I ja sam cijelo vrijeme prije poroda govorila da ne zelim epiduralnu, da zelim sve prirodno. No kad su poceli oni pravi bolovi bolovi sam ju bila zatrazila (kukavica sam,znam ), no kako sam vec bila otvorena nekih7-8 cm, dok ja nju dobijem, pa dok to pocne djelovat ja sam mogla i rodit, tako da sam na kraju ipak odlucila da cu rodit bez nje.
Bio mi je jako dug i bolan porod (mislim, vjerovatno je svakome bolan), ali ipak sam upjela bez epi i sad mi je drago da jesam. Naravno, olakotne okolnosti su bile sto sam rodila u Austriji, gdje mi je babica skoro cijelo vrijeme masirala kriza, sto sam vecinu vremena provela u kadi (tako da sam prosla bez pucanja i rezanj :D ), te sto su me pustale da si zauzimam polozaj koji meni odgovara, jer da sam kojim slucajem morala biti u lezecem polozaju mislim da bih pukla, ovako sam bila malo na boku malo na koljenima, i na kraju rodila na stolcicu. Tako da se i to sve moze uzeti kao nekakva sredstva za ublazavanje boli.
Za drugi porod isto namjeravam bez epiduralne, jer se nadam ipak nesto manje bolnom porodu nego sto je bio ovaj prvi...