Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 78

Tema: Što mora znati dijete kad polazi u školu ?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Što mora znati dijete kad polazi u školu ?

Dakle , što sve mora znati dijete kad krene u školu ?
    Ima ja već dijete u 6. razredu , al ona je oduvijek bila napredna i znala je što treba i ne treba , tako da se onda nisam s tim zamarala....
    Najesen mi junior kreće u školu , on nije baš napredan kao što je bila seka
    ( da, da znam da nije ok uspoređivati ih , svak je osoba za sebe ).
    Neki crvić me ipak kopka i nisam sigurna što bi ustvari trebao znati...
    On zna slova , sintezu i analizu riječi , pisati brojeve do 10 , računati isto do 10... crtanje mu malo slabije ide ( njegov crtež je uvijek među lošijima na panou) , iako je i tu jako napredovao ove godine....rješava radne listiće bez problema.Riječnik mu je prilično bogat i priča književno ( za razliku od nas ostalih doma )
    Pričala sam s nekim učiteljicama i one uglavnom tvrde da ne treba znat ništa , naučit će u školi... predznanje kao nije mjerilo daljnjeg uspjeha u školi.
    Sad, u razgovoru s ostalim roditeljima , čini mi se da to nije dovoljno.
    Njihovi čitaju već Harry Pottera , računaju troznamenkaste brojeve i još svašta nešto....
    Čak i na upisu u školu traže da znaju brojiti od 20 do 0 ( unatrag ) , a
    brojevi se tek uče u 1. razredu....
    Drži me neka nelagoda pri samoj pomisli na školu ..... :/

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

treba znati citati i pisati
    jednostavno to treba znati
    jer tko to ne zna i tko dodje ucit pisat i citat u skolu taj je u banani
    i ne pomaze ni dobra uciteljica nit ista

za dijete je jednostavno BOLJE ako to zna
    i mozete pisat kaj god ocete al necete me razuvjerit

MORA ZNAT citat i pisat
    i gotovo

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Eh, sad...

Domagoj nije znao ni čitati ni pisati.
    Znao je slova, ali čitati nije znao.
    I nije bio jedini.

Naučio je jako brzo - i da - imao je dobru učiteljicu

A sad da šestogodišnjaci baš čitaju Harry Pottera... ajd', sigurno će se i naći koji, ali da baš svi čitaju na toj razini... muljaju te, dalmatinka.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

On zna pisati samo velika štampana slova... čitati isto...
    U mojoj okolini ima jako puno prvašića ove godine i sve mame se tuže
    da je tempo ubitačan , i da svaki dan x sati moraju raditi s njima doma :shock:
    Sad , il je moja šestašica bila turbo napredna ,ili je prije 6 godina bilo lakše u školi il su se poklopile sretne zvijezde, nemam pojma, samo znam da
    se ja uopće ne sjećam nikakvog rada s s njom....
    Muki , jel tvoj O znao čitati i pisati ?

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Amalthea prvotno napisa
    Eh, sad...

Domagoj nije znao ni čitati ni pisati.
    Znao je slova, ali čitati nije znao.
    I nije bio jedini.

Naučio je jako brzo - i da - imao je dobru učiteljicu
    I kod mog F. je bilo isto ovako.
    Znao je slova, nešto malo čitati, npr. naslov, ali tekst ne.
    Vrlo je brzo sve savladao.
    Bez daljnjeg da je onaj koji zna tečno čitati i pisati u startu u prednosti, ali do kraja godine ih ostali uz dobru učiteljicu sustignu.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    treba znati citati i pisati
    jednostavno to treba znati
    jer tko to ne zna i tko dodje ucit pisat i citat u skolu taj je u banani
    i ne pomaze ni dobra uciteljica nit ista

za dijete je jednostavno BOLJE ako to zna
    i mozete pisat kaj god ocete al necete me razuvjerit

MORA ZNAT citat i pisat
    i gotovo
    Ja ti neću reće da mora znati, ali bi bilo stvarno jako dobro da zna. Pred 5 godina je bilo isto tako. I djeca koja već znaju čitati jesu u prednosti jer su npr. zadaci iz matematike tekstualni pa im u protivnom mora čitati roditelj.

Kod nas u razredu se i sad vidi koja su djeca bila u startu s više predznanja. Ona napreduju jednostavno brže od onih koji taj početni impuls nisu imala.
    S jedne strane-svi iz struke kažu kako dijete ne mora znati čitati, ali ispada da mu je tako zaista lakše.
    I, da, ima djece koja sa 6 godina čitaju H. Pottera

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sto se cip tice uciteljice kazu da se ta razlika izmedju citaca i necitaca vidi u prvom pol. dok se u drugom stanje zna drasticno promijeniti i ne moze se vise reci tko je dosao u skolu s predznanjem tko ne - odnosno sve se to da uhvatiti na vrijeme.
    ono sto dijete treba znati je - brinuti o sebi (oblacenje, briga o stvarima i sl.), brinuti o drugima (postivanje reda i rada), imati razgibanu ruku, znati oce stvari tipa - zaokruzi, precrtaj, oboji...moci pratiti sadrzaje dane grupi (grupne upute) i sl.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

upravo tako

i u B razredu su se citaci i necitaci iznivelirali oko nove godine, B je bio necitac po polasku uskolu i nije imao nikakavih problema zbog toga...

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Bubica prvotno napisa
    upravo tako

i u B razredu su se citaci i necitaci iznivelirali oko nove godine, B je bio necitac po polasku uskolu i nije imao nikakavih problema zbog toga...
    Nije samo važno to da sva djeca za par mjeseci čitaju. Ona koja počnu čitati puno prije polaska u prvi razred već do samog kretanja u školu pročitaju dosta toga, a iz pročitanog teksta jako šire vokabular, uče pravopis, pišu konkretnije sastavke i saznaju dosta novih podataka. Ne izjednači se to tako brzo kao što spominjete. Naravno, ovisi i o samom djetetu: koliko je željno znanja i kakvi su mu kapaciteti.

Luminitsa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Treba imati higijenske navike, znati samo na WC i oprati rukice, obući se i te ostale svakodnevne stvarčice; ponašati se u prometu. Od ovih konkretnijih stvari bi bilo proporučljivo da razlikuje lijevo i desno, da ako ne zna čitati barem kuži princip čitanja slijeva na desno i odozgora prema dolje (znači te gore-dolje-lijevo-desno pravce znati bez greške); kužiti principe veće-manje-uže-šire-bliže-dalje i slične odnose; razlikovati boje; imati razvijenu finu motoriku (znati držati olovku u ruci); i što je najvažnije, da može sjediti barem desetak minuta u komadu.

Ak se još čega sjetim, napisati ću.

Luminitsa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Sjetih se. Mora kužiti princip da jedno slovo predstavlja jedan glas, znati brojati (ne tolko da se može zaposliti u FINA-i, al do nekog razumnog broja), znati razlučiti riječi i rečenice, godišnja doba, doba dana, kužiti pojmove jučer, danas, sutra, znati svoju adresu, crtati crte i kružiće (al to su možebit radili u vtriću ili će tek).

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

sirok vokabular ne mora imati veze s umijecem citanja, a pogotovo ne pisanja.
    moj sin je bio necitac kod polaska (poznavao velika slova, ali mu je sinteza bila losa, i borio se s tim cijelo polugodiste, plus losa grafomotorika).

a poznat je po izrazito bogatom vokabularu i lakoci u verbalnom izrazavanju
    (sifra: recitator )

sad dobro cita, jos uvijek neuredno pise.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nije samo važno to da sva djeca za par mjeseci čitaju. Ona koja počnu čitati puno prije polaska u prvi razred već do samog kretanja u školu pročitaju dosta toga, a iz pročitanog teksta jako šire vokabular, uče pravopis, pišu konkretnije sastavke i saznaju dosta novih podataka. Ne izjednači se to tako brzo kao što spominjete. Naravno, ovisi i o samom djetetu: koliko je željno znanja i kakvi su mu kapaciteti.
    razlika je u tome "sto dijete treba znati" od "sto dijete zeli znati". Ako dijete pokazuje interes naravno da ga u tome ne treba kociti, ali djeca znaju po putu i izgubiti taj interes. ne govorimo niti o posebno nadarenoj djeci nego o uobicajenim skolarcima koji su najcesce oko pocetka drugog polugodista izniveliranog znanja.

moj point je da dijete ne treba forsati s ucenjem vjestina na koje jos nije spremno, a kada bude svkadati ce ih s lakocom

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i, pokazalo se, da su curice to spremnije nesto ranije nego decki...

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Radite na grafomotorici, neka boja drvenim bojama u jednom smjeru, neka niže perlice, neka mijesi glinamol i plastelin, reže škarama po crti...
    uglavnom sve one posliće koji iziskuju finiji rad prstića.
    Koordinaciju lijeve i desne ruke i nogu, preko nekih vježbi.
    E sad, ovo oko polaska u školu i onog što je Mukica rekla, slažem se pomalo s njom, jer sam vidjela kod starijeg sina kakvom to brzinom se prolazi kroz nastavni program, ali neka to učenje bude kroz neku igru, nema ništa od pukog sjedenja za stolom i ispisivanja slova i brojeva.
    Neka ta slova budu svuda oko njih, da ih vide, nose, slažu, preslaguju.
    Slova možete izraditi i sami doma.
    A od svega najviše me nerviraju roditelji koji toliko hvale svoju djecu, da mi ponekad dođe zlo. Daju dojam kao da imaju male genijalce doma s kojim netreba ništa raditi, a oni sve sami znaju i umiju, takvi su se valjda rodili, oš od matematike, pisanja, kompjutera, engleskog....
    No kako prolaze godine, ta djeca nisu ni upola naše djece, za koju mislimo da zaostaju, a u biti su napredniji jer imaju roditelje koji se bave s njima.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Imam prvašića i drugašića. Moje je nedavno iskustvo ovakvo:

Od samog gradiva puno je važnije da se dijete dobro socijalizira (da se ne boji nepoznatog, da je u stanju ostati s drugom djecom i učiteljicom i sl) nego da zna čitati i pisati.

Osim toga, mora imati samopouzdanja (tj. vjeru u sebe da će se snaći bez mame u svakoj situaciji, da zna potražiti pomoć ako mu je potrebna, da zna prenijeti doma važne informacije, da zna voditi brigu o svojim stvarima itd.) MOra prepoznavati svoje stvari i voditi računa da ih ne izgubi (moj mlađi s tim još muku muči ).

Higijena - svakako važno! Mora znati prepoznati prljave ruke i samostalno ih oprati. Mora znati i kada je to obavezno (prije ručka, poslije wc-a). Mora biti u stanju samostalno se oblačiti i svlačiti (ako ima frke s vezanjem cipela, bolje mu je kupiti neke na čičak nego opterećivati time i dijete i učiteljicu...) Mora znati samostalno brisati nos i guzu (ne šalim se - ima puno djece koja u školu dolaze nespremna po tom pitanju). Ja sam svoje morala naučiti i da moraju piti vodu kroz dan, jer su u cjelodnevnom.

Ponašanje - treba znati pozdraviti, odzdraviti, lijepo je ako zna da učiteljici i drugim nepoznatim odraslima treba govoriti Vi i zašto se to tako radi (iako one svašta toleriraju tijekom 1. polugodišta).

Prvo i osnovno je dovesti dijete u stanje da može sjediti i pažljivo slušati neko vrijeme. Jako važno - interval pažnje! Ako to nije ispunjeno, imat će problema i dijete i roditelj i učiteljica. I to problema koji će se vući još godinama....

Ako je dijete u stanju sjediti i slušati 15-20 minuta, poslušati uputu i napraviti ono što mu se kaže, neće biti nikakvih problema.

Tek nakon ovoga dolazi priprema za gradivo....

Predčitalačke vještine - dijete mora biti u stanju slušati pričicu od nekoliko rečenica i odgovoriti na 2-3 pitanja o sadržaju iste.
    Dijete mora znati glasovnu analizu i sintezu (kojim glasom počinje riječ miŠ, kojim završava.... koji je glas u sredini...) LIteratura: Vera Čudina-Obradović - Igrom do čitanja

Dijete mora biti u stanju brojiti (recimo, do 10), prepoznati što ne pripada u određeni skup (dajte mu nekoliko plišanih i jednu gumenu igračku, on mora reći koja ne pripada... dajte mu 3 žlice i 1 viljušku, da izdvoji što je drugačije). MOra znati razlikovati veće-manje, sprijeda-straga, ispred-iza... prepoznati isti predmet u različitom izdanju, npr. otvoreni i zatvoreni kišobran itd... Mora prepoznavati boje.

Dalje - važno je da ima dobro razvijenu finu motoriku (ne nužno grafomotoriku, dovoljno je da bude spretno). Ako želite razvijati grafomotoriku u pravom smjeru, dajte djetetu olovke i bojice trokutastog presjeka. Pisala sam dosta o tome na drugim mjestima, pa da se ne ponavljam.... (Literatura: Ples pisanja - Ragnhild A. Oussoren)

Dajte djetetu da crta na zadanu temu (NEMOJTE mu crtati, samo ga potaknite). Na liječničkoj provjeri sposobnosti za prvi razred treba nacrtati čovjeka i riješiti nekoliko zadataka tipa "nastavi niz", veće-manje i izdvoji što ne pripada... Kod pedagoga/psihologa pitali su razlikovanje boja, velika tiskana slova, brojiti do 10, računati do 5 (po riječima mog sina - nisam bila prisutna !).

Eto, to je sve što mi pada na pamet. Dijete koje ima povjerenja u sebe i koje se osjeća sigurno u novoj sredini kakva je škola neće imati nikakvih problema. U prvih par mjeseci razred se "konsolidira", a učiteljica ima dosta zahtjevan zadatak procijeniti koje dijete treba kakav pristup i koja je razina predznanja većine.

Čitanje i pisanje dolazi tek NAKON toga. Sretno svim budućim prvašićima, imate dovoljno vremena za pripremu!

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Naš mali zna prepoznati nekoliko slova, broji do 10, i dalje ali s greškama, rastavljanje riječi na slogove i glasove ide mu teško, crta ko da je mnogo mlađi, tek se borimo s danima u tjednu, godišnjim dobima, dobima dana... U priličnom sam strahu od početka škole.
    Ispričano brzo zapamti i može reproducirat, što je i dobro i loše. Pun je nekih pokupljenih fraza, zbog kojih se čini da priča starmalo, a zapravo ne razumije pola riječi koje samouvjereno izgovara.

Ja sam u školu krenula znajući čitati i do kraja mi je bilo lako. Ali vjerujem ne zbog te početne prednosti, nego jer sam brzo učila - odnosno to što sam prije škole sama naučila čitati može se uzeti kao pokazatelj sposobnosti da lako učim.
    Zato i brinem zbog malenog, jer je moje osobno iskustvo toliko drugačije od njegovog da ne mogu zamisliti što će bit.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vrati su u rujnu dogodine na ovaj topik, od danas do rujna ima toliko vremena, neces ga prepoznati

ja se uopce ne sjecam jesu li u i. razredu svi bili citaci i pisaci ili nisu, ali i djeca koja jesu citaci i pisaci imaju puuno toga nauciti u prvom razredu (jer nitko nije UCIO pisati nego su samo propisali, ivar je pisao skroz drukcije, ne nesto lijevo desno, dolje gore, nego na svoj nacin) pa ne brini da ce se on ubijati od posla dok su drugi na ladanju.

ako mislis da ga treba pripremati, moje metode bi bile: saranje crteza i slova po njegovim ledjima i dlanovima, citanje knjiga na nacin da ides prstima ispod slova dok citas, igranje sa sitnim legicima i sa onim kao cavlicima koje zabadas u nesto i slicno. nikad nisam voljela crtanke, bojanke i takve pripremalice, a i ne slazem se sa time da dijete godinu dana prije vec trebas spremati za skolu, pa prvi razred tome sluzi.

ne sjeda mi niti ovo da mora moci biti u miru 15tak minuta, higijena, ovo ono, da su sva djeca na sve te stvari spremna u to doba kad ih se pocinje "pripremati" za skolu, onda bi skola i pocinjala godinu dana ranije.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Naravno da sam nešto zaboravila...

Korisno je da dijete zna adresu, brojeve telefona od doma, mame, tate.... bar jedan na koji se može nekoga dobiti.

Ako dijete ide samo u školu, dobro je uvježbati put (prelazak ceste i sl.). Mi naše vodimo jer nam je usput, ali doma koji put dolaze sami, tek toliko da steknu sigurnost jer za godinu-dvije ići će sami...

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

A sad mi je lakše nakon ovog što je napisala Peterlin. S većinom toga nema problema.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa

ne sjeda mi niti ovo da mora moci biti u miru 15tak minuta, higijena, ovo ono, da su sva djeca na sve te stvari spremna u to doba kad ih se pocinje "pripremati" za skolu, onda bi skola i pocinjala godinu dana ranije.
    Ma to se lako rješava - čitaš mu priču koja toliko traje. Mora biti u stanju izdurati. Ako ne ide - treba se zapitati da li je sve ok (moje je iskustvo takvo - stariji ima dijagnosticiran deficit pažnje.... PUNO je pomoglo ovo uvježbavanje pažnje, a bogme i mlađemu koji nema takvih problema). No, svatko zna svoje...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim, higijenu poput brisanja guzice, to da, to bi trebalo savladati.
    ivar taman to predskolsko ljeto uspio.
    nisam sigurna da mu je otad tehnika ista uznapredovala :/

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ona koja počnu čitati puno prije polaska u prvi razred već do samog kretanja u školu pročitaju dosta toga,
    uopce to ne mora biti tocno, ja znam puno djece koja znaju citati i ne vole citati ili imaju prosjecan vokabular, a znam i velike filozofe i pricalice koji ne znaju citati. fora nije u tome sto on zna samo nego kako je izlozen sadrzajima, pogotovo ako raste u kulturi ucenja i citanja na glas.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

do odlaska u skolu je vjerojatno vec dijete i bilo u kazalistu i kinu i slusalo price i uspijevalo zadrzati paznju na vjerojatno dulje od skolskog sata.
    ovdje je problem da to odjednom trebas slusati i pratiti dok sjedis na tvrdoj klupi. mislila sam na takvo pripremanje, staviti dijete za kuhinjski stol da se petnaest minuta, pola sata npr bavi vjezbenicama, naprimjer.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    Ona koja počnu čitati puno prije polaska u prvi razred već do samog kretanja u školu pročitaju dosta toga,
    uopce to ne mora biti tocno, ja znam puno djece koja znaju citati i ne vole citati ili imaju prosjecan vokabular, a znam i velike filozofe i pricalice koji ne znaju citati. fora nije u tome sto on zna samo nego kako je izlozen sadrzajima, pogotovo ako raste u kulturi ucenja i citanja na glas.
    Ovo boldano je debela istina! Moj stariji je naučio čitati tijekom dugih godina logopedske terapije, ali "nije mu to baš nekaj" tj. nije bilo evo do sada, sredine drugog razreda.

Mlađega nikada NIKADA nismo učili čitati (samo pisati, jer je ljevak pa smo morali ispravljati zrcaljenje slova negdje oko 5-6 godina). Što je znao čitati, naučio je sam. Ali čitali smo im priče (i danas to činimo) godinama goooodinama redovito svakodnevno. I sad nema s tim nikakve frke, čita sve što ga zanima (nisam obraćala pažnju). A stariji.... s njim je trebalo sjediti za svaku lektiru do ove zadnje, ali eto, i on polako počinje samostalno birati literaturu i čitati bez prisile. :D

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jeste li citale one istrazivanje o tome da djeca citaju proporcionalno tome koliko kniga imaju doma na policama, neovisno o tome jel s njima netko te knjige citao ili nije, tj jel roditelji citaju ili skladiste?
    bubica mi to pricala

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

do odlaska u skolu je vjerojatno vec dijete i bilo u kazalistu i kinu i slusalo price i uspijevalo zadrzati paznju na vjerojatno dulje od skolskog sata.
    ovdje je problem da to odjednom trebas slusati i pratiti dok sjedis na tvrdoj klupi. mislila sam na takvo pripremanje, staviti dijete za kuhinjski stol da se petnaest minuta, pola sata npr bavi vjezbenicama, naprimjer.
    Dobra ideja!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jednom cemo se nas dvije skuziti
    ali ne danas

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

jednom cemo se nas dvije skuziti
    ali ne danas
    Nema veze.... Bitno da smo natandrkale hrpu savjeta.

Svaki roditelj probrat će ono što odgovara njegovom djetetu (i njegovom viđenju stvari) i to je jedino bitno.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Što se tiče samog čitanja i pisanja, moja to još ne zna, a s obzirom da je do škole još 9. mjeseci možda se nešto i promjeni.

No kad ju gledam sto moze i kako, to me još ne brine, ne znam mozda sam pristrana ili ne znam sto nas ceka 8)

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Mislim da je poželjno da djeca znaju čitati i pisati - u nekim predmetima se već od početka traži da se pišu rečenice, da se čita i razumije tekst i tu je djeci koja to ne znaju mnogo teže. Moj sin je znao čitati i pisati davno prije škole, a sa kćeri sam radila pomalo čitavu godinu grafomotoričke vježbice, učili smo slova, čitanje i pisanje. I uz taj rad njoj je ipak u školi teže nego sinu i još svako popodne s njom vježbamo čitanje i pisanje. Čitanje joj sad već puno bolje ide, a u pisanju je još neuredna, ali ide na bolje. Slažem se s Ivaricom da i djeca koja znaju čitati i pisati i računati daleko više nego do 20 svejedno imaju dosta posla u prvom razredu. Ipak, kad usporedim svoje dvoje djece, daleko je lakše i djetetu i roditelju ako dijete dođe u školu s predznanjem čitanja i pisanja.

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

jeste li citale one istrazivanje o tome da djeca citaju proporcionalno tome koliko kniga imaju doma na policama, neovisno o tome jel s njima netko te knjige citao ili nije, tj jel roditelji citaju ili skladiste?
    bubica mi to pricala
    misliš manje ili više?

moj nije znao čitati ni pisati i još uvijek nezna a bilo bi MENI puno lakše da zna,koliko bi pomoglo njemu neznam
    pažnja u školi mu je 0 bodova
    a bili smo već i u kazalištu i odgledao je balet Cipollino bez problema
    sinoć sam mu čitala preko pola sata o dinusaurima i slušao je
    ali u školi ajme meni,on priča i priča i glupira se

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Arwen, nemoj se zivcirati. Vjerojatno jos nije sazrio dovoljno da u skoli moze mirno sjediti. Ali dodje i to. Kod nas je doslo negdje u drugom polugodistu, pred kraj.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

bubica mi to pricala
    Kod nas obrnuto proporcionalno. Imamo hrpetinu knjiga i obožavala je knjige dok sam joj ja čitala (dok mi usta ne odrvene), a otkako kao sama čita pročitala je možda jednu cijelu jer joj niti jedna nije dovoljno interesantna da ju pročita do kraja. :/ Mislim da joj je zapravo teško pratiti sadržaj knjige ako sama čita ili je to što nije tak zanimljivo kao kad ja glumatam i oponašam glasove dok sam joj čitala.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Arwen prvotno napisa

a bili smo već i u kazalištu i odgledao je balet Cipollino bez problema
    sinoć sam mu čitala preko pola sata o dinusaurima i slušao je
    ali u školi ajme meni,on priča i priča i glupira se
    To je radio i moj E jer mu je bilo dosadno... Trebalo je 2 mjeseca da nauci dizati ruku i traziti rijec. A gradivo savladava bez problema UZ NADZOR. Bez nadzora to je puno teze.

Offt. neki dan kaze uciteljica da ih je ostavila 45 minuta same (bila je sjednica :shock: za vrijeme nastave) i "zamislite, on nije 5 recenica prepisao s ploce"... :shock:

U razredu u kojem je nekoliko zaista problematicnih djecaka ona ih je ostavila same ! A osim toga, nisam njoj prigovarala, ali samo cekam priliku da ravnatelju kazem sto mislim o odrzavanju sjednica za vrijeme nastave i kako im uopce pada na pamet ostaviti tu djecu samu i bez nadzora... Bas sam ljuta! Uf! (Zamislite da se nekaj dogodilo... a ja mislim da mi je dijete zbrinuto... Lani, u razredu mog starijeg, to se NIKADA nije dogodilo.) Necu dizat frku, ali ako se ponovi, dici cu takvu galamu da ce se cuti do AZOO i MZOS!

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Arwen, nemoj se zivcirati. Vjerojatno jos nije sazrio dovoljno da u skoli moze mirno sjediti. Ali dodje i to. Kod nas je doslo negdje u drugom polugodistu, pred kraj.
    uff tješim se,tnx

Peterlin pa i uči on uz nadzor i to nekako ide ali ponašanje ajme meni
    nije on nepristojan ni bezobrazan ali uvijek ima nešto jaaako važno za reći
    možda bude političar

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj yaya prvotno napisa
    bubica mi to pricala
    Kod nas obrnuto proporcionalno. Imamo hrpetinu knjiga i obožavala je knjige dok sam joj ja čitala (dok mi usta ne odrvene), a otkako kao sama čita pročitala je možda jednu cijelu jer joj niti jedna nije dovoljno interesantna da ju pročita do kraja. :/ Mislim da joj je zapravo teško pratiti sadržaj knjige ako sama čita ili je to što nije tak zanimljivo kao kad ja glumatam i oponašam glasove dok sam joj čitala.
    moja nikad ne ide bez priče za laku noć na spavanje, a onda nakon našeg čitanja još sama gleda i prepričava slikovnice
    sad si mi dala misliti, to vidim da ne mora značiti da će ista stvar biti kad nauči sama čitati :/

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Arwen prvotno napisa
    Citiraj marta prvotno napisa
    uff tješim se,tnx

Peterlin pa i uči on uz nadzor i to nekako ide ali ponašanje ajme meni
    nije on nepristojan ni bezobrazan ali uvijek ima nešto jaaako važno za reći
    možda bude političar
    ... i moj isto! Mali pametnjakovići....

Može bit da će biti zajedno u Saboru ili na kakvom još gorem mjestu! Svejedno na kojoj strani...

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

A joj ova tema me vec duze muci.... Moja pojma nema... Mislim ZNA sva slova ali kad joj kazem npr. cvijet ona nece znat koje je prvo slovo... i uporno odbija kad to zelim radit s njom. Zna brojit do 20 pa i dalje (zbuni se kad se prelazi na 30, 40). Rjesava one vjezbenice kad joj dam. Brinem se.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bubica mi to pricala
    imas link?
    ovo mi je super

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ta slova prvo , zadnje srednje... sinteza i analiza
    moj zna već jako dugo
    ma večeras je uzeo papir i olovku i samoinicijativno išao crtati puža , spužva boba , patricka ..... napisao je IVO PIVO i TATA MATA
    kao da sluti da se mater jutos žalila na forumu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj zrinka prvotno napisa
    bubica mi to pricala
    imas link?
    ovo mi je super

nemam link, bubica mi pricala
    koliko metara kupujes?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ovo nama oduvijek savjetuju na svim vrstama vježbi na koje smo išli - evo sad i kod logopeda (ispravljamo grleno R) - možemo vježbati kroz igru, ali barem jedan set vježbanja dnevno (10 minuta) odraditi sjedeći za stolom, radi navikavanja.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ta slova prvo , zadnje srednje... sinteza i analiza
    moj zna već jako dugo
    ma večeras je uzeo papir i olovku i samoinicijativno išao crtati puža , spužva boba , patricka ..... napisao je IVO PIVO i TATA MATA
    kao da sluti da se mater jutos žalila na forumu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, ja pricam iz pozicije roditelja djeteta koje nema rasprsenu paznju
    nikad mi nije palo na pamet posjest ga za stol, ali to je valjda zato jer je on odmalena vrlo koncentriran na ono sto radi, kako na igru, tako i na sve ostalo

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

da, ja pricam iz pozicije roditelja djeteta koje nema rasprsenu paznju
    nikad mi nije palo na pamet posjest ga za stol, ali to je valjda zato jer je on odmalena vrlo koncentriran na ono sto radi, kako na igru, tako i na sve ostalo
    Imam ja takvog. Mlađeg... (ni taj nije nikada sjedio za stolom, tj. jest, ali svojevoljno...). Imam i onakvog, s deficitom pažnje - starijeg! Eh, taj je sjedio i sad je super - ima vrlo dobre radne navike i disciplinu, ali to je kod njega trebalo uvježbati. Ne želim ni pomišljati kako bi izgledalo da to nismo radili.

Roditelj se uvijek suočava s izazovima. I zato je teško dati univerzalne upute.

dalmatinka, nemaš nikakvih razloga za brigu - dijete ti je super! :D

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Sonja je vrtirepka. Od začeća (na svim ultrazvučnim nalazima piše "jako nemirno" ) pa do danas nije u stanju prosjedit mirno više od pet minuta a da se ne počne vrtiti po stolcu. Jedan dan sam ju ulovila kako gleda neki film naglavačke a opet u školi totalna suprotnost, među najmirnijima i najboljima u razredu. Prije škole je znala čitati, pisati i računati do 20, što ja i nisam gledala kao na neku preveliku prednost jer je neka slova pisala drugačije negoli su to učili u školi a računanje da ni ne spominjem, pa je bilo dosta muke oko ispravljanja krivo naučenih stvari. Naravno da je prednost znati prepoznati slova i znati sintezu i analizu ali nisam sigurna koliko je prednosti u "znati pisati".

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bubica mi to pricala
    i kod nas obrnuto proprocionalno
    imamo puno knjiga, citamo, njemu smo citali i volio je slusati (i sad voli slusati kad citam N. prije spavanja ), ali sam nije neki odusevljeni citac, najblaze receno :/
    ja bih rekla da je lijen za citanje. procita lektiru jer mora, tu i tamo neki strip...
    ali je pravi filmofil. mozda to ima neke veze? u igranom mediju ti sve daju servirano, a u knjizi moras sam zamisljati :?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jedan dan sam ju ulovila kako gleda neki film naglavačke
    ivar je u razdoblju od mislim 4 do 7 godina proveo dobar dio budnog stanja - naglavacke. ima negdje moj zabrinuti topik sto mu se moze dogoditi od toliko krvi u mozgu

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Jedan dan sam ju ulovila kako gleda neki film naglavačke
    ivar je u razdoblju od mislim 4 do 7 godina proveo dobar dio budnog stanja - naglavacke. ima negdje moj zabrinuti topik sto mu se moze dogoditi od toliko krvi u mozgu
    Majko mila pa što im je? Em je naglavačke em je u pubertetu, ja stvarno hoću da mi se vrati ona tantrumašica. rekla sam joj da će joj udrvenit noge ak nastavi visit naglavačke Mrzi kad joj noge utrnu. možda prestane jer i kod nas to traje već 2-3 godine

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •