Evo da i ja podijelim sa vama svoje iskustvo sa epiduralnom...
Imala sam inducirani porod i to 16 dana nakon termina, dobila pripidil gel u ponoć, uslijedilo visoko puknuće vodenjaka i otvorila se 4 cm, u 7 sati ujutro me premjestili u box. Pokidali vodenjak do kraja i tad su počeli trudovi, međutim bili su neujednačeni pa su mi uključili drip da ih kao "ujednače" i doslovno me nagovorili da mi treba epiduralna jer da ovo što me sada boli da je ništa kako će tek biti, i ja sam naravno u strahu pristala. :shock:
Anesteziologica i tehničar su me pikali 12 puta, nikako nisu mogli namjestiti taj kateter, ovo je definitivno meni ostao najgori dio poroda, još i sad me zna boliti taj dio kičme.
Epiduralna mi je zaista pomogla do potpunog otvaranja ali tada su je skinuli i uslijedila su dva sata pakla - trudovi su bili toliko intenzivni i jaki, da sam ja gubila svijest između njih, što od boli što od velikog pada tlaka zbog epiduralne, doslovno sam spavala i budila se, ne sjećam se dobrog djela poroda uopće. :?
Naravno nakon svega nije izostalo ni nalijeganje na trbuh i to ne jedne osobe već dvije, i dalje se čudim kako mi rebra nisu potrgali.
Naravno imala sam i epiziotomiju, ali začudo malu, ali zato puno unutarnjih šavova.
I na kraju rodila sam maloga, opseg glavice 37 cm...apgar 10/10, ali kasnije je primjećeno,kod pregleda fizijatra i uzv mozga, da je ipak ostao negdje u cjeloj toj priči bez kisika i imao je krvarenje II stupnja, nema nekih velikih motoričkih problema, ali očekuje nas vježbanje do prohodavanja...eto ti divnog induciranog poroda sa epiduralnom koja je kod nas glavni krivac za probleme moga sina...