Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 88

Tema: ne zna anlizu i sintezu slova

Datum pristupanja
    Feb 2014

Početno ne zna anlizu i sintezu slova

djevojčica na jesen kreće u prvi razred (imat će punih 7 godina) no ne zna i ne shvaća sintezu i anlizu slova. Ima li netko slićnog iskustva? Kako joj pomoći da do jeseni to svlada? Ako ne svlada, da li je nećije dijete s tim "problemom" sjelo u školsku klupu i koliko mu je to predstavljalo problem zapraćenje nastave?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj lego kockica prvotno napisa Vidi poruku
    djevojčica na jesen kreće u prvi razred (imat će punih 7 godina) no ne zna i ne shvaća sintezu i anlizu slova. Ima li netko slićnog iskustva? Kako joj pomoći da do jeseni to svlada? Ako ne svlada, da li je nećije dijete s tim "problemom" sjelo u školsku klupu i koliko mu je to predstavljalo problem zapraćenje nastave?
    Sto znaci " ne zna analizu i sintezu"?
    koliko zna?
    da li prepoznaje ( kad se izgovara) prvo slovo u rijeci?
    da li prepoznaje zadnje slovo?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Da sjeo mi je jedan u školsku klupu a da nije čuo slova u riječima. Nisam to smatrala problemom. Prije Božića je sve čuo i čitao.

No, vježbali smo doma. Svaki dan, u igri i usput. Najprije je čuo prvo slovo troslovnih riječi koje su počinjale samoglasnikom. Npr. Eva, Ana, Ivo...Govorila sam mu rastegnuto Eeeeeeeeva, Aaaaaaana, Iiiiiiiiiiiiiivo...Pa onda Eeeeeeevvvvvvvaaaaaa, Aaaaaannnnaaaa, Iiiiivvvvvvooooo...
    I tako. Pa četveroslovne riječi, vježbaš i vježbaš s djetetom, no ne pretjerujući, više uz igru, da bude zabava, a ne moranje. Jer, čitanje bi trebalo biti zabava.

Nama učiteljica nije radila problem, on je normalno usvajao slova i gradivo. Vjerujem da mu je to što su drugi ( ne svi) u razredu znali čitati bio dobar podstrek da nauči i bude im ravan.

Naravno, sa mlađim sinom sam počela ranije učiti i on je do devetog mjeseca čuo svako slovo.

Vi dvije još imate dovoljno vremena. Polako ju uči, ali ne dok gleda u slova, samo da čuje tvoj govor. Moraš biti strpljiva, to nije lako naučiti. Neko dijete će brzo shvatiti, neko teže, moraju se veze u mozgu posložiti. Samo će joj jedan dan sinuti i- znat će svaku riječ.

Datum pristupanja
    Feb 2014

Početno

ako joj slovkam riječi npr V-r-a-t-a i pitam koje je prvo slovo, kaže V, zadnje također na takav naćin prepoznaje. Ako pitam koja je to riječ riječ V-r-a-t-a ne zna. Ako rastavim na slogove vra-ta onda zna.
    prepoznaje slovo A E H i O ostale ne, zna napisat svoje ime, mama tata i prepisivat riječi ( što je ovdje nebitno)
    brojeve je savladala i prepoznaje sve do broja 10

Datum pristupanja
    Feb 2014

Početno

Hvala Beti, do prije mjesec dana nije shvaćala riječi ni kad sam joj na slogove rastavljala, jedan dan je sama od sebe rekla "ajmo igrat onu igru riječi" i koju god riječ sam rastavila na slogove prepoznala ju je. Nadam se da će do jeseni i prepoznat sva slova i shvatit znaćenje riječi kad su rastavljena na pojedinačna slova. Radimo puno kroz igru, ali nije joj sjelo i ne shvaća, pa ju toliko ni ne forsiram da ne napravim otpor.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ne moze joj sve odmah sjesti.
    prvo i zadnje slovo prepoznati je odlicno.
    isto tako ne mora znati prepoznati sva slova slikovno , da bi znala slusno.
    to su dvije razlicite stvari.
    kao sto je beti rekla , prvo se uci pocetno slovo.
    Kad usvoji pocetno , vjezba se cuti zadnje.
    kad to nauci kratke rijeci. Tri slova , nakon toga cetri slova... itd.
    mozes posuditi i knjigu " igrom do citanja" tamo ima zgodnih uputa kako u kojoj fazi vjezbati.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Igrajte "kalodont", to je odlična vježba za slušno prepoznavanje i prepoznavanje zadnja dva glasa u riječi, a dijete misli da se igrate - ni ne kuži da vježba i da to ima svrhu...

Isto - na slovo, na slovo...

Ako se još čega sjetim, napisat ću, ali sirius je već spomenula knjigu Igrom do čitanja (Mira Čudina Obradović) koja je zakon za predčitalačke vještine.

Datum pristupanja
    Feb 2014

Početno

hvala vam cure, posuđujemo knjigice u knjižnici sa velim slovima ali za sad je tako kako sam opisala...cisto informativno me zanimalo da li netko ima slicna iskustva jer evo bile smo danas na upisu i sve super zna ali zapela je na toj sintezi i analizi pa je defektologica rekla da do jeseni svakako to mora savladati
    hvala na preporuci za knjigu

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ne mora prepoznavati slova ( slikovno) da bi znala analizu i sintezu.
    Isto tako moze prepoznavati slikovno sva slova , a ne znati analizu i sintezu.
    to su dvije odvojene stvari.
    moja kcer (5,5 g) zna analizu i sintezu gotovo bez greske bilo koje rijeci, ali slikovno prepoznaje samo trecinu slova abecede.
    Posljednje uređivanje od sirius : 10.04.2014. at 20:45

Datum pristupanja
    Feb 2014

Početno

kuzim sta hoces reci. ma malo me to dirnulo, jer se bojim da ce imat problema u pracenju nastave, jer djeca danas dolaze u prvi razred da vec i pisu i citaju pa je i sam rad u školi na ucenju slova ubrzan da njima ne bude dosadno..pa ce moja zapesti i bojim se da ne bi imala problema kasnije u svladavanju gradiva....

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Da, mogla bi imati ako ne savlada .
    ali jos ima 6 mj. vremena , i zaista mi se cini da dobro napreduje.
    samo vi nastavite vjezbati, do jeseni ce joj to sigurno sjesti.

Datum pristupanja
    Feb 2014

Početno

zato sam i pisala tu s nadom da ce se javit neko ko je to proso pa da cujem kako
    Hvala na podrsci Sirius

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Napravite igru od toga. Moji dečki su obožavali tražiti rime u pjesmicama. Ufff, neke od njih pamtim i danas.

Evo jedne:

CVILI CVILI CVILIDRET
    UCVILIO CIJELI SVIJET

PLAČE PLAČE PLAČIDRUG
    UPLAKAO SVE U KRUG

DREČI DREČI DREČISLAV
    OD DREČANJA SAV JE PLAV

A SMJEHULJKO TAKAV NIJE
    ON SE SAMO SMIJE!

Evo još jedne (ta je bila kao primjer u onoj knjizi Igrom do čitanja):

Zvonimir Balog

ŠTO SE OD VODE PRAVI

Od VODE se prave trave,
    VODEne zatim glave,
    VODnici, VODOzemci,
    VODENkonjic, VODEnjaci,
    VODOvodi, vinoVODI,
    doVODI, sproVODI,
    zaVODI, vojVODE,
    nadvojVODE, VODOmari
    još i mnoge druge stvari.
    Razumije se,
    to nije uvijek samo VODA,
    još se VODI nešto doda.
    Ima još jedna takva slična - Što se pravi od vina, ta je još bolja...

Posljednje uređivanje od Peterlin : 10.04.2014. at 20:58

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

kuzim sta hoces reci. ma malo me to dirnulo, jer se bojim da ce imat problema u pracenju nastave, jer djeca danas dolaze u prvi razred da vec i pisu i citaju pa je i sam rad u školi na ucenju slova ubrzan da njima ne bude dosadno..pa ce moja zapesti i bojim se da ne bi imala problema kasnije u svladavanju gradiva....
    Ta glasovna analiza i sinteza ti je važnija od čitanja i pisanja. U pravu si da bi moglo biti problema ako ne savlada, ali ja sam uvjerena da se to može bez nekih većih problema.

S druge strane, u prvi razred dolaze djeca s različitim predznanjem - do Božića će imati privikavanje, tako da se sve to stigne. Učitelj/ica će isto pomoći, doraditi se može i kad počne nastava, ali lakše je ovako malo pomalo kroz zabavne aktivnosti - sve se stigne. Uživajte!

ki ki avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2013

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

i mi smo u istome problemu, iako dijete neće ove godine u školu
    ali me svejedno strah jer imam primjer starijega djeteta koje je sa 4 godine čitalo knjige od 500 stranica

a ovaj...

ok, zna prvo i zadnje slovo
    zna i rastaviti na slogove
    ali, kad čita...

D_O_M... dosadan
    P_A_S_... papir

i sve tako neke budalaštine
    prepoznaje sva slova na papiru, slovka
    piše gore nego što bi pisao neki dobro utreniran pas

i jako me je strah škole jer sam navikla da nemamo problema

zato pratim topik i slušam savjete

(a radim isto što je Beti radila: Aaaaaaaaaaannnnnnnnnnnnaaaaaaa. ali on bubne: Avion)

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Sto bi tebi Apri bilo bolje nego meni.
    Moj petas ne cita knjige od 500 strana.

Analizu i sintezu vjezbas BEZ slova na papiru, samo po sluhu. Onako kao sto gore pise: prvo prepoznavanje prvog slova, pa prvog i zadnjeg, pa kratke rijeci ( tri slova) , pa cetri , itd.
    on ce sam kasnije povezati slova slikovno sa analizom i sintezom.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Budem ti na FB poslala neke zabavne vjezbice kucne izrade.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

tenks

ako ne svlada ovo do sljedeće jeseni, ići će u školu sa deset godina
    boli me briga
    ja nemam živaca raditi s njime

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    tenks

ako ne svlada ovo do sljedeće jeseni, ići će u školu sa deset godina
    boli me briga
    ja nemam živaca raditi s njime
    Imaš starije ŽENSKO dijete. Kod muških je ovo puno češći slučaj... Ne brini, uglavnom im samo klikne i to zadnje ljeto prije škole. Moj L. je imao pravi skok u razvoju, a već sam si mislila da ću tražiti odgodu i srećom odustala (jer je ionako bio 7+, rođen je s dobre strane zakonske granice).

ivano2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

ali, kad čita...

D_O_M... dosadan
    P_A_S_... papir

i sve tako neke budalaštine
    prepoznaje sva slova na papiru, slovka
    piše gore nego što bi pisao neki dobro utreniran pas

i jako me je strah škole jer sam navikla da nemamo problema

zato pratim topik i slušam savjete

(a radim isto što je Beti radila: Aaaaaaaaaaannnnnnnnnnnnaaaaaaa. ali on bubne: Avion)
    Takva je bila i moja kad je krenula prošlu jesen u školu...pogađala je riječi iako je znala sva slova. Sad čita puno bolje i pogađa neke teže riječi ili neke arhaične izraze koje nikad nije čula (nedavno je čitala Pale sam na svijetu i tu je bilo par nepoznatih riječi pa ih je pogađala nakon prva dva slova).

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

toga se ne bojim jer mu je vokabular fantastičan
    ne znam koju bih knjigu trebala uzeti (a da nije stručna) u kojoj bi bila riječ koju ne poznaje

ima da nauči u godinu i pol sve
    inače ga poklanjam u dobre ruke

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ajde ne kompliciraj, djete ti jednostavno trenutno nema vremena za takve stvari. ti bi htjela da on kaze Ana a on kaze nesto da zadovolji formu. takav je bio i BC.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

toga se ne bojim jer mu je vokabular fantastičan
    ne znam koju bih knjigu trebala uzeti (a da nije stručna) u kojoj bi bila riječ koju ne poznaje

ima da nauči u godinu i pol sve
    inače ga poklanjam u dobre ruke
    Eh, kao da si opisala mog mlađeg.... a takav je i danas. Sa starijim nikad briga oko zadaća, a mlađi - taj bi se samo zabavljao, a škola je nužno zlo...Ako njega nešto ne zanima, nema teorije da ga se natjera. Nije jedini... Žalio mi se neki dan kolega da je sinak (2. ili 3. razred, nisam sigurna) dobio jedinicu iz školske zadaće (tema: Proljeće) jer nije napisao ni jedno slovo. Jednostavno mu je to bilo glupo i nije mu palo na pamet da išta napiše. Još je i rekao da mu je glupo. Takvi su današnji klinci... ako ih nešto ne zanima, teško ih se može motivirati.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

moja zna analizu i sintezu slova već sigurno godinu i pol. to joj sjelo. al ne mrda dalje od toga. nije da ih uspoređujem al j je čitao već titlove na tv-u prije škole. tečno. šta ne može i ona prije škole nauči tečno čitati, a ne slovkati. peterlin, toliko o curama i dečkima
    vokabular isto fantastičan, i znam da ne treba prije škole znati tečno čitati, znam sve, i nije da me to brine, al...eto, malčice me nervira
    i super mi je ovaj link od ki ki.
    jooj, da sam ga bar preko zime imala kad smo se povlačili po kući, a ne sad, kad smo doma otprilike sat vremena dnevno, za jelo i tuširanje.

dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Budem ti na FB poslala neke zabavne vjezbice kucne izrade.
    Ajde molim te pošalji i meni.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Cvijeta, taj link nije nuzno nacin na koji se uci citanje.
    netko radi naopako. Kao tvoja i moja kcer. Krecu od tezeg ( sinteza i analiza) prema laksem( slikovno prepoznavanje slova) . Vjerojatno su one ( kao i moj stariji sin, i Zrin) tipovi kojima ide puno bolje slusna paznja i memorija , od one vizualne.
    To obratite paznju , jer takva djeca imaju drugaciji stil ucenja od onih koji bolje pamte bolje vizualno.
    ucenje na linku krece iskljucivo od postavke usvajanja slikovno slova , pa onda analize i sinteze.
    ali to su dvije potpuno razlicite stvari.
    za djecu koja teze usvajaju slikovno slova treba vjezati ucenje slova uz asocijacije.
    prosle godine na interliberu su bile kartice sa slovima koja su vezana uz asocijaciju ( I -indijanac, i onda je i slovo bilo u boji i uzorku indijanca sa slike) . Moze se slicna stvar napraviti i kod kuce , ali treba malo prtljati po tome.
    ako netko zna o kakvim karticama pricam neka javi.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Ima slikovnica Životinjska abeceda u kojoj se uz svako slovo veže jedna životinja i ima zgodna pjesmica o svakoj.

Dijete zapamti da je L kao lav.
    Na početku slikovnice su prikazana sva slova uz životinju kako je i u nastavku.

Ja svog mlađeg (4 godine) pitam gdje je L - on se sjeti da je L kao lav - i pokaže mi L među slovima.

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Ja bih analizu i sintezu odvojila od papira, mada mislim da je za školu potrebno znati i slova. Čitati i pisati ne, ali to najčešće dolazi s ovo dvoje.

Evo primjera naših "igara":
    kalodont
    smišljanje imena na slovo T (tko više smisli pobjednik)
    nabrajanje voća/povrća na zadana slova
    najduža riječ na neko slovo
    i na kraju, kad su dobro usvojili slovkanje, "razgovor slovima". Ovo sam s E. radila ljeto prije škole, H. može već sada (na jesen predškolac).

Ima i neka igra s bojama (kao okoš bokoš), aline znam riječi. To igraju u vrtiću.

Inače, E. je znao sva slova i imao perfektnu analizu i sintezu ali je počeo čitati tek u školi. Nema nikakvih problema i mogao je od prvog dana pratiti sve što je učiteljica tražila od njih.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Cvijeta, taj link nije nuzno nacin na koji se uci citanje.
    netko radi naopako. Kao tvoja i moja kcer. Krecu od tezeg ( sinteza i analiza) prema laksem( slikovno prepoznavanje slova) . Vjerojatno su one ( kao i moj stariji sin, i Zrin) tipovi kojima ide puno bolje slusna paznja i memorija , od one vizualne.
    To obratite paznju , jer takva djeca imaju drugaciji stil ucenja od onih koji bolje pamte bolje vizualno.
    ucenje na linku krece iskljucivo od postavke usvajanja slikovno slova , pa onda analize i sinteze.
    ali to su dvije potpuno razlicite stvari.
    za djecu koja teze usvajaju slikovno slova treba vjezati ucenje slova uz asocijacije.
    prosle godine na interliberu su bile kartice sa slovima koja su vezana uz asocijaciju ( I -indijanac, i onda je i slovo bilo u boji i uzorku indijanca sa slike) . Moze se slicna stvar napraviti i kod kuce , ali treba malo prtljati po tome.
    ako netko zna o kakvim karticama pricam neka javi.
    Da, tako je to... Djeca nisu sva iz istog kalupa. Moj stariji - vizualan tip, imao je problema s analizom i sintezom i njemu je pomoglo to što je godinama hodočastio logopedu (zbog drugih smetnji), pa je u sklopu toga odradio i pripremu za školu. Uz Sunčice i logopedske vježbe u power pointu on je naučio prepoznavati slova vizualno, a nakon toga je krenulo i "na uho", jer slušno prepoznavanje mu je štekalo.

Moj mlađi je izraziti auditivac, nije imao s tim nikakvih problema, ali vizualno - nula bodova... Taj je naučio pošteno pisati i čitati tek u trećem razredu, neke stvari u četvrtom, a na slušnim vježbama analize i sinteze bio je uvijek najbolji. Doma sam izmišljala svakakve taktilne cake da mu vizualno osvijestim slova (kako ti stoje usta kad govoriš OOOO, a kako kad govoriš IIIII ?)... rezali smo slova od sira, pa pojeli... više se i ne sjećam.

Ima još jedna knjiga za takvu djecu koje malo treba "pogurnuti". Zove se JEDNOROZI SU STVARNI, autorica je Barbara Meister VItale. Tako mi je žao što je nisam kupila dok ih je bilo po knjižarama, a sad je dostupna samo po knjižnicama. Nadam se da će se dosjetiti i napraviti novo izdanje. Evo prvih nekoliko stranica, ako kome treba: http://www.izvorznanja.com/teaser//185.pdf

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ma ona zna sva slova i vizualno. i zna sve i napisati. al ne zna tečno čitati, nego slovka. pa čak i jedan slog npr MA - ne kaže odmah ma nego M A, ma. tako da se meni čini da je ovaj link baš za nju, ne?
    da se malo zabavljamo, makar prije spavanja

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Moj je na testiranju kod psihologinje zbog nepoznavanja glasovne analize i sinteze dobio preporuku odgode upisa u prvi razred, ali se meni nekako činilo kasno da u školu kreće sljedeće godine s punih osam godina. Moj u 4. mjesecu nije prepoznavao ni prva slova... Išao je logopedu radi izgovora i ona mi je objasnila da je to razvojna sposobnost koju normalna djeca trebaju savladati do devete godine života, ali da veeelika većina djece to savlada oko šeste godine. I da svo vježbanje ovog svijeta ne može pomoći, ako se neki živci u glavi nisu spojili, a kasnije kad se spoje da vježbom dijete može savladati glasovnu analizu i sintezu u mjesec dana. Ja sam s njim cijelo ljeto vježbala kroz igru potpuno beskorisno... Na kraju, je neke riječi naučio napamet..tipa kuća, mama, tata, dijete... U školi je problem bio velik i nepremostiv prva dva tri mjeseca, a kasnije je u doslovno tjedan dana propisao i pročitao... Učiteljice su bile drage i strpljive...

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ma ona zna sva slova i vizualno. i zna sve i napisati. al ne zna tečno čitati, nego slovka. pa čak i jedan slog npr MA - ne kaže odmah ma nego M A, ma. tako da se meni čini da je ovaj link baš za nju, ne?
    da se malo zabavljamo, makar prije spavanja
    A zasto bi trebala citati prije skole?
    mislila sam da ne prepoznaje glasove kad joj govoris ( a ne kad prepoznaje slova sa papira).

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

A zasto bi trebala citati prije skole?
    mislila sam da ne prepoznaje glasove kad joj govoris ( a ne kad prepoznaje slova sa papira).
    a zato što je lakše

nije moje dijete bilo baš toliko bolje od ostale djece u svim predmetima zato što je pametnija ili ne znam šta
    već zato što je došla kao savršena čitačica
    pa dok su se oni trudili da pročitaju zadatak s razumijevanjem, ona je već bila doma

ja sam ona struja koja zagovara ili svi ili nitko
    a to ne možeš postići
    pa je onda bolje da znaju

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Dosla je kao savrsena citacica jer je bila spremna za to i motivirana za to.
    naucila je sama , ili uz minimalni poticaj.
    Ona je definitivno u tom podrucju bila rodena sa sposobnostima iznad prosjeka.
    uz njezinu motivaciju imala je i rezultate.
    Nisu sva djeca ista , niti imaju iste sposobnosti , niti isti motivaciju , niti istu zrelost u svim podrucjima. Bez obzira na istu kucu i roditelje.
    Analizu i sintezu treba prepoznavati, slova takoder. Kada to dvoje sjedne , citanje bude samo pitanje dana.

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

cimavica nije znala analizu i sintezu, za dva mjeseca u skoli je super citala!
    s druge strane maza je to odlicno znao pa ni sad ne cita ko ona nakon ta dva mjeseca. mislim
    da je to sve individualno.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

, citanje bude samo pitanje dana.
    njoj je to sjelo prije, a skoro dvije godine. piše svoj dnevnik od pete. dakle, kod nas nije pitanje dana, nego - godina
    i baš tako kako kaže apri, i meni se čini da je puno lakše ako znaju čitati.
    al, ne brini, nije da ja sad nešto forsiram il se brinem, ne, ona je definitivno spremna za školu i uopće ne mislim da je to neki problem.
    nego tako, eto, kad već stalno rješavamo one neke zadatke, a to volimo, zašto ne i malo potaknuti to čitanje.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

cvijeto, čitanje većina djece nauči kasnije nego pisanje, iako ima i obrnutih primjera...

Ja ću za sva vremena pamtiti izjavu mog mlađeg - test iz razumijevanja teksta, on odgovori na pitanja BEZ ČITANJA teksta, dobije lošu ocjenu, a poslije kaže "ali ja sam znao sve odgovore i bez čitanja...."
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 11.04.2014. at 12:13

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    njoj je to sjelo prije, a skoro dvije godine. piše svoj dnevnik od pete. dakle, kod nas nije pitanje dana, nego - godina
    i baš tako kako kaže apri, i meni se čini da je puno lakše ako znaju čitati.
    al, ne brini, nije da ja sad nešto forsiram il se brinem, ne, ona je definitivno spremna za školu i uopće ne mislim da je to neki problem.
    nego tako, eto, kad već stalno rješavamo one neke zadatke, a to volimo, zašto ne i malo potaknuti to čitanje.
    Ma ne brinem ja . Samo jednostavno nisu sva djeca ista.
    A citanje ( tecno i sa razumjevanjem, vise od 2 recenice ) nije vjestina vecine djece sa 5-6 godina.
    naravno da neka to znaju , ali to nije standard.
    eto , doma imam ekstremni primjer poteskoca u ucenju uz visoku inteligenciju.
    i prosjecno dijete sa visokom motiviranoscu i solidnom grafomotorikom .
    Sa ovim mladim , vec vidim da ce mi njezino skolovanje ( nakon iskustva sa prvim, koje traje i traje) izgledati kao ljetovanje.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Sa ovim mladim , vec vidim da ce mi njezino skolovanje ( nakon iskustva sa prvim, koje traje i traje) izgledati kao ljetovanje.

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
    već vidim da sam odljetovala svoje
    i da će mi pjevati: finili su, Mare, bali

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja mislim da to čitanje jednostavno klikne kad je trenutak za to, moja je znala i slova i analizu i sintezu i slovkati, ali tečno je počela čitati doslovce preko noći, i to nakon što joj je učitelj pokazao "slijevanje"
    Pa evo ako je kome baš stalo da dijete pročita prije škole pokušajte sa slijevanjem

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

a što je slijevanje?

nije da je meni stalo da on čita, već ja samo ne želim da moram raditi s njime
    ako može završiti školu bez čitanja, ma ne mora ni naučiti

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mali ima godinu i po do škole, šta si ga se uhvatila, apri?

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj ki ki prvotno napisa Vidi poruku
    samo da si zabilježim temu za praćenje, ovo će i meni trebati, ali lijena sam već sad printati...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

a što je slijevanje?

nije da je meni stalo da on čita, već ja samo ne želim da moram raditi s njime
    ako može završiti školu bez čitanja, ma ne mora ni naučiti
    Slijevanje je čitanje ooooovaaaaakooooo, za razliku od slovkanja o-v-a-k-o=ovako, ili slogovnog čtanja koje ide o-va-ko=ovako

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Slijevanje je čitanje ooooovaaaaakooooo, za razliku od slovkanja o-v-a-k-o=ovako, ili slogovnog čtanja koje ide o-va-ko=ovako
    a, to je to što spontano radim
    super
    tenks

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

D_O_M... dosadan
    P_A_S_... papir
    tvoj je bar počeo s istim slovom u riječi. moj je s cca 5 god "čitao" s jedne karte na moru P - A - G = Rab .
    nikad ga nisam forsala slova, ali ga je sve samog zanimalo jer je lajav na mene, tak da je npr. sa cc 6,5 god počeo "čitati" i titlove s TV-a. jednosložne, kratke riječi. uglavnom, sve s vremenom dođe na svoje. za 2 tj. bude imao 7 god, sprema nam se razgovor kod školskog pedagoga, a ja svejedno trtarim kak bu to ispalo ...

Datum pristupanja
    Jan 2007

Datum pristupanja
    Feb 2014

Početno

bokić svima, evo da se pohvalim, napravili smo mali pomak uspjela je shvatit riječi sa tri slova, znaću U-h-o, n-o-s, m-a-č, b-o-r i sl, čak ponekad skuži i neku sa četri slova, tako da možda je ovo samo sitnica ali meni punoooo znaći. Hvala vam svima na savjetima i pomoći

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

bokić svima, evo da se pohvalim, napravili smo mali pomak uspjela je shvatit riječi sa tri slova, znaću U-h-o, n-o-s, m-a-č, b-o-r i sl, čak ponekad skuži i neku sa četri slova, tako da možda je ovo samo sitnica ali meni punoooo znaći. Hvala vam svima na savjetima i pomoći

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •