako je sada.

†marival avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i mene ... isto kao i roditelji koji su doma, a djeca u vrtiću od pol 8 do pol 5 ...
    dok nisam radila moji su bili u vrtiću što je kraće bilo moguće ( zbog programa koje su provodili sam njihove dolaske prilagođavala )
    i sada luki ostane doma kad god je moguće
    i kad sam na bolovanju doma je samnom ...

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •