Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
evo, mogu reći ja, zagovornica prirodnog poroda , kada mislim da epid. može biti korisna.
ako je žena na dripu i na leđima (plus ako joj je ozračje u kojem rađa stvorilo strah i nesigurnost),
tada je moguće da će joj trudovi i porod biti jednostavno preintenzivni, prebolni.
i moguće je da to sve i zakoči porod.
epid. tad može olakšati.
ali i ne mora, nema garancije.
kako reče Andrea Robertson (isto zagovornica prirodnog poroda i edukatorica na području poroda, ali puno poznatija od mene ),
epiduralna zbog upotrebe dripa nekad jednostavno postane nužna.

zapravo epiduralna je proizvod današnjeg uobičajenog načina rađanja i gledanja na porod.
recimo (emso, voč mi nau ) u Nizozemskoj je upotreba epiduralne puno manja nego u ostalim zapadnjačkim zemljama.
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=164&Show=2504
Meni su nazalost posle 20 i nesto sati ipak morali dati, naravno da sam bila na dripu na ledjima, to ovde inace nije nikako praksa ali S. je mnogo kasnio.... tako da je meni pomogla moze se reci jer sam posle nekoliko sati od dobijanja epid. rodila. Sad kad razmisljam o tome ipak mi je zao sto sam pristala ali opet posle toliko sati bolova ja vise nisam bila pri sebi. Zao mi je sto izgon nisam osetila bas kako treba ali sam prosla bar bez rezanja.
Glasala sam naravno protiv, i iskreno se nadam da ova mala smizlla nece resiti da kampuje predugo kao brat....
A inace sam u Nizozemskoj