Evo, i ja sam rodila sa epiduralnom i glasala sam ZA...baš dan prije poroda sam slušala na trudničkom tečaju o EPA-i i tamo prikupila odlične informacije (mada sam stalno govorila da ću epi, moj prag boli je vrlo vrlo nizak, a i strah me bilo da ću nogama poćulati doktore oko mene )
Predavanje je držao dr.anesteziolog. u usporedbi poroda sa EPA-om (pravilni naziv je epiduralna analgezija) i bez, predočio je istraživanje prema kojemu dijete dobije puno manje 'lijekova' pri porodu sa EPA-om nego bez. Da pojasnim...

EPA je blokator receptora boli koji šalju signal u mozak da nas boli, to znači da nas sa EPA-om boli, samo mi to ne znamo . najprije se daje lokalna anestezija u predjelu kralježnice, a zatim se uvlači epiduralna igla u prostor između kralješka i leđne moždine. to je najvažnija razlika između EPA-e i spinalne anestezije! dakle, sa EPA-om ne osjećamo bolove u predjelu trbuha, noge su skroz pomične, sa spinalnom ne osijećate cijeli donji dio...spinalnu ne možete tražiti, ona se daje ukoliko žena želi biti budna tijekom carskog reza, ili ako dr. tako odredi.

ako nekoga brine niski tlak, ne treba, ja ga imam i tijekom poroda sam dobila infuziju da mi se održi nivo tekućine u tijelu, jer, da, EPA snižava tlak, ali nema nesvjestice zbog toga...

dobila sam i drip, ali zbog toga jer sam se sporo otvarala. nakon EPA-e, otvorila sam se u roku sat vremena (sa 6 na 10 cm....a tih 6 cm otvarala sam se 12 sati...)

uglavnom, moja teta anesteziolog je bila tako divna...prali su me trudovi, ono baš jaki, i onda je ona došla, pomazila me, rekla dušo, evo sad ćemo ti dati epiduralnu...ja sam je slušala ko malo dijete...kad sam dobila inekciju samo sam joj rekla: bog vas blagoslovio', uz smješak i to je bilo to.
okrenula sam se i dragala svoj trbuh, moju bebu koju ću uskoro vidjeti...došao je nagon za tiskanjem (ogroman pritisak na trticu), doktori su se sjatili oko mene i tiskala sam dva puta. zamolila sam ih da ne rade epiziotomiju, ali su odmah rekli da će morati jer da nisam elastična dovoljno, i vidjelo se da im je krivo! (nisu svi mesari)...
moja beba je došla na svijet nakon drugog tiskanja, sav je odjednom izašao - nije bio plav ni izmučen, stavili su mi ga na trbuh i ja sam mu samo rekla - uspjeli smo ja i ti ...nakon toga pranje i vaganje, ja šivanje...pola sata i prvo dojenje...no to je već druga tema

dakle, apsolutno sam za epiduralnu, i pomalo me vrijeđa kad mi kažu da to nije prirodan porod...a zaista me masu žena mrko gleda zbog toga

ja ipak mislim da sam na dobitku jer nisam vikala ni ja ni moja beba ni doktori...