sori ako je ton cudan, nije mi bila namjera, stvarno me zanima--nisam iz tvog posta primjetila da se spominju nuspojave.

ja jesam pobornik teorije da je prirodno (uglavnom) savrseno i da se u normalan porod ne treba puno plesti. smeta mi stav medicinskog osoblja da zena nije sposobna sama roditi, koji se provlaci kroz tone i tone iskustava i ovdje na forumu i u stvarnom zivotu (evo zadnje iz privatnog--za nalijeganje na trbuh doktor optuzio muza da je napravio "preveliku bebu". pa nevjerovatno ).

slazem se s fidji, da doktore i osoblje smeta vikanje.

smatram takoder i da je epiduralna uglavnom potpuno nepotrebna, iako nas netko citav zivot pokusava uvjeriti da je silno nuzna.

porod je za mene jedan divan dogadaj u zivotu zene, koji uplitanjem sto fizickim sto lijekovima bude, da ne kazem, upropastavan. ja sam u mom drugom porodu toliko uzivala da je to neopisivo, koliko takav dogadaj moze osnaziti zenu na stotinama polja.

ovo je ustvari bio neki "suptilan" nacin da iskazem gadenje prema kulturi koja nas uvjerava da nismo u stanju roditi, da je za porod nuzna gomila analgetika, kulturi u kojoj se rodilju ponizava, na nju se dere, govore joj se lazi i gluposti..