Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: Rad na crno

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Rad na crno

Molila bih Vas za savjet: što napraviti?

Radim za privatnika već otprilike godinu dana, u početku je dogovoreno da će to biti poslovi po potrebi 2,3 puta tjedno po 2,3 sata, uglavnom telefon (službeni mobitel) i eventualne prezentacije proizvoda po dogovoru.

Kako dani i mjeseci prolaze, taj posao je postao svakodnevan po 4,5 sati u sezoni, nekad više nekad manje, ali plaća ostala ista i to totalna mizerija koju neću ni spominjati.
    Nedavno kažem šefu (koji btw nema niti jednog od nas četvero radnika prijavljenog) da želim prijavu tek toliko da mi ide staž jer sam se u poslu stvarno našla i nije mi ga teško raditi. Na to on kaže kako su to veliki troškovi i da bih morala napraviti veliki promet svaki mjesec da bi se to njemu isplatilo. To me dotuklo zato što:

1. ovaj posao koji ja radim ne radi niti jedan radnik
    (svatko je u svojoj "branši") i on je svjestan da bez mene posao dalje ne može funkcionirati normalno
    2. mjesečno firma ne može niti zarađuje ogromne novce tako da ja sama ne bih mogla puno postići jer i sama proizvodnja nije velika
    3. uskoro bih završila fakultet koji nije u potpunosti, ali jednim dijelom povezan sa ovim poslom, a kako sam se našla, vidim se i u budućnosti na sličnome.
    4. "obećao" mi je kad završim fakultet i prijavu i probni rad (mislim halo? probni rad, radim već godinu dana) i veću plaću od toga ništa.

Sam šef nije povezan u potpunosti sa firmom, tj. on donosi sve veće odluke vezane uz firmu, koja mu je samo "hobi", dosta poslova i odluka je prepustio meni jer se kao što sam rekla dobro snalazim i što se toga tiče zadovoljan je.

Sad se ja pitam da li to meni vrijedi sve? U takvoj sam poziciji da mi taj posao donosi velikih prednosti (rad od kuće, fleksibilno radno vrijeme, tj. po potrebi) ali sve više negativnosti (spomenutih gore).

Prije ljeta je bila ista situacija, ali se ništa nije promijenilo.
    Poslove koje radim su prezentacije po firmama, a od kuće: računovodstvo, narudžbe, ponude, dopisi, e-mail liste, baze podataka, ponekad i dostave.

Najlakše bi mi bilo reći doviđenja i kvit, ali i ti mali novci mi jako dobro dođu, jer ne živim više sa roditeljima, plaćam dio režija jer je tata nezaposlen, imam neku malu štednju, ali .....

Malo sam se ispucala, pa evo, htjela bih čuti Vaše mišljenje.

HVALA

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa riskiraj malo
    i reci mu - oke, odoh ja
    ako mu dosita toliko vrijedis potrudit ce se da ne ostane bez tebe
    a ako mu je svejedno - nije ni vrijedan da radis za njega

ako ti se posao tako svidja i ako ga dobro radis sigurno ces vrlo brzo naci slican i bolji - samo imaj vjere u sebe i ne daj se ugnjetavati

kazes da imas ustedjevine, tj. "drop ded money", pa..... riskiraj

a ako je posao takav da bi ga uz malo truda i zalaganja i sama samcijata mogla obavljati, otvori svoju firmu i budi svoj gazda

nekad se dosita isplati riskirati

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Potpisujem Mukicu.

No s druge strane, tvoj šef ne zaslužuje ništa više od prijave Državnom inspektorijatu.
    Jer ako mu je firma nešto više od hobija, ispada da ste mu i vi hobi. Ili netko drugi ko mu pomogne da mu hobi ispadne isplativ.

Iskreno mislim da tebe i tvoje kolege šef iskorištava. Ti možda i jesi osigurana preko npr. supruga, a možda tvoje kolege nisu nikako osigurane. Što bi se desilo da se netko povrijedi na radu?

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa

No s druge strane, tvoj šef ne zaslužuje ništa više od prijave Državnom inspektorijatu.
    Ponekad sam i sama razmišljala o tome, potaknuo me i ovaj članak, ali se nekako ne usudim: Vecernji

Ja sam studentica i nisam udana a da sama otvaram firmu...nije mi takvo nešto u planu (za sada, tko zna...)

Moji kolege isto tako rade po potrebi i ovo im nije primaran posao, jedan od njih ima obrt, jedan svoju firmu... ispada da je jedino meni ovo primarni posao ali uz njega fakultet sam zapostavila, što nisam mislila da će baš tako biti i znam i želim uskoro ga završiti i naći pravi posao.

anchie76 editirala link u hiperlink

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako već nema interesa da te zaposli, ne vidim razloga zašto te barem ne plati putem ugovora o studentskom servisu? :/

Što se tiče članka u Večernjaku, ne znam što bih ti rekla, osim da bih i sama to učinila ako bih se osjetila upravo ovako kao i osoba iz članka, pa čak i ti. :/
    No, s druge strane razumijem te. Ali te ne opravdavam i to pogotovo u tome da si zapustila fakultet zbog posla (makar ti je posao ok) u kojem si loše plaćena, radiš na crno i ne vidiš neku budućnost kod tog poslodavca.
    Mislim da je vrijeme da se trgneš i okreneš sebi i definitivno zanemariš lažna obećanja svojeg poslodavca. Završi fakultet, nemoj izgubiti status redovnog studenta (nadam se da nisi izgubila ovaj status), jer ćeš ugroziti svoje mogućnosti zdravstvenog osiguranja preko roditelja odnosno burze. Također, možeš izgubiti i mogućost rada preko student servisa.

Razmisli.

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Hvala Vam cure, svjesna sam ja svega i da je taj posao prerastao u iskorištavanje i ZNAM da nitko ne bi radio za te novce za koje mi radimo.

Dakle, bacam se na pisanje životopisa i malo na mojposao.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A gdje ti je u planovima faks?

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

I faks naravno, sva sam predavanja odslušala, još imam ispite samo, ali ih ima dosta, na zadnji sam izašla još prošle godine ....

Hvala na podršci!

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Da javim najfriškije vijesti: definitivna je odluka da ovih dana završavam sa poslom u spomenutoj firmi, s time da sam saznala da postoji veelika mogućnost da će firma dobiti novog vlasnika, dakle ide na prodaju.

E sad razmišljam: novi gazda bi kupio firmu u stanju kakvom je, s time da bi nas dvoje, troje radnika postavilo mu neke bolje uvjete, jer posao znamo jako dobro, a i imamo neke planove što i kako bolje što sadašnji vlasnik zbog sebičnih razloga ne prihvaća.

Što vi mislite? Starome gazdi sam rekla fajrunt, još koji dan, ali kako nije u Hrv. nismo razgovarali u 4 oka, što će biti uskoro, pa ću vidjeti što će reći (on ne zna da ja znam da će se firma prodati).

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ja bih sačekala prodaju firme i vidjela kako diše novi vlasnik ( osim u slučaju da mi u međuvremenu uleti neki bolji posao). Svejedno ti je da li otkaz daš sada ili za 2 mj.
    Sretno

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Nije mi baš svejedno, jer mjesecima odgađam taj otkaz zbog nekih već navedenih razloga, ovih dana će biti nekih promjena pa ćemo vidjeti.

Smanjila bih totalno tempo posla dok ne bude promjena i novi gazda.

Jel znate možda koliko dugo traje taj prijenos i papirologija oko novog vlasnika? Da se psihički pripremim?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mašnica, sve ovisi. Proces može trajati mjesec dana, a može i 6 mjeseci.

Novi vlasnik može otkupiti vlasništvo, upisati se u Trgovački sud, i čekati dok ne vidi poslovne rezultate i prijavu poreza na dobit (najkasnije 30.4.), može pustiti sve kako je bilo i do sada dok ne snimi tko mu je ok ili nije.

Namjere novog vlasnika ovise definitivno o cilju zbog kojeg je kupljena firma: zbog imena i registracije ili zbog nekog velikog posla ili zbog nekretnina u vlasništvu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I definitivno potpisujem ovaj svoj post.

Citiraj mamma san prvotno napisa
    Ako već nema interesa da te zaposli, ne vidim razloga zašto te barem ne plati putem ugovora o studentskom servisu? :/

Što se tiče članka u Večernjaku, ne znam što bih ti rekla, osim da bih i sama to učinila ako bih se osjetila upravo ovako kao i osoba iz članka, pa čak i ti. :/
    No, s druge strane razumijem te. Ali te ne opravdavam i to pogotovo u tome da si zapustila fakultet zbog posla (makar ti je posao ok) u kojem si loše plaćena, radiš na crno i ne vidiš neku budućnost kod tog poslodavca.
    Mislim da je vrijeme da se trgneš i okreneš sebi i definitivno zanemariš lažna obećanja svojeg poslodavca. Završi fakultet, nemoj izgubiti status redovnog studenta (nadam se da nisi izgubila ovaj status), jer ćeš ugroziti svoje mogućnosti zdravstvenog osiguranja preko roditelja odnosno burze. Također, možeš izgubiti i mogućost rada preko student servisa.

Razmisli.

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Podižem!

Svečano objavljujem da je moj posao u ovoj firmi završen, gospon šef se nije ni potrudio zadržati me niti ponuditi nešto drugo, niti je spominjao mijenjanje vlasnika, već je govorio o budućnosti i njegove planove, tako da će će sada on mijenjati mene pa nek se snađe kako zna...

A ja tražim posao dalje...iako ne znam kako ću s financijama, budem stisnula malo...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

fakultet. ne zaboravi fakultet. i ne gubi studentska prava.

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Neću naravno...sve me ti u glavi nagriza, ali nikako da sjednem za knjigu...prošli su mjeseci od kada sam zadnji put učila, a položila ispit godinu dana totalni kaos, uljenila sam se po tom pitanju...bojim se da sam zaboravila učiti uopće...

Hobita avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Najteže je započeti. Imala sam i ja rupu od godine i pol između ispita, ali onda sam ih dala 12 u sljedećoj. Samo hrabro naprijed! Bit će sve lakše i lakše.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •